Θέμα ικανότητας, τύχης και Σπανούλη

Θέμα ικανότητας, τύχης και Σπανούλη

Θέμα ικανότητας, τύχης και Σπανούλη

bet365

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τον τρίτο τελικό στον οποίο ο Παναθηναϊκός είχε τον απόλυτο έλεγχο για 35', αλλά μετά έπαθε black out και ο Βασίλης Σπανούλης απέδειξε ξανά το μεγαλείο του.

Θα ξεκινήσω με τον κλασικό τρόπο… Κανένα πρωτάθλημα δεν κατακτήθηκε με δύο νίκες. Τρεις χρειάζονται.

Ο Ολυμπιακός προηγείται με 2-1, ωστόσο η εικόνα των τελικών είναι πιο ισορροπημένη κι από ισορροπημένη. Στον τρίτο τελικός ο Παναθηναϊκός έκανε τα πάντα για να νικήσει 35’ και στο τελευταίο πεντάλεπτο έκανε τα πάντα για να χάσει.

Ξεκαθαρίζω πως το μόνο που μετράει πλέον είναι η ουσία και τίποτα άλλο. Μόνο η νίκη μετρά είτε έρθει με δέκα πόντους διαφορά, είτε με μισό πόντο.

Οφείλω όμως να παραδεχθώ κάτι σημαντικό. Δεν ξέρω αν θα στεναχωρηθούν οι φίλοι των «ερυθρολεύκων», αλλά έχω την εντύπωση πως οι «πράσινοι» ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του τρίτου τελικού.

Στο 59-66 θα μπορούσε κανείς να επικαλεστεί «αυτοκτονία» μιας και ξαφνικά σταμάτησαν να παίζουν έξυπνα και ξεκίνησαν βεβιασμένα τρίποντα , κακές περιστροφές στην άμυνα και είχαν και 0/4 βολές. Υπό νορμάλ συνθήκες σε εκείνο το διάστημα ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να είναι στο +10 τουλάχιστον.

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο μισό της τελευταίας περιόδου έμοιαζε φοβισμένος, εγκλωβισμένος σε μονοδιάστατο μπάσκετ μέχρι που κάποια στιγμή ξεκίνησε να εκμεταλλεύεται τα λάθη του αντίπαλου.

Δύο συνεχόμενες κακές άμυνες του Νικ Καλάθη έφεραν κάρφωμα και τρίποντο του Ιωάννη Παπαπέτρου. Βέβαια μεσολάβησε η φάση του αγώνα για μένα.

Ανοίγω παρένθεση και την εξιστορώ… ο Καλάθης σουτάρει τρίποντο στο 61-66 η μπάλα μπαίνει και βγαίνει λες και τη μαγνήτισε κάτι και ακολούθως ο Παπαπέτρου ευστόχησε για το 64-66. Προσωπικά θεωρώ πως εκεί άλλαξε το ματς.

ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ KILL BILL

Στο 64-66 ανέλαβε δράση ο Σπανούλης. Όπως ακριβώς και στο ΟΑΚΑ (8 πόντους στο τελευταίο τρίλεπτο) έτσι και καλύτερα στο ΣΕΦ. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού σκόραρε 10 σερί πόντους και ουσιαστικά ήταν αυτός που έκρινε μία ακόμη αναμέτρηση. Με την άμυνα προσαρμοσμένη πάνω του, ο Σπανούλης βρήκε τρόπους να «σκοτώσει» τον Παναθηναϊκό.

ΘΕΜΑΤΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε και πάλι το πικ εν ρολ του Παναθηναϊκού με αλλαγές και δύο εναντίον δύο., ωστόσο υπήρχαν αρκετές φορές που οι ψηλοί (Μιλουτίνοφ και Ουόρικ το λίγο που έπαιξε) ξεχάστηκαν με αποτέλεσμα να δεχτούν πολλά σου από μέση απόσταση.

Ο Πεδουλάκης τιμώρησε και δικαίως τον Ραντούλιτσα αφήνοντας τον στο παρκέ για 83’’. Σε αυτά τα 83’’ ο Σέρβος έκανε δύο φορές βήματα και έδωσε δύο βολές στον Λοτζέσκι. Στη συνέχεια παρακολούθησε το ματς ως θεατής από την καλύτερη θέση του γηπέδου.

Η εμπιστοσύνη σε Παπαγιάννη και Χαραλαμπόπουλο αποδείχθηκε ευρηματικότατη και ουσιαστική. Στον Ολυμπιακό υποτίμησαν αμφότερους τους νεαρότερους και τιμωρήθηκαν με 17 πόντους και 8 ριμπάουντ (συνολικά και οι δύο μαζί).

Πίσω στον Ολυμπιακό… Στο πρώτο τρίλεπτο σε ΚΑΘΕ επίθεση η μπάλα ακουμπούσε στο χαμηλό ποστ. Μιλουτίνοφ, Παπαπέτρου, Πρίντεζης ακόμη κι ο Σπανούλης πόσταρε μία φορά. Στη συνέχεια πάντως χάθηκε η συγκεκριμένη τακτική…

ΧΑΜΕΝΑ LAY UP

Ο Παναθηναϊκός αστόχησε σε τέσσερα lay up. Ανενόχλητοι. Και μάλιστα στα τρία εξ αυτών δέχτηκε καλάθι με παίκτη περισσότερο του Ολυμπιακού λόγω (δικαιολογημένης) κακής αμυντικής ισορροπίας. Παππάς, Γκιστ, Διαμαντίδης και Καλάθης στέρησαν 8 πανεύκολους πόντους από την ομάδα τους. Και σε μία αναμέτρηση που κρίθηκε στις λεπτομέρειες οι 8 αυτοί πόντοι είναι πάρα πολλοί.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ, ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ

Ο Γιώργος Πρίντεζης δύσκολα θα αγωνιστεί φέτος. Σημαντικότατη απουσία για τους Πειραιώτες. Δυστυχώς το κενό πίσω του όλη τη σεζόν τον φόρτωσε υπερβολικά κα ήρθε ο μυϊκός τραυματισμός τη χειρότερη στιγμή.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός είναι επιβαρυμένος. Όσο μακραίνει η σειρά τόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τον Πεδουλάκη αφού θα περιορίζονται οι λύσεις του.

Τι εννοώ; Η απουσία του Γιάνκοβιτς, η αδιαφορία του Ραντούλιτσα, η ελάχιστη συμμετοχή των Χέινς (μόνο στο πρώτο ματς) και Ουίλιαμς αφαιρεί μάνι μάνι 4 παίκτες.

Προστέθηκε ο Παπαγιάννης που έδειξε πως μπορεί να βοηθήσει, ωστόσο δύσκολα θα χάσει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός από τον νεαρό σέντερ.

Μπορεί να το χάσει από τον Φώτση (που έχει παίξει 101/120 λεπτά), αλλά είναι κουρασμένος.

Μπορεί να το χάσει από τον Γκιστ ο οποίος είναι επίσης εξουθενωμένος παίζοντας αρκετή ώρα και ως σέντερ.

Μπορεί να το χάσει από τον Διαμαντίδη ο οποίος δεν έχει παίξει καλά στα τρία ματς, αλλά πάντα σε ένα δίλεπτο μπορεί να σε… καθαρίσει.

Μπορεί να το χάσει από τον Καλάθη ο οποίος επίσης έχει παίξει περισσότερα από 100 λεπτά κυνηγώντας στα περισσότερα από αυτά τον Σπανούλη.

Ο Παναθηναϊκός είναι κουρασμένος. Θα αντέξει πέντε ματς;

ΥΓ: Η παρουσία του Βαγγέλη Μάντζαρη έχει να κάνει καθαρά με θέμα ψυχολογίας και όχι με θέμα ικανοτήτων. Ο Ολυμπιακός τον έχει ανάγκη και πρέπει να βρει τρόπο να την φτιάξει.

ΥΓ 2: Ο Ραντούλιτσα αποτελεί ξένο σώμα για τον Παναθηναϊκό και μάλλον το έχει καταλάβει. Αντί να πεισμώσει, φαίνεται να αδιαφορεί…

ΥΓ 3: Αυτή τη στιγμή οι τελικοί θα μπορούσαν να είναι 3-0 και 0-3.

ΥΓ 4: Αυτό που ο Ολυμπιακός δε χάνει το μυαλό και την πίστη του στο τέλος όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ το χαρακτηρίζω ΑΘΛΟ. Κάποια στιγμή όμως δε θα του βγει. Στο ΟΑΚΑ νίκησε με τρίποντο στο μηδέν και στο ΣΕΦ βρισκόμενος 7 πόντους πίσω. Δε γίνεται συνεχώς να κυνηγά στο σκορ!

ΥΓ 5: Σε 4 μέρες άλλαξε η αφετηρία στις καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις με τον Σπανούλη. Φρόντισε ο ίδιος για αυτό αρκεί να πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.