Πασκουάλ: «Ένιωθα ζήλια στο ΟΑΚΑ»

Πασκουάλ: «Ένιωθα ζήλια στο ΟΑΚΑ»

Γιώργος Κούβαρης
Πασκουάλ: «Ένιωθα ζήλια στο ΟΑΚΑ»

bet365

Ο Τσάβι Πασκουάλ ήταν απολαυστικός στη διάρκεια της παρουσίασης του, στάθηκε στους υψηλούς του στόχους, ενώ εξήγησε ότι του αρέσει η πίεση της νίκης!

Ο Καταλανός τεχνικός ήταν... χείμμαρος στη διάρκεια της παρουσίασης του, ωστόσο δεν ήθελε να αποκαλύψει τα σχέδιά του όσον αφορά τις κινήσεις που θα κάνει για την ενίσχυση του ρόστερ.

Μίλησε για την πίεση της νίκης που του αρέσει να έχει, τον εαυτό του, τους... 10.000.000 προπονητές στην Ελλάδα, για το αν ήταν εύκολη η απόφαση που πήρε, χρησιμοποιώντας... εξαιρετικές ατάκες.

Γιαννακόπουλος: «Ο προπονητής θα υποδείξει τις αλλαγές»

Αρχικά τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Είμαστε εδώ για να καλωσορίσουμε τον Τσαβι Πασκουάλ. Τον επόμενο προπονητή του Παναθηναϊκού για τρία χρονια. Συνηθως αυτες οι συνεντεύξεις Τύπου γίνονται καλοκαίρι, αλλά για τους λόγους που όλοι εχετε μάθει γίνεται τώρα αυτη η παρουσιαση» και συνέχισε:

«Στα 30 χρόνια που είμαστε στη ομάδα, δεν υπολογίζουμε τίποτα για τον σύλλογο. Το ίδιο κάναμε πέρυσι, το ίδιο κάναμε και φέτος με τις υπερβάσεις. Το γεγονός ότι ήρθε ο Πασκουάλ στον Παναθηναϊκό, δείχνει ότι ο Παναθηναϊκός θέλει να είναι στην κορυφή της Ευρώπης. Αν χρειαστούν αλλαγές θα τις υποδείξει ο κόουτς και θα γίνουν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Κρατάμε πάντα τον Παναθηναϊκό ψηλά και θέλουμε να τον πάμε ακόμα ψηλότερα. Βέβαια ο κόσμος πρέπει να κοιτάζει πόσο δύσκολα είναι κάποια πράγματα και μετά να μας κρίνει...»

Όσο για το τι δημιούργησε ασφάλεια στις συζητήσεις με τον Πασκουάλ: «Τα αποτελέσματα του στη Μπαρτσελόνα. Τεράστιος συλλογος παγκοσμίως και εκείνη ως σύλλογος έχει το τρίπτυχο, κόσμος-διοίκηση-ομάδα, όπως και ο Παναθηναϊκός. Και ευελπιστώ τα ίδια αποτελέσματα όπως τα είχε με τη Μπαρτσελόνα, να τα έχει και ακόμα καλύτερα μαζί μας».

Πασκουάλ: «Είμαι εδώ για να κερδίζω»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος τόνισε: «Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδω. Είμαι ευτυχής που αποτελώ μέλος της οικογένειας του Παναθηναϊκού. Που αποτελώ μέλος ενός τόσο ιστορικού συλλόγου, με τόσα τρόπαια και τόσες προσωπικότητες που έχουν περάσει απο την ομάδα. Ευχαριστώ όλους όσους έκαναν εφικτή τη παρουσία μου εδώ. Θα δώσω το καλύτερο του εαυτού μου. Και μαζί με του βοήθεια κοινού και του κόσμου που αγαπάει τον Παναθηναϊκό να επαναφέρουμε και την ομάδα στις επιτυχίες».

Για το στυλ μπάσκετ που θέλει να παίξει: «Εχω αποδεχτεί αυτήν την πρόκληση, όχι μονο για τη πρόκληση, αλλά για να κερδίσω. Αν δεν ένιωθα ικανός να κερδίσω δεν θα τη δεχόμουν. Ξέρω ότι χρειάζεται χρόνος, αλλά πιστεύω ότι αν οδεύουμε όλοι στην ίδια κατεύθυνση, θα το κατορθώσουμε. Δεν θεωρώ ότι ειμαι προπονητης αμυντικός ή επιθετικός, αλλα ένας προπονητής που θέλει να παίξει τέλεια και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Και θα επιχειρήσουμε να το κάνουμε. Να μην χάσουμε το DNA που τα δίνει όλα στο γήπεδο. Ενα DNA που υπάρχει στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Είναι αδύνατον να είσαι προπονητής σε έναν σύλλογο, αν δεν γνωρίζεις ομάδα, πόλη, ιδιαιτερότητες. Και σιγά σιγά και με τη βοήθεια όλου του κόσμου, θα μπορέσω να καταλάβω καλύτερα τι ισχύει εδώ, πέρα από την άποψη για το πώς θα παίξω».

Αν ήταν εύκολη η απόφαση που πήρε: «Υπάρχει κόσμος περισσότερο ή λιγότερο θρησκευόμενος και άλλοι που πιστεύουν στο πεπρωμένο. Εγω εκει. Πάντα πέρναγε από το μυαλό μου ότι θα μπορούσα να βρεθώ εδώ. Οταν εκδηλωθηκε το ενδιαφέρον ήταν μια μεγάλη ευκαιρια και τιμή για μένα. Και όταν συμβαίνει αυτό, εχεις τον ενθουσιασμό να δεχτείς αυτό το πρότζεκτ. Ξερω πώς είναι το άθλημα και το να κερδίσει ή να χασεις, εξαρτάται απο πολύ λίγα πράγματα. Πρώτα απ' όλα αυτή είναι η αρχή που θέλουμε να οικοδομήσουμε, δηλαδή να είμαστε περήφανοι για τη δουλειά. Και μετά να έρχονται και τα αποτελέσματα».

«Κάθε προπονητής έχει την ετικέτα του»

Με τι θα είναι ικανοποιημένος με το υπάρχον ρόστερ και αν ειναι κοντά στη δική του φιλοσοφία: «Καταρχάς όταν έχω να πω κάτι δεν το λέω δημοσίως. Το λεω ιδιωτικά. Και δευτερον οι προπονητές προσαρμοζόμαστε στην ομαδα που έχουμε. Ποτέ δεν έχουμε την ομάδα που θέλουμε να έχουμε. Ειμαστε ειδική περιπτωση ανθρώπων που δεν είμαστε ευχαριστημενοι με τίποτα. Δουλειά μας είναι να βγάλουμε το καλύτερο , την καλύτερη αποδοση των παικτών που έχουμε. Να κοιτάμε μπροστά και με καθαρό βλέμμα στα μάτια».

Οσο για το περίφημο μπλοκάκι των 100 συστημάτων; «Σχετικά με τα 100 συστήματα ας μιλήσουμε μια άλλη μέρα. Οι προπονητές έχουμε κάτι ετικέτες τις οποιες κουβαλάμε για πάντα. Αυτη τη στιγμή κινουμαστε με 66-68 κατοχές ανα ματς. Αλλα είναι αδύνατον να έχεις 100 συστηματα ταυτόχρονα. Αλλο πραγμα το γεγονός ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε διαφορετικά πράγματα για να έχουμε αποτελεσματικότητα, αλλά ποτέ 100 συστήματα ταυτόχρονα.

Για τη δυσκολία που υπάρχει απέναντι στη Μπάμπεργκ: «Δεν υπάρχει κατι εύκολο. Ολα έχουν βαθμό περιπλοκότητάς τους. Ομως έχω δει τα παιδιά και χθες και στη Μόσχα και στην προπονηση και διψάνε να κάνουν τα πράγματα σωστά. Χρειαζόμαστε λίγη ηρεμία και θα πάμε στον σωστό δρόμο».

Για το αν ο τρόπος σκέψης του ταιριάζει με το ελληνικό μπάσκετ: «Καταρχάς ο βαθμός είναι το ίδιο απαιτητικός με αυτόν που έχω και εγώ. Επίσης μου αρέσει η πίεση για να κερδίζω. Πάντα υπάρχει η πίεση της νίκης. Το να παίξεις μια καλή άμυνα, αποτελεί μέρος του DNA των ελληνικών ομάδων και το παρελθόν μου δείχνει ότι οι ομάδες μου ήταν από τις καλύτερες στο αμυντικό κομμάτι. Εμείς έχουμε υπάρξει ομάδα που δημιουργούσαμε με το πικ εν ρολ που δουλέυετε πολύ και στην Ελλάδα. Ισως σας είπα κάποια πράγματα που μοιάζουν».

«Τουλάχιστον εδώ οι 10.000.000 προπονητές ξέρουν μπάσκετ»

Για το αν πρέπει να αλλάξει κάτι στον εαυτό του: «Πρέπει να μάθω να μαγειρεύω! Δεν πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξω κάτι. Είμαι ένα ατομο εργατικό, απαιτητικό και δεν χρειάζεται να αλλάξω πολλά όσον αφορά τη προσωπικότητά μου. Εχω σεβασμό για όλο τον κόσμο και τον κόσμο του μπάσκετ και πάντα μου έχουν διδάξει ότι στη ζωή όταν έχεις παιδεία και σέβεσαι, όλα είναι πιο εύκολα. Σε ατομικό επίπεδο, όχι. Λογικό ότι θα επιθυμούσα να προσαρμοστώ στα μέτρα του ελληνικού λαού όσο το δυνατόν καλύτερα. Από εκεί και πέρα πάντα προσπαθούσα να προσαρμοστώ στους παίκτες και να βγάλω το καλύτερο από αυτούς. Ίσως μόνο κάτι μικρές αλλαγές και αυτό».

Για τα... 10.000.000 προπονητές στην Ελλάδα: «Τουλάχιστον εδώ ξερουν μπάσκετ. Σε άλλες χώρες υπάρχουν 20.000.000 προπονητές που δεν γνωρίζουν από μπάσκετ!»

Αν πήγαινε σε άλλη ομάδα το ίδιο εύκολα όπως στον Παναθηναϊκό: «Δεν ήθελα να δεχτώ κανένα πρότζεκτ που να μην ήταν συμπαγές όσον αφορά την κατεύθυνση προς τη νικη, ενώ μιλάμε για ένα από τα πιο σημαντικά κλαμπ τις Ευρώπης. Ο Παναθηναϊκός τηρεί τις προϋποθέσεις και για' αυτό ειμαι εδώ. Οταν τελείωσε η θητεία μου στη Μπαρτσελόνα, όλες οι ομάδες της Ευρωλίγκας είχαν προπόνητη και ο προπονητής χρειάζεται ένα όραμα. Και τότε μπορεί να δουλέψει.

Για την ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ: «Πολλές φορές όταν ήρθα εδώ ένιωσα ζήλια. Γιατί εχω δει πόσο πολύ ο κόσμος αγαπάει και στηρίζει τους παίκτες. Και πάντα ένιωθα έναν ιδιαίτερο θαυμασμό. Φυσικά όταν έβγαινα εγώ δεν συνέβαινε το ίδιο. Τώρα που θα μπορέσω να το ζήσω ως προπονητής του Παναθηναϊκού, νιώθω ευτυχής».

Για τα προημιτελικά του 2011: «Ασχέτως το που πας, πάντα σου διηγούνται τις περιπτώσεις που έχασες. Έτσι είναι ο κόσμος. Ξεχνούν το καλό και θυμούνται το κακό. Οταν είσαι προπονητής οι νίκες είναι εφήμερες, αλλά ποτέ δεν ξεχνάς τις ήττες. Τώρα θυμάμαι περισσότερο τις νίκες μου, παρά τις ήττες μου».

«Μου αρέσει η πίεση της νίκης»

Για το μικρό διάστημα της προετοιμασίας που έχει: «Μέσα σε 48 ώρες πρέπει να παίξουμε δύο παιχνίδια. Θα χρειαστώ χρόνο για να τα ετοιμάσω κάποια πράγματα, αλλά όταν έχεις 2 μέρες προπόνηση μπροστά σου πρέπει να κάνεις αυτά που πρέπει σε αυτό το διάστημα»

Αν τον αγχώνει το «πρέπει» της νίκης: «Οχι. Σε καμία περίπτωση. Κατανοώ αυτό το επάγγελμα, ότι πρέπει να κερδίσεις. Και νιωθω πολύ καλά με αυτήν την πίεση, αλλιώς δεν θα έκανα καλά τη δουλειά μου».

Για το αν θελει να παίξει γρήγορα ο Παναθηναϊκός: «Όταν παρατηρώ το κόσμο στο δρόμο δεν οδηγούν αργά. Δεν περπατούν αργά. Στο εστιατόριο όλοι θέλουν να σερβιριστούν γρήγορα. Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν θέλει να δει την ομάδα να πηγαίνει έτσι. Είμαι σίγουρος ότι θα τρέξουμε και θα σκοράρουμε γρήγορα. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι παίζουμε για να κερδίζουμε, αλλά και για τον κόσμο. Και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να περνάει ο κόσμος καλά. Ειτε στο γήπεδο, είτε στην τηλεόραση. Ομως πρέπει να προσαρμοστείς στα χαρακτηριστικά των παικτών. Αν έχεις τον Μπολτ δεν μπορείς να τρέξεις μαραθώνιο. Εξαρτάται πάντα από τα χαρακτηριστικά των παικτών που έχεις».

«Έχω δει τέσσερα ματς της ομάδας»

Για το αν πρέπει να επιλέξει κάποιους παίκτες από αυτούς που είχε συνεργαστεί στη Μπαρτσελόνα: «Δεν θα πω μόνο τρία ονόματα. Είχα τη τύχη να προπονήσω σπουδαίους παίκτες. Θυμάμαι διαφορετικές πτυχές αυτών. Υπήρχαν κάποιοι που δεχόντουσαν τον δεύτερο ρόλο και ηταν κλειδιά στη λειτουργία. Ήταν τόσο σημαντικοί όσο και τα αστέρια για να μπορείς να κερδίσεις. Το κλειδί είναι να φτιάξεις ομάδα. Πας σε ένα κονσέρτο κλασσικής μουσικής και τη μελωδία την ακούς από τη τρομπέτα ή το βιολί. Ομως αν δεν ακούσεις την κατάλληλη στιγμή το τύμπανο, αυτό που ακούς δεν είναι τέλειο. Γι αυτό και δεν μπορώ να μιλήσω μόνο για κάποιους συγκεκριμένους».

Πόσα ματς είδε του Παναθηναϊκού; «Τέσσερα. Τα δύο της Ευρωλίγκας, το ματς με τον Ολυμπιακό και το παιχνίδι με τον Κόροιβο. Και δύο απο την Μπάμπεργκ!»

Για τις διαφορές από το classico και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό; «Και εγώ απολύθηκα από τη Βαρκελώνη όταν έχασα στον τελικό από τη Ρεάλ. Ετσι είναι η δουλειά μας. Η βασική διαφορά είναι ότι στην Ισπανία, οι ήττες δεν είναι τόσο κρίσιμες όσο είναι στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα