Μπασκόνια - Παναθηναϊκός 75-73: Ο ΜακΙντάιρ «υπέγραψε» την πράσινη «αυτοκτονία»!

Γιώργος Κούβαρης
Ο Παναθηναϊκός αν και βρέθηκε στο +17, αν και ήταν το «αφεντικό» στη Βιτόρια για 25 λεπτά κατάφερε να χάσει ένα δικό του ματς από την Μπασκόνια (75-73) με τον Κόντι Μίλερ ΜακΙντάιρ να «εκτελεί» στα 0.6'' τους «πράσινους» όπως είχε κάνει και στο ΣΕΦ απέναντι στον Ολυμπιακό. Ωραίος αλλά... μοιραίος ο Ναν.

Το έκανε ξανά ο ΜακΙντάιρ! Όπως και στο ΣΕΦ απέναντι στον Ολυμπιακό, έτσι και στη Βιτόρια απέναντι στον Παναθηναϊκό ! Πήρε την ευθύνη του τελευταίου σουτ, στέλνοντας την Μπασκόνια στα ουράνια και τους «πράσινους» να βλέπουν... εφιάλτη καθώς κατάφεραν να χάσουν ένα (ακόμα) δικό τους ματς!

Ουσιαστικά οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν πραγματικό χαρακίρι στη Βιτόρια καθώς είχε φτάσει στο σημείο να προηγηθεί με +17 πόντους τα μέσα της 3ης περιόδου (31-48) αλλά στη συνέχεια να τα κάνει όλα λάθος με αποτέλεσμα να δώσει το δικαίωμα στην Μπασκόνια να βρει ρυθμό, να πάρει μομέντουμ και να επιστρέψει ολοκληρωτικά στο ματς.

Και μάλιστα κάτι που έγινε εις διπλούν καθώς ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +8 (51-63) στο 32' αλλά και πάλι είδε την Μπασκόνια να κάνει δεύτερο come back δια χειρός Μονέκε ισοφαρίζοντας σε 63-63 στο 35'! Και έκτοτε το ματς έγινε ντέρμπι το οποίο κρίθηκε στο τελευταίο σουτ του ΜακΙντάιρ έχοντας προηγηθεί δύο άστοχες επιθέσεις από τον Κέντρικ Ναν.

Το ματς: Μπασκόνια – Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πολύ καλά στην άμυνα, αλλά και πολύ άσχημα στην επίθεση. Ναι μεν είχε υποχρεώσει την Μπασκόνια σε δύσκολα 1/7 εντός παιδιάς, ενώ η ελληνική ομάδα σούταρε με 1/6 αλλά ύστερα από ανορθόδοξες ενέργειες. Το σκορ ήταν πολύ χαμηλό, με τους γηπεδούχους να βρίσκουν σκορ από τον Κοστέλο ο οποίος είχε έρθει από τον πάγκο. Δυο ακόμα καλές άμυνες έφεραν τους «πράσινους» στο +2 (7-9 στο 7') αλλά στη συνέχεια η αστοχία στα ελεύθερα σουτ (σχεδόν... πέναλτι) έδωσαν την ευκαιρία στην Μπασκόνια να πραγματοποιήσει ένα 6-0 και να προηγηθεί με 13-9 πριν από τη λήξη του δεκαλέπτου (13-12).

Ο Ναν είχε 7 πόντους (αλλά με 1/3 τρίποντα, εκ των οποίων τα δύο άστοχα όντας μόνος του και ανενόχλητος) με τον Παναθηναϊκό να μετρούσε 3/8 δίποντα και 1/7 τρίποντα και την Μπασκόνια αντίστοιχα 4/8 δίποντα και 1/6 τρίποντα. Και η αστοχία συνεχίστηκε και στη συνέχεια, ενώ η ελληνική ομάδα είχε να αντιμετωπίσει και ένα ακόμα πρόβλημα όπως ήταν το 3ο φάουλ του Λεσόρ 12'. Η εκατέρωθεν νευρικότητα είχε κυριαρχήσει στη «Fernando Buesa Arena» με τους «πράσινους» να χάνουν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη.

Στο 12' η Μπασκόνια προηγήθηκε με +5 πόντους (22-17) αλλά έκτοτε η ομάδα του Αταμάν γυρισε το τσιπάκι, δεν άφηνε κανένα σουτ εύκολο στους γηπεδούχους και με σερί 11-0 γύρισε το ματς και προηγήθηκε με 22-28 στο 15'. Και δεν σταμάτησε εκεί. Με τον Κέντρικ Ναν να παίρνει φωτιά (13π., 5ριμπ., 2ασ., 1κλ.), τον Γκραντ να βοηθάει σε άμυνα και επίθεση (2/2τρ.) και τον Κώστα Αντετοκούνμπο (4π., 2ριμπ.) να είναι παίκτης-κλειδί, το επιμέρους σκορ έφτασε στο 20-4 για το +11 του ημιχρόνου (26-37).

Οι «πράσινοι» έκλεισαν το πρώτο μισό του αγώνα έχοντας 10/23 δίποντα, 3/11 τρίποντα, 8/13 βολές, 21-6 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 6 κλεψίματα και 7 λάθη, ενώ αντίστοιχα η Μπασκόνια (ΜακΙντάιρ 7π.) είχε στο ίδιο χρονικό διάστημα 6/14 δίποντα, 2/12 τρίποντα, 8/11 βολές, 14-2 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 1 κλέψιμο και 8 λάθη.

Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ο Ιβάνοβιτς ανέθεσε στον ΜακΙντάιρ να κυνηγάει... παντού τον Κέντρικ Ναν αλλά και πάλι οι «πράσινοι» στηρίχθηκαν στην καλή τους άμυνα και έφτασαν στο σημείο να προηγηθούν με +17 πόντους (31-48) έχοντας επιβάλλει πλήρως τον ρυθμό τους. Έβγαλαν πολλές συνεργασίες και μάλιστα με τον Κώστα Σλούκα να είναι στον πάγκο στο πρώτο πεντάλεπτο του 3ου δεκαλέπτου.

Όπως ήταν λογικό η Μπασκόνια θα προσπαθούσε να βγάλει αντίδραση και το έκανε με ένα γρήγορο 12-0 με το οποίο μείωσε στους 5 πόντους (43-48) έχοντας εκμεταλλευτεί το «κενό» διάστημα των «πρασίνων» οι οποίοι σ' ένα τρίλεπτο τα είχαν κάνει όλα λάθος! Το επιμέρους έφτασε στο 19-5 για τους Βάσκους οι οποίοι πλησίασαν στην μία κατοχή (50-53) με τη λήξη του 3ου δεκαλέπτου.

Μάλιστα ο Μονέκε έφερε την Μπασκόνια σε απόσταση αναπνοής έχοντας πραγματοποιήσει η γηπεδούχου ομάδας την ολική ανατροπή αλλά μ' ένα 8-0 από Ναν και Σλούκα η διαφορά έφτασε και πάλι στο «πράσινο» +9 (52-61 στο 32'). Ο Μονέκε με δικό του 8-0 έφερε το ματς στα ίσια για πρώτη φορά μετά το ξεκίνημα του αγώνα (63-63 στο 33') μετατρέποντας το εύκολο... βράδυ του Παναθηναϊκού σε εφιάλτη ξεκινώντας από το «μηδέν». Έκτοτε το παιχνίδι πήγαινε «μία σου και μία μου» με τους Ναν και Σλούκα να προσπαθούν να κρατήσουν τους «πράσινους» στο ματς.

Στο 1:16 ο Σλούκας κέρδισε αντιαθλητικό φάουλ για το 70-73 ύστερα από 1/2 βολές αλλά οι «πράσινοι» δεν σκόραραν στην επίθεση τους και ο Μονεκε με τρίποντο ισοφάρισε σε 73-73. Ο Ναν αστόχησε δύο φορές σε τρίποντο και η Μπασκόνια είχε την τελευταία επίθεση με τον ΜακΙντάιρ να ευστοχεί και να ρίχνει στο καναβάτο τους «πράσινους».

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα, με τον Ναν να αστοχεί εις διπλούν και τον ΜακΙντάιρ να ρίχνει την χαριστική βολή στους «πράσινους».

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Τσίμα Μονέκε ήταν εκείνος που έφερε την Μπασκόνια ξανά μέσα στο ματς έχοντας στο σύνολο 20 πόντους και 13 ριμπάουντ.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κακό ματς από τον Ματίας Λεσόρ.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο ΜακΙντάιρ με το καλάθι στην εκπνοή «ξέρανε» τον Παναθηναϊκό.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ: Ο Κέντρικ Ναν ήταν εκείνος που κράτησε τον Παναθηναϊκό (25π., 6ριμπ., 3ασ.) αλλά ήταν και εκείνος που με τις βιαστικές του αποφασεις στο τέλος έδωσε την ευκαιρία στην Μπασκόνια για μια καλή επίθεση.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το 68% της Μπασκόνια στα δίποντα και το μόλις 33% των πρασίνων στα τρίποντα

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Ο Παναθηναϊκός θα παραμείνει στην Ισπανία αλλά θα ταξιδέψει στη Βαλένθια για την αναμέτρηση της ερχόμενης Παρασκευής (5/1, 21:30) ενώ η Μπασκόνια έχει «εμφύλιο» στο «Palau Blaugrana» κόντρα στην Μπαρτσελόνα (5/1, 21:30).

Τα δεκάλεπτα: 13-12, 26-37, 50-53, 75-73.

Τα στατιστικά του Παναθηναϊκού

Τα στατιστικα΄της Μπασκόνια

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.