Μακάμπι-Ζαλγκίρις 83-76: Τη γλίτωσε στο... τελευταίο λεπτό

Η Μακάμπι (15-13) έβγαλε αντίδραση στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, επικράτησε της Ζαλγκίρις (11-17) στο Βελιγράδι με 83-76 και διατήρησε τις ελπίδες της για τα Play In της Euroleague.

Όλα τα λεφτά ήταν όσα συνέβησαν στο τελευταίο λεπτό του αγώνα καθώς οι δύο ομάδες μπήκαν σε αυτό με απόλυτη ισορροπία (76-76) αλλά η μεν Μακάμπι έκανε ότι έπρεπε για να νικήσει και η δε Ζαλγκίρις... ό,τι μπορούσε για να χάσει. Με δύο λάθη, ένα αντιαθλητικό φάουλ και παρέχοντας αχρείαστες βολές έδωσε τη δυνατότητα στη Μακάμπι να αναπνεύσει και να πετύχει μια σπουδαία νίκη.

Ο αγώνας

Το εντυπωσιακό πρώτο πεντάλεπτο (17-17) όπου η άμυνα εξελίχθηκε σε… άγνωστη λέξη για τις δύο ομάδες με το απολαυστικό run n’ gun παιχνίδι μάλλον δεν προδίκαζε αυτό που ακολούθησε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Η μεν Μακάμπι βασίστηκε στον επιθετικό οίστρο του Μπάλντγουιν (9π.), η δε Ζαλγκίρις σ’ αυτόν του Έντμοντ Σάμνερ (12π.) αλλά στο δεύτερο μισό της πρώτης περιόδου οι δύο ομάδες επιδόθηκαν σε… κακοποίηση του αθλήματος (21-21, 10’).

Οι φιλοξενούμενοι έκαναν απόπειρα να χτίσουν διαφορά (23-29, 13’) στις αρχές της δεύτερης περιόδου καθώς η (λογική μεν, αναποτελεσματική δε) φιλοσοφία της Μακάμπι με την τροφοδοσία των ψηλών δεν απέδωσε λόγω της τσαπατσουλιάς των τελευταίων. Κι έτσι η καλή άμυνα με την προσδοκία εξασφάλισης πόντων στο ανοιχτό γήπεδο εξελίχθηκε σε μονόδρομο. Η ομάδα του Όντεντ Κάτας το έκανε και στο τέλος του ημιχρόνου είχε μικρό προβάδισμα (42-40).

Η Ζαλγκίρις είχε περισσότερη λογική στον τρόπο εκδήλωσης των επιθέσεών της έχοντας πρωταγωνιστή τον Έβανς, εν αντιθέσει με τη Μακάμπι η οποία παρέμεινε πιστή στο πλάνο των ατομικών ενεργειών (49-57, 25'). Η επένδυση στο μακρινό σουτ δεν βγήκε στη Μακάμπι η οποία πήρε πόντους μέσα από τις επιπλέον επιθέσεις που εξασφάλισε από τα επιθετικά ριμπάουντ αλλά αυτοί δεν ήταν αρκετοί για τη μείωση της διαφοράς (56-62, 30').

Μπαίνοντας στην τελευταία περίοδο, η Μακάμπι έπαψε να είχε σύμμαχο τον χρόνο και η ανατροπή της κατάστασης ήταν επιβεβλημένη. Κι αυτό επιχείρησε βάζοντας πιο έντονη πίεση στην άμυνα (64-65, 33'). Οι γηπεδούχοι βρήκαν τρίποντο έπειτα από περίπου 15 αγωνιστικά λεπτά και ανέκτησαν το προβάδισμα (72-67, 35'). Τα λάθη του Μπάλντγουιν έκοψαν τη φόρα των γηπεδούχων και όχι μόνο κράτησαν τη Ζαλγκίρις στο παιχνίδι αλλά με 0-7 σερί οι φιλοξενούμενοι έκαναν την ανατροπή (72-74, 38').

Μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό οι ισορροπίες παρέμειναν λεπτές (76-76). Ένα αχρείαστο φάουλ του Σάμνερ έδωσε δύο εύκολους πόντους στον Μπάλντγουιν από τη γραμμή των βολών κι ένα λάθος του Μπουτκεβίτσιους αποδείχθηκε καταλυτικό γιατί υπέπεσε και σε αντιαθλητικό φάουλ στον Κόλσον. Μια εύστοχη βολή του τελευταίου κι ένα καλάθι του Νίμπο (81-76) τελείωσαν το παιχνίδι.


ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο πείσμα της Μακάμπι αλλά και στα ολέθρια λάθη της Ζαλγκίρις η οποία στο τελευταίο λεπτό έκανε α)ένα αχρείαστο φάουλ που οδήγησε σε βολές, β) δύο λάθη και γ) αντιαθλητικό φάουλ ο Μπουτκεβίτσιους. Η Μακάμπι έκανε 7-0 σερί σε 40'' και νίκησε το παιχνίδι

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Η Μακάμπι δεν είχε ξεκάθαρο ηγέτη, απλά ξεχώρισε ο Λορέντσο Μπράουν ο οποίος άγγιξε το νταμπλ-νταμπλ με εννιά πόντους και ισάριθμες ασίστ.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Προφανώς ο Νίμπο με τους πόντους και τα ριμπάουντ του και ο Μπάλντγουιν. Ο Κόλσον έκανε βέβαια το κλέψιμο του αγώνα.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ: Ο Κίναν Έβανς έκανε καλό παιχνίδι, ομοίως και ο Ουλάνοβας ενώ ο Σάμνερ εξαφανίστηκε μετά το πρώτο δεκάλεπτο.

ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Λίγα πράγματα από Σμιτς και Λεκάβιτσους.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Μακάμπι τελείωσε το παιχνίδι με 14 επιθετικά ριμπάουντ και 10 κλεψίματα. Δηλαδή με 24 επιπλέον κατοχές.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Μακάμπι επικράτησε στο Κάουνας με 70-78.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Η Μακάμπι θα αγωνιστεί με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι και η Ζαλγκίρις θα αντιμετωπίσει την Μπάγερν στο Μόναχο.

Τα δεκάλεπτα: 21-21, 42-40, 56-62, 83-76

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.