Η ώρα του Παππά, ο ιδανικός ρόλος του Λότζο και το «τεσσάρι»

Η ώρα του Παππά, ο ιδανικός ρόλος του Λότζο και το «τεσσάρι»

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Η ώρα του Παππά, ο ιδανικός ρόλος του Λότζο και το «τεσσάρι»

bet365

Μετά τη μετακίνηση του Μάρκους Ντένμον στην Κίνα, ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την αλλαγή πλεύσης των «πρασίνων» η οποία περιλαμβάνει τον Ματ Λοτζέσκι, τον αναβαθμισμένο Παππά και έναν πάουερ φόργουορντ που θα μπορεί να κάνει την διαφορά.

Γίνεται για έναν προπονητή να αλλάξει τα πλάνα του και να αναπροσαρμόσει κάποιες καταστάσεις από τη μία στιγμή στην άλλη; Κι όμως, γίνεται. Είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλον...

Παράδειγμα πρώτο: Από τη στιγμή που παρουσιάστηκε η ευκαιρία με τον Γιώργο Παπαγιάννη, δεν υπήρχε ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να μην τον αποκτήσει ο Παναθηναϊκός. Ούτε μία! Βρισκόταν ο Έλληνας σέντερ στον προγραμματισμό του Πασκουάλ πριν από 15 μέρες; Όχι. Τον απέκτησε ο Παναθηναϊκός; Ναι. Θα βοηθήσει τον Παναθηναϊκό; Ναι και πάλι ναι. Βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, μικρή σημασία έχει. Μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα projects του ελληνικού μπάσκετ και για το μέλλον της Εθνικής μας ομάδας. Απλά δεν τον... αφήνεις αυτόν τον παίκτη.

Παράδειγμα δεύτερο: Ο Μάρκους Ντένμον δεν βρισκόταν κανονικά στον προγραμματισμό του Πασκουάλ ενόψει της νέας σεζόν; Φυσικά και βρισκόταν. Δεν ήταν εκείνος που τον επέλεξε πέρυσι, έχοντας δεχτεί κατά τη διάρκεια της σεζόν τεράστια κριτική; Φυσικά και ήταν. Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να μπει εμπόδιο στον Αμερικανό σε μια πρόταση που ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο δολάρια! Από τον Παναθηναϊκό θα είχε να λάβει περίπου τα... μισά. Οπότε καταλαβαίνετε και από μόνοι σας ότι οι «πράσινοι» έπραξαν σωστά... Και μάλιστα υπάρχει η δέσμευση ότι εάν και εφόσον τον θέλουν το επόμενο καλοκαίρι θα βρεθεί και πάλι στο ΟΑΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός έπραξε σωστά, όχι μόνο σκεπτόμενος το συμφέρον του (τίμιου) Ντένμον (σ.σ. πραγματικό υπόδειγμα μπασκετμπολίστα) αλλά και το ομαδικό συμφέρον. Και εξηγούμαι. Μέχρι την είδηση για την αποχώρηση του Ντένμον, ο Παναθηναϊκός είχε τρία κλασσικά δυάρια στο ρόστερ του, αφού υπήρχαν επίσης οι Νίκος Παππάς και Κιθ Λάνγκφορντ. Τι σήμαινε αυτό; Ο Πασκουάλ θα έπρεπε να μοιράσει τον χρόνο δια του τρία, κάτι που -εκ των πραγμάτων- δεν μπορούσε να γίνει. Και εννοώ να ήταν όλοι εξίσου χαρούμενοι. Κάποιος θα... πλήρωνε το μάρμαρο και θα αγωνιζόταν πολύ λιγότερο ή θα αναγκαζόταν να αναπροσαρμόσει τη θέση του και να δίνει βοήθειες ως πλέι μέικερ.

Δεν λέω ότι ΔΕΝ μπορούσε να γίνει. Σαφώς και μπορούσε να γίνει. Και ίσως να είχε και επιτυχία. Όμως πλέον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Πιο ξεκάθαρα δεν γίνονται. Ο Νίκος Παππάς και ο Κιθ Λάνγκφορντ θα είναι εκείνοι που θα μοιραστούν τη θέση στο «δύο» και ουσιαστικά θα πάρει σάρκα και οστά αυτό που συζητήθηκε πάρα πολύ έντονα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο αναβαθμισμένος ρόλος του Νίκου Παππά! Άλλωστε και ο ίδιος είχε δηλώσει πριν από την ανανέωση του συμβολαίου του ότι θέλει να βρίσκεται κάπου που να νιώθει σημαντικός.

Αναμφίβολα έχει έρθει η... ώρα του, αφού καλείται να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, να έχει περισσότερες ευθύνες και να βγει μπροστά όταν και εφόσον το χρειαστεί η ομάδα. Κάτι που έκανε και πέρυσι και μάλιστα το έκανε με επιτυχία. Και φυσικά αναφέρομαι στην περίοδο πριν από την έλευση του Μάικ Τζέιμς, όταν ο Παππάς ήταν από τους καλύτερους παίκτες του Παναθηναϊκού. Απλά αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι παίκτης ρυθμού και για να αποδώσει αυτά που θέλει, μπορεί και περιμένει ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να «γράφει» χιλιόμετρα το κοντέρ του μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Το αν θα «κουμπώσει» μαζί με τον Λάνγκφορντ ώστε να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον θα φανεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Άλλωστε ο Πασκουάλ είναι υπεύθυνος για την χημεία της ομάδας και τα όσα θα παρουσιάσει τη φετινή σεζόν. Γιατί, κακά τα ψέμματα. Ο φετινός Παναθηναϊκός θα είναι εκείνος που θα φέρει την υπογραφή του Καταλανού. Μην ξεχνάμε ότι από τη μέρα που ανέλαβε τους «πράσινους» ο μοναδικός ξένος που βρήκε στην ομάδα θα είναι ο Τζέιμς Γκιστ. Ξένος... που λέει ο λόγος μιας και αποτελεί «κομμάτι» του Παναθηναϊκού τα έξι -πλέον- τελευταία χρόνια! Όλοι οι υπόλοιποι θα είναι διαφορετικοί και καθαρά δικές του επιλογές.

Μετά την αποχώρηση του Ντένμον, πραγματοποιείται και το ιδανικό σενάριο για τον Παναθηναϊκό. Η παραμονή του Ματ Λοτζέσκι! Ο παίκτης που θα έχει συγκεκριμένο ρόλο, όντας πάντα έτοιμος να «οπλίσει» από την περιφέρεια. Εκείνος που δεν θα γκρινιάξει ΠΟΤΕ αν θα παίξει πέντε ή 10 ή 15 λεπτά, εκείνος που γνωρίζει καλά την ομάδα ύστερα από μία σεζόν στο ΟΑΚΑ και εκείνος που έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία από τα μεγάλα ματς και δη από αυτά της EuroLeague. Θα τολμούσα να πω, ο κατάλληλος παίκτης για το... κατάλληλο ρόστερ! Στο προηγούμενο blog είχα αναφέρει ότι πολύ δύσκολα θα έμενε ο Λότζο στον Παναθηναϊκό. Ναι, με τα δεδομένα που είχαμε τότε, πραγματικά δεν θα έμενε. Από τη στιγμή που έγινε η ανατροπή, ο Λοτζέσκι θα βρεθεί και την επόμενη χρονιά στον Παναθηναϊκό ολοκληρώνοντας το ιδανικό σενάριο με το καλύτερο «πάντρεμα» στην περιφέρεια. Μετά την αποχώρηση του Ντένμον ήταν το κομμάτι που έλειπε. Γιατί θεωρώ ότι θα βρεθεί η λύση στο οικονομικό και ο παίκτης θα παραμείνει.

Και φτάνω και στο περιβόητο τεσσάρι. Ναι, εξοικονομήθηκαν χρήματα για έναν παίκτη που θα μπορεί να κάνει την διαφορά για το «τέσσερα» αλλά δεν πρόκειται να πάει ο Παναθηναϊκός σε απλησίαστες λύσεις τύπου... Σενγκέλια. Η καλύτερη περίπτωση μεν, άπιαστο όνειρο δε... Απλούστατα οι «πράσινοι» αναμένεται να κινηθούν σε κασέ που θα έχουν ταβάνι τα 700.000 ευρώ, ποσό αρκετά ικανοποιητικό και μεγάλο για έναν παίκτη που να μπορεί να δώσει αυτά που θέλει ο Τσάβι Πασκουάλ. Προσωπική άποψη; Ο Οκάρο Ουάιτ είναι η καλύτερη επιλογή. Ταμάμ θα έλεγα. Είναι ακριβώς ο παίκτης που θέλει ο Πασκουάλ. Αθλητικός, καλός σουτέρ από το «τέσσερα», καλός ριμπάουντερ, σε εξαιρετική ηλικία και σίγουρα «κουμπώνει» ιδανικά σε αυτό το ρόστερ.

Δεν είναι τυχαίο που στον Παναθηναϊκό περιμένουν ακόμα για τον πάουερ φόργουορντ και δεν βιάζονται να κάνουν κάποια κίνηση. Σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός που κοιτάζουν (φαντάζομαι εξετάζονται και παίκτες που δεν έχουν δει ακόμα το φως της δημοσιότητας) αλλά σκοπεύουν να περιμένουν μιας και οι πληροφορίες από την Αμερική κάνουν λόγο για... αποδέσμευση από τους Καβαλίερς. Είπαμε. Δεν είναι και ο μοναδικός...

ΥΓ1: Ράντολφ; Χμμμ... Με προβληματικό χαρακτήρα απ' ότι λένε, με πολλούς τραυματισμούς, ασταθέστατο σουτ και υψηλό κασέ; Δεν ξέρω...

ΥΓ2: Τεσσάρι με σουτ, ε; Κουζμίνσκας κύριοι... Η καλύτερη επιλογή. Υστερεί βέβαια σε αθλητικότητα (σ.σ. σε σύγκριση με Σίνγκλετον ή Οκάρο). Α! Έχει και συμβόλαιο με την Αρμάνι. (Βέβαια τα συμβόλαια είναι για να σπάνε, λέω εγώ τώρα...)

ΥΓ3: Συμφωνώ με την παραχώρηση του Λούντζη για δανεικός. Στον Παναθηναϊκό δεν θα έπαιζε ούτε φέτος, οπότε το καλύτερο για το ίδιο το παιδί θα είναι να πάει κάπου και να παίξει. Έτσι μόνο θα έχει πιθανότητες να βρεθεί στο «πράσινο» ρόστερ την μεθεπόμενη χρονιά.

ΥΓ4: Βαγγέλης Σακελλαρίου: Θα ζήσει το όνειρό του στον Παναθηναϊκό και θα αποτελέσει έναν βοηθητικό παίκτη για τα ματς της Basket League.

ΥΓ5: Οδύνη, θλίψη, κόμπος στο στομάχι με όλα όσα συνέβησαν με τις φονικές πυρκαγιές... Κουράγιο στις οικογένειες που έχασαν τα δικά τους πρόσωπα. Ό,τι και να πούμε είναι λίγο...

ΥΓ6: Μακάρι να μην χρειαζόταν μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία για να αποδείξουμε ως λαός ότι όλοι μαζί μπορούμε. Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ώρες είναι συγκλονιστικό. Συγκινητικό. Μην σταματάμε. Συνεχίζουμε να βοηθάμε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...