Χαποέλ Χολόν: Η ομάδα των σουτέρ

Βασίλης Βλαχόπουλος
Χαποέλ Χολόν: Η ομάδα των σουτέρ

bet365

Η Χαποέλ Χολόν θα βρεθεί απόψε (23/10,19:45) στον δρόμο του ΠΑΟΚ για την 3η αγωνιστική του BCL και το gazzetta.gr σκιαγραφεί την ισραηλινή ομάδα η οποία πριν από μια δεκαετία… σόκαρε την Ευρώπη.

''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις

Αν υπολογίσει κανείς ότι σε βάθος 40ετίας, μόλις δύο ομάδες κατάφεραν να εκθρονίσουν τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, τότε θα διαπιστώσει και το μέγεθος της επιτυχίας της Χαποέλ Χολόν το καλοκαίρι του 2008, όταν κατέκτησε το μοναδικό Πρωτάθλημα της ιστορίας της. Όπως συμβαίνει με όλες τις ισραηλινές ομάδες, έτσι κι αυτή, έχουν μάθει να ζουν στη σκιά της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Κι όταν την κερδίζουν, αν μη τι άλλο στοιχειοθετεί βόμβα μεγατόνων. Όπως για παράδειγμα έπραξε και την περσινή χρονιά, στον τελικό του Κυπέλλου Ισραήλ. Με άνθρωπο της τελευταίας στιγμής τον ικανό (πλην προβληματικό) Γκλεν Ράις Τζούνιορ επικράτησε με 86-84 μέσα στη «Nokia Arena». Δεν κατάφερε όμως να επαναλάβει τον άθλο του 2008 στον τελικό του Final Four του Πρωταθλήματος όπου η Μακάμπι επικράτησε με 95-75.

«Περσινά ξινά σταφύλια» θα πει κανείς, αλλά και απόλυτα ενδεικτικά του ρόλου που διαδραματίζει η Χολόν στο εγχώριο Πρωτάθλημα. Το κακό για τη σημερινή αντίπαλο του ΠΑΟΚ είναι ότι δεν κατάφερε να κρατήσει τους παίκτες που την οδήγησαν στην περσινή εντυπωσιακή πορεία. Γιατί ο Του Χόλογουεϊ βρήκε καλύτερο συμβόλαιο στην Τουρκία, ομοίως και ο Τζο Αλεξάντερ. Ο Τζόρνταν Χάμιλτον εξασφάλισε στέγη στο πιο glamorous ιταλικό Πρωτάθλημα, ενώ ο Γκλεν Ράις Τζούνιορ δεν θα μπορούσε να μείνει μετά το γρονθοκόπημα στον Γκάι Πνίνι στα αποδυτήρια της ομάδας! Σε σχέση βέβαια με τα υπόλοιπα γραφόμενα στο… ποινικό μητρώο, μια μπουνιά είναι ό,τι λιγότερο έχει κάνει ο γιος του άλλοτε σπουδαίου παίκτη του ΝΒΑ.

Ο Πνίνι είναι από τους λίγους εναπομείναντες παίκτες από την περσινή ομάδα. Ιδιαίτερη φυσιογνωμία, επί σειρά ετών ήταν από τους κύριους εκφραστές της Μακάμπι Τελ Αβίβ, κατέκτησε την Euroleague και φυσικά, ήταν διεθνής. Πλέον βαδίζει στο 36ο έτος της ηλικίας του και ο άλλοτε σμολ φόργουορντ με το φαρμακερό σουτ, μετατράπηκε σε ελαφρύ 4αρι αλλά συνεχίζει να στηρίζεται στην ικανότητά του από μακρινή απόσταση.

Το καλοκαίρι η Χαποέλ Χολόν δημιουργήθηκε από την αρχή από έναν άνθρωπο ο οποίος φοίτησε δίπλα στους καλύτερους. Αυτός είναι ο προπονητής της, ο 43χρονος Νταν Σαμίρ. Τη διετία 2003-05 ήταν εκ των άμεσων συνεργατών του Πίνι Γκέρσον στην καλύτερη ομάδα που παρουσίασε ποτέ η Μακάμπι στην Ευρώπη με τις διαδοχικές κατακτήσεις της Euroleague. Το 2008 στάθηκε στο πλευρό του αδερφικού φίλου του και νυν προπονητή του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ, στην Ντινάμο Μόσχας, ενώ τη σεζόν 2013-14 ήταν συνεργάτης του Έτορε Μεσίνα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στη Χαποέλ Χολόν διανύει τον 4ο χρόνο του στην τεχνική ηγεσία κι έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2020.

Το άστρο του Γουάιατ

Η ισραηλινή ομάδα χτίστηκε από την αρχή κι έβαλε στα θεμέλιά της μια μηχανή παραγωγής πόντων. Αυτό προσδίδουν οι μέχρι στιγμής επιδόσεις του Αμερικανού Κχαλίφ Γουάιατ ο οποίος με 28 πόντους ανά αγώνα και το εξαιρετικό ποσοστό του 48% στα σουτ τριών πόντων, είναι ο πρώτος σκόρερ του BCL έπειτα από δύο αγωνιστικές. Κι όμως, η έκπληξη για τον 27χρονο γκαρντ δεν είναι τόσο η ιδιαίτερη ικανότητά του στο σκορ, όσο η πορεία της καριέρας του, αν συνυπολογίσει κανείς ότι υπήρξε πρώτος σκόρερ του Temple με 20.5 πόντους, με φανταστικές εμφανίσεις στους τελικούς του NCAA (2013). Αντιθέτως, στο Πρωτάθλημα του Ισραήλ, ο πρώτος σκόρερ της Χολόν είναι ο ΝτιΚουάν Τζόουνς με 22.7 πόντους, έξι περισσότερους σε σχέση με αυτούς που προσφέρει στους ευρωπαϊκούς αγώνες. Επίσης χαρισματικός έξω από τα 6,75 καθώς το ποσοστό του στο μακρινό σουτ (14/26) ξεπερνάει το 50%. Οι δύο Αμερικανοί μαζί με τον συμπατριώτη τους Ντάριους Άτκινς, αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τη Χολόν. Ο τελευταίος στερείται ταλέντου, αλλά υστερεί σε αθλητικότητα και δύναμη, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι ισραηλινοί τον επέλεξαν μετά τη συνεργασία που είχαν μαζί του, τη σεζόν 2016-17. Στο BCL έχει13 πόντους και 10 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Στους παραμένοντες από τη περσινή χρονιά συμπεριλαμβάνεται ο Τι Τζέι Κλάιν. Ένα… ελαφρύ τεσσάρι που συνηθίζει να σουτάρει από μακρινή απόσταση και με 7/11 τρίποντα, έχει συμμετοχή στην παραγωγή σκορ έξω από τη γραμμή του τριπόντου. Ο Κλάιν χρησιμοποιεί περισσότερο το υψηλό μπασκετικό IQ του, ομοίως και ο Γκάι Πνίνι ο οποίος επίσης χρησιμοποιείται στη θέση «4». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο 36χρονος Ισραηλινός είναι ο δεύτερος καλύτερος πασέρ της ομάδας στο BCL με 6.5 ασίστ ανά αγώνα, πίσω από τον Γουάιατ ο οποίος μοιράζει οκτώ τελικές πάσες. Τα χαρακτηριστικά του Πνίνι είναι γνωστά μέσα από την προϋπηρεσία του στη Μακάμπι, όπως για παράδειγμα η έφεσή του στο μακρινό σουτ καθώς έχει 7/12 προσπάθειες στο BCL.

Γενικώς… τρίποντο

Το μακρινό σουτ είναι το κύριο χαρακτηριστικό του τρόπου παιχνιδιού της Χαποέλ Χολόν. Οι 69 προσπάθειες τριών πόντων έπειτα από δύο αγωνιστικές προφανώς καταδεικνύουν τη φιλοσοφία της, αλλά συνδυάζονται και με το εκπληκτικό ποσοστό του 46.4%, το οποίο δείχνει το σημείο από το οποίο οφείλει ο ΠΑΟΚ να ξεκινήσει το παιχνίδι του. Στα ομαδικά στατιστικά, προκαλεί εντύπωση και το αποτέλεσμα της σύγκρισης ασίστ-λαθών, καθώς οι τελικές πάσες (23.5) είναι διπλάσιες σε σχέση με τα λάθη, γι’ αυτό εξάλλου η Χολόν είναι από τις πιο παραγωγικές ομάδες του BCL με 98.5 πόντους ανά αγώνα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργούν και οι παίκτες οι οποίοι έχουν αποδεχθεί δευτερεύοντα ρόλο. Στη συγκεκριμένη συνομοταξία δεν συμπεριλαμβάνεται ο Αμίτ Σιμόν ο οποίος είναι ο βασικός φόργουορντ. Πέρυσι συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα του ισραηλινού Πρωταθλήματος, είχε 14 πόντους ανά αγώνα με τη Χαποέλ Ειλάτ και το καλοκαίρι… άλλαξε γειτονιά. Ο 26χρονος Αμερικανός γκαρντ, Κόρεϊ Γουόλντεν, χρησιμοποιείται περισσότερο για αμυντικές αποστολές, ενώ ο undersize σέντερ Σον Τζόουνς, μέχρι στιγμής χρησιμεύει στην παροχή λεπτών ξεκούρασης του Άτκινς.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα