Ο Βύζας, ο προφήτης και το... FBI!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Ο Βύζας, ο προφήτης και το... FBI!

bet365

O Γιώργος Παπαγιάννης ρουφάει το νέκταρ του θριάμβου του στο ντραφτ και ο Βασίλης Σκουντής γράφει για τον Παναή των Μεγάρων, την μαντεψιά του Μπέργκερ και την παλιά πλάκα με τον Αγγελόπουλο.

Σύμφωνα με τον Στράβωνα, ο γενάρχης των Μεγαρέων, Βύζας οδήγησε το 658 προ Χριστού τους υπηκόους του στην εκστρατεία προς τον Βόσπορο και στην ίδρυση του Βυζαντίου, υπακούοντας σε έναν χρησμό του Μαντείου των Δελφών.

Το τι σήμαινε η ίδρυση του Βυζαντίου σε αυτή την εξέχουσα γεωπολιτική θέση και το πώς εξελίχθηκε σε μια από τις σπουδαιότερες πόλεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, είναι τοις πάσι γνωστά...

Το 2016 μετά Χριστόν, ένας γνήσιος απόγονος εκείνου του Βύζαντος έφυγε πάλι από τη Μέγαρα και έφτασε στο Σακραμέντο μέσω Μπρούκλιν και Φοίνιξ: σε αντίθεση με την Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα της Καλιφόρνια, δεν είναι, ούτε θα γίνει ποτέ μια από τις σπουδαιότερες πόλεις του κόσμου, αλλά του Παπαγιάννη ξα του!

Για τον γεννημένο στις 3 Ιουλίου του 1997 «Big George», αυτό που συνέβη τα ξημερώματα της Παρασκευής, μοιάζει σαν μια απογείωση στο Εβερεστ και ακόμη ψηλότερα!

Όσο περνούν οι μέρες από την ώρα που ο αγλαός (αν και συχνάκις αποδοκιμαζόμενος στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας) Ανταμ Σίλβερ κουβάλησε απροσδόκητα νωρίς από τους...περιστερώνες του «Barclays Center» στη σκηνή τον εκ Μεγάρων ορμώμενο σέντερ, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ τι κατάφερε ο μπαγάσας ο Γιώργος!

Δεν εννοώ τόσο το γεγονός ότι επιλέχθηκε στο (υψηλότερο στα χρονικά του ελληνικού μπάσκετ) Νο 13 του ντραφτ, όσο το πώς έφτασε εκεί και το πώς μάγεψε τους Αμερικανούς ένα παιδί, που εάν δεν επέμενε ο πατέρας του, δεν θα ήξερε ούτε το ΝΒΑ, αλλά ούτε και το... FBI!

Εδώ χρειάζεται να ανοίξω μια παρένθεση, για να μη μένουν κενά στην υπόθεση: πριν από κάμποσα χρόνια που οι σχέσεις, οι επαφές και η επικοινωνία με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού βρίσκονταν ακόμη σε εμβρυϊκό επίπεδο, υπήρχε ένας πολλά υποσχόμενος σέντερ που αγωνιζόταν στον Απόλλωνα Πατρών, ο Μίμης Αγγελόπουλος, τον οποίο καμάρωνε και διαφήμιζε με κάθε τρόπο ο πατέρας του...

Μια μέρα στο καφενείο, όπου σύχναζε, οι φίλοι του τον ρώτησαν εάν ο κανακάρης του προοδεύει και τότε ο μπαμπάς Αγγελόπουλος πέταξε την αμίμητη ατάκα...

«Πλάκα μου κάνετε ρε; Σε λίγο καιρό τον γιο μου θα τον ζητήσει το FBI»!

Δυστυχώς για τους πόθους και τον μεγαλοϊδεατισμό του συχωρεμένου του Λάκη Αγγελόπουλου, τον γιο του (ο οποίος τώρα ανήκει στο προπονητικό επιτελείο των ακαδημιών του Απόλλωνα Πατρών) δεν τον ζήτησε ούτε το FΒΙ, ούτε βεβαίως το NBA, το οποίο εκείνη την εποχή αγνοούσε -και θα περνούσαν κάμποσα ακόμη χρόνια για να μάθει- το κατά πού πέφτει η μπασκετική Ελλάδα...

Ο (πρώην παίκτης της Δάφνης Δαφνίου) Κανέλλος Παπαγιάννης ξέρει να διαχωρίζει το ΝΒΑ από το FBI και μπορεί επίσης να πιστωθεί το γεγονός ότι στήριξε τον δικό του κανακάρη σε μια πολύ κρίσιμη φάση της ζωής του(ς) και τον απέτρεψε από το να παρατήσει το μπάσκετ!

Όντως ο «Big George» απογοητεύθηκε από το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός που τον εντόπισε λόγω... ύψους στη Νεανική Εστία Μεγαρίδος δεν προθυμοποιήθηκε να καλύπτει τα οδοιπορικά των καθημερινών μετακινήσεων του και σταμάτησε το μπάσκετ για έναν χρόνο. Ευτυχώς χάρη στην επιμονή και στην πίεση του πατέρας του και ολόκληρης της οικογένειας (συμπεριλαμβανομένης και της λατρεμένης γιαγιάς του, που μένει στη Σαλαμίνα) αναθεώρησε την απόφαση του και... έσκυψε για να ξαναπιάσει την μπάλα του μπάσκετ!

Έσκυψε, διότι ήδη είχε ψηλώσει πολύ και ήταν ένας μικρός γίγαντας, που ακόμη και να ήθελε, δεν μπορούσε εξ αντικειμένου να κρυφτεί...

Το πρώτο «επεισόδιο» αυτής της ιστορίας παίχθηκε το απόγευμα της 5ης Ιανουαρίου του 2012, στο ΟΑΚΑ, όπου ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν το Περιστέρι, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1. Από την ομάδα της δυτικής όχθης είχε αποχωρήσει ο Ερικ Μπόατεγκ και ο Αργύρης Πεδουλάκης δεν δίστασε να συμπεριλάβει στη δωδεκάδα τον Παπαγιάννη και να του χαρίσει κιόλας το βάπτισμα του πυρός!

Εκείνη την ημέρα, στην τρυφερή ηλικία των 14 ετών και των έξι μηνών ο Γιώργος έγινε ο νεαρότερος παίκτης που είχε αγωνισθεί μέχρι τότε στα χρονικά του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Το ματς μεταδιδόταν από την τηλεόραση και η εμφάνιση του Παπαγιάννη, που έπαιξε τέσσερα λεπτά και να δευτερόλεπτο (με απολογισμό ένα ριμπάουντ) και μάλιστα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Μάικ Μπατίστ δεν πέρασε απαρατήρητη (http://www.esake.gr/el/action/EsakegameView?idgame=41A19B61&mode=2).

Το 2013 ο Παπαγιάννης που νωρίτερα είχε φροντίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του στο «Jordan Brand Classic International» και να συστηθεί στην παγκόσμια πιάτσα άκουσε τον γλυκόλαλο ήχο των αμερικάνικων σειρήνων και δεν έβαλε βουλοκέρι στ' αυτιά του. Πήρε τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να ενταχθεί στο λύκειο «Westtown School» στο Γουέστ Τσέστερ της Πενσιλβάνια, όπου πρώτο απ' όλους άφησε έκθαμβο και μάγεψε τον προπονητή του...

Ο Σεθ Μπέργκερ ο οποίος υπήρξε ο ιδρυτής της αθλητικής εταιρείας And1, βρίσκεται εδώ και εννέα χρόνια στον πάγκο των «Moose» και ομολόγησε ότι έμεινε ενεός από την πρώτη στιγμή που συνάντησε τον Παπαγιάννη, έχοντας δώσει την τηλεφωνική έγκριση για την ένταξη του στο σχολικό πρόγραμμα που διεύθυνε.

Τον Ιανουάριο του 2013 δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον πατέρα του Γιώργου και οκτώ μήνες αργότερα, όταν καλωσόρισε τον πιτσιρικά στις εγκαταστάσεις του αυστηρού και διεπόμενου από θρησκευτικές αρχές, λυκείου και τον είδε να ξετυλίγει τις αρετές του στο γήπεδο δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει ένα «παιδί θαύμα»!

Δεν είχε άδικο ο Μπέργκερ, άλλωστε πριν αλέκτορα φωνήσαι, άρχισαν να καταφτάνουν στο Westtown προπονητές από κορυφαίες κολεγιακές ομάδες, που μυρίστηκαν το ελληνικό κελεπούρι, μεταξύ αυτών ο Τζέι Ράιτ του Βιλανόβα, ο Φραν Ντάνφι του Τεμπλ, ο Μάρκ Τίρτζον του Μέριλαντ, όπως και ο εξπέρ τουscouting Νορμ Ιβενσον. Τι έκανε τότε ο Μπέργκερ; Τους άφηνε να τον κοζάρουν και να ξερογλείφονται σαν να είχαν μπροστά τους έναν λουκουμά, αλλά τους κράτησε σε απόσταση και ταυτόχρονα έβαλε φερμουάρ στο στόμα του Γιώργου και του απαγόρευσε τις δηλώσεις!

Παρεμπιπτόντως την περίοδο 2013-14, μαζί με τον Παπαγιάννη αγωνιζόταν στο Westtown και ο ύψους 2μ.08, Διονύσης Φωτόπουλος, αλλά οι δρόμοι τους χώρισαν το επόμενο καλοκαίρι όταν ο Γιώργος μετά την πρώτη σεζόν του αποφάσισε να υποκύψει στον πειρασμό του Παναθηναϊκού.

Ολη τη σεζόν, αλλά και μετά την αποχώρηση του Παπαγιάννη, ο Μπεργκερ δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να τον εκθειάζει. «Είναι από τις σπάνιες φορές που βλέπω έναν παίκτη να είναι αισθάνεται τόσο άνετα και να παίζει τόσο άνετα με το ύψος του» (http://articles.philly.com/2013-12-06/news/44813802_1_greece-westtown-seth-berger).

Παράλληλα ο Μπέργκερ άρχισε από πολύ νωρίς να διαλαλεί το λαμπρό μέλλον του Γιώργου και μάλιστα βγήκε φόρα παρτίδα και είπε ότι «εάν συνεχίσει να δουλεύει, να εξελίσσεται και να δείχνει την ίδια αφοσίωση στο μπάσκετ, τότε το 2016 θα βρίσκεται σίγουρα στον πρώτο γύρο του ντραφτ και πιθανότατα θα είναι ένα lottery pick»!

Δυόμισι χρόνια αργότερα ο Μπέργκερ έπεσε διάνα. Έγινε το πιο απροσδόκητο lottery pick στα χρονικά του ντραφτ και συν τοις άλλοις άφησε ένα αναπάντητο ερωτηματικό: Πόσο πιο ψηλά θα εκτοξευόταν εάν δεν επέστρεφε στην Ελλάδα και έβαζε υποψηφιότητα ως κολεγιόπαις, όντας πολύ γνωστότερος στην αμερικανική πιάτσα;

Σε κάθε περίπτωση η προφητεία του Μπέργκερ για τις μεγάλες προοπτικές και το λαμπρό μέλλον του Παπαγιάννη επαληθεύθηκε πανηγυρικά. Ο Γιώργος, ερχόμενος από το... κάγκελο (όπως λένε και οι...αλογομούρηδες στον ιππόδρομο) επιλέχθηκε στο Νο 13 του ντραφτ και ο άνθρωπος που πριν από τρία χρόνια τσιμπιόταν για να καταλάβει εάν κοιμόταν ή εάν ήταν ξύπνιος, κατάλαβε ότι εκείνο το όνειρο που είδε βγήκε πέρα ως πέρα αληθινό!

ΥΓ-1: Εκτός από τον Μπέργκερ δικαιώθηκε και εκείνος ο οποίος είχε την ιδέα να γυρίσει πριν από ενάμιση χρόνο, ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Παπαγιάννη. Όταν το άκουσα είχα βάλει τα γέλια και δεν πίστευα ότι ήταν αλήθεια, αλλά να που αποδείχθηκε πως ο περί ου ο λόγος έβλεπε πολύ μακριά!

ΥΓ-2: Η έκφραση «Μην είδατε τον Παναγή» βγήκε στα Μέγαρα με αφορμή τον λεγάμενο που έταζε γάμους σε διάφορες νύφες και μόλις έπαιρνε μερίδιο από την προίκα, γινόταν καπνός. Τον Παναγή οι Μεγαρίτες (και κυρίως οι εξαπατηθέντες πεθεροί) τον έψαχναν επί ματαίω, αλλά τον Παπαγιάννη και τον βλέπουν και τον καμαρώνουν και ευχαρίστως όσοι έχουν κόρες της παντρειάς θα τον έκαναν γαμπρό τους! «George Papagiannis,Megara, Greece, Panathinaikos», όπως τον σύστησε και ο Σίλβερ, την ώρα που ο Κανέλλος ξεδίπλωνε την ελληνική σημαία και χοροπηδούσε δίπλα του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3