Η τελευταία φανταστική ασίστ του Διαμαντίδη στον Σπανούλη!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Η τελευταία φανταστική ασίστ του Διαμαντίδη στον Σπανούλη!
Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για τη δεύτερη σπουδαία γενιά του ελληνικού μπάσκετ που δυστυχώς με τον Σπανούλη θα κλείσει τον κύκλο της!

Στις πέντε πρώτες θέσεις των παικτών με τις περισσότερες ασίστ στην Ευρώπη φιγουράρουν τρεις 'Ελληνες μπασκεμπολίστες. Ο Τεράστιος Δημήτρης Διαμαντίδης παρέδωσε στον Τεράστιο Βασίλη Σπανούλη και τέσσερις θέσεις πιο κάτω προβάλει το όνομα του Μεγάλο Θοδωρή Παπαλουκά!

Μου αδύνατον το βλέμμα μου να μην κατηφορίσει λίγες αράδες πιο κάτω για να συναντήσει στην όγδοη θέση έναν άλλο μεγάλο Έλληνα αθλητή τον Νίκο Ζήση. Υπάρχει κάτι κοινό στους τέσσερις αυτούς παίκτες αλλά ας μην βιαστούμε.

Καλύτερα θα ήταν πρώτα απ’ όλα να εστιάσουμε στο μέγεθος αυτής της διάκρισης των 1256 ασίστ , να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε την πραγματική της διάσταση και πόσο σημαντική είναι για το μπάσκετ.

Οι τρείς αυτοί έλληνες καλοθοσφαιριστές αποτελούν την διανόηση του σύγχρονου ευρωπαϊκού μπάσκετ. Γιατί όσοι παίκτες εμφανίζουν αυτήν έφεση στο παιχνίδι τους, στο υψηλότερο επίπεδο έκφρασης του, την πάσα την κατάλληλη χρονική στιγμή, στο κατάλληλο πρόσωπο, δεν μπορούν παρά να θεωρούνται και δικαίως οι διανοούμενοι του αθλήματος.

Είναι αυτοί με το υψηλότατο μπασκετικό τους IQ, και το καθαρό τους πνεύμα που επιβάλλουν στην επαγγελματική τους απασχόληση την πνευματική εργασία. Την δημιουργία! Γιατί χωρίς την δημιουργία καμία ομάδα, κανένα σύνολο, δεν λειτουργεί υποδειγματικά , δεν ολοκληρώνεται, κανένα σύνολο δεν ξεχωρίζει στο ανταγωνιστικό του περιβάλλον!

Χωρίς τις δημιουργικές εμπνεύσεις αυτών των παικτών δεν θα είχαμε θέαμα στο μπάσκετ, δεν θα περιμέναμε κάθε φορά το ξεχωριστό , το ανεπανάληπτο , το «πώς το έκανε» , το «πώς το σκέφτηκε», το άθλημα θα ήταν μια ευθεία γραμμή.

Σε διασυλλογικό επίπεδο δε αποκλείεται να είχαμε ανέβει τόσο ψηλά! Αυτή είναι η αλήθεια. Χωρίς το δημιουργικό πνεύμα αυτών των παικτών , των κορυφαίων στην Ευρώπη, δεν θα είχαμε Παναθηναϊκό με έξι αστέρια , Ολυμπιακό με τρία , συνεχείς παρουσίες στα φάιναλ φορ , αλλά και μια πλειάδα παικτών να προσπαθούν να σταθούν ισάξιοι δίπλα τους.

Σκεφτείτε επίσης ότι δίπλα σε αυτό το νούμερο των ασίστ που προκαλεί δέος και σεβασμό πόσες μαγικές ασίστ δεν ολοκληρώθηκαν πόσες χάθηκαν από καθαρά θέμα τύχης.

Πόσοι επίσης πόντοι συνοδεύουν την καριέρα τους. Ο Σπανούλης έχει ξεπεράσει τις 3.000(!!!) , πόσα καλάθια δικά τους έγραψαν ιστορία , κέρδισαν τίτλους ή έφεραν το παιχνίδι στα μέτρα της ομάδα τους, πόσα φάουλ κέρδισαν στέλνοντας αντιπάλους στον πάγκο, πόση προσωπικότητα έχουν καταθέσει στο παρκέ που οδήγησε σε θριάμβους , πόσες άμυνες από μεριά τους αποδείχθηκαν σωτήριες, πόσες φωνές , πόσο πείσμα οδήγησαν σε νίκες, πόσοι παίκτες δίπλα τους αναδείχθηκαν σε πρωταγωνιστές και απέκτησαν αυτοπεποίθηση , πόσο ηγέτες αποδείχθηκαν στα δύσκολα ανεξάρτητα από την έκβαση των παιχνιδιών αυτών.

Μεταξύ άλλων όσοι αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση, αποσύρθηκαν ως πρωταγωνιστές περήφανα με ψηλά το κεφάλι. Ως πρωταγωνιστής συνεχίζει ο Σπανούλης , ως πρωταγωνιστής σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο! Πρωταγωνιστής θα αποχωρήσει κι αυτός όταν έρθει εκείνη η ώρα!

Σκεφτείτε επίσης τι κληρονομιά αφήνουν , τι κίνητρο παραδίδουν σε όσους επιδιώξουν στο μέλλον, κοντινό ή μακρινό , να τους ξεπεράσουν! Όλα αυτά φανερώνονται μπροστά μας αν με ένα μαγικό τρόπο αποκωδικοποιήσεις τον αριθμό 1256!!!

Σας χρωστώ τι κοινό έχουν οι παίκτες αυτοί πρωταγωνιστές στις κατηγορίες επιδόσεων της Ευρωλίγκας. Ανήκουν στην ίδια μπασκετική γενιά. Την μεγαλύτερη ,την σπουδαιότερη και πληρέστερη μετά από εκείνη την πρώτη σπουδαία του 1987! Δεν είναι τυχαίο ότι στα χρόνια τους η Εθνική κατέκτησε πανευρωπαϊκό , έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Καθόλου τυχαίο επίσης το γεγονός ότι ο Διαμαντίδης «πάσαρε» το ρεκόρ σε ένα από τους τελευταίους ενεργούς παίκτες εκείνης της γενιάς και ότι μένει στον Σπανούλη με την ολοκλήρωση των ρεκόρ να κλείσει τον κύκλο μιας γενιάς που πριν από χρόνια ανοίξανε μαζί!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!