Nικ Γκάλης ΟΑΚΑ ή Δημήτρης Διαμαντίδης ΟΑΚΑ;

Nικ Γκάλης ΟΑΚΑ ή Δημήτρης Διαμαντίδης ΟΑΚΑ;

bet365

Ο Δήμος Μπουλούκος παίρνει θέση σχετικά με την ονοματοδοσία του κλειστού του Ολυμπιακού Σταδίου που πήρε το όνομα του σπουδαίου Νίκου Γκάλη, ενώ κάποιοι διεκδικούν να πάρει το όνομα του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Εντελώς ξαφνικά, ένα Δελτίο Τύπου που εστάλη από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, μας ενημέρωνε μαζί με τη σχετική φωτογραφία ότι ο Σταύρος Κοντονής συναντήθηκε Με τον Νίκο Γκάλη και του ανακοίνωσε ότι προς τιμήν του, το κλειστό γήπεδο του Ολυμπιακού Σταδίου θα πάρει το όνομα του.

Ομολογώ, ότι με παραξένεψε αρκετά η συγκεκριμένη απόφαση για τους λόγους που θα εξηγήσω, φροντίζοντας πρώτα να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα για τον Γκάλη. Καταρχήν ο θρυλικός «γκάνγκστερ» δεν είναι απλώς ο καλύτερος Ελληνας μπασκετμπολίστας, αλλά για μένα προσωπικά, ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Ελληνας αθλητής όλων των εποχών.

Ο Γκάλης δεν έβαλε απλώς το μπάσκετ στα σπίτια όλων μας, αλλά ήταν ο πρώτος που μας έκανε υπερήφανους οδηγώντας μία Εθνική ομάδα οποιουδήποτε αθλήματος, στην κορυφή της Ευρώπης. Πως να ξεχάσω ότι ακόμα κι εδώ στην Αθήνα, τις Πέμπτες που έπαιζε ο Αρης στην Ευρωλίγκα, δεν κυκλοφορούσε ψυχή στους δρόμους, καθώς όλοι καρφωμένοι στις τηλεοράσεις ζούσαμε λεπτό προς λεπτό τα κατορθώματα του σπουδαίου Νικ και της παρέας του. Και δεν ήταν μόνο η ομάδα της Θεσσαλονίκης, αλλά πάνω απ΄όλα η Εθνική ομάδα που στις ημέρες του μεγαλούργησε!

Εχοντας λοιπόν τον δέοντα σεβασμό για το Γκάλη, έχω κάποιες ενστάσεις για τη συγκεκριμένη απόφαση, που δεν είναι σχετικές με τον ίδιο (καθώς όπου μου έγραψε σωστά ένας φίλος στο twitter όλα τα γήπεδα μπάσκετ στην Ελλάδα Γκάλης έπρεπε να ονομαστούν), αλλά με την επιλογή του Κοντονή και τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.

Καταρχήν δίνεις το όνομα ενός παίκτη σε γήπεδο με το οποίο έχει ταυτιστεί και στο οποίο έχει γράψει ιστορία και όχι σε χώρο με τον οποίο δεν έχει καμία σχέση, ασχέτως εάν είναι ο καλύτερος στη χώρα. Αυτό είναι μία πρακτική που ακολουθείται διεθνώς, από τη στιγμή που πάντα οι αναμνήσεις από την πορεία ενός παίκτη συνοδεύουν και τις αναμνήσεις του γηπέδου. Από αυτή την οπτική γωνία λοιπόν, πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερη επιλογή το ΣΕΦ, στο οποίο ο Γκάλης ξεσήκωσε ένα ολόκληρο έθνος με το Ευρωπαϊκό του 1987, παρά με το κλειστό του ΟΑΚΑ...

Η δεύτερη ένσταση μου αφορά στη χρονική συγκυρία που ανακοινώθηκε η τιμή στον Νίκο Γκάλη. Μου μοιάζει αρκετά ύποπτο το γεγονός ότι η Πολιτεία δίνει το όνομα του Νικ, λίγο μετά την ανακοίνωση ότι το ΟΑΚΑ εκχωρείται με νόμο σε όποιον ιδιώτη θέλει να το πάρει για πολλά χρόνια στην κατοχή του, απόφαση που ήδη έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις στον αθλητικό κόσμο. Θυμήθηκε λοιπόν η κυβέρνηση τον Γκάλη, τώρα που ουσιαστικά πουλά το Ολυμπιακό Στάδιο; Δεν σας μοιάζει αρκετά ύποπτο;

Κι αν υποθέσουμε ότι ο νέος επενδυτής, ως κύριος του χώρου, αποφασίσει να αλλάξει το όνομα του κλειστού του ΟΑΚΑ επειδή βρήκε χορηγό και το ονομάσει - ας πούμε Gazzetta Arena - τι θα κάνει τότε ο κύριος Κοντονής; Θα έχει τη δύναμη να του αλλάξει την απόφαση; Φυσικά και όχι, καθώς ο νόμος με τον οποίο εκχωρείται το Ολυμπιακό Στάδιο δεν αναφέρει πουθενά κάτι τέτοιο...

Τέλος, περιμένω μία ανάλογη τιμή και στον Παναγιώτη Γιαννάκη, που πρόσφερε τα μέγιστα στην Ελλάδα, όχι μόνο ως αθλητής, αλλά και ως προπονητής. Με το όνομα του να δίνεται σε γήπεδο, μεγαλύτερο και καλύτερο από το κλειστό της Νίκαιας όπου έκανε τα πρώτα μπασκετικά του βήματα.

Οσο για την εκστρατεία που ξεκίνησαν κάποιοι φίλοι του Παναθηναϊκού για να δοθεί το όνομα του Δημήτρη Διαμαντίδη στο ΟΑΚΑ, είναι δικαιολογημένη αλλά μάλλον άκαιρη. Για μένα ο Διαμαντίδης παίζει ακόμα μπάσκετ! Εχει πολλά χρόνια μπροστά του για να του δοθούν ανάλογες τιμές!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δήμος Μπουλούκος
Δήμος Μπουλούκος