Ο Ολυμπιακός που γουστάρει ο κόσμος του

Ο Ολυμπιακός που γουστάρει ο κόσμος του

Ο Ολυμπιακός που γουστάρει ο κόσμος του
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες βγάζει το καπέλο στον Ολυμπιακό για την πνευματική και αγωνιστική προετοιμασία του και αναφέρει τα αγωνιστικά στοιχεία που έκριναν το παιχνίδι.

Από κάθε προπονητή του Ολυμπιακού κρατάω πολλά πράγματα από τις ενίοτε κουβέντες μαζί τους. Αν ρωτήσει κάποιος τον Μίλαν Τόμιτς ποιο είναι το βασικότερο στοιχείο στο σύγχρονο μπάσκετ στο top επίπεδο θα σου πει, «η διαχείριση των συναισθημάτων, είτε μετά από ήττα είτε μετά από νίκη».

Φυσικά και δεν ανακάλυψα την Αμερική ούτε εγώ ούτε ο Μίλαν, αλλά οφείλω να αναφέρω την πηγή μου διότι ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό επειδή διαχειρίστηκε άψογα τα συναισθήματά του κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Το βασικό βέβαια είναι να κάνει το ίδιο ακριβώς και στο διάστημα μέχρι το δεύτερο τζάμπολ.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του έκαναν το 1-0 διότι διαχώρισαν τη δουλειά τους από αυτή της διοίκησης. Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος αναζητούν το δίκιο τους και καλά κάνουν, αλλά παίκτες και προπονητές παρέμειναν ανεπηρέαστοι, ήρεμοι και ψύχραιμοι.

Μπορεί να είχαν αφορμές να διαμαρτυρηθούν, να χαλάσουν το μυαλό τους, αλλά δεν το έκαναν. Άφησαν τους διαιτητές να σφυρίζουν ότι ήθελαν και αυτοί παρέμεναν πιστοί στο αγωνιστικό τους πλάνο.

Ένα πλάνο το οποίο εγκλώβισε τον αντίπαλο κατά κράτος.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε πολύ άσχημα, αλλά για αυτό ευθύνεται ο Ολυμπιακός. Αυτός τον έβγαλε από τον αγαπημένο του τρόπο παιχνιδιού και τον έβαλε σε αγωνιστικό στιλ που δεν του ταιριάζει.

Ο Σφαιρόπουλος παίρνει άριστα στην πνευματική και αγωνιστική προετοιμασία του πρώτου τελικού.

Κάπου εδώ να αναφέρω πως με μία νίκη κανείς δεν πανηγύρισε πρωτάθλημα. Τρεις χρειάζονται και ο Παναθηναϊκός έχει αποδείξει πως μπορεί να επιβληθεί στο ΣΕΦ, οπότε ηρεμία και ταπεινότητα...

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΑΝΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ

Πρώτο...

Ο Παναθηναϊκός στα 4 πρώτα ομαδικά φάουλ που έκανε έδωσε 8 βολές στον Ολυμπιακό. Τραγικό που χρησιμοποίησε τα φάουλ με τόσο άσχημο τρόπο.

Ο Πρίντεζης έκανε το τρόλεϊ. Πάνω-κάτω, πάνω-κάτω, πάνω-κάτω και δεν ακούμπησε τη μπάλα. Για πρώτη φορά στο παιχνίδι πήρε τη μπάλα 2:19 πριν τη λήξη της περιόδου. Δε γίνεται να μην τον βοηθάς να βρει ρυθμό.

Στο δεύτερο φάουλ του Ρόμπερτς ο Πασκουάλ τον σημάδεψε με low post του Καλάθη. Στο δεύτερο φάουλ του Πρίντεζη, ο Πασκουάλ τον σημάδεψε με τον Σίνγκλετον και βρήκε καλάθι και τρίτο φάουλ (δεν ήταν).

Στο δεύτερο φάουλ του Τζέιμς ο Ολυμπιακός δεν τον σημάδεψε.

Στα τελευταία 4:32 ο Παναθηναϊκός σκόραρε 17 πόντους.

Δεύτερο...

Ο Ολυμπιακός δεν εκμεταλλεύτηκε το mismatch του ΜακΛιν με τον Βουγιούκα καθόλου.

Στο 30-24 οι Πειραιώτες είχαν χαμένη βολή από τεχνική ποινή, χαμένο κάρφωμα ο Μιλουτίνοφ και δοκάρι ο Παπανικολάου σε ανενόχλητο τρίποντο.

Η άμυνα του Ολυμπιακού ήατν για διδακτέα ύλη στα σεμινάρια. Ο Παναθηναϊκός έπεσε στη «φάκα» σκοράροντας μόλις 6 πόντους και έκανε επίθεση μόνο με iso (ένας εναντίον ενός). Ο Τζέιμς κάποιες φορές το παράκανε εκνευρίζοντας ακόμη και τους συμπαίκτες του ενώ φάνηκαν βιαστικές και οι επιλογές του Παππά.

Τρίτο...

Ο Αντετοκούνμπο άλλαξε όλη τη ροή του αγώνα με τρεις καταπληκτικές άμυνες και στην επίθεση Τζέιμς και Καλάθης βρήκαν δύο εύστοχα τρίποντα.

Ο Ολυμπιακός έκανε εύκολα λάθη και σταμάτησε να ψάχνει το εύκολο καλάθι.

Τέταρτο...

Ο Στρέλνιεκς στο πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα κι ενώ προερχόταν από λάθος βρήκε τρίποντο και floater δίνοντας προβάδισμα 8 πόντων.

Ο Ολυμπιακός συμπλήρωσε πολύ γρήγορα τα ομαδικά φάουλ λόγω της κακής λειτουργία των box out. Πολλά επιθετικά ριμπάουντ (17 συνολικά) σε εκείνο το σημείο ο Παναθηναϊκός.

Οι δύο ασίστ των ψηλών στο short roll (Μπόγρης και ΜακΛιν) έφεραν ισάριθμα εύστοχα τρίποντα.

Καταπληκτικός Μπόγρης με μία σπουδαία άμυνα, μία ασίστ και ένα καλάθι.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τα σουτ και το εύκολο καλάθι είναι απαραίτητα στοιχεία σε αυτό το επίπεδο.

Ο Ολυμπιακός τα είχε, ο Παναθηναϊκός όχι.

Ο Πασκουάλ στην συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως στον αιφνιδιασμό βρήκαν 5 πόντους σε 16 προσπάθειες! Απογοητευτικό νούμερο.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με 3/4 τρίποντα στο δεκάλεπτο. Στα τρία επόμενα είχε συνολικά 2/25!

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με 2/10 τρίποντα και στη συνέχεια βρήκε 7/11!

Τα παραπάνω νούμερα εξηγούν πολλά.

Οι «πράσινοι» επίσης δεν αξιοποίησαν καθόλου την αθλητικότητά τους αφού πήραν 17 επιθετικά ριμπάουντ και σκόραραν μόλις 14 πόντους από δεύτερες ευκαιρίες. Με 17 επιθετικά θα έπρεπε να έχουν το λιγότερο 23-24 πόντους.

Οι Πειραιώτες με τους Σπανούλη και Πρίντεζη εκτός παραγωγικής διαδικασίας ως προς τους πόντους βρήκαν πολλούς πρωταγωνιστές σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Στην αρχή ο Ρόμπερτς, στην δεύτερη περίοδο το γύρισαν το ματς χάρη στον Παπαπέτρου που τον έβαλε ο Σφαιρόπουλος (δεν μπήκε μόνος του) στη θέση «4», ο Παπανικολάου ήταν εκπληκτικός σε πολύ μεγάλη διάρκεια, ο Στρέλνιεκς στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο Μάντζαρης ήταν εκπληκτικός και στις δύο πλευρές και απόλυτα συγκεντρωμένος. Τρομερή δουλειά ο διεθνής γκαρντ που στα δύσκολα ματς φωνάζει συχνά «παρών».

Ανέφερα πως το ματς άλλαξε με τον Ιωάννη στο «4» επειδή βρήκε δύο μακρινά σουτ (δίποντο για το 29-21 και τρίποντο για το 30-29) και αναγκαστικά άνοιξε την άμυνα δημιουργώντας χώρους για διείσδυση.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Γνωστή η συγκεκριμένη τακτική του Σφαιρόπουλου εδώ και 6 μήνες και την πέτυχε διάνα. Ολόκληρος Παναθηναϊκός κι έδωσε μόλις 8 ασίστ, περιορίζοντας αρκετά Καλάθη (4/16 σουτ και 5 ασίστ) και Τζέιμς.

Ο Καλάθης δικαιούται όχι μία, αλλά πολλές κακές βραδιές με όσα έχει κάνει φέτος. Ο Αμερικανός επέμεινε αρκετά στο streetball. Με αυτόν τον τρόπο έχει πάρει παιχνίδια για την ομάδα του, αλλά έχει χάσει κιόλας. Απλά φάνηκε να εκνευρίζει τους συμπαίκτες του κάποια στιγμή.

ΠΕΡΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Ο Ολυμπιακός επέλεξε επιθετική πολιτική στο ημίχρονο και στο τέλος του αγώνα. Δε θα την κρίνω, αλλά η αλήθεια είναι πως υπήρξαν διαστήματα με διαφορετικά κριτήρια. Ένας διαιτητής μπορεί να είναι κακός όχι για αυτά που σφυρίζει, αλλά για όσα δε σφυρίζει.

Μπράβο στον Σφαιρόπουλο και στους παίκτες τους που έμειναν ήρεμοι και προσηλωμένοι παρά την αδικία την οποία αισθάνθηκαν. Αν υπήρχαν 3 λεπτά ακόμη θα ξέμεναν από παίκτες όπως την πήγαιναν τη δουλειά.

ΥΓ: Ο Σφαιρόπουλος εγκλώβισε τον Πασκουάλ. Δε σημαίνει ο,τι είναι κακός προπονητής ο Ισπανός ή δεν έχει κάνει κι ο ίδιος κάτι παρόμοιο στο πρόσφατο παρελθόν. Απλά με ξένισε το καθυστερημένο τάιμ άουτ στην δεύτερη περίοδο αφού το πήρε όταν το 29-19 έγινε 30-29.

ΥΓ 2: Από το 25΄κι έπειτα οι βολές του ματς ήταν 20-0. Να δεχτώ πως οι 20 των γηπεδούχων ήταν σωστές, οι φιλοξενούμενοι δεν κέρδισαν ούτε ένα φάουλ σε προσπάθεια; Οι «πράσινοι» δεν έφτασαν σε δύο δεκάλεπτα στα 4 ομαδικά φάουλ; Πώς είναι δυνατόν;

ΥΓ 3: Το ξαναγράφω... Ένας διαιτητής μπορεί να είναι κακός όχι για αυτά που σφυρίζει, αλλά για όσα δε σφυρίζει.

ΥΓ 4: Λάθος επαναφορά πάλι.

ΥΓ 5: Το λάθος του Παπανικολάου στο κατέβασμα της μπάλας δεν είναι δικό του αφού δεν θα έπρεπε αυτός να κατεβάζει τη μπάλα.

ΥΓ 6: Το pre game blog επέστρεψε κι επίσημα.

ΥΓ 7: Οι βουτιές του Σπανούλη, η σκισμένη φανέλα του Παπαπέτρου, οι σφιγμένες γροθιές του Μάντζαρη, η τρέλα του Μπόγρη, η χαρά του Πρίντεζη σε ένα ματς που δεν σκόραρε, η ηρεμία του Σφαιρόπουλου, η «θολούρα» του Μιλουτίνοφ στο 5ο φάουλ, οι πανηγυρισμοί στον πάγκο... είναι η εικόνα του πραγματικού Ολυμπιακού και όχι αυτή που είδαμε πριν κάποιες μέρες.

ΥΓ 8: Χαμηλά η μπάλα. Κανείς δεν γ#$@# με μία νίκη κι ο Παναθηναϊκός είναι πολύ καλή ομάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.