Δεν θα τον «ξελασπώνουν» πάντα Παππάς και Καλάθης

Δεν θα τον «ξελασπώνουν» πάντα Παππάς και Καλάθης

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Δεν θα τον «ξελασπώνουν» πάντα Παππάς και Καλάθης

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τη δύσκολη νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ κόντρα στο αξιόμαχο Περιστέρι Βίκος Cola και εξηγεί ότι μόνο με πέντε λεπτά μπάσκετ δεν θα μπορεί να νικήσει καμία ομάδα στην EuroLeague.

Για να είμαστε δίκαιοι. Μία ομάδα δεν μπορεί να κριθεί όταν παίζει χωρίς «καθαρό» τριάρι σε κάποιο ματς. Είτε πρόκειται για την EuroLeague, είτε για την Basket League, είτε για το κύπελλο, είτε για οποιοδήποτε άλλη διοργάνωση. Ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Περιστέρι χωρίς τους Ιωάννη Παπαπέτρου, Θανάση Αντετοκούνμπο και Ματ Λοτζέσκι. Οπότε εκ των πραγμάτων το «κενό» στο «πράσινο» ρόστερ ήταν τεράστιο και μάλιστα απέναντι στην -μέχρι πρότινος- δεύτερη αήττητη ομάδα του πρωταθλήματος.

Μπορεί το ρόστερ του Περιστερίου να μην είναι ίδιο με αυτά του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού (για την ακρίβεια ούτε κατά διάνοια δεν τα πλησιάζουν) αλλά βάσει αποτελεσμάτων (και εμφανίσεων) η ομάδα των δυτικών προαστίων ήταν ο δεύτερος πιο δύσκολος αντίπαλος που είχε να αντιμετωπίσει το «τριφύλλι» εντός των συνόρων. Ο Πασκουάλ έπρεπε να δοκιμάσει διαφορετικά σχήματα, χρησιμοποιώντας στο «τρία» τον ΝτεΣόν Τόμας όπως επίσης και να παίξει για μεγάλο χρονικό διάστημα με τρία γκαρντ. Σε κάποια σημεία του αγώνα του «βγήκε», σε κάποια άλλα, όχι. Όμως το πρόβλημα του Παναθηναϊκού δεν είναι αυτό (τουλάχιστον όσον αφορά αυτό το ματς), αλλά η συνολική εικόνα που βγάζει προς τα έξω.

Σίγουρα κρατάει τις εξαιρετικές εμφανίσεις των Παππά και Καλάθη αλλά επειδή το μπάσκετ είναι άθλημα όπου και οι 12 παίκτες (πρέπει να) έχουν συμμετοχή, στο μέλλον θα χρειαστεί και τους υπόλοιπους 10! Ειδικά και πολύ περισσότερο στην EuroLeague. Και σίγουρα δεν θα υπάρχουν πάντα εκείνοι (ή κάποιος άλλος) προκειμένου να τον «ξελασπώνουν» και να τον βγάζουν από το αγωνιστικό αδιέξοδο. Το πρόβλημα είναι συνολικό και όχι ατομικό. Ναι, μπορεί τώρα να νίκησε το Περιστέρι δύσκολα, αλλά όταν έχει να δώσει ματς απέναντι σε ομάδες επιπέδου Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Αρμάνι (παιχνίδια τα οποία ενδεικτικά ακολουθούν έως το τέλος του χρόνου) ο Παναθηναϊκός οφείλει να παρουσιαστεί διαφορετικός.

Ο Πασκουάλ είπε μετά το τέλος ότι «σαφώς και υπάρχει πίεση και ίσως γι' αυτό δεν είμαστε αποτελεσματικοί» και εστίασε σε δύο πράγματα: «Σε κάποιους παίκτες το αποτέλεσμα είναι να χάνουν τα σουτ. Άλλοι μπλοκάρουν και φτάνουν με καθυστέρηση στα πάντα. Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετούς που είναι στο δεύτερο γκρουπ και πρέπει να τους βοηθήσουμε να βγουν από αυτό». Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός είχε τις ευκαιρίες να βγει από το αδιέξοδο και να «ξεμπουκώσει» αγωνιστικά.

Τόσο μετά τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό όπου είχε «γεμίσει» με ψυχολογία, όσο και μετά την εντός έδρας νίκη με την Μπαρτσελόνα όπου είχε κάνει το καλύτερο -από αμυντικής άποψης- παιχνίδι του φέτος. Όμως αντί να λυθούν τα προβλήματα, μεγιστοποιήθηκαν και ο Παναθηναϊκός συνέχισε να «νοσεί» με αποτέλεσμα να γνωρίσει τρεις μπασκετικές ήττες στην EuroLeague!

Aπέναντι στο Περιστέρι δέχθηκε 48 πόντους από τη ρακέτα (με τους ψηλούς Σκορδίλη, Ντάνιελ και Μπεντίλ να έχουν τους 31!) ενώ μέχρι στιγμής οι πόντοι που έχει δεχτεί την EuroLeague από το «ζωγραφιστό» «αγγίζουν» το 50%! Τα άλλοτε «bad boys» Γκιστ και Λάσμε δεν μπορούν να ανταποκριθούν -πλέον- στους κραδασμούς του υψηλού επιπέδου και υπάρχουν στιγμές που μοιάζουν... έρμαια στους αντιπάλους τους. Μπορεί να έχουν τις «στιγμές τους» αλλά είναι πολύ περιορισμένες. Άλλωστε ο χρόνος είναι αμείλικτος και δεν κάνει διακρίσεις. Και είναι κάτι που σε βάθος χρόνου θα φανεί. Και ήδη φαίνεται. Ο Παναθηναϊκός πληρώνει την έλλειψη αξιόπιστου ψηλού για άλλη μία σεζόν (προσωπική άποψη ότι του λείπει ένας παίκτης τύπου... Ταρίκ Μπλακ) παρά το γεγονός ότι έχει τέσσερις στο ρόστερ του.

Από εκεί και πέρα και το μακρινό σουτ αποτελεί πρόβλημα και φυσικά δεν είναι ενδεικτικά τα 4/7 που είχε ο Παππάς κόντρα στο Περιστέρι ή τα 3/7 του Καλάθη. Όπως ανέφερα και πριν, δεν θα τους «ξελασπώνουν» πάντα γιατί πολύ απλά δεν είναι το δυνατό τους σημείο και ούτε θα ξαναβρούν εύκολα 21 πόντους έξω από τα 6.75 μέτρα με ποσοστό στο 50%. Και σίγουρα δεν θα υπάρχουν πάντα «εκρηκτικά» πεντάλεπτα όπως αυτό μεταξύ 23' και 28' όπου ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό σερί 18-0! Γιατί πολύ απλά στο υψηλό επίπεδο με πέντε λεπτά καλού μπάσκετ είναι πολύ δύσκολο να επιβληθείς. Και για να είμαστε και δίκαιοι. Μπορεί να μην... «καθαρίζουν πάντα την μπουγάδα», ο Παππάς και ο Καλάθης αλλά και οι δύο φώναξαν δυνατά «παρών» και έτοιμοι να πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους. Τα επόμενα ματς θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά και τις δικές τους εμφανίσεις.

Οι «πράσινοι» έχουν πολλά ζητήματα να λύσουν. Είτε εκ των έσω, είτε με διορθωτικές κινήσεις. Και μάλιστα άμεσα. Αλλιώς -και όπως έχω ξαναγράψει- η κλεψύδρα θα γυρίσει ανάποδα και ύστερα δεν θα υπάρχει γυρισμός...

ΥΓ1: Respect στον Αργύρη Πεδουλάκη για την ομάδα που έχει φτιάξει και φέτος στο Περιστέρι.

ΥΓ2: Respect στον Νίκο Παππά για τη δήλωσή του μετά το τέλος του αγώνα με το Περιστέρι: «Ο κόσμος έχει αγοράσει 10.000 διαρκείας, έχει βάλει το χέρι στην τσέπη για να κερδίζουμε».

ΥΓ3: Μπορεί να μην αποτελεί δικαιολογία για τον Παναθηναϊκό αλλά η απουσία του Παπαπέτρου στα δύο από τα τρία ματς που γνώρισε την ήττα στην EuroLeague, ήταν μεγάλη. Ένα κομβικός παίκτης για τον συνολικό τρόπο λειτουργίας της ομάδας σε άμυνα (κυρίως) και επίθεση. .

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...