«Τα σπάει» η νέα Euroleague, με μίνιμουμ 4 ντέρμπι το μήνα!

«Τα σπάει» η νέα Euroleague, με μίνιμουμ 4 ντέρμπι το μήνα!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας εξηγεί γιατί το νέο format είναι η απάντηση της Euroleague στο κύμα φυγής των Ευρωπαίων προς το ΝΒΑ. Εκσυγχρονισμένη τηλεοπτική παραγωγή, περισσότερα εμπορικά παιχνίδια αλλά κι έσοδα στις ομάδες, η υπόσχεση της Βαρκελώνης!

Η εκτόξευση του salary cap από τα 70 εκατομμύρια δολάρια στα 94,3, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο, ολοένα και περισσότεροι ποιοτικοί Ευρωπαίοι παίκτες (Σέρχι Ροντρίγκεθ, Τόμας Σατοράνσκι, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, Ντάριο Σάριτς, Νταβίς Μπέρτανς, Ντράγκαν Μπέντερ, Γιώργος Παπαγιάννης, τα αδέλφια Ερναγκόμεζ και πιθανά οι Μπουρούσης και Βέσελι) και ουκ ολίγοι σπουδαίοι Αμερικανοί (Ντιλέϊνι) εγκαταλείπουν τη Γηραιά Ήπειρο για μία πιο εύκολη, πολυτελή και ονειρική μπασκετική ζωή στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου.

Αυτή η εξέλιξη, όμως, σε καμία περίπτωση δεν αποδυναμώνει το ευρωπαϊκό μπάσκετ που σφύζει από ταλέντο και ειδικότερα την Euroleague, που στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον παγκόσμιο κολοσσό της IMG, με το νέο format και το νέο σύστημα διεξαγωγής της κανονικής περιόδου, μπαίνει σε μία νέα εποχή και δίνει ακόμη μεγαλύτερη λάμψη (από εμπορικής κι αγωνιστικής άποψης) στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.

Μικρότερη αύξηση, περισσότερα παράπλευρα έσοδα

Μπορεί η αύξηση των εσόδων να μην ήταν τελικά στο ποσοστό που περίμεναν οι δύο ελληνικές ομάδες για τη νέα σεζόν (αυτό έχει να κάνει με το ότι υπήρχε ήδη τηλεοπτική συμφωνία), θεωρείται δεδομένο όμως, ότι η σεζόν 2017-18, το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι αρκετά υψηλότερο, πολύ απλά, γιατί θα τεθεί σε ισχύ η νέα τηλεοπτική συμφωνία για την 2017-20 και οι δύο «αιώνιοι» θα μοιραστούν περίπου 3 εκατομμύρια Ευρώ περισσότερα, απ' ότι στην ερχόμενη σεζόν. Η μεγάλη ευνοημένη της νέας χρονιάς είναι η Μακάμπι, η οποία είναι ο μοναδικός σύλλογος που εκμεταλλεύεται το τηλεοπτικό pool στο Ισραήλ και η πρόσφατη επαναδιαπραγμάτευση, σχεδόν διπλασίασε (από 3,5 σε 6 εκατομμύρια Ευρώ) τα έσοδά της από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Ανεξάρτητα από τα κέρδη των ομάδων από την τηλεόραση, ο εγγυημένος αριθμός 15 εμπορικών εντός έδρας αγώνων και τα πακέτα των εισιτηρίων που θα βγουν στην αγορά, η αύξηση των εσόδων της νίκης σε 40.000 Ευρώ για κάθε νίκη στην regular season και σε 75.000 Ευρώ για τα play-offs, η αυξημένη διαφημιστική ζήτηση και η αξιοσημείωτη βελτίωση της τηλεοπτικής παραγωγής και του προϊόντος στο διαδίκτυο, μετατρέπουν αυτόματα το τουρνουά σε top class, ανεβάζουν στα ύψη το ενδιαφέρον και φυσικά πολλαπλασιάζουν τις πηγές εσόδων των ομάδων.

Final 4 όχι μόνο για την δόξα!

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από φέτος, η ενδεχόμενη πρόκριση στο Final 4 της διοργάνωσης θα αποφέρει τις ομάδες minimum έσοδα της τάξεως 150.000 Ευρώ (για την 4η θέση) και μάξιμουμ 1 εκατομμύριο στην περίπτωση της κατάκτησης του τίτλου, με την 2η θέση θέση να πριμοδοτείται με 500.000 Ευρώ και την 3η θέση με 300.000.

Μία ματιά στο συνολικό πρόγραμμα που ανακοίνωσαν με πάσα ακρίβεια και λεπτομέρεια (από ημερομηνίες μέχρι και ώρες) οι διοργανωτές, τρεις μήνες πριν από το πρώτο τζάμπολ δείχνει, αφενός την σοβαρότητα με την οποία προετοιμάζουν το νέο πρωτάθλημα και αφετέρου βάζει τους λάτρεις του αθλήματος σε αγωνιστικό κλίμα! Η προοπτική των είκοσι εβδομάδων με τουλάχιστον πέντε ή έξι ματσάρες κι άλλων πέντε με διπλά σπουδαία παιχνίδια μέσα λιγότερο από τρεις μέρες, ανεβάζει την μπασκετική αδρεναλίνη στα ύψη!

Οι «κολασμένοι» μήνες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Κι αν η πρεμιέρα περιλαμβάνει μόνο το ντέρμπι Ρεαλ-Ολυμπιακού και την επιστροφή του Βέλιμιρ Περάσοβιτς στην Βιτόρια για το ματς Λαμποράλ Κούτσα-Εφές Αναντολού, η 2η αγωνιστική έχει Μακάμπι-Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός και Μπαρτσελόνα-Φενέρμπαχτσε, ενώ κάθε αγωνιστική περιλαμβάνει μίνιμουμ τρία σπουδαία παιχνίδια και μάξιμουμ οκτώ αμφίρροπες αναμετρήσεις. Μελετώντας λίγο το πρόγραμμα των δύο ελληνικών εκπροσώπων, διαπιστώνει κανείς ότι για κάτι λιγότερο από 6 μήνες και με μόλις μία διακοπή μίας εβδομάδας, οι απανταχού θα απολαύσουν μία πανδαισία συνεχόμενων αγώνων.

Μόνο το Νοέμβριο, για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τη Μπαρτσελόνα και τη Μακάμπι στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» και θα «ανέβει» στο ΟΑΚΑ για το ευρωπαϊκό ντέρμπι με τον «αιώνιο αντίπαλό» του. Κι όλα αυτά χωρίς να έχει γίνει γνωστό το πρόγραμμα της Α1 Κατηγορίας, για να ξέρουμε πότε θα διασταυρωθούν στο πλαίσιο του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός αντίστοιχα, τον Ιανουάριο θα κληθεί να παίξει στο ΣΕΦ με τους «ερυθρόλευκους» και στην Πόλη με τη Φενέρμπαχτσέ, ενώ στην έδρα του θα υποδεχθεί την Μπαρτσελόνα και την Εφές Αναντολού. Η προσμονή για το πρώτο τζάμπολ της νέας Euroleague μόλις άρχισε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!