Euroleague: Μακάμπι-Παναθηναϊκός και... στη μέση ο Κάτας (vids)

Ο Κάτας
Ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ αλλά και έναν πρώην παίκτη του που τον βοήθησε να κατακτήσει την Euroleague του 2000, τον Οντέντ Κάτας.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ (9η, 12-10) και ο Παναθηναϊκός AKTOR (4η, 14-8) θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για μία ακόμη φορά στην Euroleague, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής, Πέμπτη (25/1, 21:05). Ωστόσο ο συγκεκριμένος αγώνας είναι ίσως αυτός με τις πιο ιδιαίτερες συνθήκες.

Από τη μία πλευρά, το γεγονός ότι η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο Ισραήλ. Από την άλλη, ο πρόσφατος θάνατος του πρώην βοηθού του Οντέντ Κάτας κατά τη διάρκεια της θητείας του στο «τριφύλλι», Λιόρ Λούμπιν, του οποίου η μνήμη θα τιμηθεί πριν την έναρξη του ματς, ενώ και ο ίδιος ο προπονητής του ισραηλινού συλλόγου που έχει «πράσινο» παρελθόν, συνθέτουν ένα παιχνίδι ιδιαίτερων συνθηκών, ξεχωριστό μάλιστα και του αγωνιστικού ενδιαφέροντος.

Οι θητείες στα «πράσινα»

Ο 49χρονος τεχνικός ολοκλήρωσε την αθλητική του καριέρα φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού το 2001. Τη σεζόν του 1999-2000 κατέκτησε την Euroleague ενώ είχε περάσει και μία τετραετία ως παίκτης της Μακάμπι, από το 1995-1999.

Ο ίδιος επέστρεψε στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτή τη φορά ως προπονητής, λόγω του Παναθηναϊκού, όταν και το 2021 ανέλαβε τα ηνία του πάγκου του «τριφυλλιού» και παρά το σύντομο πέρασμά του κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του νταμπλ.

Επιστροφή στο Ισραήλ

Από την Ελλάδα έφυγε το καλοκαίρι της χρονιάς όπου ανέλαβε (Ιούνιος του 2021) και λίγους μήνες αργότερα, το 2022 άρχισε τη συνεργασία του με την ομάδα της Μακάμπι Τελ Αβίβ όπου και βρίσκεται ακόμα και σήμερα.

Στην πρώτη του αναμέτρηση ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού μετά τη θητεία του στην Ελλάδα, κατάφερε να επικρατήσει με 85-74, ωστόσο δεν μπόρεσε να περάσει νικηφόρα και από την Αθήνα αφού ηττήθηκε οριακά με 88-86.

Στον αγώνα του πρώτο γύρου τη φετινή σεζόν είχε σημειώσει διπλό, φτάνοντας στην εκτός έδρα νίκη με σκορ 86-81.

@Photo credits: eurokinissi