Το μάθημα του Προμηθέα: Τι να ΜΗΝ κάνει ο Παναθηναϊκός με τη Ρεάλ!

Το μάθημα του Προμηθέα: Τι να ΜΗΝ κάνει ο Παναθηναϊκός με τη Ρεάλ!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Το μάθημα του Προμηθέα: Τι να ΜΗΝ κάνει ο Παναθηναϊκός με τη Ρεάλ!

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τη δύσκολη νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ απέναντι στον Προμηθέα Πάτρας, υπογραμμίζει τα κακώς κείμενα ενόψει Ρεάλ, στέκεται στον Έλις που έκρουσε πραγματική... καμπάνα, ενώ έχει και ένα σχόλιο για τα όσα συμβαίνουν στον «αιώνιο» αντίπαλο των «πρασίνων».

Τελικά τι είναι προτιμότερο πριν από μια σειρά αγώνων για τα playoffs της EuroLeague και μάλιστα απέναντι σε μια πληρέστατη ομάδα, την πρωταθλήτρια Ευρώπης, η οποία εκτός του ότι είναι το φαβορί θα έχει και το πλεονέκτημα έδρας; Μια εύκολη νίκη στο ρελαντί με 20-30 πόντους ή ένα «καρδιοχτύπι» όπου θα κρατήσει τους πάντες σε αφύπνιση και μια κόντρα στα ίσια;

Χωρίς δεύτερη σκέψη θα πάμε με την... κουρτίνα νούμερο 2. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είδε και έπαθε μέχρι να κάμψει την αντίσταση του Προμηθέα Πάτρας στο ΟΑΚΑ λίγα 24ωρα πριν από το πρώτο ραντεβού με τη Ρεάλ Μαδρίτης για τα προημιτελικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Και αυτό θεωρώ ότι μόνο καλό θα του κάνει. Ειδικά από τη στιγμή που προέρχονταν από δύο υγιεινούς περιπάτους απέναντι σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Αν μη τι άλλο χρειαζόταν ένα τέτοιο ματς για να μπουν τα κεφάλια μέσα...

Μπορεί να βρίσκεται σε εξαιρετικό φεγγάρι, να έχει τρομερό momentum, η ψυχολογία να είναι στα ύψη αλλά πολλές φορές όλα αυτά μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ εάν και εφόσον δεν υπάρξει η κατάλληλη συγκέντρωση και προσήλωση. Δεν είπαμε ότι ο Παναθηναϊκός έγινε ξαφνικά Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και ούτε διορθώθηκαν οι αδυναμίες από τη μία μέρα στην άλλη. Απλούστατα χάρη και στην κεκτημένη του ταχύτητα παίζει πολύ καλό μπάσκετ ανά διαστήματα ενώ με την ψυχολογία που έχουν «φτιάξει» οι παίκτες και την οποία πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό ο Πιτίνο, οι «πράσινοι» μοιάζουν ικανοί να νικήσουν οποιαδήποτε ομάδα. Ακόμα και την πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης εκτός έδρας.

Έτσι όπως ήρθε αυτή η νίκη μόνο καλό θα κάνει στον Παναθηναϊκό. Εκτός του ότι όλοι οι παίκτες χρειάστηκε να μείνουν σε εγρήγορση και να μην χαλαρώσουν ούτε λεπτό χάρη στην πολύ καλή απόδοση του Προμηθέα και την εξαιρετική του άμυνα, είδαν κάποια πράγματα τα οποία θα συναντήσουν πολύ και στις αναμετρήσεις με τη Ρεάλ.

Πρώτο και καλύτερο οι pick n roll καταστάσεις. Ο Προμηθέας επιτέθηκε πολλές φορές με αυτόν τον τρόπο και έβγαλε στην επιφάνεια κάποιες αδυναμίες των «πρασίνων» στην αναχαίτισή τους. Και όπως είναι γνωστό, οι Μαδριλένοι χρησιμοποιούν πολύ το pick n roll στην επίθεσή τους, με τον Καμπάτσο να δημιουργεί και τους ψηλούς της ομάδας να «τελειώνουν» τις φάσεις. Κάτι που έκανε ο Οκτάβιους Έλις του Προμηθέα.

Δίκην υπερβολής, ο Αμερικανός σέντερ ήταν... Ταβάρες, Αγιόν και Τόμπκινς μαζί στην αναμέτρηση του ΟΑΚΑ, αφού κανείς από τους ψηλούς των «πρασίνων» δεν μπόρεσε να περιορίσει την δράση του. Οι 16 πόντοι του και τα 17 ριμπάουντ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Και ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει να ανησυχεί μόνο για έναν ψηλό στη Μαδρίτη, αλλά για πολλούς περισσότερους και σίγουρα με μεγαλύτερη ποιότητα. Το δίχως άλλο ο Έλις έκρουσε (όχι καμπανάκι, αλλά) καμπάνα ενόψει των playoffs και της σειράς με τη Ρεάλ.

Από εκεί και πέρα πολλά προβλήματα έβαλε στον Παναθηναϊκό η zone press άμυνα του Προμηθέα στα 3/4 του γηπέδου, πολλές φορές και στα 4/4! Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που οι παίκτες του Μάκη Γιατρά ανάγκασαν τους γηπεδούχους σε αβίαστα λάθη, ακόμα και στην πρώτη επαναφορά της μπάλας. Και είναι δεδομένο ότι ο Λάσο θα προσπαθήσει να κουράσει τον Καλάθη και να «χαλάσει» το μυαλό του σε αυτά τα ματς. Αν μη τι άλλο ήταν μια καλή πρόβα τζενεράλε βάσει των όσων έγιναν στο παρκέ του ΟΑΚΑ.

Για να μην παρεξηγηθώ. Δεν τίθεται επ' ουδενί θέμα σύγκρισης, έτσι; Όμως ο Προμηθέας έβαλε δύσκολα στον Παναθηναϊκό, ο Πιτίνο αναγκάστηκε να κάνει δεύτερες και τρίτες σκέψεις στο ματς όσον αφορά την τακτική και συνάμα να καταλάβουν όλοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στα ματς της Basket League. Φάνηκε απέναντι στο Περιστέρι, φάνηκε ξανά κόντρα στον Προμηθέα. Το μόνο που θα ήθελε να κάνει Αμερικανός προπονητής αλλά δεν του δόθηκε η ευκαιρία, ήταν να ανοίξει λίγο περισσότερο το rotation και να μην έχει τον Καλάθη 27 λεπτά στο παρκέ, ούτε τον Ντεσόν Τόμας 29 λεπτά. Στα πολύ θετικά η νέα καλή εμφάνιση του Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος «έβγαλε» 21 λεπτά και έδειξε σε καλή κατάσταση ενόψει Ρεάλ. Και σίγουρα θα είναι απαραίτητη η (καλή) παρουσία του στη σειρά των playoffs γιατί είναι δεδομένο ότι οι Μαδριλένοι θα δώσουν τα σουτ στον Παναθηναϊκό.

Μιας και είπα σουτ. 10/22 τρίποντα οι «πράσινοι». Με τέτοιο ποσοστό του δίνω μεγάλη τύχη στη Μαδρίτη. Όμως αν και εφόσον φτάνει με το ζόρι το 30% θα έχει προβλήματα. Επίσης: 21/23 βολές. Ένα ακόμα στοιχείο που αξίζει να υπογραμμίσει ο Πιτίνο ενόψει Ρεάλ. Όμως το μεγάλο όπλο των «πρασίνων» που ήταν οι πόντοι από το «ζωγραφιστό» πήγαν... περίπατο αφού είχε μόλις 28 πόντους σε αυτό το ματς έχοντας αστοχήσει σε 20 δίποντα!. Και αυτό και αν ήταν καλή πρόβα από τη στιγμή που η Ρεάλ θα «κλείσει» τη ρακέτα χάρη στα δυνατά και πολλά κορμιά που διαθέτει.

Όμως, ξαναλέω. Ο Παναθηναϊκός έχει τύχη στη Μαδρίτη. Αν εκμεταλλευτεί το καλό του momentum και παίξει με το μαχαίρι στα δόντια, χωρίς να έχει το άγχος του «must win», μπορεί να επιστρέψει το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα με μία νίκη στις αποσκευές του. Και μετά τα πάντα θα βρίσκονται στο χέρι του όσον αφορά την πολυπόθητη πρόκριση στο Final 4.

Φυσικά δεν γίνεται να μείνουν ασχολίαστα και τα όσα συμβαίνουν στον Ολυμπιακό. Απλά αναρωτιέμαι τι θα γινόταν εάν και εφόσον όλα αυτά διαδραματίζονταν στο «πράσινο» στρατόπεδο. Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, το... λιγότερο. Θυμάστε τι είχε γίνει πριν από δύο χρόνια με την ιστορία με το πούλμαν; Είχαν στείλει τον Παναθηναϊκό στα τάρταρα, τον είχαν μετατρέψει σε παράδειγμα προς αποφυγή σε όλον τον κόσμο και όλοι έκαναν λόγο για το οριστικό τέλος του τμήματος μπάσκετ. Να υπενθυμίσω τι ακολούθησε; Πρωτάθλημα Ελλάδας με break στον 5ο τελικό του ΣΕΦ! Η ομάδα συσπειρώθηκε και τελείωσε τη χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πριν από δύο χρόνια, ενώ κατέκτησε και το αμέσως επόμενο πρωτάθλημα. Φανταστείτε την εικόνα διάλυσης που έχει ο Ολυμπιακός φέτος, να την είχε ο Παναθηναϊκός. Μπορεί να διαβάζαμε στη μάστιγα των social media ότι ο Κιμ ήταν έτοιμος να πατήσει το κουμπί! Μόνο αυτό θα έλειπε...

Που θέλω να καταλήξω. Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός έχει φτάσει στο σημείο «μηδέν». Είναι πολύ καλύτερο να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα οι αρμόδιοι της ομάδας (όποια και αν είναι αυτά) και όχι να επικρατεί το «όχι εμείς, αλλά αυτοί»! Πλέον ούτε και οι ίδιοι οι φίλοι του Ολυμπιακού δεν «τσιμπάνε» με αυτά και θέλουν με την σειρά τους κάποιες εξηγήσεις. Γιατί κακά τα ψέμματα. Για να φτάσει σε αυτό το σημείο (με αποκορύφωμα τους παίκτες να φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον), δεν φταίνε ούτε η διαιτησία, ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε ΕΟΚ, ούτε ο Γιαννακόπουλος, ούτε κανείς εκτός των «ερυθρόλευκων» τειχών. Όχι τίποτε άλλο, δηλαδή, αλλά δεν είναι ωραία εικόνα με όλα όσα συμβαίνουν στον Ολυμπιακό.

ΥΓ1: Νέα εξαιρετική πρωτοβουλία της «πράσινης» ΚΑΕ με τα οικογενειακά πακέτα. Περίπου 4.000 φίλοι της ομάδας στο ΟΑΚΑ και πολλές οικογένειες...

ΥΓ2: Ο Γιώργος Καλαϊτζής αξίζει και ένα παραπάνω χειροκρότημα για την προσφορά του στον Παναθηναϊκό. Ξεχνάει κανείς τι είχε γίνει το 2002; Όταν έμαθε μερικές ώρες από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Ταού Κεράμικα στη Βιτόρια ότι είχε φύγει από τη ζωή η μητέρα του, αλλά παρόλα αυτά έσφιξε τα δόντια και την καρδιά του και μπήκε στο παρκέ για να βοηθήσει την ομάδα του. Respect!

ΥΓ3: Ο Ρικ Πιτίνο εντυπωσίασε και πάλι με τις δηλώσεις του. Είπε ότι ο Προμηθέας ήταν η αιτία που ο Παναθηναϊκός έπαιξε άσχημα και όχι επειδή υπήρχε το μυαλό στη Ρεάλ: «Οι δικαιολογίες είναι σημάδι αδυναμίας». Πώς να μην υπογραμμίσει τα λάθη και στη συνέχεια να τα διορθώσει;

ΥΓ4: Οκτάβιους Έλις. Πολύ καλή περίπτωση. Θαρρώ ότι θα απασχολήσει πολλές ομάδες το καλοκαίρι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...