Ολυμπιακός: Το «μάτι» του Μπαρτζώκα και η ανάκτηση της νοοτροπίας που λείπει

Ολυμπιακός: Το «μάτι» του Μπαρτζώκα και η ανάκτηση της νοοτροπίας που λείπει
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει το ολοκληρωτικό τρίτο 10λεπτο που τόσο χρειαζόταν ο Ολυμπιακός, πιστεύει ότι η πρόκριση στα playoffs περνάει μέσα από το Μόναχο και την Βαλένθια και σας μεταφέρει το (πράσινης απόχρωσης) παρασκήνιο γύρω από την απόκτηση του Ράιτ.

Μπορεί με την πρώτη ματιά και στον πολύ κόσμο, να μην έκανε μεγάλο «γκελ» ούτε η νίκη επί της Άλμπα, ούτε η πρώτη «κατοστάρα» (101-87) στην εφετινή Euroleague, αλλά πιστέψτε με, καμιά φορά η πρώτη και πιο επιφανειακή εντύπωση δεν είναι και η σωστή, ή αν θέλετε η πιο ουσιαστική.

Η ομάδα του Ίσραελ Γκονζάλες, άλλωστε, δεν ήταν δα και κανένα μεγαθήριο και ήρθε στον Πειραιά, ως τελευταία της βαθμολογίας, με την χειρότερη επίθεση (μ.ο. 76,0π.), υποπίπτοντας στα περισσότερα λάθη (μ.ο. 14,7) κι έχοντας την προτελευταία επίδοση στα δίποντα (50,8%) και την 16η στα τρίποντα (34,5%)!

Αν συνυπολογίσετε και το «βάρος» του -27 από τον προ μηνός αγώνα του 1ου γύρου στο Βερολίνο (ήταν η πιο ευρεία εκτός έδρας νίκη των πρωταθλητών), τότε δεν θα δυσκολευτείτε να καταλάβετε γιατί η πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρούσε το συγκεκριμένο παιχνίδι περισσότερο σαν τυπική διαδικασία και λιγότερο σαν δοκιμασία.

Η αλήθεια, όμως, δεν ήταν ακριβώς αυτή. Και αυτό όχι μόνο επειδή οι Γερμανοί ήταν ικανοί για την ζημιά και το απέδειξαν με τις νίκες τους επί της Αρμάνι, της Βιλερμπάν (εκτός) και στα τέλη του 2023 επί της Μπαρτσελόνα!

Αλλά κυρίως, γιατί ο Ολυμπιακός των ατελείωτων προβλημάτων και του πρωτόγνωρου – για τα δεδομένα του – αριθμού μετεγγραφών (8) προσθετικών κινήσεων (3) που έχει κάνει φέτος μεσούσης της περιόδου, κλήθηκε να δώσει ένα “must win” παιχνίδι, χωρίς κανέναν από τους τρεις σέντερ και με έναν πρωτοεμφανιζόμενο ψηλό, από τον οποίο κανείς δεν ήξερε τι να περιμένει...

Εκτός ίσως από τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους συνεργάτες του που είχαν εικόνες από την θητεία του Μόουζες Ράιτ στην G-League (2021-2022) και βλέποντας τα περυσινά και τα εφετινά highlights από την Κίνα, πείστηκαν ότι στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που βρισκόταν η frontline της ομάδας τα 70.000$ του buy-out, άξιζαν και με τον παραπάνω τον κόπο.

Για τον 25χρονο «Μωϋσή», εκ Βόρειας Καρολίνας ορμώμενο, άλλωστε, πληροφορίες από την Τουρκία στην οποία αγωνίστηκε για περίπου ενάμιση μήνα (στην Μερκεζεφέντι της φανέλας της οποίας φόρεσε πέρυσι ο Ρογκαβόπουλος) αναφέρουν ότι μαζί του ασχολήθηκε και ο Παναθηναϊκός.

Ο Αταμάν πληροφορήθηκε από δικούς του ανθρώπους ότι ο απόφοιτος του Τζόρτζια Τεκ πρόκειται για “λαυράκι”, αλλά φήμες αναφέρουν ότι η απόκτησή του μπλέχτηκε σε «μανατζερικά γρανάζια», ενώ στην πορεία προέκυψε και το step up του Κώστα Αντετοκούνμπο, οπότε το ενδιαφέρον υποχώρησε και λίγο αργότερα ο παίκτης «ντύθηκε» στα «ερυθρόλευκα».

Όπως φάνηκε στο εντυπωσιακό ντεμπούτο του (15π., 5ρ., 2ασ., 2κλ. & 4κοψ. με 7/9 σουτ σε 24’), ο 58χρονος τεχνικός των Πειραιωτών ήξερε τι έλεγε, όταν στην media day της παραμονή του αγώνα, δήλωνε ότι «ο Ράιτ είναι σε καλή κατάσταση και το ζητούμενο είναι να τον εντάξουμε όσο το δυνατόν πιο ομαλά και αποτελεσματικά στο παιχνίδι μας».

Και αυτό γιατί ο τρόπος που παίζουν οι δευτεραθλητές Ευρώπης, τα plays τους και η διαρκής κίνησης χωρίς την μπάλα, δεν είναι και ο πλέον απλός για έναν αθλητή χωρίς ένα άλφα μπασκετικό IQ!

O «πυραυλοκίνητος» Αμερικανός ψηλός με το αξιοσημείωτο physicality που διαθέτει (ταχύτητα, εκρηκτικότητα και μέγεθος κορμιού και χεριών), όμως, έδωσε τόσα πολλά με το καλημέρα και είχε τόσο καταλυτική επίδραση στην άμυνα και transition game, που δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος ότι η παρουσία του δίνει μία διάσταση που ελάχιστα έχουμε δει φέτος στο παιχνίδι των «ερυθρολεύκων».

Η 3η περίοδος και το επιμέρους 33-13, απέδειξε περίτρανα ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να παίξει πιο γρήγορα, να βρει εύκολους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο και να αποκτήσει καλύτερη επιθετική ισορροπία στο μισό γήπεδο, έχοντας στο παρκέ ένα πολύ κινητικό πεντάρι με εντυπωσιακά φυσικά προσόντα.

Με αυτά και με εκείνα, μέσα σε λιγότερο από 12 λεπτά, οι γηπεδούχοι πήγαν από το -5 (45-50) του 21’ στο +25 (88-63) του 33’, καταγράφοντας ένα επιμέρους 43-13 και παίζοντας ταυτόχρονα όμορφο κι ελκυστικό μπάσκετ. Μην εκπλαγείτε καθόλου αν σε 15 μέρες δείτε τον νεοφερμένο δέκατο αλλοδαπό της ομάδας, να ενεργοποιείται στην επτάδα των ξένων που θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Final 8 του Κυπέλλου!

Κατά άλλα και πέραν των διαφορετικών αλλά άκρως καλοδεχούμενων χαρακτηριστικών που προσθέτει ο Ράιτ (με Μιλουτίνοφ ή Φαλ στην πεντάδα, δεν είναι εφικτό να εκτοξευθεί τόσο πολύ ο ρυθμός και η ταχύτητα του παιχνιδιού), οι πρωταθλητές «κέρδισαν» χθες τρεις ακόμη παίκτες.

Ο λόγος για τον Αϊζάια Κάνααν (31π. με 9/14 τριπ.), που προερχόταν από δύο κακές εμφανίσεις με τον Παναθηναϊκό και την Ρεαλ και πέραν των ρεκόρ πόντων και εύστοχων τριπόντων, εκτίναξε την αυτοπεποίθησή του στα ύψη!

Για τον Ίγκνας Μπραζντέικις (11π. & 5ρ. με 5/8 σουτ), που λόγω της μετακίνησης του Παπανικολάου πιο χαμηλά (είναι πολύ αποτελεσματικός στο “4”), φαίνεται ότι βρίσκει τον λίγο παραπάνω χρόνο που χρειάζεται για να βρεί ρυθμό.

Καθώς επίσης και τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος (14π., 4ρ., 2ασ. & 4κλ. με 7/8 διπ.), που εκμεταλλεύεται το νέο ντεφορμάρισμα του Γουόκαπ και δείχνει ότι πατάει ολοένα και καλύτερα στα πόδια του, έχοντας συνεισφορά μπροστά και πίσω.

Κάπως έτσι, στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια επίπεδου Euroleague (συμπεριλαμβάνω και το ντέρμπι του ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό για την Basket League), o Ολυμπιακός παρουσιάζει σημαντική επιθετική βελτίωση (μ.ο. 88,7π.) και για πρώτη φορά φέτος σκοράρει σταθερά πάνω από 80 πόντους σε τέσσερις συνεχόμενους αγώνες.

Με τον Φιλίπ Πετρούσεφ να τίθεται στην διάθεση του προπονητή του για το ματς της Πέμπτης (01/02, 21.30) με την Μπάγερν και τον Μουστάφα Φαλ να επιστρέφει την ερχόμενη εβδομάδα στην Βαλένθια, αυτές οι δύο επόμενες αναμετρήσεις φαίνεται ότι θα καθορίσουν το αν οι «ερυθρόλευκοι» θα προκριθούν απευθείας στα playoffs (τερματίζοντας στην πρώτη 6άδα της τελικής κατάταξης) ή θα «μπλέξουν» στην ψυχοφθόρα διαδικασία των play-in (θέσεις 7-10).

Για νικήσει στο Μόναχο (εκεί που έχασε η Μπασκόνια, η Βαλένθια, η Βίρτους και η Παρτίζαν), όμως, ο Ολυμπιακός πρέπει να ξαναθυμηθεί το “refuse to lose” mode, που τον χαρακτήριζε τα τρία τελευταία χρόνια εκτός των συνόρων στην Euroleague (συνολικό ρεκόρ 28-28 σε κανονική περίοδο, playoffs και Final 4), με αποκορύφωμα το περυσινό 4/4 επί ισπανικού εδάφους.

Με το πρώτο εφετινό «διπλό» να έχει γίνει στο ΟΑΚΑ, τα νούμερα δείχνουν μόλις 3 νίκες στο εξωτερικό (σε 10 ματς) κι αυτές, οι δύο απέναντι στις υποδεέστερες ομάδες της διοργάνωσης (Άλμπα και Βιλερμπάν) και η 3η στην άδεια και ουδέτερη έδρα της Μακάμπι, το Βελιγράδι.

Αν τα καταφέρει στο “Audi Dome” και την ερχόμενη εβδομάδα αποφύγει το 0/2 απέναντι στην ομάδα του Μουμπρού, τότε δύσκολα θα χάσει την 6άδα και από ‘κει πέρα ό,τι ήθελε προκύψει.

Για να συμβεί αυτό, όμως, θα χρειαστεί να δείξει πολλά από τα στοιχεία που παρουσίασε στο καλύτερο δεκάλεπτο της εφετινής σεζόν...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!