ΠΑΟΚ: Το τέλος μιας εποχής...

ΠΑΟΚ: Το τέλος μιας εποχής...

Βασίλης Βλαχόπουλος
ΠΑΟΚ: Το τέλος μιας εποχής...

bet365

Ο μπασκετικός ΠΑΟΚ αποχαιρετά το 2019 με εντονότερο προβληματισμό για το 2020 κι έπειτα από μια χρονιά γεμάτη ανατροπές, παραιτήσεις, ένα χαμένο αγωνιστικό όνειρο και τις μνήμες να έχουν επιστρέψει στο μαρτυρικό 2008.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι ο αθλητισμός είναι ένα γεμάτο… καλάθι πολύχρωμων συναισθημάτων. Αντικρουόμενες στιγμές εναλλάσσονται σε δευτερόλεπτα, ανατροπές που υπενθυμίζουν ότι είναι πολύ μικρή η απόσταση που χωρίζει τη επιτυχία από την αποτυχία κι εκεί που ένα λαμπερό φως δείχνει τον δρόμο, ξαφνικά τα πάντα βυθίζονται στο σκοτάδι και χάνεται ο προσανατολισμός.

Το 2019 θα χαραχθεί ανεξίτηλα στις μνήμες των φίλων του ΠΑΟΚ γιατί περιλάμβανε τα πάντα. Προφανώς η κατάκτηση του νταμπλ από την ποδοσφαιρική ομάδα επισκιάζει τα πάντα, αλλά και η ομάδα μπάσκετ έφθασε σε απόσταση ελάχιστων δευτερόλεπτων από την εξιλέωση της, έπειτα από μια άκαρπη εικοσαετία. Σήμερα όμως βρίσκεται στα πρόθυρα της ολικής καταστροφής, νιώθοντας τον κίνδυνο του υποβιβασμού σε μια επιστροφή στον χρόνο, στο μαρτυρικό 2008. Ολ’ αυτά, μέσα σε ελάχιστους μήνες όπου τα γεγονότα ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι η καταξίωση από την απομυθοποίηση δεν απέχουν πολύ.

20 χρόνια μετά…

Είναι αλήθεια ότι οι πρώτες ρωγμές στο οικοδόμημα του ΠΑΟΚ εμφανίστηκαν πριν καλά-καλά έρθει το 2019. Τα οικονομικά προβλήματα εγκαταστάθηκαν στην καθημερινότητα κάνοντάς την ακόμη δυσκολότερη. Μοναδικός τρόπος επιβίωσης και παραμερισμού της ανέχειας ήταν η συσπείρωση για την υλοποίηση ενός αγωνιστικού στόχου. Ο ΠΑΟΚ τον βρήκε, όταν κατέκτησε την ευκαιρία επιστροφής σε θέση διεκδίκησης τίτλου. Ακριβώς 20 χρόνια μετά. Δηλαδή, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας στο ΣΕΦ το 1999.

Το όνειρο μιας «κούπας» παρέσυρε τις σκέψεις όλων, απέτρεψε το ενδεχόμενο διαρροών και ο τελικός της 17ης Φεβρουαρίου στην Κρήτη έμελε να αποτελέσει ημερομηνία ορόσημο. Εκεί, ο ΠΑΟΚ αλλοίωσε τους κανόνες τις λογικής, αλλά δεν κατάφερε να τους καταστρέψει. Ο Παναθηναϊκός προσέθεσε ένα ακόμη κύπελλο στην πλούσια τροπαιοθήκη του, ενώ ο ΠΑΟΚ έμεινε με το όνειρο και με την αμφιβολία για το αύριο. Στην πραγματικότητα, εκείνη η ήττα με 73-79 και η μη μετουσίωση μιας τρομερής αγωνιστικής επανάστασης στα τελευταία λεπτά αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα (όχι απλά) μιας ομάδας, αλλά μιας εποχής.

Η κατάρρευση

Οι μήνες που ακολούθησαν είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα. Η χρονιά «έκλεισε» στις 13 του περασμένου Μάρτη με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του στο BCL. Ο Δικέφαλος δεν άρχισε με τις καλύτερες προϋποθέσεις στη διοργάνωση, γνώρισε διαδοχικές ήττες, ακολούθησε όμως ένα εξαιρετικό… ντεμαράζ με highlight τη νίκη μέσα στην έδρα της Τενερίφης.

Με απολογισμό οκτώ νικών σε 14 αγώνες, προκρίθηκε στα Play Offs του BCL και μπήκε στη «μονομαχία» με την ΑΕΚ έχοντας τον τίτλο του απόλυτου αουτσάιντερ. Αυτό αποδείχθηκε και στο πρώτο παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη όπου η ήττα με 75-84 μείωσε ακόμη περισσότερο τις πιθανότητές πρόκρισής του. Στο δεύτερο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου έκανε συγκλονιστική προσπάθεια, επικράτησε με 62-63 αλλά αποκλείστηκε λόγω της ήττας με διαφορά εννιά πόντων στον πρώτο αγώνα.

Μετά την απώλεια και του δεύτερου αγωνιστικού στόχου, όλοι περίμεναν την… τελευταία κόρνα της γραμματείας ούτως ώστε ο καθένας να τραβήξει τον δρόμο του. Τα δεδομένα είχαν διαμορφωθεί μήνες νωρίτερα καθώς η οικονομική ασυνέπεια είχε δείξει τον δρόμο. Η πολιτική εξυγίανσης είχε αποτύχει. Αυτή της ανάπτυξης δεν είχε υποστηριχθεί κι ενώ στα προηγούμενα χρόνια ο ΠΑΟΚ πατούσε γκάζι στα Playoffs, αυτή τη φορά τράβηξε χειρόφρενό και περίμενε καρτερικά να τελειώσουν. Οι διαρροές (σε επίπεδο παικτών) δεν αποτράπηκαν, η χρονιά ολοκληρώθηκε με τους χειρότερους οιωνούς και ο φάρος της αλλαγής άναψε για την αποχώρηση και των ανθρώπων που διοίκησαν την ομάδα επί οκτώ συναπτά έτη.

Η αποχώρηση του Πρέλεβιτς

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του από το καλοκαίρι του 2018 κι εκεί διαπιστώθηκε (για πρώτη φορά) ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η προαναγγελία παραίτησης πριν καλά-καλά αρχίσει μια χρονιά, αποδείχθηκε οιωνός δυσάρεστων καταστάσεων. Νομοτελειακά, αυτή η απόφαση (κάποια στιγμή) θα ερχόταν. Πάντα όμως, σημασία έχει ο τρόπος. Ακολούθησε η συνέντευξη Τύπου στην οποία ανέλαβε την ευθύνη της δημιουργίας προϋπολογισμού υψηλότερου από τις οικονομικές δυνατότητες της διοίκησης. Προφανώς περίμενε βοήθειες, αυτές δεν ήρθαν ποτέ. Επισήμως δεν αναφέρθηκε ποτέ, ανεπισήμως όμως η κρίση στις σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη ήταν η αιτία. Η κατάσταση ξέφυγε, τα χρέη αυξήθηκαν, το κλίμα εσωστρέφειας και ανοιχτής κριτικής εντάθηκε, για να φτάσουμε στην 1η Ιουλίου 2019 και την παραίτησή του από την προεδρία της ΚΑΕ, έπειτα από οκτώ χρόνια θητείας. Ο τίτλος της θητείας του Μπάνε Πρέλεβιτς στην προεδρία του ΠΑΟΚ έγκειται στο κριτήριο του καθενός.

Η αλήθεια είναι ότι, η πορεία του χαρακτηρίστηκε από δύο (εκ διαμέτρου αντίθετες) φιλοσοφίες. Αρχικά από τούτη της σκληρής οικονομικής πολιτικής με μοναδικό στόχο την εξυγίανση σε σημείο να δείχνει αδιάφορος για τον αγωνιστικό στόχο. Και σε διάστημα τουλάχιστον μιας πενταετίας, με τη χρηματοδότηση του Ιβάν Σαββίδη (σ.σ. τουλάχιστον 2.5 εκ. ευρώ), τα χρέη μειώθηκαν. Για να ακολουθήσει η αλλαγή πολιτικής, η εφαρμογή τακτικής ανάπτυξης μέσω υλοποίησης αγωνιστικών στόχων όπου εκεί, δίχως την προαπαιτούμενη οικονομική υποστήριξη, μπήκαν καπέλα στα χρέη που είχαν μειωθεί.

Το «φιάσκο» και η λύση των εκ των έσω

Δύο εβδομάδες πριν την παραίτησή του, ο Μπάνε Πρέλεβιτς βρέθηκε σε διαδικασία συζητήσεων με τον επιχειρηματία Γιώργο Καραμάνο. Η αρχική πρόταση του τελευταίου περιλάμβανε την ανάληψη του μάνατζμεντ της εταιρίας για μια τριετία (προφανώς με τη συμμετοχή του ίδιου του κ. Πρέλεβιτς). Στη συνέχεια και διαπιστώνοντας ότι ο ΑΣ ήδη είχε εκτιμήσει ότι ο κ. Καραμάνος δεν είχε τα εχέγγυα για να αναλάβει την ΚΑΕ ΠΑΟΚ, κατέθεσε πρόταση αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Ο ΑΣ δεν απάντησε στον προβλεπόμενο χρόνο, το ενδιαφέρον αποσύρθηκε και τρεις ημέρες μετά υποβλήθηκε και η παραίτηση του Μπάνε Πρέλεβιτς.

Όπως συμβαίνει σε όλες τις (απόλυτα) προβληματικές αθλητικές εταιρίες, ο ΑΣ ανέλαβε υποχρεωτικά ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων και από τα μέσα Αυγούστου ο ΠΑΟΚ βρίσκεται υπό το καθεστώς υπηρεσιακής διοίκησης. Επτά μέλη ξεκίνησαν, τέσσερα απέμειναν, καθώς το οικονομικό και ψυχικό βάρος της ευθύνης μοιάζει δυσβάσταχτο. Πρόσφατα, τα εναπομείναντα μέλη της διοίκησης έκαναν έκκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο για την οικονομική ενίσχυση της ΚΑΕ αναφέροντας ότι μέχρι το τέλος του Γενάρη του 2020 θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί 350.000 ευρώ προς αποφυγή της καταστροφής. Μέχρι στιγμής, το επίπεδο βοήθειας περιορίζεται στις φιλότιμες προσπάθειες των οργανωμένων οπαδών αλλά και το υστέρημα απλών φιλάθλων.

Η επιστροφή Φλεβαράκη και το αγωνιστικό δράμα

Το καλοκαίρι επιφύλαξε μια μεγάλη επιστροφή αλλά και μια αποχώρηση, αυτή του Τέλη Ζουρνατσίδη από τη θέση του τιμ μάνατζερ έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία. Είχε προηγηθεί η επιστροφή του Κώστα Φλεβαράκη στην τεχνική ηγεσία έπειτα από 11 χρόνια. Μόνο που η 3η θητεία του στην ομάδα δεν κράτησε περισσότερες από 70 ημέρες. 19 Αυγούστου ανακοινώθηκε η επιστροφή του, 29 Οκτωβρίου επισημοποιήθηκε το διαζύγιο λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων. Εκεί ενεργοποιήθηκε το σχέδιο που είχαν τα περισσότερα μέλη του δ. σ. στο μυαλό τους, αλλά κανείς δεν έλαβε την πρωτοβουλία να το υλοποιήσει. Την αναβάθμιση του Κώστα Χαραλαμπίδη σε ρόλο πρώτου προπονητή. Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ παραμένει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, έχοντας μόλις τρεις νίκες στο τέλος του πρώτου γύρου.

Πρόκειται για το χειρότερο ρεκόρ της ομάδας στη σύγχρονη ιστορία της καθώς, ακόμη και στην περίοδο 2007-08 όπου είδε το φάσμα του υποβιβασμού να πλησιάζει επικίνδυνα, στο τέλος του πρώτου γύρου είχε πέντε νίκες και δεν βρισκόταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Και είναι φανερό ότι το 2020 προμηνύεται ακόμη δυσκολότερο για τον Δικέφαλο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα