Να νικήσει στο τελευταίο ματς της σεζόν

Να νικήσει στο τελευταίο ματς της σεζόν

Να νικήσει στο τελευταίο ματς της σεζόν
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τον δεύτερο τελικό και τονίζει πως για να κριθεί ο τίτλος χρειάζονται τρεις νίκες και όχι μία.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς με έχει κολλήσει ένα κουσούρι. Δε χαίρομαι στις νίκες παρά μόνο για 5 λεπτά. Δε φέρνω την καταστροφή στις ήττες παρά μόνο για 5 λεπτά. Καλό είναι να καταλάβετε όλοι πως τίποτα δεν τελείωσε. Όπως ο Παναθηναϊκός δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα με τη νίκη του

στο Game 1, έτσι κι ο Ολυμπιακός δεν το κατέκτησε με τη δική του νίκη στο Game 2.

Υπενθυμίζω πως ο τίτλος κρίνεται στις τρεις νίκες και η σειρά βρίσκεται στο 1-1. Το παν σε μία σεζόν είναι να νικάς στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς και από όσο ξέρω το ματς στο ΟΑΚΑ δεν ήταν το τελευταίο.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Μετά τον απαραίτητο πρόλογο να περάσω σε ορισμένα αγωνιστικά στοιχεία του αγώνα.

1. Ο Ολυμπιακός αντέδρασε στο pick n roll του αντιπάλου με αλλαγή στο σκριν. Όχι μόνο αφού έκανε και κάποιες άλλες παραλλαγές αναλόγως τον παίκτη που είχε τη μπάλα, ωστόσο η βασική του φιλοσοφία ήταν οι αλλαγές.

Δεν έπαιξε ούτε μία φορά hedge out! Ο Παναθηναϊκός όσο είχε ξεκούραστους τους ψηλούς του «διάβαζε» καλύτερα στο παιχνίδι 5on5. Όταν αποχώρησε ο Γκιστ με 5 φάουλ, ο Πεδουλάκης ξέμεινε από λύσεις. Ο μεν Ραντούλιτσα έπαιξε 10'' κι έγινε αμέσως αλλαγή, ο δε Χάντερ δεν έχει την εμπειρία και το μπασκετικό μυαλό να... διαβάσει την αντίπαλη άμυνα.

2. Ο Ολυμπιακός ήθελε τον Ραντούλιτσα στο παρκέ. Ο Σέρβος αμυνόμενος πρόσφερε περισσότερα στον Ολυμπιακό από όσο τον ζημίωνε στην επίθεση (1/3δ., 1/4β.). Ο Ολυμπιακός τον σημάδευε συνέχεια με pick n roll και συνήθως έβγαινε κερδισμένος. Βέβαια θα ήταν καλύτερο να τον έπαιζε πλαϊνό pick n roll ώστε να μεγαλώσει την απόσταση των αμυντικών.

Ο Σφαιρόπουλος επέμενε στο κεντρικό pick n roll με αποτέλεσμα κάποιες φορές ο Ραντούλιτσα να μένει πίσω, να ανοίγει τα χέρια και να κλείνει τους διαδρόμους χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

3. Οι Πειραιώτες είχαν 13 επιθετικά ριμπάουντ και έβαλαν 11 πόντους από δεύτερες επιθέσεις. Επίσης στα τρία πρώτα δεκάλεπτα είχαν 6 λάθη και στην τελευταία περίοδο υπέπεσαν σε 5.

4. Έχω την εντύπωση πως το μεγαλύτερο λάθος του Πεδουλάκη ήταν η μικρή χρησιμοποίηση του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου στο δεύτερο ημίχρονο. Στο πρώτο 20λεπτο ο μικρός ήταν ίσως ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του. Στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξε συνολικά 2:41. Στην τελευταία περίοδο μόλις 14 δευτερόλεπτα. Ίσως να έπρεπε να τον εμπιστευτεί περισσότερο γιατί δημιουργούσε σοβαρή ζημιά στην άμυνα του Ολυμπιακού.

5. Με το σκορ στο 48-54, οι Πειραιώτες εγκληματούν! Ο Καλάθης κάτω και πίσω από το καλάθι ανήμπορος και φεύγει ο Πρίντεζης να δώσει βοήθεια χωρίς λόγο... τρίποντο ο Φώτσης από τη γωνία (51-54). Λάθος ο Παπανικολάου, φάουλ ο Σπανούλης, 2/2 ο Διαμαντίδης (53-54). Λάθος ο Χάκετ, κλέψιμο ο Διαμαντίδης, κάρφωμα ο Παππάς (55-54).

ΠΕΡΙ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Οκ, βάζει μεγάλο τρίποντο, αλλά μένω λίγο περισσότερο σε δύο άλλα γεγονότα. Σε ματς που έχει 3 πόντους, σκοράρει 8 στο τελευταίο τρίλεπτο, όταν η μπάλα έκαιγε.

Και ήταν μακράν ο πιο ήρεμος Σπανούλης που έχω δει στο ΟΑΚΑ.

ΠΕΡΙ ΠΡΙΝΤΕΖΗ

Δε θα γράψω τίποτα για το πως αισθάνεται ο Πρίντεζης. Δε θα γράψω για «ψυχάρα» και «μεγαλεία ψυχής», κλπ. Δεν περίμενα ένα δυσάρεστο γεγονός για να τα ανακαλύψω στον Πρίντεζη. Τα ανακάλυψα πριν χρόνια όταν έκανε τα πάντα για να επιστρέψει στον Ολυμπιακό από την Ουνικάχα με συμβόλαιο ενός μήνα. Το ανακάλυψα όταν αρνήθηκε τη διπλάσια οικονομική πρόταση της Φενέρμπαχτσε και υπέγραψε με τα μισά στον Ολυμπιακό.

Πάντως καθαρά αγωνιστικά αυτά που κάνει στο παρκέ στους δύο τελικούς είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ!

ΠΕΡΙ ΟΠΑΔΩΝ

Μαζεύτηκαν οι μεν το βράδυ της Πέμπτης και πανηγύριζαν σαν τρελοί μία νίκη στο ΣΕΦ. Μαζεύτηκαν οι δε το βράδυ της Κυριακής και πανηγύριζαν σαν τρελοί μία νίκη στο ΟΑΚΑ.

Να το καταλάβω αν έπαιρναν κάποιον τίτλο, αλλά μου φάνηκε περίεργο. Ειδικά για τους «πράσινους» οι οποίοι έχουν δει την ομάδα τους να κάνει αρκετά «διπλά» επί του Ολυμπιακού.

Επίσης δε χρειάζεται να αναφέρω ότι οι μισοί από αυτούς που βρέθηκαν στο ΣΕΦ το βράδυ να υποδεχθούν την αποστολή, έβριζαν μετά το Game 1 μέχρι και τον θυρωρό στα γραφεία της ΚΑΕ και ζητούσαν το... κεφάλι του.

ΠΕΡΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Η καλύτερη διαιτησία στην ιστορία των τελικών συνολικά και στα δύο παιχνίδια. Στο πρώτο ματς ζήτημα να έγιναν δύο λάθη. Δε θυμάμαι πόσα χρόνια είχε να χάσει ένας εκ των δύο με διαφορά στο καλάθι και να μην ακουστεί η παραμικρή γκρίνια για τους ρέφερι από την πλευρά του ηττημένου. Έστω από... κύκλους ρε παιδί μου.

Παρόμοια η εικόνα και στον δεύτερο τελικό. Ένα λάθος που έβγαλε τη μπάλα ο Φελντέιν και την πήραν οι γηπεδούχοι, ένα φάουλ που δε δόθηκε στον Αγραβάνη πάνω στον Φώτση (του κράτησε το χέρι σε διεκδίκηση ριμπάουντ) και μία φορά που δεν ανανεώθηκε η επίθεση του Ολυμπιακού ενώ είχε βρει η μπάλα στη στεφάνη (ήταν τόσο οριακά που το παρατήρησα στο δεύτερο ριπλέι).

Για το τρίποντο του Σπανούλη είναι κάτι ανάμεσα σε βήματα και step side οπότε σας αφήνω να τσακωθείτε μόνοι σας από κάτω.

Εξαιρετικοί και οι έξι διαιτητές μέχρι τώρα.

ΥΓ: Αν έχανε το τρίποντο ο Σπανούλης τι θα άκουγε; Για αυτό σας λέω στο μπάσκετ από Θεός γίνεσαι «μ@λ@κ@ς» αναλόγως τις ορέξεις της μπάλας.

ΥΓ 2: Είδα το ματς στο Μπάμπεργκ ξανά. Δεν έκανε φάουλ ο Ολυμπιακός, δέχτηκε τρίποντο και στα 9'' που έμεναν, η επίθεση του δεν ήταν και η ενδεδειγμένη μετά από τάιμ άουτ. Αλλά ξαναλέω... από Θεός γίνεσαι «μ@λ@κ@ς» αναλόγως τις ορέξεις της μπάλας.

ΥΓ 3: Το φινάλε της αναμέτρησης με τα τρίποντα των Διαμαντίδη και Σπανούλη είναι το ελληνικό μπάσκετ (κλεμμένη ατάκα από τη δήλωση του Παπανικολάου). Προσθέστε και 6000 ανθρώπους στο Αλεξάνδρειο να βλέπουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον αδερφό του, τον Παπαλουκά και κάτι φίλους τους να παίζουν μπάσκετ.

ΥΓ 4: Η επιθετικότητα που έδειξε ο Μάντζαρης στο δεύτερο ημίχρονο, άλλαξε τη ροή του αγώνα και είναι αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός.

ΥΓ 5: Δύο χαμένες βολές στα τελευταία 34''. Κρέμασμα...

ΥΓ 6: Ο Νίκος Παππάς επιβεβαίωσε μία ακόμη φορά πόσο παικτάρα είναι και πόσο έχει αδικήσει τον εαυτό του.

ΥΓ 7: Το παν σε μία σεζόν είναι να νικάς στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς και από όσο ξέρω το ματς στο ΟΑΚΑ δεν ήταν το τελευταίο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.