Κι όμως, τουλάχιστον από πέρυσι οι... 6 ξένοι!

Γιάννης Ράμμας
Κι όμως, τουλάχιστον από πέρυσι οι... 6 ξένοι!
Με αφορμή την πρόσφατη αλλαγή στον επιτρεπόμενο αριθμό ξένων και κοινοτικών το gazzetta.gr μέτρησε πόσους χρησιμοποίησαν οι ομάδες στην περσινή Α1 και το αποτέλεσμα... ξαφνιάζει!

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες ημέρες (20/7) απ' την υπερψήφιση (12-2 με τον Ολυμπιακό και τον Προμηθέα Πατρών να ψηφίζουν «κατά») της πρότασης του Παναθηναϊκού στον ΕΣΑΚΕ για την αλλαγή στον επιτρεπόμενο αριθμό ξένων (με διαβατήριο χώρας εκτός ευρωπαϊκής ζώνης) και κοινοτικών (με διαβατήριο χώρας εντός ευρωπαϊκής ζώνης) κι ο θόρυβος κυρίως για το πότε θα μπει σε ισχύ έχει κοπάσει.

Η νέα Α1 θ' αρχίσει με κάθε ομάδα να μπορεί να δηλώσει έως 4 ξένους σε σύνολο 6 αλλοδαπών ή έως 6 κοινοτικούς, αλλά ο δεύτερος γύρος θα συνεχιστεί με κάθε ομάδα να μπορεί να δηλώσει έως 6 αλλοδαπούς ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Το gazzetta.gr μέτρησε πόσους χρησιμοποίησαν στην περσινή Α1 και το αποτέλεσμα... ξαφνιάζει!

Με τον κανονισμό να επιτρέπει την αλλαγή έως 3 αλλοδαπών σε κάθε γύρο, οι 9 απ' τις 12 ομάδες χρησιμοποίησαν τουλάχιστον από 6 ξένους, έχοντας την ουραγό Καβάλα να κατακτά την άτυπη πρωτιά με 10άδα ξένων σε σύνολο 12 αλλοδαπών! Η ΑΕΚ των επίσης 12 αλλοδαπών (χωρίς καν να συμπεριλαμβάνεται ο Ντάνιελ Όρτον, τον οποίο απέκτησε κι αποδέσμευσε πριν απ' το εναρκτήριο τζάμπολ) ακολούθησε με 9 ξένους.

Την ίδια ώρα, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε ν' αρχίζει με μόλις 1 ξένο, τον Ουίλιαμ Χάτσερ, πριν τους διπλασιάσει (Κιθ Κλάντον) λίγο πριν απ' την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου για τον μικρότερο αριθμό μεταξύ όλων. Απ' την άλλη, οι 4 κοινοτικοί του ήταν ο μεγαλύτερος στον ανώτατο επιτρεπόμενο των 12 (έως 6 αρχικά + 3 αλλαγές + 3 αλλαγές).

Αυτό καταδεικνύει πως ανέκαθεν οι ομάδες αναζητούσαν εκτός κοινοτικής αγοράς τις φθηνές και καλές λύσεις και προσεχώς θα 'χουν τη δυνατότητα να το κάνουν χωρίς να κοιτούν το διαβατήριο καθενός ή αν είναι κάτοχος περισσότερων από ένα για οποιονδήποτε λόγο (ο Τζέιμς Φελντέιν του Παναθηναϊκού έχει διαβατήριο ΗΠΑ λόγω καταγωγής και δεύτερο αμερικανικό -δομινικανικό- λόγω αυτής της μητέρας του, ο Ματ Λοτζέσκι του Ολυμπιακού έχει ΗΠΑ λόγω καταγωγής και βελγικό λόγω θητείας στη χώρα κι ο νεοαποκτηθείς Μάικλ Ντίξον της ΑΕΚ έχει ΗΠΑ λόγω καταγωγής και γεωργιανό λόγω... έτσι).

Δείτε τον πίνακα των ξένων και κοινοτικών της περσινής Α1:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι χώρες είναι βάσει τρόπου κατάθεσης των συμβολαίων απ' τις ομάδες στον ΕΣΑΚΕ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα