Ολυμπιακός: All... Ράιτ

Ολυμπιακός: All... Ράιτ
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Αλμπά, το μεγάλο ατού του Μόουζες Ράιτ που φάνηκε στην πρώτη του προπόνηση και τον τρόπο με τον οποίο «έσπασαν» την άμυνα ζώνης των Γερμανών.

Μερικές φορές υπάρχουν περιστάσεις στη ζωή που απλά οφείλεις να κάνεις αυτό που πρέπει ακόμη και με τον πιο απλό τρόπο. Αρκεί να γίνει η δουλειά. Κάπως έτσι συνέβη και στην περίπτωση του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» έπρεπε να πάρουν τη νίκη κόντρα στην Αλμπα, κι ας ήταν και με «μισό μηδέν».

Μόνο που οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα θέλησαν να δώσουν μία εντυπωσιακή παράσταση στους περίπου 10.000 οπαδούς τους προκειμένου να τους ζεστάνουν αυτή την κρύα βραδιά. Τουλάχιστον έτσι σκέφτηκε ο Αϊζάια Κάνααν.

Ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός στο δεύτερο ημίχρονο και κατάφερε όχι απλά να κρύψει την ταυτόχρονη απουσία τριών σέντερ (Μιλουτίνοφ, Φαλ, Πετρούσεφ), αλλά να δώσει την ευκαιρία σε αρκετούς παίκτες να κάνουν step up και να δείξουν πως μπορούν να βοηθήσουν.

Απαραίτητος αστερίσκος. Η Αλμπα ήταν ο ιδανικός αντίπαλος τη συγκεκριμένη βραδιά. Πρόκειται για την χειρότερη ομάδα της Euroleague η οποία παίζει το ίδιο ελεύθερο μπάσκετ, στον ίδιο ρυθμό και στα 40 λεπτά. Κυρίως δεν παίζει ίχνος άμυνας. Φυσικά τον Ολυμπιακό τον αφήνει αδιάφορο η συγκεκριμένη συγκυρία γιατί σε άλλες περιπτώσεις έχει βρεθεί στην άλλη πλευρά του... φεγγαριού.

Γκος

Η πάσα στην «καρδιά» της ζώνης

Πολύ γρήγορα στο παιχνίδι η Αλμπα εμπιστεύτηκε μία άμυνα match up ζώνη. Αμυνα χώρου δηλαδή, η οποία σε ορισμένες προϋποθέσεις υποχρεώνει τον αμυντικό να ακολουθήσει τον αντίπαλο λίγο περισσότερο. Αν θυμάμαι καλά ο μοναδικός που ανταποκρίθηκε στις πρώτες κατοχές ήταν ο Γουίλιαμς Γκος. Ο Αμερικανός «τρύπαγε» την άμυνα από το κέντρο κι εκτελούσε με το αγαπημένο του σουτ μέσης απόστασης.

Από εκεί και πέρα, ο Μπαρτζώκας ακολούθησε μία από τις βασικές αρχές αντιμετώπισης της ζώνης εδώ και πολλά χρόνια. Η ζώνη «σπάει» είτε αν την προλάβεις πριν στηθεί ψάχνοντας αιφνιδιασμό, είτε με γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και πάσα από μέσα προς τα έξω έχοντας χρησιμοποιήσει τον ένα σου ψηλό στο high post.

Αυτό το δεύτερο έκαναν οι Πειραιώτες. Ανέβασαν τον έναν ψηλό στο ύψος των βολών και πασάροντας σε αυτόν αυτομάτως δημιουργούσαν υπεραριθμία στην επίθεση γιατί πολύ απλά παρουσιάζονταν τέσσερις επιλογές. Μία να σουτάρει, δεύτερη η πάσα στον γκαρντ της αδύνατης πλευράς, τρίτη η πάσα στον γκαρντ που είχε στο πρόσωπο του ο πασέρ, τέταρτη η πάσα στον ψηλό που κινούνταν στην πλάτη του τελευταίου παίκτη της άμυνας και κατά μήκος της baseline (σ.σ τελικής γραμμής). Με αυτή την απλή πάσα ο Ολυμπιακός έμεινε απροβλημάτιστος με τη ζώνη των Γερμανών.

Κανααν

Οι κακές αντιδράσεις του Ολυμπιακού στην άμυνα και το «χούι» με τα ομαδικά φάουλ

Το πρώτο ημίχρονο δεν κύλησε όπως θα ήθελαν και όπως θα περίμεναν στην ομάδα. Η βασική αιτία ήταν ορισμένες αντιδράσεις στην αμυντική λειτουργία. Οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν σε ορισμένες κατοχές ένα κλικ πιο αργοί από όσο έπρεπε και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να σουτάρουν εξαιρετικά. Εκλεισαν με 7/11 τρίποντα το ημίχρονο και τουλάχιστον τα 3 (μπορεί και 4) να ήταν σουτ στη... μούρη που λέμε και στη γλώσσα του μπάσκετ. Εχω την εντύπωση πως οι ίδιοι οι Πειραιώτες ευθύνονται για τον ρυθμό που βρήκαν οι Βερολινέζοι στη δεύτερη περίοδο.

Ο άλλος λόγος ήταν οι πολλοί πόντοι που δέχτηκαν σε κατάσταση αιφνιδιασμού. Το αμυντικό transition δεν λειτούργησε όπως έπρεπε και κυρίως σε ένα ακόμη παιχνίδι είδαμε τον αντίπαλο να σκοράρει κάτω από το καλάθι χωρίς να του γίνεται φάουλ χαμηλά. Ο Ολυμπιακός δεν χρησιμοποίησε καθόλου καλά τα ομαδικά του φάουλ, δικαιολογημένα εξόργισαν τον Μπαρτζώκα και έδωσαν 11 βολές στην Αλμπα σε ένα ημίχρονο. Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω το λόγο που δεν κάνουν φάουλ (πλην Παπανικολάου συνήθως).

Ράιτ

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Μοουζες Ράιτ δε φάνηκε κόντρα στην Αλμπα

Μερικές φορές για να πετύχεις τον στόχο σου πρέπει να παρακάμψεις ορισμένες από τις αρχές της φιλοσοφίας σου. Ο Μπαρτζώκας από τα πρώτα του χρόνια στην προπονητική της Euroleague ένα μεταγραφικό απόκτημα θα το βάλει για πρώτη φορά σε αγώνα πρωταθλήματος και μάλιστα εντός έδρας. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προκειμένου να τον εντάξει με πιο ομαλό τρόπο στο σύνολο. Και φυσικά ποτέ μετά από μόλις μία προπόνηση.

Με τον Μόουζες Ράιτ ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Ο Αμερικανός ξεκίνησε μάλιστα βασικός και νομίζω (εικασία κάνω) πως αυτό συνέβη για να «ξεψαρώσει» με τη βοήθεια των βασικών παικτών. Η αλήθεια είναι πως στο πρώτο πεντάλεπτο όσο κι αν τα plays ήταν απλά, κουτούλαγε για τα καλά. Λογικό λόγω άγχους αφού εμφανιζόταν για πρώτη φορά στην κορυφαία σκηνή. Δεν ήξερε που να κινηθεί και απλά πήγαινε όπου τον καθοδηγούσε το ένστικτό του ή ο Γουόκαπ. Ο Αμερικανός γκαρντ σε όλες τις κατοχές ενημέρωνε τον Ράιτ εκ των προτέρων για το που πρέπει να πάει και τι κίνηση να κάνει (σκριν, κόψιμο, κλπ). Σε 2-3 κατοχές μάλιστα είχε πλάκα γιατί του έδειχνε που πρέπει να πάει και να βρεθεί στο επόμενο δευτερόλεπτο.

Όταν επέστρεψε στο παρκέ στο δεύτερο ημίχρονο ήταν άλλος παίκτης. Ντεμπούτο στο κορυφαίο επίπεδο με 15 πόντους είναι αξιομνημόνευτο, αλλά περισσότερο με εντυπωσίασαν τα 4 μπλοκ. Ο Αμερικανός φέρει σημαντικό μερίδιο της αλλαγής ρυθμού στο τρίτο δεκάλεπτο χάρη στην άμυνα του ψηλά.

Ανέφερα και πιο πάνω για την ποιότητα της Αλμπα. Είναι εύκολο να σκοράρεις στην άμυνά της οπότε δε θα βιαστώ να βγάλω συμπέρασμα για τον Ράιτ. Εδειξε στοιχεία, έχει προοπτική, αλλά η Αλμπα δεν ενδείκνυται για ασφαλές συμπέρασμα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του «Μωυσή» είναι άλλο. Στη μία μόλις προπόνηση που έκανε με του συμπαίκτες του φάνηκε δεκτικός στις οδηγίες του Μπαρτζώκα. Καταλάβαινε τι ήθελε ο προπονητής από αυτόν και αφομοίωνε γρήγορα τα απλά πράγματα που έλεγαν οι προπονητές. Επειδή περιθώριο για προπονήσεις δεν υπάρχει, ο Ράιτ θα πρέπει να βελτιώνεται μέσα από τη διαδικασία των αγώνων και να εκμεταλλεύεται κάθε δευτερόλεπτο συζήτησης με τους προπονητές. Αν τα πιάνει «με τη μία» όπως έδειξε στην πρώτη προπόνηση, θα γλυτώσει χρόνο και ο ίδιος και ο Ολυμπιακός.

Μπραζντέικις

Step up από Σίκμα και Μπραζντέικις

Ο Κάνααν είναι πρωταγωνιστής από πέρυσι στον Ολυμπιακό, απλά φέτος αισθάνεται καλύτερα μέσα στο σύνολο και ορισμένα βράδια φροντίζει να δημιουργεί αξέχαστες αναμνήσεις. Εννιά τρίποντα δεν είναι εύκολο να βάλεις. Ο Αμερικανός μόλις έβαλε το δεύτερο αισθανόταν σα να πετάει «βότσαλο στον ωκεανό».

Εντυπωσιακός ο «Ησαΐας», αλλά εντυπωσιακοί και οι Σίκμα, Μπραζντέικις. Ο Αμερικανός έπαιξε σε δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι πολύ καλά και κινήθηκε σε τροχιά double double (5π., 6ρ. σε 15' συμμετοχής) απλά μετά έπεσε πάνω στον φανταστικό Ράιτ και δεν αγωνίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Σίκμα έκανε τα πάντα να φαίνονται πιο εύκολα.

Το ίδιο έκανε και ο Μπραζντέικις. Ο Λιθουανός έπαιξε με αυτοπεποίθηση επιτέλους και νομίζω για πρώτη φορά ήταν τόσο ουσιαστικός σε αγώνα Euroleague. Οπως και στην περίπτωση του Νάιτ έτσι και στων δύο αυτών παικτών θα αναφέρω πως η Αλμπα δεν είναι ικανός αντίπαλος για συμπεράσματα, όμως σίγουρα έδειξαν κάτι και οφείλουν να το επαναλάβουν αρχής γενομένης από το Μόναχο.

ΥΓ: Στη δεύτερη περίοδο η Αλμπα δέχτηκε τεχνική ποινή. Ο Λαρεντζάκης έκανε κίνηση να σουτάρει τη βολή, αλλά ο Παπανικολάου (σωστά) θέλησε να αναλάβει την ευθύνη επιθυμώντας να βρει ρυθμό στην επίθεση. Ο «Λάρε» (σωστά) άκουσε τον αρχηγό του κι έκανε πίσω. Ο Μπαρτζώκας (σωστά) παρενέβη κι έδωσε εντολή να πάει ο Λαρεντζάκης. Ο «Παπ» (σωστά) άκουσε τον προπονητή του και όχι μόνο δεν ξενέρωσε, αλλά στην κατοχή που ακολούθησε ευστόχησε σε τρίποντο από ασίστ του Λαρεντζάκη. Μικρές λεπτομέρειες που παίζουν ρόλο.

ΥΓ 2: Μέχρι το Final 8 ο Ολυμπιακός έχει Μπάγερν εκτός και Βαλένθια εκτός. Αν πάρει μία νίκη (ειδικά αν είναι στην Ισπανία) θα είναι καλά. Αν κάνει το 2/2 θα είναι σε εξαιρετική θέση ως προς την κατάταξη.

ΥΓ 3: Ο Μόουζες Ράιτ υπέγραψε για 6 μήνες + έναν χρόνο με τον Ολυμπιακό να έχει την option ενεργοποίησης της σεζόν 2024-25. Το αναφέρω γιατί υπήρξαν παρερμηνείες πως είναι κλειστό συμβόλαιο.

@Photo credits: eurokinissi, Γιώργος Ματθαίος

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.