Εθνική: Όταν η Ελλάδα πάτησε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης (vid)

Εθνική: Όταν η Ελλάδα πάτησε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης (vid)

Η Ελλάδα

bet365

Σαν σήμερα το 2005, η σπουδαία Εθνική Ελλάδος ανέβαινε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου σε Eurobasket για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την 25η Σεπτέμβρη του 2005. Μια ημερομηνία που γράφτηκε ακόμα ένα έπος για το ελληνικό μπάσκετ. Η τεράστια Εθνική Ελλάδος του Παναγιώτη Γιαννάκη, του Διαμαντίδη, του Παπαλουκά, του Κακιούζη και των άλλων χρυσών παιδιών, ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης στο Eurobasket μέσα στο Βελιγράδι.

Η Επίσημη Αγαπημένη είχε ρίξει στο... καναβάτσο τη Γαλλία στο προηγούμενο ματς με ένα τεράστιο τρίποντο του Διαμαντίδη, ολοκληρώνοντας μια σπουδαία ανατροπή απέναντι στους τρικολόρ. Η μεγάλη στιγμή ήταν μπροστά και οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη δεν ήταν διατεθειμένοι να αφήσουν την ευκαιρία να ξεγλιστρίσει μέσα από τα χέρια τους. Το Eurobasket του 1987 ήταν η μοναδική κορυφή της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο με Γκάλη, Γιαννάκη, Χριστοδούλου και Φασούλα. Όμως το 2005 θα έμπαινε το δεύτερο παράσημο!

Η Γερμανία περίμενε την Εθνική μας στον τελικό, με τον Ντιρκ Νοβίτσκι να θέλει να χαλάσει το πάρτι της ομάδας του Γιαννάκη. Όμως η Ελλάδα δεν πιανόταν στον τελικό, με τον Ντιρκ να το παλεύει μόνος του, αλλά να μην μπορεί να νικήσει μια καλύτερη ομάδα, πιο γεμάτη.

Η Ελλάδα έκανε επίδειξη δύναμης και επικράτησε 78-62, ανεβαίνοντας στο Έβερεστ, φτάνοντας στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά. Ο Παπαλουκάς ήταν εκπληκτικός στον τελικό με 22 πόντους και 6 ασίστ, ενώ 13 πόντους μέτρησε ο Ζήσης, 11 ο αρχηγός Κακιούζης και 10 ο Τσαρτσαρής. Ο Νοβίτσκι σταμάτησε στους 23 και μαζί με τον Φέμερλινγκ που έβαλε 11 ήταν οι μοναδικοί διψήφιοι των Γερμανών.

Σε μια όμορφη στιγμή του τελικού, όταν ο Ντιρκ βγήκε από το παρκέ τότε που όλα είχαν κριθεί, είδε τους Έλληνες φιλάθλους να τον αποθεώνουν, αναγνωρίζοντας την σπουδαία καριέρα του. Το πάρτι της Ελλάδας ξεκίνησε λίγο μετά, όπου τα παιδιά του Παναγιώτη Γιαννάκη σήκωσαν στα χέρια τους το βαρύτιμο τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης.

Μια ημέρα που θα είναι για πάντα μαγική, ξεχωριστή για το ελληνικό μπάσκετ λόγω εκείνης της σπουδαίας ομάδας που... έφτιαξε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, έχοντας στα χέρια του μία από τις κορυφαίες φουρνιές στην ιστορία μας.

ΕΛΛΑΔΑ: Τσαρτσαρής 10, Χατζηβρέττας 8(2), Ζήσης 13, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22(4τρ, 6ας), Ντικούδης 8, Κακιούζης 11(2), Μπουρούσης 4, Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος, Φώτσης, Παπαδόπουλος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βούχερερ 6, Πέσιτς 2, Νοβίτσκι 23(1), Σούλτσε 5(1), Ντεμιρέλ 3, Γκριν 2, Γκάρετ 2, Φέμερλιγκ 11, Ρόλερ 4, Μάρας 2, Νικαγκμπάτζε 2

@Photo credits: INTIME
 

EUROBASKET Τελευταία Νέα