Οι... βουβές κόκκινες πρεμιέρες!

Οι... βουβές κόκκινες πρεμιέρες!
Ο Βασίλης Σκουντής συνεχίζει τη... Διαμαντιάδα στο ειδικό section του gazzetta.gr και με αφορμή την επικείμενη σειρά των τελικών της Basket League ΣΚΡΑΤΣ σκαλίζει το κόκκινο παρελθόν του αρχηγού του Παναθηναϊκού...

Ιδού λοιπόν ο Ολυμπιακός, ιδού και το πήδημα! Ο Δημήτρης ετοιμάζεται για την ακροτελεύτια συμμετοχή του στους τελικούς του Πρωταθλήματος και προφανώς επιθυμεί τόσο ως αρχηγός του Παναθηναϊκού, όσο και ως... Διαμαντίδης να κατέβει από τη σκηνή έχοντας προηγουμένως ανέβει για τελευταία φορά στον θρόνο.

Το ότι το κύκνειο άσμα του θα ήταν κόκκινο δεν προξενεί καμιά έκπληξη: υπήρξε τόσο αναμενόμενο όσο το ότι ο ήλιος βγαίνει από την Ανατολή, έστω κι αν ο Παναθηναϊκός τα βρήκε μπαστούνια στην οντισιόν που πέρασε στη σειρά των ημιτελικών. Εντέλει οι “πράσινοι” ξεπέρασαν το υψηλό εμπόδιο που όρθωσε μπροστά τους ο Αρης και ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον αιώνιο και βιωματικό αντίπαλο τους στο γαϊτανάκι των τελικών...

Οταν λοιπόν ο Διαμαντίδης γνώρισε τον Ολυμπιακό: τον Ολυμπιακό και συνάμα τον Μίλαν Τόμιτς, ο οποίος στάθηκε απέναντι του την πρώτη φορά που ο τότε 19άχρονος πλέι μέικερ του Ηρακλή βρέθηκε αντιμέτωπος με την ομάδα κόντρα στην οποία θα κλείσει κιόλας την ένδοξη καριέρα του.

Και μάλιστα η ειρωνεία της τύχης είναι ότι ενώ ως παίκτης του Παναθηναϊκού βγήκε ηττημένος από το πρώτο ντέρμπι αιωνίων στο πλαίσιο του Πρωταθλήματος, με τον Ηρακλή έγραψε νίκη στο ντεμπούτο του με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, που μάλιστα εξελίχθηκε σε ένα θρίλερ ( http://www.iraklis1908.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84/)

Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Δεκεμβρίου του 1999 και τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα ο Ηρακλής υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στο άδειο (λόγω τιμωρίας) Ιβανώφειο, σε έναν αγώνα τον οποίο μετέδωσε το τότεSuper Sport (νυν NOVA Sports) σε περιγραφή του Δημήτρη Καρύδα.

Ο Ηρακλής επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 82-81 στην παράταση, παρά την απουσία του κορυφαίου παίκτη τους, του Μπάιρον Ντίνκινς ο οποίος αποβλήθηκε με πέντε φάουλ. Οι “ερυθρόλευκοι” είχαν ισοφαρίσει στα τελευταία δευτερόλεπτα της κανονικής διάρκειας του αγώνα με σε 66-66 χάρη στο τρίποντο του Μίλαν Τόμιτς που είδε μια από τις κορυφαίες εμφανίσεις της καριέρας του (από πλευράς παραγωγικότητας) να πηγαίνει στράφι.

Σε αυτή τη ... βουβή (ελέω απουσίας θεατών) πρεμιέρα του με τον Ολυμπιακό, ο Διαμαντίδης αγωνίσθηκε οκτώ λεπτά και 45 δευτερόλεπτα με απολογισμό 3 πόντους (1/1 δίποντο, 1/2 βολές) 3 ριμπάουντ και ένα φάουλ. Μάλιστα το πρώτο ριμπάουντ που πήρε σε αυτό το ματς είναι και το παρθενικό της καριέρας του, που έμελλε να τον αναδείξει σε έναν από τους κορυφαίους (και) σε αυτή την κατηγορία.

Στο ντεμπούτο του κόντρα στον Ολυμπιακό, ο Διαμαντίδης εκτός από τον Μίλαν Τόμιτς (τον οποίο βρίσκει απέναντι του και τώρα ως ασίσταντ κόουτς του Γιάννη Σφαιρόπουλου) συνάντησε για πρώτη φορά και τον Γιάννη Ιωαννίδη που έμελλε να τον χρίσει διεθνή στις 14 Ιουνίου του 2002 στο ΟΑΚΑ, στον αγώνα της Εθνικής με την Ιταλία.

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων στον αγώνα τον οποίο διαιτήτευσαν ο Νίκος Καρούσης και ο Κώστας Μουζάκης:

ΗΡΑΚΛΗΣ: Ντίνκινς 30 (1/7δ., 5/8τρ., 13/13β., 4ρ.), Χατζηβρέττας 15, Χούπμαν, Παπαδόπουλος 10 (11ρ.), Ελις 8, Σόουερ, Μπ. Τζόνσον 10 (12ρ.), Μαρκόπουλος 6, Μαργαρίτης, ?Διαμαντίδης 3. Προπονητής: Ντράγκαν Σάκοτα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τόμιτς 27 (1/2δ., 4/9τρ., 13/14β., 2ασ.), Σαβρασένκο 3, Ντε Μιγκέλ, Γκραντ 8, Σούλης 5, Νάκιτς, αντέ Μενσά, Βούκσεβιτς 1, Παπανικολάου 2, Ρόμπινσον 10, Εντουαρντς 25 (8/15δ., 1/5τρ., 6/10ν.). Προπονητής: Γιάννης Ιωαννίδης

Στον αγώνα του δευτέρου γύρου, στις 18 Μαρτίου του 2000, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Ολυμπιακός επικράτησε με 83-71 (Ρόμπινσον 26, Εντουαρντς 19, Τόμιτς 11- Χούπμαν 16, Πέσιτς 14, Μαρκόπουλος 11), με τον Διαμαντίδη να “γράφει” 2 πόντους (1/1δ., 0/1τρ.), 2 τάπες, 2 κλεψίματα και ένα φάουλ σε εννέα λεπτά και οκτώ δευτερόλεπτα συμμετοχής.

Πέντε χρόνια αργότερα στην τελευταία σεζόν του με τον Ηρακλή ο Διαμαντίδης συνέβαλε πολύ ουσιαστικά στη νίκη επί του Ολυμπιακού, με 67-56 (Ηλιάδης 21π. - Γκόρενς 19π.), στις 22 Νοεμβρίου του 2003 στο Ιβανώφειο. Σε αυτό το ματς έπαιξε 34 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα, με απολογισμό 11 πόντους (4/13δ., 1/2τρ.), 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 τάπες, ένα κλέψιμο, 3 φάουλ και 2 λάθη.

Στον αγώνα του δευτέρου γύρου στις 21 Φεβρουαρίου του 2004 στον Κορυδαλλό, ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε του Ηρακλή με 59-53 (Λιαδέλης 13π.- Παπαδόπουλος 18π.), με τον Διαμαντίδη να έχει 14 πόντους (4/7δ., 1/5τρ., 4/7β.), 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 8 κερδισμένα φάουλ και 6 λάθη.

Πέρασαν επτάμισι μήνες και αφού το καλοκαίρι έπαιξε στο Ολυμπιακό Τουρνουά της Αθήνας ο Διαμαντίδης κατέβηκε και πάλι στον Πειραιά φορώντας για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα την πράσινη φανέλα Στις 3 Οκτωβρίου του 2004 ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό στον αγώνα της φάσης των 16 του Κυπέλλου Ελλάδος, που μάλιστα σημαδεύθηκε από επεισόδια εντός και εκτός γηπέδου, με αποτέλεσμα να ριχτούν δακρυγόνα από την Αστυνομία.

Υπό το βλέμμα του Σωκράτη Κόκκαλη και των αδελφών Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου, που κάθονταν παρέα, ο Παναθηναϊκός άλωσε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με σκορ 57-45. Ο Ολυμπιακός (με προπονητή τον μέχρι πρότινος ασίσταντ του Τζόρτζεβιτς στον Παναθηναϊκό) Μίλαν Μίνιτς είχε προηγηθεί στο ημίχρονο με 28-24, αλλά οι “πράσινοι”, καθοδηγούμενοι από τον Διαμαντίδη και τον Μπατίστ ανέκαμψαν και κυριάρχησαν στο δεύτερο μέρος, σφραγίζοντας την πρόκριση τους στην προημιτελική φάση.

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μισιακός 2, Γιούρκοβιτς 2, Αγαδάκος 6, Ποστέλ 4, Βούκσεβιτς 17, Ζορόσκι 7, Παπανικολόπουλος 5, Σκλάβος 2. Προπονητής: Μίλαν Μίνιτς

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπατίστ 15, Λάκοβιτς 9, Μίντλετον 8, Χατζηβρέττας 6, Διαμαντίδη;ς 14, Τσαρτσαρής 2, Στσεπάνοβιτς 1, Καλαϊτζής 2. Προπονητής: Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Είκοσι επτά βράδια αργότερα ο Διαμαντίδης επέστρεψε στο Νέο Φάληρο για το ντέρμπι (της 3ης αγωνιστικής) του Πρωταθλήματος και έτυχε πάλι, κατά μία σατανική σύμπτωση, και αυτή η δεύτερη πρεμιέρα του κόντρα στον Ολυμπιακό να είναι κι αυτή... βουβή, όπως η πρώτη με τον Ηρακλή στο Ιβανώφειο!

Στις 30 Οκτωβρίου του 2004, λοιπόν, ο Ολυμπιακός ο οποίος στο μεταξύ είχε ενισχυθεί σε σχέση με τον αγώνα του Κυπέλλου (με πλέι μέικερ τον Μαρκί Πέρι και με προπονητή τον Γιόνας Καζλάουσκας) κατάφερε να πάρει τη ρεβάνς του αποκλεισμού του με 81-74, σημειώνοντας μια νίκη, που τη λαχταρούσε επί έξι αγώνες.

Το ντέρμπι των αιωνίων διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της ποινής δυο αγωνιστικών, που επιβλήθηκε στους “ερυθρόλευκους” για τα επεισόδια στον αγώνα του Κυπέλλου. Ο Ολυμπιακός είχε ως κορυφαίο παίκτη τον νεόκοπο Πέρι, ενώ (από την τωρινή ομάδα) ήταν επίσης παρόντες ο Μίλαν Τόμιτς και ο Γιώργος Πρίντεζης. Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του αγωνίσθηκε χωρίς τον αρχηγό του Φραγκίσκο Αλβέρτη, που είχε χειρουργηθεί και θα αργούσε να επιστρέψει στη δράση και τον επίσης τραυματία, Μάικ Μπατίστ.

Στα αξιοσημείωτα της αναμέτρησης περιλαμβάνεται το γεγονός ότι οι δυο ομάδες εκτέλεσαν συνολικά 62 ελεύθερες βολές: 15/30 ο Ολυμπιακός που είχε 18/33 δίποντα, 10/22 τρίποντα και 17 ασίστ και 26/32 ο Παναθηναϊκός με 21/39 δίποντα, 2/12 τρίποντα και 7 ασίστ.

Σε αυτό το δεύτερο βουβό ντεμπούτο του σε αγώνα Πρωταθλήματος, κόντρα στον Ολυμπιακό, ο “3D” αγωνίσθηκε επί 33 λεπτά και επτά δευτερόλεπτα, σημείωσε 7 πόντους (3/6δ., 0/1τρ., 1/1β.) και είχε επίσης 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, μια τάπα, 4 κλεψίματα, 4 κερδισμένα φάουλ, 2 φάουλ εις βάρος του και 2 λάθη.

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τόμιτς, Σκλάβος 9, Γιούρκοβιτς 8, Αγαδάκος 2, Πέρι 16 (4ασ.), Παπανικολόπουλος, Οβτσινα 7, Βούκσεβιτς 18, Ζορόσκι 8, Ποστέλ 8, Πρίντεζης, Καλαμπόκης 5. Προπονητής: Γιόνας Καζλάουσκας.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μίντλετον 20, Τσαρτσαρής 19, Στσεπάνοβιτς 2, Φέμερλινγκ, Χατζηβρέττας 11, Καλαϊτζής 7, Παπανικολάου, Λάκοβιτς 5, Ξανθόπουλος, Σάκοτα 3, Διαμαντίδης 7. Προπονητής: Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Στον αγώνα του δευτέρου γύρου, στις 12 Φεβρουαρίου του 2005 στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός πέτυχε την ευρύτερη στα χρονικά της Α1, νίκη του επί του Ολυμπιακού με σκορ 86-55 (Αλβέρτης 16π.- Πέρι 12π.), με τον Διαμαντίδη να παράγει 8 πόντους (2/2δ., 0/2ρτρ., 4/9β.), 9 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 9 κερδισμένα φάουλ και 3 κλεψίματα σε 24 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.

Οι δυο αιώνιοι αναμετρήθηκαν στον πρώτο γύρο των πλέι οφς, στον οποίο ο Παναθηναϊκός πέτυχε sweep, επικρατώντας με 2-0: 77-74 στις 14 Μαΐου 2005 στο ΣΕΦ (Διαμαντίδης 2π., 10ρ., 3 ασ. σε 22'.59'') και 95-77 στις 17 Μαΐου στο ΟΑΚΑ (Διαμαντίδης 11π. ,με 2/2δ., 1/1τρ., 4/4β., 6ρ., 6ασ., 3τ., 2κλ., 3λ σε 26'16'').

  • Από τις 30 Οκτωβρίου του 2004 και σε σύνολο 69 ντέρμπι αιωνίων στο Πρωτάθλημα o Διαμαντίδης έχει ρεκόρ 37 νίκες-32 ήττες, με μέσο όρο 10.5 πόντους

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3