Ρικ Πιτίνο: Η ιστορία ενός... μύθου! (pics & vids)

Ρικ Πιτίνο: Η ιστορία ενός... μύθου! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Ρικ Πιτίνο: Η ιστορία ενός... μύθου! (pics & vids)

bet365

Ο Ρικ Πιτίνο ετοιμάζει βαλίτσες για Αθήνα και η Euroleague Greece θυμάται όλη την ιστορία ενός προπονητή που έχει καταφέρει να κάνει συνώνυμο του ονόματος του, τον τίτλο «μύθος».

Ντόρτμουντ – Γκλάντμπαχ με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 190+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις.

Όπως αποκάλυψε το gazzetta.gr, ο Ρικ Πιτίνο, μετά την απόλυση του Τσάβι Πασκουάλ, έρχεται στην Ελλάδα για να κάτσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού και να γνωρίσει το παιχνίδι από την άλλη του πλευρά. Το άκουσμα της είδησης αποτελεί βόμβα μεγατόνων, αφού σίγουρα είναι ένα όνομα που έχει καταφέρει να γράψει ιστορία στο αμερικάνικο μπάσκετ και να τραβήξει τα... βλέμματα για πολλούς λόγους.

Ο Πιτίνο έχει καταφέρει πολλά πράγματα στην καριέρα του, ανήκει στο Hall of Fame, ενώ το όνομα του έχει μπλεχτεί και με διάφορα σκάνδαλα, που κάνουν τον μύθο του να έχει πάνω του όλα τα χρώματα.

«Θέλω να είμαι μέλος ενός οργανισμού. Θέλω να εξελίξω νεαρούς παίκτες. Θέλω να είμαι μέρος μιας ομάδας. Μου λείπει τρομερά. Χρησιμοποίησα αυτόν τον χρόνο για να μελετήσω το ΝΒΑ». Ο Πιτίνο είναι ένας προπονητής που έχει καταφέρει τα πάντα. Να γίνει θρύλος, να κερδίσει άπειρα χρήματα, να αποτελέσει κομμάτι μπασκετικής ιστορίας αλλά και να γίνει πρωταγωνιστής στην... σκοτεινή πλευρά.

Το ταλέντο του ως προπονητής είναι αδιαμφισβήτητο. Έχει την ικανότητα να παίρνει το μέγιστο από τους παίκτες του και με αυτό το ταλέντο κατάφερε να φτάσει στην κορυφή και να κάνει πράγματα που κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει. «Θέλω να φτιάχνω ομάδες, να αναλάβω παίκτες και να χτίζω νικητές. Θέλω να ταιριάζω σε έναν οργανισμό. Σε αυτό το σημείο, αυτό με ενδιαφέρει».

Μπορεί η εμπειρία του στο ΝΒΑ να μην είναι μεγάλη, αλλά έχει καταφέρει να περάσει από τους πάγκους δύο εκ των πιο ιστορικών ομάδων του «μαγικού» κόσμου, έχοντας βρεθεί σε Νικς και Σέλτικς. Αυτά πάντως που έχει πετύχει στο κολεγιακό μπάσκετ, αγγίζουν τα όρια του τέλειου και το gazzetta.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω σε όσα έχουν συμβεί στην πολύκροτη καριέρα του 66χρονου προπονητή.

Μ-Υ-Θ-Ο-Σ!

Γεννημένος στις 18 Σεπτεμβρίου του 1952 στην Νέα Υόρκη ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας μπάσκετ με... μπόλικες ασίστ στο ενεργητικό του. Κάπου εκεί κατάλαβε ότι ο δρόμος του είναι διαφορετικός και άρχισε να ασχολείται με την προπονητική.

Οι πρώτες του ομάδες - σπουδάζοντας παράλληλα στο κολέγιο - ήταν όλες γνωστές για το πόσο απειλητικές γίνονταν για κάθε αντίπαλο και πάντα οι σύλλογοι που αναλάμβανε ήταν στους τρεις κορυφαίους στα σουτ τριών πόντων.

Η επίσημη προπονητική του καριέρα ξεκίνησε το 1974 και μέσα σε έναν χρόνο έγινε πρώτος προπονητής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης. Η πορεία του συνεχίστηκε στην Βοστόνη και κάπως έτσι άρχισε να γράφει ιστορία, όταν κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να οδηγήσει την ομάδα του στο Final 4, έχοντας ως βασικό του πόιντ γκαρντ τον Μπίλι Ντόνοβαν που πλέον είναι προπονητής στους Θάντερ.

Με ένα διάλειμμα δύο ετών, κατά τα οποία βρέθηκε στο ΝΒΑ, ο Πιτίνο επέστρεψε στο κολεγιακό μπάσκετ και ανέστησε ολόκληρο τον οργανισμό του Κεντάκι, οδηγώντας για δεύτερη φορά στην καριέρα του σχολείο στο Final 4 του NCAA το 1993, ενώ κατέκτησε και τον τίτλο το 1996, λίγο πριν αφήσει για δεύτερη φορά το μπάσκετ των κολεγίων για να βρεθεί και πάλι στο κορυφαίο επίπεδο στις ΗΠΑ.

Κάπως έτσι και μετά από μερικά χρόνια ο Πιτίνο έφτασε να θεωρείται θρύλος με το Λούιβιλ και έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του NCAA που οδηγεί τρεις διαφορετικές ομάδες στο Final 4, ενώ κατάφερε και έβαλε πολλούς παίκτες του στο ντραφτ. Συνολικά στην καριέρα του στο κολεγιακό μπάσκετ αυτά που έχει προσφέρει χάνουν την αίγλη τους και την λάμψη τους όταν τα γράφεις στο χαρτί. Μοναδικά επιτεύγματα, συμβόλαια ανεκτίμητης αξίας και πράγματα που κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει.

Πρωτοπόρος στο να δουλεύει με νέους και με τις ομάδες του να έχουν την δική του υπογραφή, ήξερε πάντα πως να παίρνει το μέγιστο από τους αθλητές που συνεργαζόταν.

Είναι ο μοναδικός προπονητής που κατάφερε και κατέκτησε το NCAA με δύο διαφορετικά σχολεία (Κεντάκι και Λούιβιλ) και ο μοναδικός στην ιστορία που οδήγησε 3 διαφορετικά σχολεία στο Final 4. Είναι ένας από τους τέσσερις που έχουν καταφέρει να οδηγήσουν το σχολείο τους σε Final 4 σε 4 διαφορετικές δεκαετίες και ένας από τους μοναδικούς τρεις που έχουν βρεθεί σε τουλάχιστον δύο Final 4 με δύο διαφορετικά προγράμματα.

Και δεν τελειώνουν τα κατορθώματά του εκεί, αφού, είναι ένας από τους δύο μοναδικούς που έχουν πάει με 2 διαφορετικά σχολεία σε τρία διαφορετικά Final 4. Η ιστορία που έχει γράψει στο κολεγιακό μπάσκετ, «έβαλε» το όνομα του στο Hall of Fame. Κάνοντας απολογισμό και γυρνώντας τον χρόνο πίσω δεν μπορεί να τα... μετρά όλα ο Πιτίνο, αφού εξαιτίας ενός εκ των σκανδάλων έχασε έναν από τους τίτλους του και ένα Final 4.

Η ιστορία του στο κολεγιακό μπάσκετ είναι μοναδική. Έφερε νέα ήθη και έθιμα, έδωσε στο παιχνίδι πράγματα και γι' αυτό αποτελεί για πάντα ένα μοναδικό κομμάτι ιστορίας για τους Αμερικάνους.

ΤΟ «ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ» ΤΟΥ ΝΒΑ

Η προσπάθειά του να κάνει καριέρα στο ΝΒΑ δεν στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Μπορεί να είχε τον τρόπο με τους νεαρούς αστέρες, θέλησε όμως να δει από κοντά τον... μαγικό κόσμο και δοκίμασε την τύχη του σε δύο ιστορικές ομάδες.

Πρώτη ομάδα ήταν οι Νικς, όπου έμεινε από το 1987 μέχρι και το 1989. Η προσπάθεια ήταν αποτυχημένη σε έναν πολύ απαιτητικό οργανισμό και μια μεγαλούπολη όπως είναι η Νέα Υόρκη, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν στιγματίστηκε από αυτήν, αφού δεν υπήρχε κάποιος πριν από αυτόν που να έχει πετύχει κάτι μεγάλο, μετά το τελευταίο πρωτάθλημα της ομάδας (1973). Άλλωστε πριν βρεθεί στους Νικς δεν είχε προλάβει να πάρει κάποιον τίτλο, είχε κάνει κάποιες καλές πορείες και είχε αρχίσει να φτιάχνει ένα καλό όνομα.

Στα δύο χρόνια που έμεινε στην Νέα Υόρκη είχε ρεκόρ 90-74 και στο ΝΒΑ θα επανερχόταν 10 χρόνια μετά για να καθίσει σε έναν ακόμα ιστορικό πάγκο, αυτόν της Βοστόνης. Εκεί έμεινε 4 χρόνια, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να είναι ιδιαίτερα πετυχημένος. Εκεί είχε ρεκόρ 102 – 146 και πάλι όμως την... γιατρειά του θα την έβρισκε στο κολεγιακό μπάσκετ.

Η διαφορά μιας λίγκας όπως είναι το ΝΒΑ που είναι ξεκάθαρα μια λίγκα παικτών, με τα κολεγιακά πρωταθλήματα που ο προπονητής είναι ο απόλυτος... Θεός είναι μια διαφορά που όπως δείχνει η καριέρα του Πιτίνο αποτέλεσε κριτήριο για την πορεία του στον χώρο του μπάσκετ. Συνολικά ο 66χρονος προπονητής σε 1039 αγώνες του ΝCAA σημείωσε 647 νίκες και 392 ήττες, ενώ το ρεκόρ του σε 412 ματς στο ΝΒΑ είναι 192-220.

ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΟΥ ΑΜΑΥΡΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΥΘΟ

Αυτά που έχει πετύχει μέσα στα παρκέ ο Αμερικανός προπονητής είναι αδιαμφισβήτητα, όμως υπάρχουν και τα σκάνδαλα που οι Αμερικάνοι θέλησαν να εξετάσουν με τρομερές λεπτομέρειες και να μην χαριστούν σε ένα αστέρι του μπάσκετ, όπως το ESPN που το καλοκαίρι ασχολήθηκε με όλη του την ιστορία.

Ήταν 18 Απριλίου του 2009, όταν ο Πιτίνο αποφάσισε να βγει και να πει πως έχει πέσει θύμα εκβιασμού. Στις 24 του ίδιου μήνα η σύζυγος του υπευθύνου εξοπλισμού του Λούισβιλ, Κάρεν Σίφερ, κατηγορήθηκε ότι ήταν εκείνη που εκβίαζε τον Πιτίνο. Η γυναίκα κατηγορούσε τον Πιτίνο για βιασμό και εκείνος την κατηγορούσε πίσω για εκβιασμό. Ενώ στην αρχή είχε αρνηθεί οποιαδήποτε επαφή, ο προπονητής παραδέχτηκε ότι είχαν σεξουαλική συνέυρεση σε ένα εστιατόριο, εκείνη του είπε ότι έμεινε έγκυος και ήθελε να κάνει έκτρωση αλλά δεν ήταν ασφαλισμένη. Το… σήριαλ συνεχίστηκε με τον Πιτίνο να πληρώνει 3.000 δολάρια για την έκτρωση, κάτι που παραδέχτηκε και στο δικαστήριο. Εκείνη ήθελε παραπάνω χρήματα, τον κατηγόρησε για βιασμό, ενώ εκείνος επέμεινε στην αρχική του θέση περί εκβιασμού.

Τελικά η γυναίκα κρίθηκε ένοχη, ο Πιτίνο δεν άφησε την θέση του προπονητή και το Λούιβιλ δεν ήθελε να τον διώξει. Το σκάνδαλο αυτό πάντως άφησε ανοιχτές πληγές και προσωπικά στον προπονητή, αλλά και στην καριέρα του.

Ο Πιτίνο αφού γλίτωσε το πρώτο σκάνδαλο, μόλις μερικά χρόνια μετά ήρθε και ένα δεύτερο. Συγκεκριμένα το 2015 το NCAA είδε το... όνομα του να σπιλώνεται και χρειάστηκε και πάλι να πάρει σημαντικές αποφάσεις εξαιτίας του σεξουαλικού σκανδάλου στο Λούιβιλ.

Συγκεκριμένα μια προαγωγός ιερόδουλων, η Κατίνα Πάουλε, κατηγόρησε τον πρώην βοηθό και παίκτη του Πιτίνο, Άντρε ΜακΓκί, ότι την πλήρωσε χιλιάδες δολάρια για να κανονίσει σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ ιερόδουλων και παικτών του Λούιβιλ, μαζί με τους πατεράδες τους. Πάνω από 20 πάρτι με σεξ και ιερόδουλες διοργανώθηκαν μεταξύ του 2010 και του 2014.

Φυσικά το σκάνδαλο που ξέσπασε έφερε στο «μάτι του κυκλώνα» για ακόμα μια φορά τον ακριβοπληρωμένο προπονητή του σχολείου, που σύμφωνα με τα Μέσα δεν ήταν δυνατόν να μην γνώριζε τι συμβαίνει με τους παίκτες. Το κολέγιο για ακόμα μια φορά θέλησε να στηρίξει τον προπονητή του.

Τα Μέσα στράφηκαν εναντίον και του κόουτς αλλά και του Πανεπιστημίου αναζητώντας τις ευθύνες που αναλογούσαν στον καθέναν. Ο Πιτίνο απολογήθηκε και αρνήθηκε ότι γνώριζε τι συνέβαινε με τους παίκτες και τις ιερόδουλες και είπε ότι έκρινε λάθος. Βέβαια οι ευθύνες δεν έφυγαν από πάνω του, με το σκεπτικό ότι ήταν εκείνος που προσέλαβε τον ΜακΓκί.

Η κριτική που δέχτηκε ο Πιτίνο, μαζί με την σκιά του προηγούμενου σκανδάλου που συνέχισε να ακολουθεί το Λούιβιλ για πολλά χρόνια σε συνδυασμό με το νέο περιστατικό, έκαναν πολλούς να πουν ότι ο «κόμπος έφτασε στο χτένι». Βέβαια τελικά το αποτέλεσμα ήταν να παραμείνει για ακόμα μια φορά στην θέση του προπονητή και η πορεία του Λούιβιλ να επισκιαστεί. Το τρίτο σκάνδαλο μέσα σε λίγα χρόνια που χτυπά το Λούιβιλ έχει κοινό παρονομαστή το όνομα του προπονητή του.

Το Πανεπιστήμιο δήλωσε ότι βρίσκεται υπό το καθεστώς έρευνας που ξεκίνησε το FBI. Το σχολείο και ο Πιτίνο συνδέονται με υπόθεση που λέει ότι νεαροί παίκτες δωροδοκήθηκαν με τεράστια ποσά για να επιλέξουν να σπουδάσουν στο Λούιβιλ. Ένας παίκτης και συγκεκριμένα ο σταρ του 2017, Μπράιν Μπόουεν, φαίνεται να βρίσκεται στην κορυφή του σκανδάλου. Σε αυτό εμπλέκεται και ένας άνθρωπος της Adidas, ο οποίος φαίνεται πως έδωσε 100.000 δολάρια για μελλοντική επιλογή του παίκτη στην εταιρεία του.

Οι πληροφορίες ήταν κωδικοποιημένες, αλλά το FBI έχει καταλήξει ότι αυτό είναι το Λούιβιλ. Το FBI έχει στοιχεία που δείχνουν ότι άνθρωπος της Adidas, μαζί με τον Πιτίνο είχαν επικοινωνήσει πολλές φορές με σκοπό να πείσουν τον παίκτη να δεχτεί να παίξει εκεί και έστειλαν λεφτά γι' αυτό τον λόγο, κάτι που απαγορεύεται αυστηρά.

Ο Πιτίνο έχει γλιτώσει αρκετές φορές, όπως και το Πανεπιστήμιο μαζί. Οι υπεύθυνοι του στέκονταν πάντα στις προπονητικές ικανότητες του, που είναι αδιαμφισβήτητες και πάντα επέλεγαν να τον στηρίξουν. Το τελευταίο σκάνδαλο ήταν εκείνο που τον έκανε να αποχωρήσει από τους πάγκους.

«Δεν ήξερα τίποτα για την Adidas». Και με αυτή την δήλωση υπερασπίστηκε για ακόμα μια φορά τον εαυτό του πριν γραφτεί το τέλος σε μια σπουδαία μπασκετική καριέρα.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΨΑΧΝΕΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Με όλα όσα έγινα στο κολέγιο ο Πιτίνο έχασε κοντά στα 55 εκατομμύρια δολάρια, αφού ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στο κολεγιακό μπάσκετ. Στην συμφωνία του που ίσχυε κανονικά μέχρι το 2026, είχε λαμβάνειν 38 εκατομμύρια, ενώ ακόμα 17 εκατομμύρια θα έπαιρνε από μπόνους.

Τα χρήματα δεν λείπουν από τον Πιτίνο, κατάφερε και έβγαλε μπόλικα με τις επιτυχίες του,αλλά και η προσωπική του ζωή είναι το ίδιο έντονη όπως και η επαγγελματική του. Είναι παντρεμένος με την σύζυγό του, Τζόαν Μινάρντι από το 1976 και το ζευγάρι έχει πέντε παιδιά μαζί. Γνωρίστηκαν στο σχολείο και από τότε έχουν καταφέρει να μείνουν μαζί.

Το ζευγάρι έχει περάσει την μεγαλύτερη τραγωδία που θα μπορούσε να βιώσει ένας γονιός, καθώς έχασαν τον 6 μηνών γιο τους το 1987, από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ μετά από αυτό, άνοιξαν ένα ίδρυμα στην μνήμη του παιδιού τους. Πάντως αυτή δεν είναι η μοναδική τραγωδία που έχει βιώσει η οικογένεια, αφού ο κουνιάδος του Πιτίνο σκοτώθηκε στο 2011 στο τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους. Κάθε χρόνο το Λούιβιλ, που εκεί δούλευε ο καλύτερος φίλος του προπονητή, εκείνη την ημέρα διοργανώνει ένα παιχνίδι στην μνήμη του.

Πολλά έχουν γίνει στην καριέρα του Πιτίνο, έχει ζήσει μοναδικές εμπειρίες, έχει ζήσει τα πάντα και μπασκετικά και στην ζωή του, έχει βιώσει μοναδικά συναισθήματα και πλέον έρχεται στην Ελλάδα για να δώσει στον μύθο του κάτι ακόμα...

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα