Παναθηναϊκός - Μπάγερν 78-71: Κρατάει τη νίκη και τον... Μαντζούκα (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Με τον Λευτέρη Μαντζούκα να αποδεικνύεται ο παίκτης-κλειδί στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο Παναθηναϊκός επικράτησε δύσκολα (όπως αποδείχθηκε) της Μπάγερν στο ΟΑΚΑ με 78-71 και... άνοιξε λογαριασμό στην φετινή Euroleague πριν από την «διαβολοβδομάδα».

Το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό ήταν η νίκη στο ματς της 2ης αγωνιστικής κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου. Και τίποτε άλλο. Μπορεί να... δεινοπάθησε, μπορεί να έκανε τα (σχεδόν) εύκολα-δύσκολα στο τέλος, αλλά το... αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει. Και οι «πράσινοι» άρχισαν να «γεμίζουν» το φετινό «σακούλι» της Euroleague με την πρώτη τους νίκη στη φετινή διοργάνωση.

Οι «πράσινοι» δεν έχασαν ποτέ το προβάδισμα στο σκορ έχοντας φτάσει την διαφορά στο +16 ενώ προηγήθηκαν και με +13 δύο λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα. Η Μπάγερν δεν παρατούσε τα όπλα και προσπαθούσε να βάλει (και έβαζε) δύσκολα στην ελληνική ομάδα μειώνοντας και σε 74-71 στα 11'' πριν από το τέλος του αγώνα. Όμως ο Παναθηναϊκός άντεξε στο τέλος στους κραδασμούς των Βαυαρών και... άνοιξε τον δικό του λογαριασμό στην Euroleague.

Ο Λευτέρης Μαντζούκας ήταν ο παίκτης-κλειδί στην τελευταία περίοδο ευστοχώντας σε δύο κρίσιμα -όσο και σημαντικά- τρίποντα ξεκολλώντας την ομάδα του στο σκοράρισμα, ενώ ο Ματίας Λεσόρ ναι μεν ήταν καλός επιθετικά αλλά υστέρησε σημαντικά στην άμυνα και στα ριμπάουντ.

Για την Μπάγερν ο Μπολμάρο πήγε να κάνει την... μεγάλη ζημιά στον Παναθηναϊκό ενώ με θετικό πρόσημο και η παρουσία των Μπόνγκα και Μπούκερ στο δεύτερο ημίχρονο.

Το ματς: Παναθηναϊκός – Μπάγερν

Ονειρικό ήταν το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στο πρώτο δίλεπτο του αγώνα καθώς βρέθηκε να προηγείται με 10-0 έχοντας 4/4 εντός παιδιάς (2/2 δίποντα και 2/2 τρίποντα). Την ίδια ώρα δυσκόλευε κάθε επιθετική ενέργεια της Μπάγερν αναγκάζοντας τον Λάσο να πάρει τάιμ άουτ ύστερα από δυόμιση λεπτά αγώνα! Στη συνέχεια ο δείκτης του σκορ παγιώθηκε σε διψήφια επίπεδα φτάνοντας και στο +12 (19-7 στο 8') έχοντας αξιοποιήσει τις αμυντικές επιδόσεις καθώς οι «πράσινοι» δέχθηκαν μόλις 11 πόντους στην 1η περίοδο (23-11).

Η ελληνική ομάδα «έχτισε» τη διαφορά χάρη στα καλά της ποσοστά εντός παιδιάς καθώς έκλεισε το δεκάλεπτο έχοντας 7/8 δίποντα και 3/6 τρίποντα, ενώ την ίδια ώρα η Μπάγερν είχε... σπάσει τα στεφάνια στο ΟΑΚΑ με 5/18 σουτ, εκ των οποίων 4/12 δίποντα και 1/6 τρίποντα. Το σκηνικό δεν άλλαξε ιδιαίτερα ούτε και μετά την έναρξη του β' δεκαλέπτου.

Αν και ο Παναθηναϊκός ήταν καλός αμυντικά, έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο στην επίθεση και δεν μπόρεσε να αυξήσει τον δείκτη του σκορ περισσότερο από τους 16 πόντους (30-14). Αντίθετα έβαλε ξανά την Μπάγερν στο ματς καθώς με σερί 8-0 μείωσε σε 30-22 χάρη στον εξαιρετικό Μπολμάρο που είχε «σηκώσει» το επιθετικό βάρος της ομάδας του. Στη συνέχεια το επιμέρους έφτασε στο 14-2 για τους Βαυαρούς οι οποίοι μείωσαν σε 32-28 στο 19'. Ο Αργεντινός της Μπάγερν είχε 15 πόντους στο ημίχρονο (37-30) με 7/10 δίποντα, 3 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα!

Στο πρώτο μισό του αγώνα ο Παναθηναϊκός είχε υποπέσει σε 8 λάθη ενώ είχε χαλάσει το ποσοστό στα τρίποντα στην 2η περίοδο καθώς είχε 2/8 έξω από τα 6.75 μέτρα και 5/14 στο σύνολο. Επίσης οι παίκτες του Αταμάν μέτρησαν στο ίδιο διάστημα 2/6 δίποντα, ήτοι 4/14 εντός παιδιάς στο β' δεκάλεπτο του αγώνα. Αντίθετα η Μπάγερν είχε φτιάξει τα ποσοστά της με 6/11 δίποντα και 3/4 τρίποντα και γι' αυτόν τον λόγο έφτασε και σε απόσταση δύο κατοχών πριν «εκτελέσει» άριστα το «special play» στην τελευταία φάση του ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός με το ελεύθερο τρίποντο του Μαντζούκα από τη γωνία.

Η ελληνική ομάδα είχε ρίξει το μεγαλύτερο βάρος στην άμυνά της μετά το ξεκίνημα του 3ου δεκαλέπτου και δεν έδινε πολλά περιθώρια στην Μπάγερν να φτάσει στο «πράσινο» καλάθι. Η διαφορά είχε σταθεροποιηθεί σε διψήφιο νούμερο, φτάνοντας ξανά στο +11 (45-34) στο 24'. Έως εκείνο το σημείο ο Ματίας Λεσόρ είχε ανεβάσει την απόδοσή του στην επίθεση αλλά στη συνέχεια το ματς έγινε «γκραν γκινιόλ», με τον Παναθηναϊκό να χάνει την συγκέντρωσή του (σ.σ. ειδικά ο Βιλντόζα με πολλές βιαστικές και ανούσιες επιλογές) και με ένα 7-0 του.. Γκιφάι να μετατρέπεται το 47-37 σε 47-44 στο 27'! Τελικά το δεκάλεπτο έκλεισε με τους «πράσινους» στο +6 (54-48).

Ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να κρατήσει το σκορ σε διψήφιες παρυφές (59-52 στο 32') αλλά η Μπάγερν άρχισε να βρίσκει λύσεις και από άλλους παίκτες όπως οι Μπούκερ και Φρανσίσκο δυσκολεύοντας το έργο των γηπεδούχων να «χτίσουν» διαφορά ασφαλείας. Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +8 στο 34' (63-55) αλλά τα πολλά χαμένα ριμπάουντ στην ρακέτα του κρατούσαν τους Βαυαρούς μέσα στο παιχνίδι (64-59 στο 35'). Όμως δύο τρίποντα από Μαντζούκα και Γκραντ και ένα καλάθι του Λεσόρ έφεραν τον παναθηναϊκό στο +13 (72-59 στο 37') και ουσιαστικά «καθάρισαν» με την υπόθεση της νίκης. Παρά την προσπάθεια της Μπάγερν να επιστρέψει για μια... τελευταία φορά στο ματς (74-71 στα 11'' πριν από το τέλος).

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Το ξεκίνημα του αγώνα έμελλε να διαδραματίσει και τον πιο καθοριστικό ρόλο στο ματς καθώς ο Παναθηναϊκός είχε από νωρίς διψήφια «μαξιλαράκια» με αποτέλεσμα να αποκτήσει το μομέντουμ και τον πρώτο λόγο στο παιχνίδι. Ακόμα και όταν η Μπάγερν μείωσε στο καλάθι στην 3η περίοδο, οι «πράσινοι» είχαν την «απάντηση» και δεν άφησαν τους Βαυαρούς να πλησιάσουν περισσότερο.

O ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Ματίας Λεσόρ ήταν σταθερός στην επίθεση (16π., 6ριμπ.) ενώ πολλές ήταν και οι ευθύνες που πήρε ο Τζέριαν Γκραντ (14π., 4ασ., 3ριμπ.)

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ξανά αρνητικός ο Κάρσεν Έντουαρντς ο οποίος είχε 0/7 σουτ και 3 λάθη!

ΠΗΓΕ... ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ: Ο Λέαντρο Μπολμάρο ήταν το μεγάλο στήριγμα της Μπάγερν τελειώνοντας το ματς έχοντας 19 πόντους.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο Λευτέρης Μαντζούκας ήταν ο παίκτης-κλειδί για τον Παναθηναϊκό, ειδικά στην τελευταία περίοδο.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα 14 επιθετικά ριμπάουντ της Μπάγερν, το 22% που είχε στα τρίποντα (6/27) αλλά και τα 14 λάθη του Παναθηναϊκού που σούταρε ωστόσο με 61% στα δίποντα.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει το Περιστέρι στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» το απόγευμα του Σαββάτου (14/10, 20:15) για την 2η αγωνιστική της Basket League, ενώ η Μπάγερν έχει μπροστά της το εντός έδρας παιχνίδι με την Όλντεμπουργκ (15/10, 18:00) για το Κύπελλο Γερμανίας.

Τα δεκάλεπτα: 23-11, 37-30, 54-48, 78-71.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.