Χατζής: «Τα παιδιά θέλουν δουλειά για την Ανδρών, επιτυχία η 4η θέση»

Χατζής: «Τα παιδιά θέλουν δουλειά για την Ανδρών, επιτυχία η 4η θέση»

Γιώργος Κούβαρης
Χατζής: «Τα παιδιά θέλουν δουλειά για την Ανδρών, επιτυχία η 4η θέση»

bet365

Ο προπονητής της εφηβικής ομάδας της ΑΕΚ και παλιά μεγάλη δόξα του ελληνικού μπάσκετ, ο Νίκος Χατζής, μίλησε στο gazzetta.gr για την πορεία της Εθνικής Εφήβων στο πρόσφατο Eurobasket του Βόλου.

Πριν από 24 χρόνια και πιο συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 1995 ο Νίκος Χατζής ήταν εκ των πρωταγωνιστών της Εθνικής Εφήβων που κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ. Έχοντας περάσει 20 χρόνια στα παρκέ με πλούσια καριέρα και σπουδαίες επιτυχίες, ο 43χρονος -σήμερα- Νίκος Χατζής πέρασε στο… στίβο της προπονητικής. Μάλιστα την τελευταία διετία έχει αναλάβει τα ηνία του εφηβικού τμήματος της ΑΕΚ, της ομάδας με την οποία ανδρώθηκε μπακετικά και καθιερώθηκε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Αν μη τι άλλο ήταν ένας από τους πλέον αρμόδιους για να σχολιάσει την πορεία της Εθνικής Εφήβων στο πρόσφατο Eurobasket του Βόλου, όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έμεινε εκτός βάθρου κατακτώντας την τέταρτη θέση.

«Η Εθνική μας δεν είχε βρει ρυθμό από την αρχή του τουρνουά. Προσπάθησε μέσα από τα ματς να βρει τρόπο να κερδίζει, βασιζόμενη περισσότερο στο ατομικό παρά στο ομαδικό επίπεδο», τόνισε αρχικά και εξήγησε: «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιες στιγμές η ομάδα να… χάνεται στην επίθεση. Θεωρώ πως αν ήμασταν πιο συγκεντρωμένοι ως ομάδα σε άμυνα και επίθεση θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα. Όπως και να έχει τα παιδιά έδειξαν μέσα από αυτές τις συνθήκες ότι τιμούν τη φανέλα και παλεύουν για το καλύτερο και είμαι βέβαιος πως μέσα από αυτό θα βγουν πιο δυνατοί».

Όσο για το αν ήταν επιτυχία η κατάληψη της τέταρτης θέσης, ο Νίκος Χατζής σημείωσε: «Θεωρώ ότι είναι επιτυχία. Η ομάδα δεν έπαιξε το καλύτερο δυνατό μπάσκετ. Στην ουσία στα δύο νοκ άουτ παιχνίδια στη φάση των “16” στη φάση των “8” είχαμε καλή απόδοση μόνο στα τελευταία δεκάλεπτα, όπου αφυπνιστήκαμε και πήραμε το αποτέλεσμα. Ήταν αρκετά για να φτάσουμε ως τα ημιτελικά, όπου βέβαια οι απαιτήσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες και δείξαμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι. Βάσει της κατάστασης λοιπόν θεωρώ πως η τέταρτη θέση ήταν επιτυχία».

Το ζητούμενο, όμως, είναι αυτά τα παιδιά να αποτελέσουν τη συνέχεια στην Εθνική Ομάδα των Ανδρών μετά από χρόνια: «Για να φτάσουν στο επίπεδο της Εθνικής Ανδρών απαιτείται πολλή δουλειά και βελτίωση τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Πέραν του ταλέντου χρειάζονται πολλά περισσότερα στοιχεία, όπως είναι και το καθαρό μυαλό. Παρά την κούραση επιβάλλεται τα παιδιά να έχουν καθαρό μυαλό στα τελευταία λεπτά σε άμυνα και επίθεση, εκεί όπου κρίνονται οι αγώνες», σχολίασε σχετικά.

Η Ισπανία ήταν εκείνη που μας απέκλεισε στα ημιτελικά και κατέκτησε τελικά το τρόπαιο επικρατώντας της Τουρκίας στον τελικό. Ήταν δίκαιη η κατάληξη; «Έτσι αποδείχθηκε», απάντησε ο Χατζής και επεσήμανε ότι: «Η Ισπανία βρήκε τον τρόπο, παρότι η Τουρκία είχε τον έλεγχο του αγώνα στη μεγαλύτερη διάρκειά του, να φτάσει στη νίκη. Με άμυνα ζώνης κατάφερε να επιβάλει τον ρυθμό της, έβαλε και δύο μεγάλα σουτ και πήρε τη νίκη. Χωρίς πανικό και βεβιασμένες προσπάθειες. Κυρίως μέσα από την άμυνα αλλά με ψυχραιμία στην επίθεση».

Γενικά πάντως, τα περισσότερα παιχνίδια πήγαν σε χαμηλό σκορ. «Μου έκανε εντύπωση ότι όλες οι ομάδες ήταν άστοχες και δεν είχαν καλή δημιουργία. Γι’ αυτό και τα περισσότερα ματς έμειναν χαμηλά. Πιο πολύ απ’ όλα βέβαια μου έκαναν εντύπωση οι άστοχες βολές» ανέφερε.

Και όταν μιλάμε για ευστοχία και βολές ο Νίκος Χατζής έχει μια παραπάνω «ευαισθησία» λόγω του ότι σπάνια αστοχούσε, ειδικά από τη γραμμή της «φιλανθρωπίας»: «Δεν δικαιολογείται να χάνεις ελεύθερες βολές. Οι βολές είναι πάνω απ’ όλα εξάσκηση. Δεν είναι ούτε ψυχολογία, ούτε, πίεση. Η τεχνική είναι η ίδια ανεξαρτήτων συνθηκών. Πρέπει να τις βάζεις και με κλειστά μάτια».

Οι προσδοκίες για την Εθνική Ανδρών είναι πολλές εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας. «Είμαστε όλοι μαζί τους. Ευχή όλων μας είναι αυτή η ομάδα να μας δώσει ακόμα μια μεγάλη χαρά. Το σημαντικότερο είναι τα παιδιά να έχουν την υγειά τους. Από εκεί και πέρα όλα μπορούν να γίνουν. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η Εθνική Ομάδα μπορεί να κατακτήσει ένα μετάλλιο. Έχει όλα τα φόντα, αν και συχνά το αναφέρουμε, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να πετύχει κάτι καλό. Πάμε βήμα-βήμα, παιχνίδι με παιχνίδι και θεωρώ πως το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει».

Ο Νίκος Χατζής θα έχει και τη νέα σεζόν την ευθύνη της εφηβικής ομάδας της ΑΕΚ. «Ξεκινάμε στις 19 Αυγούστου την προετοιμασία μας. Θεωρώ πως έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις. Ενισχύσαμε την ομάδα ώστε να παίξουμε καλό μπάσκετ και να είμαστε ανταγωνιστικοί και φέτος. Το σημαντικότερο όλων είναι τα παιδιά να κερδίζουν εμπειρίες και να παρουσιαστούν έτοιμοι στο επίπεδο των ανδρών».

 

Τελευταία Νέα