Playoffs made in Greece - Μοναδικά στην Ευρώπη με... 4+2 ομάδες

Γιάννης Ράμμας
Playoffs made in Greece - Μοναδικά στην Ευρώπη με... 4+2 ομάδες
Η Basket League αλλάζει και το gazzetta.gr έκανε μία βόλτα απ' τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές λίγκες σε μία προσπάθεια να βρει πού αλλού συναντάται το σύστημα διεξαγωγής των playoffs με 6 ομάδες και... δεν.

Η Ομάδα Α δεν εξέπληξε κανέναν με τη συμμετοχή της στην κλήρωση της νέας Basket League, αφού δεν ήταν η πρώτη... λειψή διαδικασία στα χρονικά, αλλά η ανακοίνωση της αλλαγής του συστήματος διεξαγωγής των playoffs το έκανε και το παραπάνω.

Η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε τη μείωση των ομάδων της postseason από 8 σε 6 και με την πρώτη 2άδα της κανονικής περιόδου να... ξεκουράζεται μέχρι την ημιτελική φάση (3-6 & 4-5 η προημιτελική) κι όλες να κρίνονται στις 3 νίκες (στις 2 νίκες η προημιτελική φάση μέχρι πρότινος).

Η αλλαγή εξυπηρετεί κυρίως τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, οι οποίοι απ' το 2008 και μετά έχουν... ρεζερβέ τις θέσεις 1-2 κι απλώς εναλλάσσονται στην κορυφή. Με το σύστημα διεξαγωγής της EuroLeague επίσης να 'χει υποστεί αλλαγές (ένας όμιλος των 16 ομάδων με 30 αγωνιστικές, πριν απ' τα playoffs κι απ' το Final 4), το πρόγραμμά τους αναμένεται επιβαρυμένο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές κι η πολύ πιθανή κατάταξή τους στις θέσεις 1-2 θα τους κάνει λίγο ευκολότερη τη ζωή εντός συνόρων.

Συγχρόνως εξυπηρετεί και την ίδια τη Basket League, αφού τα δικά της playoffs κι αυτά της EuroLeague, όπως και το Final 4 της τελευταίας, συμπίπτουν κι υποχρεώνεται κάθε χρονιά να μεταθέτει τις κοντινές αγωνιστικές κι οι υπόλοιπες ομάδες να περιμένουν αμφότερους πότε θα τους κάνουν παρέα.

Ανεξαρτήτως, το gazzetta.gr έκανε το γύρο της Ευρώπης κι έψαξε να βρει ποια άλλη λίγκα διεξάγει playoffs με αυτόν τον τρόπο. Η απάντηση; Καμία.

Η Basket League είναι η μοναδική ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες με postseason με 6 ομάδες και τις πρώτες 2 ομάδες να μπαίνουν στην ημιτελική φάση. Ό,τι διαφορετικό υπάρχει συναντάται στη ισραηλιτική Super League των playoffs των 8 ομάδων και του Final 4 αντί ημιτελικής φάσης και Τελικών και στην ABA Liga του Final 4 και μόνο.

Μία ομοιότητα μπορεί να διακρίνει κάποιος σε λίγκες όπως η σερβική KLS, όπου οι ομάδες με συμμετοχή και στην ABA Liga δε συμμετέχουν καν στην κανονική περίοδο και μπαίνουν στη δεύτερη φάση, όπου συναντούν την πρώτη 4άδα αυτής σε 2 ομίλους των 4 ομάδων. Αλλά αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με την έλλειψη χρόνου.

Με λίγα λόγια, τα νέα playoffs είναι... made in Greece.

ΓΑΛΛΙΑ: Playoffs με 8 ομάδες
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Playoffs με 8 ομάδες
ΕΛΛΑΔΑ: Playoffs με 6 ομάδες
ΙΤΑΛΙΑ: Playoffs με 8 ομάδες
ΙΣΠΑΝΙΑ: Playoffs με 8 ομάδες
ΙΣΡΑΗΛ: Playoffs με 8 ομάδες (και Final 4)
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Playoffs με 8 ομάδες
ΤΟΥΡΚΙΑ: Playoffs με 8 ομάδες
ABA LIGA: Playoffs με 4 ομάδες (Final 4)
VTB LEAGUE: Playoffs με 8 ομάδες

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα