Και του (Ι)σπανού τα γένια γίνονται!

Και του (Ι)σπανού τα γένια γίνονται!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Και του (Ι)σπανού τα γένια γίνονται!

bet365

Ο Τσάβι Πασκουάλ παίρνει τη σκυτάλη από τον Αργύρη Πεδουλάκη και ο Βασίλης Σκουντής φιλοτεχνεί το πορτρέτο του σε δυο συνέχειες...

Πρώτα απ’ όλα οφείλω να τον καλωσορίσω στα μέρη μας και μάλιστα στη δική του γλώσσα και δη στα καταλανικά...

Τουτέστιν, Βenvinguda senyor Pascual! Kαλώς όρισες και μάλιστα γράφοντας ιστορία τουλάχιστον για έξι λόγους. Έχουμε και λέμε λοιπόν...

Πρώτον, ο Παναθηναϊκός (μετά την δεκατριάχρονη κάθειρξη του στο κελί του Ομπράντοβιτς) για τέταρτη σερί περίοδο αλλάζει προπονητή μεσούσης της σεζόν...

Δεύτερον, ο Χαβιέρ Πασκουάλ Βίβες είναι ο τρίτος πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα που θα καθίσει στον πράσινο πάγκο, μετά τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς...

Τρίτον, πρόκειται για τον όγδοο ξένο προπονητή στη μακρά ιστορία του Παναθηναϊκού μετά τον Μίο Στεφάνοβιτς, τον Ρίτσαρντ Ντουκσάιρ, τον Ζέλικο Παβλίσεβιτς, τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, τον Ζέλικο Ομποράντοβιτς, τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς και τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, χωρίς να υπολογίσω σε αυτή την κατηγορία τον ελληνοποιημένο Λευτέρη Σούμποτιτς...

Τέταρτον, έχασε τη θέση στην Μπαρτσελόνα από έναν Ελληνα (Μπαρτζώκας) και στον Παναθηναϊκός παίρνει τη θέση ενός Ελληνα (Πεδουλάκης)

Πέμπτον, ο Τσάβι έχει κοουτσάρει στην Μπαρτσελόνα πέντε Ελληνες παίκτες: ως συνεργάτης του Ιβάνοβιτς τον Γιάννη Μπουρούση (2005-06) και τον Μιχάλη Κακιούζη (2005-07) και ως head coach τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη (2012-13), τον Κώστα Παπανικολάου (2013-14) και τον Στράτο Περπέρογλου (2015-16).

Εκτον, σημαντικότερον και ασφαλώς ιστορικόν ως ρεκόρ: σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο όπου έχουμε... πήξει από συμπατριώτες του, ο Τσάβι είναι ο πρώτος Ισπανός προπονητής μπάσκετ που αναλαμβάνει μια ελληνική ομάδα!

Σαράντα δυο ξένοι προπονητές και ελληνοποιημένοι προπονητές έχουν καθίσει σε πάγκους ελληνικών ομάδων τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια και κάμποσοι άλλοι προηγήθηκαν από το 1965 έως το 1992, μα κανείς από δαύτους δεν ομιλούσε τη γλώσσα του Πικάσο, του Λόρκα και του Γκαουντί!

Είτε από... αγοραφοβία, είτε λόγω παραδοσιακής απροθυμίας να μάθουν και να μιλήσουν μια ξένη γλώσσα, είτε επειδή αισθάνονται πως οι φιλοδοξίες τους καλύπτονται από πάσης πλευράς στην πατρίδα τους, οι Ισπανοί προπονητές του μπάσκετ γενικώς δεν ξενιτεύονται, πόσο μάλλον ο λεγάμενος που κόντεψε να βγάλει ρίζες στον πάγκο της Μπαρτσελόνα!

Οκτώμισι σεζόν έμεινε εκεί ο Πασκουάλ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ιβάνοβιτς τον Φεβρουάριο του 2008 και έφυγε κλαίγοντας και με... άδεια χέρια τον Ιούνιο του 2016, αφήνοντας μια μεγάλη κληρονομιά στον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Ποτέ μέχρι τώρα λοιπόν, κάποιος Ισπανός (ή... Καταλανός ή Βάσκος και πάει λέγοντας) προπονητής δεν ανέλαβε ελληνική ομάδα, αλλά ούτε καν βρέθηκε κοντά σε μια τέτοια προοπτική. Αντιθέτως φτάσαμε ελόγου μας στο σημείο να εξάγουμε στην πατρίδα του Πασκουάλ, προπονητική τεχνογνωσία με φορείς τον Φώτη Κατσικάρη (Βαλένθια, Μπιλμπάο, Μούρθια) και τον Γιώργο Μπαρτζώκα (Μπαρτσελόνα), χώρια οι παίκτες, οι οποίοι βρίσκουν συστηματικά πλέον κάθε χρόνο εργασιακή στέγη στη λίγκα ACB, αλλά και στις αμέσως κατώτερες κατηγορίες.

Aπό τη στιγμή, μεσούσης της σεζόν 2007-08 που ο Πασκουάλ διαδέχθηκε τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς και κάθισε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα αποτελεί τον κακό δαίμονα του ελληνικού μπάσκετ συλλήβδην! Σε αυτές τις οκτώ σεζόν ο Καταλανός προπονητής έχει βρεθεί 37 φορές αντιμέτωπος των τριών πρεσβευτών μας στην Ευρωλίγκα (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Μαρούσι με απολογισμό 26 νίκες και 11 ήττες, ενώ έχει να επιδείξει θετικό συντελεστή στις διαφορές με 249 πόντους (μέσος όρος 6.7 ανά αγώνα).

Κατά μία σατανική σύμπτωση ο Πασκουάλ βρίσκεται κάθε χρόνο απέναντι στον Παναθηναϊκό και μετά τις δύο ήττες που είχε υποστεί η Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2006-07 (με τον Ιβάνοβιτς) έχει να επιδείξει 16 νίκες και 6 ήττες., με +138 πόντους. Επί των ημερών του οι «μπλαουγκράνα» έτρεξαν ένα σερί 9-0, που δεκόπη πέρυσι στο ΟΑΚΑ, ενώ απέναντι στη νέα του ομάδα υπέστη έναν αποκλεισμό σε playoffs (1-3 με πλεονέκτημα έδρας, με αντίπαλο τον Ομπράντοβιτς), πέτυχε μια πρόκριση σε Final 4 (3-2 με πλεονέκτημα έδρας, κόντρα στον Πεδουλάκη) και σημείωσε μια νίκη στον μικρό τελικό της Κωνσταντινούπολης.

Ο Πασκουάλ έχει βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τον Ολυμπιακό 13 φορές με ρεκόρ 8 νίκες- 5 ήττες και συντελεστή +74 πόντους. Απέναντι στους «ερυθρόλευκους» στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στον τελικό του 2010 στο Παρίσι, ενώ σε Φάιναλ Φορ μετρά μία νίκη στον μικρό τελικό του Βερολίνου και μία ήττα στον ημιτελικό της Κωνσταντινούπολης. Τη σεζόν 2014-15, σε πείσμα του πλεονεκτήματος έδρας, η Μπαρτσελόνα αποκλείσθηκε στα playoffs από τον Ολυμπιακό με 3-1 (με το buzzerbeater τρίποντο του Πρίντεζη στον τρίτο αγώνα).

Τέλος τη σεζόν 2009-10 ο Τσάβι οδήγησε τους Καταλανούς σε δύο νίκες επί του Αμαρουσίου με συνολική διαφορά 37 πόντων.

Προτού πιάσει δουλειά στον Παναθηναϊκό και ντεμπουτάρει την Τετάρτη το βράδυ στο Μπάμπεργκ, ο Πασκουάλ ως προπονητής της Μπαρτσελόνα έχει κοουτσάρει σε 212 αγώνες της Ευρωλίγκας με απολογισμό 160 νίκες-52 ήττες. Αρχής γενομένης από τη σεζόν 2000-01, το ρεκόρ του στο ισπανικό πρωτάθλημα (κανονική περίοδος και playoffs) είναι 371 νίκες- 143 ήττες, εκ των οποίων 283 και 83 αντιστοίχως με την Μπαρτσελόνα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3