Λιακάδα και ζέστη, αλλά προσεχώς συννεφιές

Λιακάδα και ζέστη, αλλά προσεχώς συννεφιές
Ο Νίκος Παπαδογιάννης είδε τον Παναθηναϊκό να καταφτάνει με καθυστέρηση στο ΟΑΚΑ από τη Μαδρίτη. Και προειδοποιεί, ότι η ανοιξιάτικη ηλιοφάνεια κινδυνεύει από χαμηλά βαρομετρικά.

O Παναθηναϊκός εμφανίστηκε στο ΟΑΚΑ αποφασισμένος να κερδίσει το αποψινό ματς ξαπλωμένος πάνω στις δάφνες της Μαδρίτης, αλλά ξαπλωμένος και αδρανής, στην Euroleague της σήμερον ημέρας, δεν νικάει κανένας κανέναν. «Τέτοια παιχνίδια είναι πάντοτε δύσκολα», επισήμανε ο Εργκίν Αταμάν, υπενθυμίζοντας ότι η Βιλερμπάν βολοδέρνει κοντά στον βυθό της βαθμολογίας, «ωστόσο είναι έμπειρος αντίπαλος».

Ο Τούρκος έσπευσε να τουμπάρει το επιχείρημα ώστε να καυχηθεί: «Εάν κάποιος μου πει ότι απόψε παίξαμε άσχημα, θα του δείξω το τελικό σκορ, μία νίκη σχεδόν με 20 πόντους. Αυτό δείχνει τη δύναμή μας». Ο Παναθηναϊκός ήταν η Βιλερμπάν του 2023 και του 2022, θα μπορούσε να προσθέσει. Είναι ίσως άδικο, να ζητάμε εκθαμβωτικές παραστάσεις κάθε εβδομάδα από την ομάδα που τα προηγούμενα χρόνια κόντευε να εθιστεί στην ήττα και τον ρόλο του κομπάρσου.

Οι «πράσινοι» μπήκαν στο γήπεδο βαριεστημένοι και χαλαροί, με ακράδαντη την πεποίθηση ότι αρκούσε μισό ημίχρονο αξιοπρεπούς απόδοσης για να ξαποστείλει τους Γάλλους. Και με το δίκιο τους. Πράγματι, ένα δεκάλεπτο αμυντικής πίεσης στην περιφέρεια εκμαίευσε κάμποσα φτηνά λάθη, τα οποία πληρώθηκαν σε σκληρό νόμισμα στην άλλη άκρη του γηπέδου. Το γαλλικό κλειδί στόμωσε μόλις βρήκε αντίσταση.

Ο Παναθηναϊκός είχε σκόρερς, αυτό το στοιχείο δεν του λείπει ποτέ, αλλά χρειαζόταν και μερικά υπόκωφα βαρελότα από τη δεξιά πτέρυγα της στατιστικής για να πιστοποιήσει την ανωτερότητά του. Ο αθόρυβος Χουάντσο έδωσε 2 τάπες και ανανέωσε 3 χαμένες επιθέσεις. Ο Τζέριαν Γκραντ έκλεψε 3 μπάλες και ο Ματίας Λεσόρ άλλες τόσες. Ο Μάριους Γκριγκόνις μάζεψε 7 ριμπάουντ, ο Ντίνος Μήτογλου 4 επιθετικά. Ο άψογος ενορχηστρωτής Κώστας Σλούκας διάνθισε τις 8 ασίστ και τα τρίποντα με 5 ριμπάουντ. Ο Κέντρικ Ναν μοίρασε 4 τελικές πάσες που τον κράτησαν ζεστό και θετικό μέχρι να μπουν τα τρίποντα.

Τα περισσότερα από αυτά τα καλούδια ήρθαν στο δεύτερο μισό του αγώνα, όταν οι παίκτες του Αταμάν άφησαν τις σαγιονάρες και τα γυαλιά ηλίου στα αποδυτήρια. Το ματς αποδείχθηκε εύκολο μόνο όταν ο Παναθηναϊκός το έκανε τέτοιο, με βασικό επιχείρημα τη συνήθως αξιόπιστη αλλά απόψε κάπως χλιαρή άμυνά του. Ο γερόλυκος Νάντο Ντε Κολό στην απέναντι όχθη υπενθύμιζε σε κάθε ευκαιρία ότι υπήρχε απειλή. Λάιτ απειλή, βγαλμένη από την προηγούμενη δεκαετία, αλλά απειλή.

«Προσπαθούμε να αλλάξουμε το τσιπάκι, και από καλή ομάδα να γίνουμε ομάδα πρωταθλητισμού», δήλωσε ο Κώστας Σλούκας, λίγο πριν σβήσουν τα φώτα. Ο Παναθηναϊκός ξαναβγήκε στη λιακάδα της τρίτης θέσης και απολαμβάνει την ανοιξιάτικη ζεστασιά με το πουγκί του γεμάτο, αλλά οι εβδομάδες που έρχονται, οι πέντε κρίσιμες μέχρι τις επόμενες, κρύβουν σύννεφα, ψιλόβροχο, ίσως και καμιά νεροποντή.

Από τα έξι παιχνίδια που του απομένουν, τα τέσσερα θα δοθούν σε έδρες δύσβατες: Φάληρο, Σφαιρόπουλος, Μπολόνια, Μόναχο. Πριν την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου (Άλμπα), οι «πράσινοι» θα ξαναδούν τον καλύτερο φίλο τους, το ΟΑΚΑ δηλαδή, μόνο μία φορά και αυτή σε συνθήκες πολέμου, αφού στο απέναντι χαράκωμα θα στέκει πάνοπλη η Μπαρτσελόνα.

Πόσες νίκες θα κάνει ο Παναθηναϊκός σε αυτούς τους (κατά τον Αταμάν) «έξι τελικούς» και πόσες υπερβάσεις θα χρειαστεί στα ταξίδια του για να αφήσει πίσω τους μνηστήρες; Μέχρι νεωτέρας, δυσκολεύομαι να τον χαρακτηρίσω φαβορί για το πλεονέκτημα έδρας και δυσκολεύομαι ακόμα περισσότερο να αποκλείσω το σενάριο «εμφυλίου» στα πλέι-οφ, ιδίως αν υποχωρήσει η αίφνης απειλητική Φενέρ.

Τέταρτος εναντίον πέμπτου με έπαθλο ένα ταξίδι στο Βερολίνο, σκέφτεστε τίποτε καλύτερο; Ποιος (Έλληνας) θα είναι ο τέταρτος και ποιος (Έλληνας) ο πέμπτος, αυτό θα αργήσουμε να το μάθουμε. Την πρώτη ένδειξη, όμως, θα την έχουμε στο φλογισμένο ντέρμπι της ερχόμενης Πέμπτης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.