Άρης: Δεν υπήρξε ποτέ… ευρωπαϊκό δίλημμα παρά μόνο απόφαση συμμετοχής στο Eurocup

Άρης: Δεν υπήρξε ποτέ… ευρωπαϊκό δίλημμα παρά μόνο απόφαση συμμετοχής στο Eurocup

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Άρης
Η απόφαση του περασμένου καλοκαιριού περί συμμετοχής στο Eurocup της τωρινής περιόδου εμπεριείχε – αγωνιστικό και οικονομικό – ρίσκο πλέον όμως οι «κίτρινοι» νιώθουν δικαιωμένοι και είναι δεδομένη η απόφαση παραμονής τους στη διοργάνωση.

Το περασμένο καλοκαίρι, πριν την επικύρωση της συμμετοχής της ΚΑΕ Άρης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έπειτα από διάστημα πέντε χρόνων, συνέβησαν πολλά και εξόχως διδακτικά. Με οικονομικά κριτήρια, η συμμετοχή στο BCL προφανώς αποτέλεσε την πρώτη επιλογή αλλά στο διάστημα των συζητήσεων με τους επιτελείς της διοργάνωσης δημιουργήθηκε η αίσθηση περί προτεραιότητας άλλων ομάδων κι αυτό το συμπέρασμα οδήγησε στην απόφαση επιλογής του Eurocup και στη λήψη οικονομικού ρίσκο λόγω των εξόδων συμμετοχής αλλά και των αγωνιστικών προϋποθέσεων. Υπό την έννοια ότι η κανονική διάρκεια της διοργάνωσης, σε εύρος αγώνων, δεν διαφέρει σε τίποτε από το σύστημα διεξαγωγής εγχώριων Πρωταθλημάτων. Πέραν του κόστους συμμετοχής, ήταν εξίσου αναγκαία η αύξηση του αγωνιστικού προϋπολογισμού με σκοπό την ανταπόκριση της ομάδας στις ποιοτικό επίπεδο της διοργάνωσης.

Ο Άρης δεν φοβήθηκε, ίσα-ίσα που βούτηξε και κολύμπησε στα βαθιά νερά της διοργάνωσης και στο τέλος της κανονικής διάρκειας δεν έχει ούτε… σταγόνα στο κορμί του. Τα κατάφερε από κάθε άποψη, οικονομική και αγωνιστική, επιτυγχάνοντας επίσης και την υπέρβαση εντός των τεσσάρων γραμμών και πλέον έχει μπροστά του την πρόκληση του νοκ άουτ αγώνα με την Προμετέι στη Λετονία. Εν κατακλείδι, οι «κίτρινοι» όχι μόνο δεν μετάνιωσαν για την επιλογή τους αλλά νιώθουν απόλυτα δικαιωμένοι κρίνοντας από την αγωνιστική ανταπόκριση, αυτή του κόσμου με πειστήριο το κατάμεστο Παλέ και κυρίως, την εξωστρέφεια που οδήγησε σε εμπορικές συνεργασίες.

Ως εκ τούτου, κανένα δίλημμα δεν έχει ο Άρης ως προς την ευρωπαϊκή διοργάνωση στην οποία θα πάρει μέρος στην ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Και τα συναισθήματα είναι αμοιβαία καθώς και για τη διοργανώτρια αρχή, η επιστροφή ενός ισχυρού brand αποτέλεσε κάτι σαν… Θείο Δώρο. Καθόλου τυχαία, το Eurocup άντλησε αρκετές όμορφες εικόνες από την ατμόσφαιρα του Αλεξανδρείου και φυσικά τις χρησιμοποίησε προς όφελός της περαιτέρω προβολής του «μοτό» της διοργάνωσης. Κατ’ επέκταση, είναι τουλάχιστον περιττή η αναφορά του τι θέλει το Eurocup καθώς η διατήρηση του Άρη στη διοργάνωση αποτελεί στόχο. Εξάλλου, αν ο Άρης απέρριπτε την προοπτική του Eurocup, το τελευταίο θα έμενε δίχως ομάδα από την Ελλάδα, συνεπώς, από κάθε άποψη η συμμετοχή του Άρη λειτούργησε ευεργετικά και για τη διοργανώτρια αρχή.

Για να πάμε στο αύριο, στις συζητήσεις που ήδη πραγματοποιούνται μεταξύ ΚΑΕ και των εταιριών που στηρίζουν χορηγικά την προσπάθεια των «κίτρινων», η συμμετοχή στο Eurocup εκλαμβάνεται ως δεδομένο δείχνοντας ότι κανένα δίλημμα δεν υφίσταται αλλά ο Άρης εκτιμά και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση στάθηκε αρωγός στην επιστροφή της ομάδας στα ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Επίσης, το σύστημα διεξαγωγής του Eurocup είναι απολύτως αποδεκτό και από τον Γιάννη Καστρίτη καθώς εκτιμά ότι το κύρος της διοργάνωσης, παράλληλα με τους δύο αγώνες την εβδομάδα, ωφελούν στην προσέγγιση παικτών υψηλής ποιότητας αλλά με χαμηλό κόστος. Αυτό συνέβη και φέτος με πιο τρανό παράδειγμα την περίπτωση του Ρόνι Χαρέλ.

@Photo credits: eurokinissi