Οι στόχοι του Πασκουάλ, η ίδια φιλοσοφία και η... αναβάθμιση!

Οι στόχοι του Πασκουάλ, η ίδια φιλοσοφία και η... αναβάθμιση!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Οι στόχοι του Πασκουάλ, η ίδια φιλοσοφία και η... αναβάθμιση!

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης κάνει τον μίνι-απολογισμό από το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού στην Πορταριά μετά και το φιλικό με τον Άρη και στέκεται στα δύο στοιχεία που θα χαρακτηρίζουν τη φετινή ομάδα.

Σημειώθηκαν τουλάχιστον 10 κόρνερ στον αγώνα Στεχόβιτσε – Σλόβαν Λίμπερετς; Στη Vistabet έχει επιστροφή στοιχήματος*! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε. Τα φιλικά στην διάρκεια της προετοιμασίας (πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για πρώτο και βασικό στάδιο όπου τα πόδια και τα χέρια είναι ακόμα βαριά), ούτε για συμπεράσματα προσφέρονται, ούτε καν για κάποιες, πρώτες, ενδείξεις. Είναι καθαρά και μόνο για το τεχνικό τιμ, το οποίο θέλει να δει κάποια πράγματα τα οποία δουλεύει στις προπονήσεις.

Σίγουρα κάθε παίκτης έχει τα δικά του στοιχεία και βάσει αυτών θα πορευτεί, αλλά από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να κριθεί από τώρα. Άλλωστε το rotation που γίνεται είναι καθαρά... rotation προετοιμασίας και σε καμία περίπτωση rotation αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα φιλικά με ΠΑΟΚ και Άρη, ο Τσάβι Πασκουάλ άλλαζε παίκτες ανά 5-6 λεπτά, όπερ και σημαίνει ότι δοκίμαζε συνέχεια διάφορα σχήματα και με διαφορετικά πρόσωπα. Άλλοι παίκτες έπαιζαν μόνο σε ένα ημίχρονο ενώ όλοι όσοι αποκτήθηκαν φέτος προσπαθούσαν σε κάθε προπόνηση, όπως επίσης και στα δύο φιλικά της Πορταριάς, να αφομοιώσουν τη φιλοσοφία του Καταλανού προπονητή.

Αυτός είναι και ο βασικός στόχος του Πασκουάλ. Να μπουν οι νέοι παίκτες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην φιλοσοφία του, η οποία ούτε άλλαξε, ούτε τροποποιήθηκε ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση παικτών όπως οι Σίνγκλετον, Τζέιμς και Ρίβερς. Μπορεί να μειώθηκε το ατομικό ταλέντο αλλά αυξήθηκε η αθλητικότητα και το... σκληρό πνεύμα μέσα στην ομάδα. Εντός των τειχών θεωρούν ότι σε καμία περίπτωση δεν αποδυναμώθηκε ο Παναθηναϊκός αλλά αντιθέτως, αναβαθμίστηκε σημαντικά όσον αφορά τα όσα εφαρμόζει ο προπονητής.

Ουσιαστικά δύο είναι τα βασικά στοιχεία που θέλει να δείξει έντονα ο Παναθηναϊκός τη νέα σεζόν. Την αθλητικότητα σε άμυνα και επίθεση, αλλά και να παρουσιαστεί η ομάδα πιο σκληρή όσον αφορά το πνευματικό κομμάτι. Η μπασκετική «σκληράδα» αναμένεται να χαρακτηρίζει τον νέο Παναθηναϊκό, αφού υπάρχουν σχήματα όπου στόχος θα είναι να μην... περνάει ούτε κουνούπι στην άμυνα. Είναι χαρακτηριστικό -αν και πολύ πρώιμο- ότι στο φιλικό με τον Άρη οι «πράσινοι» δέχτηκαν 12 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο, οι έξι εκ των οποίων στο τελευταίο ενάμιση λεπτό! Από εκεί και πέρα και βάσει της αθλητικότητας, το transition παιχνίδι αναμένεται να είναι και πάλι έντονο στους «πράσινους», ενδεχομένως και περισσότερο σε σχέση με πέρυσι.

Το κομμάτι της ενέργειας είναι αυτό που δουλεύτηκε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην Πορταριά, ενώ το ευχάριστο για τον Τσάβι Πασκουάλ είναι ότι είχε όλους τους παίκτες στην διάθεσή του καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς παίκτης δεν απουσίασε, με εξαίρεση τον ΝτεΣόν Τόμας ο οποίος έχασε μία και μόνο προπόνηση. Μάλιστα ο Αμερικανός παρουσιάστηκε ανεβασμένος κόντρα στον Άρη, πάταγε καλύτερα, απέκτησε ρυθμό, ενώ χρησιμοποιήθηκε μόνο στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα. Και πάλι. Ακόμα είναι νωρίς για το οτιδήποτε και για τον οποιονδήποτε.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Κιθ Λάνγκφορντ δεν έδειξε την ποιότητά του καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας ή ότι ο Ιωάννης Παπαπέτρου δεν έχει μπει ήδη στο πνεύμα της ομάδας. Ειδικά στο αμυντικό κομμάτι όπου ο Έλληνας φόργουρντ δίνει πολλά πράγματα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και όσον αφορά την επίθεση με συγκεκριμένα plays. Μπορεί ο Παππάς να έμεινε άποντος κόντρα στον Άρη, αλλά είπαμε. Μικρή σημασία έχει και αυτό διότι βοήθησε πολύ όσον αφορά το δημιουργικό κομμάτι. Επίσης καλύτερος και πιο ανεβασμένος στο τελευταίο φιλικό ήταν και ο Γιώργος Παπαγιάννης, ενώ ο Πασκουάλ δοκιμάζει ξανά σχήμα (όπως στους τελικούς με τον Ολυμπιακό) με τον Λοτζέσκι στο «δύο» το οποίο μάλιστα πήγε και πάρα πολύ καλά.

Εκείνο που προέχει για τους «πράσινους» είναι να μην υπάρχει κανείς τραυματισμός, ακόμα και μικρός, ο οποίος μπορεί να βγάλει κάποιον παίκτη εκτός... προπονητικού -προς το παρόν- ρυθμού. Όσον αφορά το κομμάτι της επίθεσης και των συνεργασιών, αυτό είναι κάτι που αποκτάται με τον καιρό. Υπάρχει καιρός να δουλευτεί ώστε να παρουσιαστεί η ομάδα όσο το δυνατόν καλύτερη με την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων και δη με το ματς κυπέλλου (3/10). Και μιας και είπαμε για συνεργασίες, οι «πράσινοι» ευστόχησαν και πάλι σε πολλά σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα (σ.σ. 11 στον αριθμό), τα οποία ήταν απόρροια της καλής δημιουργίας. Και αυτό είναι κάτι που θα δούμε (και) φέτος από τον Παναθηναϊκό.

ΥΓ1: Με «μείον» έξι παίκτες ο Παναθηναϊκός για τις επόμενες δύο εβδομάδες και χωρίς τους δύο πλέι μέικερ. Στο τουρνουά της Κύπρου (14-16/9) θα παίξει με Καλαϊτζάκη και Παπαντωνίου, ενώ δεδομένα θα εκτελέσουν χρέη point guard σε αυτά τα ματς και οι Λάνγκφορντ-Παππάς.

ΥΓ2: Ο Παπαπέτρου ολοένα και απολαμβάνει το νέο περιβάλλον στην καριέρα του, με τον Πασκουάλ να του δείχνει καθημερινά το πόσο πολύ τον εμπιστεύεται.

ΥΓ3: Μην εκπλαγείτε αν δείτε τον Λοτζέσκι να παίζει περισσότερο στο «δύο» και λιγότερο στο «τρία»

ΥΓ4: Ξεπέρασαν τα 5.000 διαρκείας οι φίλοι του Παναθηναϊκού και μέσα στον Σεπτέμβριο περιμένουν οι «πράσινοι» να «σπάσει» -τουλάχιστον- το περσινό ρεκόρ των 7.500.

ΥΓ5: Από σήμερα ασχολούμαστε (και) με την Εθνική ομάδα!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...