Όταν ο Σπανούλης είναι καλός με 0/7 σουτ!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Όταν ο Σπανούλης είναι καλός με 0/7 σουτ!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας κάνει τον απολογισμό της 2ης αγωνιστικής και στέκεται στην φυσιολογική αδυναμία του Παναθηναϊκού του ενός «άσφαιρου» point-guard, να κοντράρει τον Ολυμπιακό των τεσσάρων παικτών που μπορούν να παίξουν play-maker αλλά και να σκοράρουν.

Οι ευρωπαϊκές πρεμιέρες και των δύο δεν έπεισαν ούτε το «πράσινο» απαιτητικό κοινό, που θα ικανοποιηθεί μόνο με πρόκριση σε Final 4, πόσω μάλλον το «ερυθρόλευκο» που είδε την «διψασμένη» - για ολική ευρωπαϊκή επαναφορά - ομάδα του να χάνει για 7η σερί φορά στη Μαδρίτη, από τον κακό της δαίμονα (Ρεάλ) στην Euroleague. Τουλάχιστον, το «τριφύλλι» μπήκε με το δεξί στον εφετινό ευρωπαϊκό μαραθώνιο, αλλά το καρδιοχτύπι μέχρι το τέλος, κόντρα στην Ζαλγκίρις και η απουσία ενός αξιόπιστου δεύτερου point-guard δεν άφησε τον Αργύρη Πεδουλάκη να κοιμηθεί καθόλου ήσυχος μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πόσω μάλλον ενόψει της πρώτης εφετινής «αιώνιας» κόντρας...

Over

Προσωπικά, ήμουν σίγουρος ότι η ποιοτική και ποσοτική υπεροχή των πρωταθλητών στη νευραλγική θέση του point-guard και η ευχέρεια του Γιάννη Σφαιρόπουλου να χρησιμοποιήσει συνολικά 4 πάικτες, θα έδινε τεράστιο πλεονέκτημα στους γηπεδούχους από τη στιγμή που ο «πυραυλοκίνητος» Μάϊκ Τζέϊμς έχασε για λίγα δευτερόλεπτα το μυαλό του και μπήκε στα... πιτς για το επόμενο δίμηνο. Ομολογώ, όμως, ότι δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο Ολυμπιακός (2-0) θα έκανε τέτοιο περίπατο (88-63) και θα ισοφάριζε τη μεγαλύτερη νίκη (σε ντέρμπι) της τελευταίας 20ετίας, με τον φυσικό του ηγέτη να τελειώνει το παιχνίδι χωρίς να ευστοχήσει ούτε σε ένα σουτ εντός πεδιάς (0/4 δίπ. & 0/3 τριπ.)!

Αυτή όμως, είναι η υπεραξία που προσδίδει πλέον ο Βασίλης Σπανούλης! Στα 34 του χρόνια, μπορεί να «κουλαντρίσει» όσο ποτέ άλλοτε τον εαυτό του και το παιχνίδι του, να «διαβάσει» τι του δίνει ο αντίπαλος και όταν δεν του βγουν κάποια σουτ, να αξιοποιήσει στο έπακρο του συμπαίκτες του. Ο ήρεμος «Kill Bill» των 7 ασίστ, των 3 ριμπάουντ και των 2 κλεψιμάτων, ήταν το ίδιο και ίσως ακόμη περισσότερο αποτελεσματικός από τις βραδιές που ο αρχηγός τελείωνε το ματς με 15 πόντους και διψήφιο αριθμό σουτ! Κι αυτό γιατί πλέον, δίπλα του, πέραν του Λοτζέσκι (15π., 9ρ. & 3ασ.), του Χάκετ και του Μάντζαρη, υπάρχει μία «σβέλτα» καλαθομηχανή, που ακούει στο όνομα Γκριν (14π., 4ρ., 2ασ. & 2κλ.) και δίνει άλλη διάσταση στο παιχνίδι της ομάδας του.

Στα συνολικά 6 λεπτά που οι δύο σκόρερ συνυπήρξαν στην πεντάδα των Πειραιωτών, οι «ερυθρόλευκοι» έτρεξαν ένα σερί 11-4, με τον Σπανούλη να απελευθερώνει πολύ το παιχνίδι του 24χρονου Αμερικανού και να του ανοίγει χώρους για να δημιουργήσει και να εκτελέσει. Γενικά, ο Ολυμπιακός παρουσίασε αρκετά διαφορετικό πρόσωπο από τη Μαδρίτη, είχε πολύ transition game, σούταρε καλά από την περιφέρεια, ανανέωσε τις μισές (20) από τις συνολικά 39 χαμένες επιθέσεις του και το κυριότερο, είχε μαχητικότητα και πολλές λύσεις (βελτιωμένοι οι Μιλουτίνοφ και Γιανγκ και σταθερά καλός ο Μπιρτς), με τον Πρίντεζη (18π. & 5ρ.) να κάνει άνω κάτω την άμυνα του «αιώνιου» αντιπάλου.

Under

Η λέξη απογοητευτικός μπορεί να είναι και τιμητική αν συνδεθεί με την εικόνα που παρουσίασε ο Παναθηναϊκός (1-1) στο Φάληρο. Όταν ο μοναδικός σου point-guard (που έως τώρα είναι σκιά του εαυτού του) χρεώνεται με 2ο φάουλ στο 3'38" με το σκορ στο 6-7 κι έκτοτε αρχίζει μία ατελείωτη κατηφόρα, που τελικά έφτασε μέχρι και το -28 (88-60), τότε κάτι δεν έχεις κάνει καλά... Γιατί σαφώς και δεν μπορείς να προβλέψεις την ηλιθιότητα του Τζέϊμς να αυτοτραυματιστεί, αλλά όταν δεν υπολογίζεις ουσιαστικά τον Μποχωρίδη (έπαιξε 22 δευτερόλεπτα), δεν θα έπρεπε να έχεις πάρει κι άλλον έναν αξιόπιστο κουμανταδόρο;

Τι να τους κάνεις τους αθλητικούς ημίψηλους (Γκιστ και Σίνγκλετον) και τον πληθωρικό σέντερ (Μπουρούσης), όταν δεν έχεις τον παίκτη που θα ηρεμήσει την ομάδα, θα την τρέξει όταν χρειάζεται, θα πάρει τις μεγάλες αποφάσεις και φυσικά θα δώσει την μπάλα εκεί, όπου και όταν πρέπει να την πάρουν. Αν ξανακούσουμε τον Καλάθη να αυτοχρίζεται ηγέτης και διάδοχος του Διαμαντίδη, τότε ίσως θα πρέπει να θεσπίσουμε δημοσιογραφικό πρόστιμο για τις περιπτώσεις των συναδέλφων που είτε δεν ακούνε τις απαντήσεις του συνεντευξιαζόμενου, είτε κάνουν ανάλογες ερωτήσεις. Σύμφωνοι, ο Νικ είναι ικανός και έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα μέσα στο παρκέ, ωστόσο, το κενό που άφησε ο Μήτσος είναι τόσο μεγάλο, που κανείς δεν είναι σε θέση να το εκτιμήσει το πραγματικό μέγεθος. Και όλο αυτό, δεν έχει να κάνει με την αστοχία του, αλλά με την αδυναμία έμπνευσης!

Όσο για τον Μπουρούση, στα συνολικά 16'28" που αγωνίστηκε, ήταν η πιο αξιόπιστη επιθετική λύση του «τριφυλλιού» (12π. & 3ρ.) και παρά το μονοδιάστατο τρόπο τροφοδότησής του, στο διάστημα που ο ψηλός βρέθηκε στο παρκέ, η διαφορά των δύο ομάδων ήταν στους 14 πόντους (44-30). Πράγματι, η σκληράδα έλειψε από τον Παναθηναϊκό, αλλά τι να το κάνεις τώρα που το πουλάκι της πρωτιάς στην καν. περίοδο δείχνει να αποδήμησε και η συνέχεια στην Ευρώπη (δύο σερί εκτός με ΤΣΣΚΑ και Μπάμπεργκ), θέλει και πετυχημένη μετεγγραφή παίκτη αλλά και τη συνδρομή της τύχης...

Πιο γρήγορη από πέρυσι και παίζει άμυνα!

Στα υπόλοιπα ματς, για δεύτερο σερί παιχνίδι, η ΑΕΚ (2-0) πιστοποίησε την αλλαγή αγωνιστική ταυτότητας που έχει προσδώσει ο Γιούρι Ζντοβτς στο παιχνίδι της. Ανεξαρτήτως της χαμηλής δυναμικότητας του αντιπάλου, οι “κιτρινόμαυροι” (Ντίξον 12π., 4ρ. & 4ασ.) πάλευαν όλες τις φάσεις στην άμυνα (μ.ο. 57,5π.), κέρδιζαν τις περισσότερες μάχες του «αέρα» και είχαν συνεχώς το πόδι πατημένο στο γκάζι. Η διαφορά έφτασε ακόμη και το +42 και με τόσο υψηλά ποσοστά ευστοχίας σε δίποντα (62,1%) και βολές (83,3%), το τελικό 96-56 επί του Λαυρίου, κρίνεται ως απόλυτα φυσιολογικό.

Ξεκίνημα με δύο νίκες που δεν έκανε πέρυσι...

Το Ρέθυμνο (2-0) είναι δίχως άλλο η μέχρι στιγμής ευχάριστη έκπληξη της Basket League. Το διαζύγιο με τον Φλεβαράκη πριν καν αρχίσει η προετοιμασία και η ανάθεση της τεχνικής ηγεσίας σε έναν προπονητή με θητεία σε μικρά πρωταθλήματα (Κύπρος, Κόσοβο και Ρουμανία) ήταν ένα ρίσκο, το οποίο μέχρι στιγμής δικαιώνεται. Στις δύο πρώτες αγωνιστικές της εφετινής σεζόν, ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Κύπρου και νυν της Αλβανίας, Τόνι Κωνσταντινίδης οδήγησε τους Κρητικούς σε δύο νίκες που δεν είχαν κάνει πέρυσι και αυτό από μόνο του, είναι τεράστιο credit. Οι Ρεθυμνιώτες (Τάλτον 19π., 6ρ. & 5ασ.) ανέτρεψαν μία διαφορά 13 πόντων και παρ' ότι είχαν 10 λάθη περισσότερα από τις 8 ασίστ που μοίρασαν και σούταραν με 36,3% στα δίποντα εντός έδρας, πήραν τη νίκη (69-60) επειδή ο Άρης δεν πετύχαινε... γκολ (3/33 τριπ.) ούτε σε κενό τέρμα!

15 «κανονιές» για το πρώτο ροζ φύλλο!

Στο κλειστό της Κανήθου, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση διέκοψαν δύο φορές το ματς και απλά καθυστέρησαν τον... βομβαρδισμό από τα «κανόνια» της Κύμης (1-1)! Η πρωταθλήτρια της περυσινής Α2 Κατηγορίας, είχε 15/29 τρίποντα και 5 παίκτες (Τσούπκοβιτς 19π. & 7ρ., Ελ-Αμιν 16π. & 6ασ.) με διψήφιο αριθμό πόντων, με τον Δημήτρη Σταμάτη (11π., 2ασ. & 2κλ. με 4/6 σουτ σε 18') να αξιοποιεί αυτή τη φορά πλήρως την ευκαιρία! Το τελικό 93-70 έδειξε ότι η διαφορά των νεοφώτιστων από τον Κόροιβο είναι μεγάλη και η πρώτη νίκη στα σαλόνια της Α1, ήρθε με πανηγυρικό τρόπο.

Σουτάρετε ελεύθερα και σπάστε τα στεφάνια...

Τα ριμπάουντ, η αναλογία ασίστ-λαθών (8/15) και φυσικά το εξωπραγματικό 9% του Άρη (1-1) στα (επί το πλείστον ελεύθερα) τρίποντα, ήταν η αιτία της αγωνιστικής καθίζησης (69-60) των «κιτρινόμαυρων» στο κλειστό “Μελίνα Μερκούρη». Ο Ντέβιν Μαρμπλ έμεινε στο... μηδέν (έχει 1/12 τρίπ. στα δύο πρώτα ματς), ο αντικαταστάτης του Σανικίτζε, Ταντία Ντραγκίσεβιτς, δεν ήξερε που πατούσε και που βρισκόταν (λογικό!) και ο Βασίλης Καββαδάς (18π. & 4ρ.) ήταν ο μοναδικός που πάλεψε από τον «πάλαι ποτέ αυτοκράτορα» του ελληνικού μπάσκετ.

Με τον «αέρα» του παρελθόντος

Την πρώτη ιστορική νίκη του (78-70) στην Α1 Κατηγορία, έκανε ο Προμηθέας Πατρών (1-1), που «είδε» τον πρωτοεμφανιζόμενο (για φέτος) "Κίκι" Κλαρκ (16π. & 5ρ. με 6/8 σουτ) να παίζει λες και ήταν δύο μήνες με την ομάδα! Ο 32χρονος Αμερικανός point-guard, που αναδείχτηκε 2 φορές (2007 & 2009) πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, επέστρεψε μετά από 6 χρόνια στην Basket League και μέσα στο παρκέ του «Δημήτριος Τόφαλος» έμοιαζε σαν να μην έχει φύγει ποτέ από την Ελλάδα! Η ομάδα του Νίκου Βετούλα δεν έχασε σε κανένα σημείο του αγώνα τον έλεγχο από την επίσης νεοφώτιστη Δόξα και απέδειξε ότι η καλή εμφάνιση της πρεμιέρας, κόντρα στον Παναθηναϊκό, μόνο τυχαία δεν ήταν!

Παρ' ολίγον δεύτερο μπάμ!

Οι Λευκαδίτες, πάντως δεν παράτησαν ποτέ το ματς και με άξονες του παιχνιδιού τους τον Μέλσαμ Μπασάμπε (17π. & 13ρ.) και τον Τζάστιν Ρόμπινσον (16π.), ανέτρεψαν μία διαφορά 13 πόντων και 2 λεπτά πριν το τέλος, πλησίασαν σε απόσταση... τριπόντου! Η υπεροπλία στην μάχη της ρακέτας και οι περισσότερες δεύτερες επιθέσεις, κράτησαν τη Δόξα (1-1) στο ματς κι αν ο MVP της πρεμιέρας (Γουέλς 12π. με 4/15 σουτ) ήταν στοιχειωδώς πιο εύστοχος, τότε το ματς ίσως να είχε εξελιχθεί σε θρίλερ. Πάντως, με κάτω από 40% στα σουτ εντός πεδιάς (39,3%), δύσκολα παλεύεται ένα ματς εκτός έδρας και οι παίκτες του Χάρη Μαρκόπουλου, αν μη τι άλλο, έδειξαν αξιόμαχο πρόσωπο!

Ο 32χρονος Έλληνας rookie από τη Γαλλία

Η δύναμη μίας από τις καυτές επαρχιακές έδρες, ήταν ο παράγοντας που έδωσε φτερά στα Τρίκαλα (1-1) στο πιο κρίσιμο σημείο της αναμέτρησης με τον Απόλλωνα. Ένα σερί 22-5 στο καθοριστικό 8λεπτο από το 27' έως το 35', εξανέμισε το διψήφιο προβάδισμα των Πατρινών (39-49) κι έδωσε «αέρα» επτά πόντων στους γηπεδούχους, με τον 32χρονο (γεννημένο επί γαλλικού εδάφους) «rookie» στο πρωτάθλημα Άγγελο Τσαγκαράκη (16π. & 4ρ. με 4/8 τριπ.) να πετυχαίνει 11 σερί πόντους. Το τελικό 65-60 χάρισε στην ομάδα του Γιάννη Καστρίτη το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα στην εφετινή Α1 Κατηγορία και απέδειξε ότι οι Θεσσαλοί θα είναι σκληρό καρύδι στην έδρα τους.

Επιτέλους η ώρα του Χρυσικόπουλου!

Σεφτέ στις νίκες στο πρωτάθλημα έκανε ο ΠΑΟΚ (1-1), που σε επίπεδο απόδοσης, δεν ήταν αισθητά καλύτερος από το ματς της πρεμιέρας στη Λευκάδα, αλλά η επιστροφή του Μιλιένοβιτς (6π. & 5ασ.) του έδωσε έξτρα λύση στον «άσο» και του επέτρεψε να ελέγξει τις λεπτομέρειες του αγώνα (87,% στις βολ., 45,4% στα τριπ. και 18ασ./12λ.) με τον Κολοσσό. Ο «δικέφαλος του Βορρά» μετέτρεψε το 2-10 του 5ου λεπτού σε 50-35 στο 25' και χάρη σε μία ακόμη εξαιρετική παρουσία των Χρυσικόπουλου (19π. & 5ρ.) και Τσόχλα (15π. & 5ασ. με 3/5 τριπ.), υποχρέωσε τους Ροδίτες στην 2η συνεχόμενη ήττα (85-73) τους.

Το Λαύριο (1-1) γνώρισε μία αναμενόμενη ήττα σε ένα ματς από το οποίο δεν θα μπορούσε να περιμένει περισσότερα από τη στιγμή που είχε 56,2% στις βολές, 21,4% στα τρίποντα, αλλά και 8 περισσότερα λάθη (20) από τις ασίστ (12) που μοίρασε. Μοναδικό κέρδος για την ομάδα του Χρήστου Σερέλη ήταν η νέα καλή εμφάνιση του Μπράντον Γιανγκ (14π., 4ρ. & 4ασ.).

Αλλιώς περιμέναμε τον Κολοσσό (0-2) στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος κι εντελώς διαφορετικός εμφανίστηκε τις δύο πρώτες αγωνιστικές. Η δεύτερη ήττα (85-73) στην Πυλαία έφερε πρόωρες αλλαγές και η απόφαση αντικατάστασης του πρώτου σκόρερ της ομάδας, Ντέβιον Μπέρι (μ.ο. 17,0π. & 3,5ασ. με 81% στις βολ. και 54,5% στα τριπ.), έχει να κάνει περισσότερο με την επιθυμία του Τρέβορ Ρέλεφορντ να φύγει από το Ισραήλ και να επιστρέψει στο Βενετόκλειο, όπου πέρυσι έκανε εκπληκτικό δεύτερο γύρο.

Ο Απόλλων (0-2) ήταν πολύ προσεκτικός και αποτελεσματικός στο πρώτο μέρος, στην μετάβαση από την 3η στην 4η περίοδο, όμως, έχυσε την καρδάρα με το γάλα που είχε γεμίσει έως τότε. Το ότι για 2ο σερί σερί παιχνίδι δεν ξεπέρασε το φράγμα των 60 πόντων, καταδεικνύει την επιθετική ένδεια της ομάδας του Μέξα (Μπάβτσιτς 15π.), η οποία έχει σπάσει τα στεφάνια και στους δύο πρώτους αγώνες, έχει 10/47 τρίποντα (21,2%). Μόνος ο Άρης είναι χειρότερος (8/51 ήτοι 15,7%)...

Η αντεπίθεση του Κοροίβου (0-2) στην 2η περίοδο κράτησε μόλις λίγα λεπτά και η συνολική εικόνα των παικτών του Ντίνου Καλαμπάκου στην Χαλκίδα, «χάλασε» τις όποιες καλές εντυπώσεις της πρεμιέρας κόντρα στον Ολυμπιακό και παρέπεμψε σε ομάδα, που θα έχει ως αποκλειστικό στόχο την αποφυγή του υποβιβασμού. Το δίδυμο Μπράουν (19π., 6ασ. αλλά και 6λ.) και Χολ (16π., 6ρ. με 7/8 σουτ) ήταν ότι καλύτερο είχε να επιδείξει ο σύλλογος της Αμαλιάδας, που με 38,5% στα σουτ εντός πεδιάς, ήταν δύσκολο να γλιτώσει την δεύτερη βαριά ήττα (93-70).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!