Αν διαχωρίσει το γρήγορα από το βιαστικά θα δούμε... άλλο Ολυμπιακό

Αν διαχωρίσει το γρήγορα από το βιαστικά θα δούμε... άλλο Ολυμπιακό

Αν διαχωρίσει το γρήγορα από το βιαστικά θα δούμε... άλλο Ολυμπιακό
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει την απόφαση του Γιάννη Σφαιρόπουλου να παίξει πιο γρήγορο μπάσκετ ο Ολυμπιακός και ελπίζει οι Πρωταθλητές Ελλάδας να μη μπερδευτούν με το «βιαστικό».

Ο Ολυμπιακός στα μέχρι τώρα φιλικά φρόντισε να κάνει ξεκάθαρο σε όλους πως θέλει να παίξει πιο γρήγορα. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επιθυμεί από τους παίκτες του να ψάχνουν συνεχώς τον αιφνιδιασμό (είτε lay up είτε μετά από σύντομη συνεργασία) και τον ακούς να φωνάζει συνεχώς «run, run».

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας θέλουν λοιπόν να ανεβάσουν τον αριθμό των κατοχών της μπάλας στα παιχνίδια τους και φυσικά αυτό δεν έχει να κάνει στα εύκολα ματς της Α1, αλλά και σε αυτά της Euroleague.

Αν παρατηρήσει κανείς μετά το αμυντικό ριμπάουντ (γιατί ως γνωστόν χωρίς τη μπάλα στην κατοχή σου δε μπορείς να τρέξεις), η πρώτη πάσα από τον ψηλό στο γκαρντ είναι χωρίς σκέψη. Από εκεί ξεκινούν όλα και φυσικά από το γεγονός πως οι ψηλοί τρέχουν γρήγορα (για το ύψος τους) το παρκέ.

Παν μέτρον άριστον, όμως… διότι αν πάει την πρώτη αγωνιστική στη Μαδρίτη και τρέχει με αυτόν τον τρόπο, τότε βλέπω να έρχεται τελικό σκορ 115-110.

Μου αρέσει πολύ και στηρίζω τη συγκεκριμένη επιθυμία για τρέξιμο, αρκεί να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ του γρήγορου και του βιαστικού, κατανοητός. Για να είμαι ειλικρινείς τους Έλληνες παίκτες δεν τους φοβάμαι σε αυτόν τον τομέα. Για τον Γκριν ανησυχώ λίγο κι ο λόγος δεν έχει να κάνει με το IQ του, αλλά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το παιχνίδι.

Αυτά τα κακά κάνει το ΝΒΑ και το NBDL. Μαθαίνουν να κάνουν πράγματα βασιζόμενοι στα σωματικά τους προσόντα (έκρηξη, ταχύτητα, αλτικότητα) και δε ξέρουν από τακτική.

Σε γενικές γραμμές πάντως από η εικόνα του Ολυμπιακού για την εποχή μου άρεσε αρκετά. Θα είναι καφενειακού επιπέδου οποιοδήποτε συμπέρασμα εξαχθεί Σεπτέμβριο μήνα αφού ακόμη υπάρχει δρόμος. Πάντως σίγουρα τα μηνύματα ήταν είναι ενθαρρυντικά.

ΥΓ: ΟΙ αλλαγές στους κανονισμούς ισχύουν μόνο για την Euroleague και όχι για το ελληνικό πρωτάθλημα. Θα πέσει μεγάλο γέλιο και ακόμη μεγαλύτερο μπέρδεμα ειδικά σε ό,τι αφορά το αντιαθλητικό φάουλ.

ΥΓ 2: Επιμένω… αν ο Γιανγκ είναι καλά, τότε ο Ολυμπιακός θα είναι πολύ καλός. Αν κυριαρχήσει ο φόβος τότε θα υπάρχει πρόβλημα. Με τη Γαλατάσαραϊ έπαιξε δύο ποιοτικά τετράλεπτα. Τόσο μπορεί αυτή την εποχή. Σε 20 μέρες θα είναι καλύτερα σε ό,τι αφορα τις ανάσες του.

ΥΓ 3: Η βελτίωση των Αγραβάνη, Μιλουτίνοφ και Παπανικολάου είναι εμφανέστατη.

ΥΓ 4: Πόσο καλά νιώθει ο Σπανούλης φαίνεται από τον τρόπο που επιτίθεται στην τελευταία περίοδο κάθε φιλικού. Δεν το έκανε μόνο με τη Γαλατάσαραϊ. Εκεί όπου οι άλλοι κουράζονται αυτός ανεβάζει την ενέργειά του.

ΥΓ 5: 10 τρίποντα, 16 επιθετικά ριμπάουντ και 20 ασίστ. Ειδικά τα επιθετικά ριμπάουντ είναι απίστευτο νούμερο.

ΥΓ 6: Ο Σφαιρόπουλος θα «χτίσει» πάνω στην κακή τρίτη περίοδο και όχι πάνω στις άλλες που έπαιξαν καλά οι παίκτες του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.