Άρης: Πόσοι μπήκαν πραγματικά στα παπούτσια του Γκάλινατ;

Άρης: Πόσοι μπήκαν πραγματικά στα παπούτσια του Γκάλινατ;

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Άρης: Πόσοι μπήκαν πραγματικά στα παπούτσια του Γκάλινατ;

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τις φιλότιμες προσπάθειες των Χαρέλ, Τολιόπουλου για την κάλυψη του δυσαναπλήρωτου κενού του Ρομπέρτο Γκάλινατ αλλά και για τον Τζόναθαν Σταρκ από τον οποίον υπάρχει μεγαλύτερη απαίτηση.

Καθότι, πλέον, απέκτησε πανελλαδική αναγνώριση η προσπάθεια του Άρη και άπαντες βλέπουν στην περίπτωσή του το πιο πετυχημένο αγωνιστικό στοίχημα της χρονιάς, είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί επίσης ότι αυτό που κατάφερε στο τελευταίο 20ήμερο ήταν δίχως τον πρώτο σκόρερ του. Σα να ανέβηκε δηλαδή ένα βουνό με δύο-τρεις ανάσες και με περιορισμένη ποσότητα οξυγόνου στα πνευμόνια του.

Η απουσία του Ρομπέρτο Γκάλινατ όχι απλά δεν προβλήθηκε αλλά ούτε καν αναφέρθηκε από τον Γιάννη Καστρίτη γιατί ο 42χρονος τεχνικός δεν είναι υπέρ των δικαιολογιών αλλά των πράξεων. Αντιλαμβάνεται όμως καλύτερα από τον καθένα ότι οι φιλότιμες προσπάθειες των υπολοίπων δεν στάθηκαν αρκετές για την κάλυψη του κενού. Τούτο παραμένει δυσαναπλήρωτο κι αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο μέσα από τη γλώσσα των αριθμών. Έχει να κάνει και με τις αμυντικές προσαρμογές στις οποίες καταλήγει ευκολότερα η αντίπαλη άμυνα όταν δεν έχει να λογαριάσει πολλούς… πονοκεφάλους, σαν αυτές δηλαδή που χρειάστηκε να διαχειριστεί ο Βασίλης Τολιόπουλος στο πρόσφατο Final 8 του Κυπέλλου, ανεξαρτήτως του ότι τελείωσε τη διοργάνωση με 45 πόντους και ποσοστό ευστοχίας άνω του 50% (16/31).

Ο Έλληνας γκαρντ ήταν ο ένας εξ’ αυτών που χρειάστηκε να υψώσουν ανάστημα με σκοπό την εύρεση των (περίπου) 15.5 πόντων που πρόσφερε κατά μέσο όρο ο Ρομπέρτο Γκάλινατ. Στα δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια που έδωσαν οι «κίτρινοι» δίχως τον Αμερικανό – θυμίζουμε ότι τραυματίστηκε στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης με την Ουλμ στη Γερμανία – ο Τολιόπουλος αύξησε ελαφρώς τον μέσο όρο πόντων του (από τους 16.1 πήγε στους 17 με 10/22 σουτ). Χρειάστηκε όμως να βάλει… περισσότερη πλάτη στην Stoiximan.gr Basketleague όπου από τους 12.6 πόντους ανά αγώνα πήγε στους 16 με 10/24 σουτ.

Ο Χάρελ

Αν καταπιαστεί κανείς με την περίπτωση του Ρόνι Χαρέλ θα διαπιστώσει μεγαλύτερες διαφορές. Ο Αμερικανός ανέλαβε μέρος των σουτ του Γκάλινατ αποκτώντας πιο ουσιαστικό ρόλο – όχι στη λειτουργία αλλά – στην εκτέλεση των επιθέσεων της ομάδας του. Πήγε περισσότερες φορές στο ένας εναντίον ενός, «έψαξε» το μακρινό σουτ πάνω σε άμυνα, και στο Eurocup από τους οκτώ πόντους ανά αγώνα πήγε στους 17 με εξαιρετικό ποσοστό ευστοχίας (12/23, 52.1%). Διπλασιασμός υπήρξε και στους αγώνες του Πρωταθλήματος καθώς από τους οκτώ πόντους ανά παιχνίδι πήγε στους 15.5 με τα ίδια ποσοστά ευστοχίας (12/22).

Πηγαίνοντας στον Τζόναθαν Σταρκ, η ολοκληρωτική κάλυψη του κενού του Γκάλινατ δεν θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει τη βασική ευθύνη του, σίγουρα όμως υπήρχε η απαίτηση συμμετοχής του σε αυτό το εγχείρημα. Ο Σταρκ φρόντισε να πασπαλίσει με χρυσόσκονη τα πρώτα παιχνίδια του με τον Άρη καθώς ήταν εντυπωσιακός και δίχως φόβο στην ανάληψη σημαντικών ευθυνών. Με 14.8 πόντους και 15/25 σουτ στα τρία πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια του, καλλιεργήθηκε η αίσθηση ότι θα εξελισσόταν σ’ έναν από τους βασικούς πυλώνες της ομάδας στην επίθεση παράλληλα με την πίεση στην μπάλα που ασκεί σε κατάσταση άμυνας. Αυτές οι επιδόσεις συνδυάστηκαν μάλιστα και με δημιουργία (3.6 ασίστ).

Ο Σταρκ

Προϊόντος του χρόνου η απόδοση του Αμερικανού μειώθηκε – με εξαίρεση το καλό παιχνίδι που έκανε απέναντι στον Παναθηναϊκό και το τελευταίο πεντάλεπτο στον αγώνα με την Τρέντο. Απόντος του Γκάλινατ ο Σταρκ σκοράρει κατά μέσο όρο 3.5 πόντους λιγότερους στο Eurocup ενώ στους πρόσφατους αγώνες του Κυπέλλου είχε απογοητευτική παρουσία. Δεν είναι τόσο οι 11 πόντοι που σημείωσε σε δύο αγώνες όσο ο δισταγμός στη λήψη αποφάσεων μαζί με τη δυσκαμψία του στη λήψη ευθυνών. Σε πολλές επιθέσεις προχώρησε σε σπατάλη δευτερολέπτων δίχως να επιδείξει την ικανότητα κατεύθυνσης της πεντάδας και στο τέλος αυτών απέφυγε και την εκτέλεσή της ψάχνοντας απελπισμένα κάποιον άλλον για να αναλάβει την ευθύνη.

Πέραν των αριθμών, αυτό που έχασε ο Άρης απόντος του Ρομπέρτο Γκάλινατ είναι το μακρινό σουτ μαζί με την έκρηξη που έχει ο Αμερικανός στο παιχνίδι του αλλά και την ικανότητα στο ένας εναντίον ενός. Γι’ αυτόν τον λόγο, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία η πορεία που διέγραψαν οι «κίτρινοι» στο τελευταίο (περίπου) 20ήμερο. Φανταστείτε δηλαδή να αγωνιστεί ο Παναθηναϊκός δίχως τον Κέντρικ Ναν και ο δε Ολυμπιακός χωρίς τον Τόμας Ουόκαπ.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.