Ο Ολυμπιακός που... βαριόταν και ο Άρης που δεν βλεπόταν!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Ολυμπιακός που... βαριόταν και ο Άρης που δεν βλεπόταν!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας συνοψίζει τα πεπραγμένα της 3ης αγωνιστικής στην Basket League και στέκεται στο αρνητικό ρεκόρ του Ολυμπιακού, στην παρ' ολίγον «μπαλωθιά» της νεοφώτιστης Δόξας και του σεσημασμένου «μπόμπερ», Ντέζμιν Γουέλς αλλά και στο «χάλι» του Άρη!

Στο εναρκτήριο blog, παραμονές του πρώτου τζάμπολ στην Basket League, η στήλη είχε υποστηρίξει με σιγουριά την άποψη, που θέλει τους «αιώνιους αντιπάλους» να μην τελειώνουν την εφετινή κανονική περίοδο χωρίς παράπλευρες απώλειες. Λίγο οι βεβαρυμμένες υποχρεώσεις στην EuroLeague και τα πολλαπλάσια ταξίδια στην Ευρώπη, λίγο η απώλεια συγκέντρωσης ειδικότερα στη διάρκεια των εβδομάδων με τρία παιχνίδια, η πρόβλεψη δεν φαινόταν και τόσο παρακινδυνευμένη. Απλά, ίσως κανείς να μην περίμενε ότι το «μπαμ» θα μπορούσε να συμβεί στη Λευκάδα... Επί της ουσίας, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» κλήθηκαν να δώσουν δύο αγώνες μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες κι ενώ μεσολάβησε το ταξίδι στην Δυτική Ελλάδα με πτήση για τα Γιάννενα κι από ΄κει, η οδική μετάβαση στο νησί του Ιονίου.

Το παράδοξο για τον Ολυμπιακό (3-0), απέναντι στην Δόξα (95-94) δεν ήταν τόσο η απώλεια μίας διαφοράς 16 πόντων στην 4η περίοδο, όσο οι 94 πόντοι που δέχτηκε και οι οποίοι αποτελούν το χειρότερο παθητικό (σε 40' αγώνα) των Πειραιωτών στο πρωτάθλημα, από την ημέρα που στον πάγκο τους, κάθεται ο «maitre» του αμυντικού δόγματος, Γιάννης Σφαιρόπουλος. Οι πρωταθλητές πάντως, είχαν εντυπωσιακά νούμερα στην επίθεση (88,2% βολ., 65,8% τριπ. & 41,6% τριπ.) με τον Λοτζέσκι (16π. & 5ρ.) να είναι σταθερά ο πρώτος σκόρερ και ο πιο εύστοχος παίκτης της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη και τον Σπανούλη (19π. & 11ασ.) να ανεβάζει συνεχώς ρυθμούς. Στα καλά νέα, συγκαταλέγεται το θετικό πρόσημο της επανεμφάνισης του Πάτρικ Γιανγκ (8π. με 4/5 σουτ σε 13') και φυσικά το «κρύο αίμα» του Έρικ Γκριν (13π. με 3/5 τριπ.) που δύο τρίποντες «βόμβες» στο τελευταίο λεπτό, διατήρησε την ομάδα του πρώτη και αήττητη. Στα άσχημα, η κακή νοοτροπία που έδειξαν στην 4η περίοδο, οπότε και θεώρησαν ότι το ματς κρίθηκε και η οποία λίγο έλλειψε να τους στοιχίσει μία ήττα που θα «ακύρωνε» την διαφορά των 25 πόντων επί του Παναθηναϊκού.

Η διαφορετική «ουσία» της «βασίλισσας»

Το περυσινό 7/7 με το οποίο η ΑΕΚ (3-0) μπήκε στο πρωτάθλημα, μπορεί να φαίνεται πιο... φανταχτερό, σίγουρα όμως, δεν είναι πιο ουσιώδες και υποσχόμενο από το εφετινό 3/3. Στο κλειστό της Κανήθου, η «Ένωση» (Ντίξον 18π., 5ρ. & 5ασ.) προηγήθηκε ακόμη και με +38 (!) της Κύμης και το τελικό 81-55, την σταθεροποίησε στην κορυφή της βαθμολογίας και της έδωσε αρκετές στατιστικές πρωτιές. Η νέα «κιτρινόμαυρη» version του Γιούρι Ζντοβτς, έχει την καλύτερη άμυνα (μ.ο. 56,6π.), κάνει τα περισσότερα κλεψίματα (μ.ο. 9) και σουτάρει με το υψηλότερο ποσοστό στα δίποντα (63,6%).

Η σύντομη μεταβατική περίοδος της παραίτησης-έκπληξη του Αργύρη Πεδουλάκη στον Παναθηναϊκό Superfoods (2-1), ολοκληρώθηκε με δύο καλές εμφανίσεις και κατά ουσίαν με την επιστροφή του «τριφυλλιού» στις νίκες (96-65), υπό το βλέμμα του νέου προπονητή της ομάδας, Τσάβι Πασκουάλ. Κόντρα στον πολύ αδύναμο Κόροιβο, οι «πράσινοι» (Ρίβερς 19π. με 4/5 τριπ.) είχαν 74% στα δίποντα (20/27), 20 περισσότερα ριμπάουντ, ενώ ευστόχησαν σε περισσότερα τρίποντα (13/27) απ' όσα είχαν πετύχει στις δύο πρώτες αγωνιστικές (11/42)! Για δεύτερο σερί ματς, ο Νικ Καλάθης (8π., 9ρ. & 6ασ. σε 15') «φλέρταρε» με το triple-double, παίζοντας όμως, 18 λεπτά λιγότερα! To δεκαήμερο που αρχίζει για το «τριφύλλι» δεν έχει προηγούμενο, καθώς με νέο προπονητή, οι «πράσινοι» θα δώσουν 4 αγώνες (με Μπάμπεργκ εκτός, Ερυθρό Αστέρα και Κύμη εντός και Εφές εκτός) μέσα σε 10 ημέρες και αυτό που μένει να μάθουμε, είναι πόσο διαφορετική θα παρουσιαστεί η ομάδα υπό την επίδραση του 44χρονου Καταλανού τεχνικού!

Απέδρασε ως... μονόφθαλμος!

Το σοκ της εγχώριας πρεμιέρας, πριν από δύο εβδομάδες στη Λευκάδα και το εξίσου απογοητευτικό αποτέλεσμα στο εναρκτήριο παιχνίδι του ΠΑΟΚ (2-1) στο Champions League από την άσημη πολωνική Ρόζα Ράντομ, δεν άφηνε πολλά περιθώρια για καλύτερη συνέχεια, από τη στιγμή που το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης θα γινόταν μέσα στην «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα του «Nick Galis Hall». Παρ' όλα αυτά, ο «δικέφαλος του Βορρά» ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής χωρίς μάλιστα να πιάσει υψηλού επιπέδου απόδοση! Το φοβερό της υπόθεσης, είναι ότι οι φιλοξενούμενοι έκαναν 21 λάθη, έχασαν 14 βολές (17/31 ήτοι 54,8%), αλλά έφυγαν με το ροζ φύλλο αγώνα (66-62), επειδή είχαν οκτώ παίκτες (Ντ. Μπράϊαντ 14π., 4ρ. & 3ασ.) με minimum 8 πόντους!

Στην Πάτρα, με την εμφάνιση του 1ου μέρους, το Ρέθυμνο (2-1) έδειξε ικανό για το 3/3, με την υπέρ του διαφορά, να φτάνει ακόμη και το +12. Παρά την υπεροπλία στα ριμπάουντ (+8) και τα πολύ υψηλά ποσοστά σε βολές (86%) και δίποντα (61%), για εκτός έδρας αγώνα, οι Κρητικοί (Άρνολντ 22π. & 3ασ. με 8/10 διπ.) «πλήρωσαν» (86-78) την εμμονή (5/27) και την αστοχία (18%) στα τρίποντα, αλλά κι ένα «νεκρό» διάστημα στην 3η περίοδο, στη διάρκεια του οποίου, δέχτηκαν ένα σερί 6-24!

Στο Λαύριο (2-1), ο Χρήστος Σερέλης είδε τους ξένους του να πετυχαίνουν τους 64 από τους 86 πόντους της ομάδας, με τον Κέβιν Πάντερ (19π. με 4/5 τριπ.) να κάνει «ηχηρό» ντεμπούτο ενώπιον του κοινού των γηπεδούχων και το ματς να τελειώνει νωρίς, από τη στιγμή που στο 26', ο ηλεκτρονικός πίνακας έδειχνε την διαφορά στο +36 (61-25)! Από το 2/2 (86-56) των νικητών στην έδρα τους, ξεχωρίζουν το 62% στα τρίποντα (15/24) που φέρνουν την ομάδα στην κορυφή της σχετικής κατηγορίας με 44,4% και οι 23 ασίστ. Μελανό σημείο η συνεχιζόμενη αστοχία στις βολές (17/26), που κατατάσσουν τους Λαυριώτες στην 14η θέση της λίγκας με ποσοστό 58,7%!

Δάγκωσα τη γλώσσα μου...

H Δόξα (1-2) είναι μακράν η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Με μόλις 2,5 εβδομάδες προετοιμασίας και χωρίς καμία υπερβολή, 6 προπονήσεις με όλους τους παίκτες πριν την πρεμιέρα, ο Χάρης Μαρκόπουλος κατάφερε να παρουσιάσει μία εικόνα που ούτε πιο αισιόδοξος Λευκαδίτης φίλαθλος θα μπορούσε να φανταστεί. Με τρία δύσκολα παιχνίδια εντός έδρας (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό) στις πέντε πρώτες αγωνιστικές, η λογική έλεγε ότι το πρώτο ματς το οποίο θα έπρεπε να «κυκλώσει», ήταν αυτό της 4ης αγωνιστικής με τον Κόροιβο στην Αμαλιάδα. Με βάση τα όσα έγιναν στην πραγματικότητα, οι νεοφώτιστοι θα πάνε στο κλειστό της Ίλιδας με τουλάχιστον μία νίκη στο ενεργητικό τους (αυτή της πρεμιέρας επί του «δικεφάλου του Βορρά»), ενώ, αν ήταν λίγο πιο τυχεροί θα μπορούσαν να ήταν και αήττητοι.

Μετά από μία ήττα στις λεπτομέρειες από τον Προμηθέα, οι Νησιώτες (69,4% στα διπ.) λίγο έλλειψε να βάλουν «μπουρλότο» στο πρωτάθλημα, υποχρεώνοντας τον Ολυμπιακό σε ανώμαλη προσγείωση! Για την ακρίβεια, έχασαν (94-95) επειδή απώλεσαν ένα αμυντικό ριμπάουντ κι έκαναν μία λάθος επαναφορά στα τελευταία δευτερόλεπτα, δεχόμενοι στο μεσοδιάστημα, δύο κολλητά τρίποντα από τον Γκριν! Κανονική αυτοχειρία! Όμως, για να φτάσεις στο σημείο να κοιτάξεις στα μάτια τους «ερυθρόλευκους» και να ανατρέψεις μία διαφορά 16 πόντων, σημαίνει ότι έχεις φτιάξει ομάδα. Γι' αυτό και το credit για τον Θεσσαλονικιό coach είναι τεράστιο. Ο Μαρκόπουλος junior εμπιστεύτηκε έναν αμφιλεγόμενο «μπόμπερ» που δεν είχε ξαναπαίξει στην Ευρώπη και μετά από τα πρώτα τρία ματς, ο Ντέζμιν Γουελς (27π. με 10/13 σουτ) είναι ο πρώτος σκόρερ της Α1 Κατηγορίας! Σε ομαδικό επίπεδο, η ομάδας της Λευκάδας είναι η πιο εύστοχη του πρωταθλήματος στις βολές (82,2%), η 2η σε ποσοστό στα τρίποντα (43,3%), ενώ έχει την 3η καλύτερη επίθεση. Μήπως κάποιοι «δαγκώσαμε» την γλώσσα μας;

Χάλι... κιτρινόμαυρο!

Στον Άρη (1-2), το κοντέρ γράφει 0/2 στο πρωτάθλημα, από την αποφράδα στιγμή που ο Βίκτορ Σανικίτζε «τσακίστηκε» στο παρκέ και τέθηκε επ' αόριστον νοκ-άουτ! Είναι προφανές ότι τα «χνώτα» των εφετινών ξένων (34 από τους 62 πόντους με 13/32 σουτ) δεν έχουν ταιριάξει με τους Έλληνες της ομάδας (Τσαϊρέλης 9π. & Ζάρας 9π.), οι οποίοι, ουσιαστικά, κράτησαν τους γηπεδούχους στο ματς μέχρι το τελευταίο λεπτό. Η συνολικά απογοητευτική εικόνα, είχε ως φυσιολογικό επακόλουθο την πρώτη εφετινή εντός έδρας ήττα (62-66) στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ με τον Δημήτρη Πρίφτη να ετοιμάζει αλλαγές στο ρόστερ! Το 3/33 τρίποντα της προηγούμενης εβδομάδα στο Ρέθυμνο, έγινε 7/30 και ο συνολικός «λογαριασμός» έφτασε τα 15/81, που ισοδυναμεί με το πρωτόγνωρο 18,5% έξω από τα 6,75!

Ο Απόλλων (1-2) έκανε «σεφτέ» στις νίκες (86-78), «λυγίζοντας» το μέχρι πριν το τζάμπολ, αήττητο Ρέθυμνο, σ' ένα ματς που είχε την υπογραφή του MVP της 3ης αγωνιστικής, Τάϊλερ Καλινόσκι (28π., 7ρ. & 3ασ. με 8/12 τριπ.). Ο 23χρονος Αμερικανός γκαρντ, που είναι απόφοιτος του κολεγίου στο οποίο έπαιξε ο Στέφ Κάρι (Ντέϊβιντσον), «έσταξε» μαζεμένα 8 τρίποντα, ενώ στα δύο πρώτα ματς του πρωταθλήματος, είχε 0/9! Έτσι η ομάδα του Κώστα Μέξα (Βεργίνης 16π. & 3ασ. με 4/5 τριπ.) έβαλε το πρώτο εφετινό «δίποντο» στο «σακούλι» παρ' ότι υστέρησε στα ριμπάουντ και υπέπεσε συνολικά σε 16 λάθη.

Το ίδιο ισχύει και για τον Κολοσσό (1-2), που φαίνεται ότι χρειαζόταν πάση θυσία τον Τρέβορ Ρέλεφορντ (20π., 5ρ., 6ασ & 3κλ.), που είχε κεφαλαιώδη συνεισφορά στην πρώτη εφετινή νίκη των Δωδεκανήσιων! Ο περυσινός ηγέτης της ομάδας του Άρη Λυκογιάννη, δεν στέριωσε στο Ισραήλ κι επιστρέφοντας στη Ρόδο, έβαλε με το «καλησπέρα» τις βάσεις για το εύκολο (στο 2ο μέρος) 76-59 επί του Προμηθέα Πατρών. Οι Ροδίτες είχαν 11 περισσότερα ριμπάουντ και ισάριθμα κλεψίματα κι άνοιξαν λογαριασμό στις νίκες, παρ' ότι είναι η δεύτερη πιο άστοχη μέχρι στιγμής ομάδα της Basket League στα δίποντα (42,8%)...

Η Κύμη (1-2) πήρε μία πρώτη γεύση για το τι θα συμβαίνει, όταν θα έχει 1/15 τρίποντα (6,6%) και αναλογία 9 ασίστ με 20 λάθη εντός έδρας και υποδέχεται ομάδες από το «πάνω ράφι» της Basket League. Κόντρα στην ΑΕΚ (55-81), η ομάδα του Βασίλη Μπρατσιάκου (Μόργκαν 11π. & 7ρ.) «ισοφάρισε» το αρνητικό ρεκόρ παραγωγικότητας σε μία περίοδο (6π.), που κατείχε από πέρυσι το Λαύριο από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό (108-39), ενώ συνολικά έχει υποπέσει στα περισσότερα λάθη (μ.ο. 19,3) στις πρώτες τρεις αγωνιστικές!

Μία θέση πιο κάτω, βρίσκουμε την δεύτερη τη τάξει ομάδας της αχαϊκής πρωτεύουσας. Ο Προμηθέας (1-2) άντεξε μόνο ημίχρονο στο Βενετόκλειο και η δεύτερη ήττα (76-59) του μακριά από την Πάτρα, οφείλεται περισσότερο σημαντική υστέρηση στα ριμπάουντ (-11 και συνολικά 14 λιγότερες κατοχές), στα υπερβολικά λάθη (19) σε σχέση με την δημιουργία (11ασ.) και φυσικά στο πολύ χαμηλό ποσοστό (21%) έξω από τα 6,75 (5/23 τριπ.). Οι πέντε Αμερικανοί του Νίκου Βετούλα είχαν συνολικά 9/40 σουτ, ενώ μοναδικός διασωθείς ήταν ο πρώην παίκτης του Κολοσσού, Άγγελος Τσάμης (11π., 4ρ. & 6ασ.).

Παρ' ότι έχουν ήδη μία νίκη στο ενεργητικό τους, τα Τρίκαλα (1-2) δείχνουν να έχουν ένα από τα δύο πιο φτωχά ρόστερ της Α1 και με την βούλα την χειρότερη επίθεση (μ.ο. 62,0π.) αλλά και λιγότερες ασίστ (μ.ο. 8,3) στο πρωτάθλημα. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο της βαριάς ήττας (86-56) στο Λαύριο, όμως, ήταν ότι η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη (Μπάρλοου 17π. & 6λ. με 7/22 σουτ) έχασε τα αυγά και τα πασχάλια, κερδίζοντας κατά κράτος την μάχη των ριμπάουντ κι έχοντας συνολικά 17 περισσότερες κατοχές! Με 50% στις βολές (5/10) και 13% στα τρίποντα (3/23), δεν θα μπορούσε να περιμένει περισσότερα...

Αν το -22 της πρεμιέρας με τον Ολυμπιακό, είναι μέχρι στιγμής το πιο light αποτέλεσμα της χρονιάς, καταλαβαίνετε ότι το εφετινό «ταβάνι» του Κοροίβου (0-3) είναι πολύ χαμηλό και η δουλειά του Ντίνου Καλαμπάκου (Μπράουν 17π., 6ασ. & 6λ.), εξαιρετικά δύσκολη. Κόντρα στον προερχόμενο από βαριά ήττα στο ΣΕΦ, Παναθηναϊκό, η ομάδα της Αμαλιάδας δεν θα μπορούσε να γλιτώσει με αξιοπρεπή ήττα (96-65) στο κλειστό του ΟΑΚΑ, πόσω μάλλον όταν είχε 20 ριμπάουντ λιγότερα, 56% στις βολές (9/16) και 29% στα δίποντα (10/34), ποσοστό που την κατατάσσει στον «πάτο» της σχετικής κατηγορίας με το πενιχρό 40,9%!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!