Ολυμπιακός: Μία βραδιά που την είχε ανάγκη

Ολυμπιακός: Μία βραδιά που την είχε ανάγκη
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για όσα έκανε ο Ολυμπιακός στο παρκέ και κυριάρχησε της Μακάμπι, αλλά και για την απόδοση του Νίκολα Μιλουτίνοφ πέραν του double double.

Μία από τις συνήθειες που έχει δημιουργήσει ο Ολυμπιακός σε βάθος χρόνων είναι να αντιδρά καλά όταν βρίσκεται υπό πίεση. Αυτό έκανε και χθες κόντρα στην Μακάμπι γιατί κακά τα ψέμματα οι «ερυθρόλευκοι» Γενάρη μήνα έπαιζαν «τελικό» με τους Ισραηλινούς.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα παρουσιάστηκε όπως ακριβώς έπρεπε και έχω την εντύπωση πως σε μεγάλο βαθμό το αγωνιστικό πρόσωπο που έδειξε ήταν όπως το είχε στο μυαλό του ο προπονητής της. Στην Euroleague είναι δύσκολο και σπάνιο να νικάς με διαφορά σχεδόν 20 πόντων και να διατηρείς προβάδισμα με διψήφιο νούμερο σε μεγάλη διάρκεια του αγώνα. Ειδικά όταν ο αντίπαλος είναι στα ίδια «μέτρα» περίπου με εσένα.

Το θετικό αποτέλεσμα τον βοήθησε να ανέβει στην κατάταξη. Η ευκολία και η κυριαρχία με την οποία επικράτησε της Μακάμπι βοήθησε να ανέβει η ψυχολογία και το εκπληκτικό κατά διαστήματα μπάσκετ βοήθησε τον κόσμο να αναθαρρήσει και πάλι και να πιστέψει λίγο περισσότερο από πριν.

Γουόκαπ

Η πίεση του Ολυμπιακού τα έκανε όλα πιο εύκολα

Αλήθεια είναι πως ο φετινός Ολυμπιακός δυσκολεύεται επιθετικά, αλλά επίσης αλήθεια είναι πως παίζει την καλύτερη άμυνα της Ευρώπης. Βέβαια η απουσία του Φαλ ο οποίος είναι κομβικός στην αμυντική λειτουργία λόγω μεγέθους ήταν ένα πρόβλημα. Ο Μπαρτζώκας έπρεπε να βρει τρόπο να το καλύψει και το έκανε κυρίως μέσω της πίεσης πάνω στη μπάλα.

Η απουσία του Λορέντσο Μπράουν έβγαλε σίγουρα ένα πρόβλημα από τη μέση. Ο Γουόκαπ πήγε στον Μπόλντγουιν και του δημιούργησε εφιάλτες. Ο Κάνααν πήγε στον ΝτιΜπαρτολομέο και υποχρέωσε τον Κάτας να τον αλλάξει στο 5ο λεπτό. Η πίεση πάνω στην μπάλα ήταν αφόρητη από όλους τους περιφερειακούς που χρησιμοποίησε ο Μπαρτζώκας. Ούτε ένας δεν... έκλεψε δυνάμεις στα αμυντικά του καθήκοντα.

Αυτομάτως η μεγάλη πίεση αφαίρεσε τη δημιουργία των φιλοξενούμενων, εκνεύρισε απίστευτα τον Μπόλντγουιν και δυσκόλεψε τα πολλά pull up σουτ που αρέσουν στα γκαρντ της Μακάμπι. Η Μακάμπι υπέπεσε σε 13 λάθη από τα οποία τα 9 έγιναν κλεψίματα του Ολυμπιακού.

Ειδικά η άμυνα του Γουόκαπ πάνω στον Μπόλντγουιν ήταν συγκλονιστική, τον οδήγησε σε πολλές κακές αποφάσεις που είναι και το μειονέκτημά του αγωνιστικά κι έτσι η Μακάμπι βραχυκύκλωσε πλήρως.

Γιατί έπαιξε καλά ο Μιλουτίνοφ

Ο Φαλ είναι κομβικότατος παίκτης στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Η απουσία του δημιούργησε μία μικρή δυσάρεστη αίσθηση, όμως μέσα από τέτοιες καταστάσεις έρχονται και ορισμένα θετικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το rotation περιορίστηκε, ο Μιλουτίνοφ απέκτησε επιπλέον ευθύνες κάτι που λατρεύει κάθε παίκτης σε αυτό το επίπεδο και το είδε ως ευκαιρία.

Ο Σέρβος σέντερ πραγματοποίησε μυθική εμφάνιση, διέλυσε κάθε πλάνο του Κάτας και εξέθεσε ανεπανόρθωτα όλους τους ψηλούς της Μακάμπι. Ο Κάτας εδώ και καιρό ξεκινά βασικούς μαζί τους Νίμπο και Σόρκιν, αλλά ο «Μίλου» τους κατάπιε. Στο πεντάλεπτο τους έκανε αλλαγή και έβαλε τον Ριβέρο στο «5». Τον κατάπιε κι αυτόν. Δεν είχε αντίπαλο.

Στα δικά μου μάτια σίγουρα είναι εντυπωσιακοί οι 20 πόντοι και τα 20 ριμπάουντ αλλά αυτό που ξεχώρισα ήταν η αμυντική προσέγγιση του Σέρβου. Οκ, στην επίθεση ήταν απολαυστικός, αλλά δε θυμάμαι να είχε κακή απόφαση στην άμυνα. Βοήθησε πάρα πολύ στην αφαίρεση του pull up σουτ που ανέφερα πιο πάνω, έδινε σωστές βοήθειες και ήταν πάντα εκεί που έπρεπε να είναι.

Κάνααν

Τα τρία στοιχεία που έφεραν τους 89 πόντους

Ο Ολυμπιακός δε μας έχει συνηθίσει σε τόσο παραγωγικές βραδιές. Οι 89 πόντοι τους οποίους σκόραρε ήταν το επιστέγασμα του καλού μπάσκετ που πρόσφεραν στο παρκέ, αλλά σίγουρα δεν είναι τυχαίοι. Βασικά όχι μόνο δεν είναι τυχαίοι, αλλά ο τρόπος που λειτούργησαν στη μπροστινή πλευρά του παρκέ θα πρέπει να τους γίνει οδηγός για τη συνέχεια της σεζόν.

Γιατί όμως σκόραραν τόσο πολύ; Γιατί έκαναν καλά τρία πράγματα. Αρχικά κυκλοφόρησαν ιδανικά τη μπάλα με πάσες και όχι με ντρίμπλες. Με αυτόν τον τρόπο μετακινούσαν συνεχώς την άμυνα της Μακάμπι και τα ρήγματα δημιουργήθηκαν εύκολα.

Το δεύτερο καλό στοιχείο ήταν πως έψαξαν περισσότερο το εύκολο καλάθι. Οι Πειραιώτες λειτούργησαν αρκετά καλά σε transition καταστάσεις και πρόλαβαν αρκετές φορές να εκδηλώσουν την επίθεση τους στα πρώτα 7-8 δευτερόλεπτα που είχαν στη διάθεσή τους.

Τρίτο και καλύτερο φυσικά τα επιθετικά ριμπάουντ. Θυμάμαι και στο ματς του Βελιγραδίου τον Ολυμπιακό να παίρνει σκορ από δεύτερες και τρίτες επιθέσεις. Για την ακρίβεια είχε 19 πόντους από 18 επιθετικά ριμπάουντ στη νίκη του πρώτου γύρου (αυτό δεν το θυμάμαι, αλλά το έψαξα). Χθες όμως το τερμάτισε αφού από τα 15 επιθετικά ριμπάουντ βρήκε 27 πόντους! Ουσιαστικά πρόκειται για ποσοστό το οποίο αγγίζει το 90% επιτυχίας και είναι σπάνιο.

Η Μακάμπι επέλεξε κυρίως να αμυνθεί με αλλαγές στα σκριν και το πλήρωσε γιατί αφενός οι παίκτες του Μπαρτζώκα διάβαζαν καλά και γρήγορα τις καταστάσεις που δημιουργούνταν στο παρκέ, αφετέρου τα γκαρντ των φιλοξενούμενων δεν έχουν το μέγεθος να διεκδικήσουν το ριμπάουντ. Γενικά όσα τρικ κι αν έκανε ο Κάτας, ο Μπαρτζώκας είχε τις απαντήσεις.

Η ομάδα έκανε αυτό που έπρεπε, πήρε τη νίκη και μαζί και το πλεονέκτημα κόντρα σε έναν αντίπαλο με τον οποίο υπάρχει πιθανότητα ισοβαθμίας. Σίγουρα ηρέμησαν και θα πάνε στο ντέρμπι πρωταθλήματος με διαφορετική ψυχολογία. Το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό θα είναι ξεχωριστό και ιδιαίτερο όπως συμβαίνει πάντα στα ματς μεταξύ των δύο αυτών ομάδων. Να δούμε μέχρι το βράδυ τη Δευτέρας αν οι δύο προπονητές θα στερηθούν κάποιον άλλον εκτός των Φαλ και Βιλντόζα. Στα τελευταία περίπου 20 ντέρμπι σπάνια οι «πράσινοι» ξεκινούσαν με τον τίτλο του φαβορί. Την Δευτέρα είναι. Και λόγω έδρας και λόγω της αγωνιστικής τους κατάστασης. Θα έχει ενδιαφέρον.

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός έχει τους λόγους του να μην έχει εμπλακεί σε ουσιαστικές συζητήσεις με τον Πίτερς (τι έκανε πάλι) για ανανέωση της συνεργασίας τους. Ωστόσο καλό θα είναι με τον Κάνααν (τι έκανε πάλι) να γίνει μία ουσιαστική κουβέντα γιατί προσφέρει και στις δύο πλευρές, τη δεύτερη σεζόν του παίζει πάρα πολύ καλά, διαθέτει στοιχεία που δεν τα έχει άλλος στο ρόστερ της ομάδας και στο κάτω κάτω δε βρίσκω λόγο το καλοκαίρι να βγει στην αγορά και να παρακαλάει τον κάθε Nbaer και να μην έχει το κεφάλι του ήσυχο. Κι αν έρθει το «γλυκό», ας έρθει. Ολοι οι καλοί χωράνε.

ΥΓ 2: Ο Πετρούσεφ ανεβαίνει και αναζητά συνέπεια. Με τον Σίκμα και με τον Μπραζντέικις έχω αποδεχθεί πως θα βοηθήσουν σε 2-3 μεμονωμένα παιχνίδια το πολύ και τίποτα περισσότερο. Ας είναι τουλάχιστον κάποιος σημαντικός αγώνας.

@Photo credits: eurokinissi, Κλόντιαν Λάτο

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.