Η κιβωτός με τα θηρία

Η κιβωτός με τα θηρία
O Nίκος Παπαδογιάννης αισθάνεται σαν να ξαναβλέπει μία παλιά ταινία καταστροφής.

Oι άνθρωποι της Euroleague έτριβαν τα μάτια τους όταν έλαβαν μεταφρασμένο το κείμενο πρόσφατης συνέντευξης του Γιώργου Βασιλακόπουλου σε άλλη ιστοσελίδα. Οι αποστροφές του προέδρου της ΕΟΚ για «έγχρωμα πρωταθλήματα» που «με ευθύνη της Ευρωλίγκας» στελεχώνονται από «παίκτες απόβλητα του ΝΒΑ» έμοιαζαν με πολεμοφόδια στη φαρέτρα του Μπερτομέου.

Ο Καταλανός επιμένει ότι δεν υπάρχει πόλεμος, αλλά τα ιπτάμενα στιλέτα που εκτοξεύονται διαρκώς μεταξύ Παρισίων και Βαρκελώνης είναι ποτισμένα στο δηλητήριο.

Όταν βέβαια χαμήλωναν τα φώτα και κρύβονταν στις τσέπες τα δημοσιογραφικά κασετόφωνα, άκουγες απόψεις συναινετικές: «Κάποια στιγμή θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι και θα τα βρούμε. Δεν γίνεται αλλιώς…».

Η απάντηση των Φιμπαίων στις εξαγγελίες των Ευρωλιγκαίων ήταν ένα ωμό τελεσίγραφο, γραμμένο σε δελτίο Τύπου:

«Οποια Ομοσπονδία υποστηρίξει τις παράνομες πρακτικές της Euroleague και συνάψει συμφωνίες μαζί της, αυτομάτως χάνει το δικαίωμα να συμμετάσχει σε διοργανώσεις των Εθνικών ομάδων της FIBA Europe».

Προηγήθηκαν παρόμοιοι λεονταρισμοί που αποδείχθηκαν γραμμένοι σε κινούμενη άμμο και αποσύρθηκαν.

Οι κυρώσεις δεν πρόκειται να επεκταθούν στις 11 ομάδες που έχουν εγγυημένα πολυετή συμβόλαια με τη Euroleague. Ούτε υπάρχει περίπτωση να αφαιρεθεί από εθνικές Ομοσπονδίες όπως η Σερβία το χρίσμα για το Προολυμπιακό τουρνουά.

Αυτά τα έλεγαν οι τα φαιά φορούντες για να κάνουν θόρυβο, μέχρι που κατάλαβαν ότι δεν τους παίρνει να χάνουν πιθανούς συμμάχους ή να δοκιμάσουν τα όρια αντοχής του σχοινιού…

Σύμφωνα με δημοσίευμα που ουδέποτε διαψεύστηκε, ο Γ.Βασιλακόπουλος ζήτησε προ διμήνου από τον υφυπουργό Αθλητισμού την επιβολή ποινών στους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό – ή τουλάχιστον μία φοβέρα.

Ο Σταύρος Κοντονής είχε άλλες δουλειές και εκτόξευσε τη μπάλα στην κερκίδα. Μόνο αυτό του έλειπε…

Η Εuroleague δεν κάθεται με χέρια σταυρωμένα, τώρα που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες. Ούτε πολεμάει με σφεντόνες. Ο αντίπαλος, άλλωστε, έχει πετάξει νύχια.

Όταν ένας από τους εν Ελλάδι τηλεοπτικούς συνεταίρους της Euroleague παραχώρησε φιλόξενο βήμα στον Βασιλακόπουλο, η αρμόδια αρχή ζήτησε εξηγήσεις, έδειξε αρμοδίως τη δυσαρέσκειά της και δρομολόγησε αντισυνέντευξη Μπερτομέου.

Τα φληναφήματα περί «εγχρώμων πρωταθλημάτων» και «αποβλήτων του ΝΒΑ» προκάλεσαν όχι μόνο θυμηδία και απορία, αλλά και σκέψεις για νομικά αντίποινα. Υποθέτω ότι παρόμοιες κινήσεις γίνονται και προς άλλες σκληροπυρηνικές κατευθύνσεις.

Η πρόσφατη ανακοίνωση που μιλάει για «καταχρηστικές και παράνομες τακτικές της Euroleague» φαίνεται ότι θα απαντηθεί στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συνέβη –με ένθεν κακείθεν καταγγελίες- την εποχή του πρώτου σχίσματος, πριν από 15 χρόνια.

Οι περπατημένοι του χώρου έχουν την αίσθηση του déjà vu και πιστεύουν ότι την έχουν ξαναδεί, αυτή την ίδια ταινία καταστροφής. Υπάρχει όμως μία διαφορά, σε σύγκριση με τα θλιβερά γεγονότα του 2000-1.

Τότε ήταν η Euroleague αυτή που σήκωσε το πειρατικό μπαϊράκι, ακροβατώντας στις γκρίζες ζώνες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Αυτή τη φορά, η πρώτη αντάρτικη πετριά έφυγε από τα χέρια των Φιμπαίων, σε ένα τοπίο που τους έχει ξεπεράσει προ πολλού. Δεν ζούμε πια στον 20ό αιώνα.

Οι ισχυροί του 2000-1 είχαν μοιραστεί στα δύο και η ισορροπία δυνάμεων παλαντζάριζε τη ζυγαριά.

Στο μοναδικό φάιναλ-φορ της Σουπρολίγκας έπαιξαν οι Μακάμπι, Παναθηναϊκός, ΤΣΣΚΑ, Εφές Πίλσεν, ενώ στην τετράδα της παρθενικής Ευρωλίγκας έφτασαν (μπροστά από τις Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακό, Μπένετον) οι δύο ομάδες της Μπολόνια, η Τάου Κεράμικα και η ΑΕΚ.

Τότε το χρήμα της ULEB ήταν αόρατο, τώρα όχι. Και τον Μπερτομέου δεν τον γνώριζε κανείς.

Πλέον η FIBA παίζει με δεύτερη πεντάδα, αφού η εκστρατεία προσηλυτισμού των μεγάλων απέτυχε παταγωδώς. Όλα τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ επιβιβάστηκαν στην κιβωτό του Μπερτομέου.

Η κίνηση της Euroleague για δημιουργία ενός κλειστού πρωταθλήματος μπορεί να προκαλέσει λογής λογής προβλήματα στα εθνικά πρωταθλήματα και στις εθνικές ομάδες, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί παράνομη ούτε αντιθεσμική. Είναι, απλώς, ένα σημείο των καιρών.

Η αντίστοιχη του ποδοσφαίρου –με μαγιά το παλαιό G14- σκοντάφτει όχι σε νομικά ή ηθικά κωλύμματα, αλλά σε αμφιβολίες για την αποδοτικότητα του εγχειρήματος.

Το κοινό της ασπρόμαυρης μπάλας δεν θέλει μόνο Μπαρτσελόνα-Άρσεναλ, αλλά και Σεβίγια-Μπαρτσελόνα και Τόττεναμ-Άρσεναλ και Σάλκε-Ντόρτμουντ και Λάτσιο-Γιουβέντους.

Ωστόσο, ο δρόμος παραμένει και εκεί στρωμένος, με πανίσχυρους χορηγούς και εγγυημένα έσοδα (όπως και στο μπάσκετ), εφ΄όσον ο κύβος του σχίσματος πέσει στην κεφάλα του διαδόχου του Πλατινί. Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε.

Επιτρέψτε μου να ιχνογραφήσω το τοπίο διαφορετικά. Η Euroleague μιλάει περισσότερο για εμπόριο και χρησιμοποιεί χωρίς δισταγμό όρους αγοράς, ενώ η FIBA επικαλείται αποκλειστικά το καλό του μπάσκετ.

Ο ένας από τους δύο συνομιλητές είναι ειλικρινής, αλλά σας αφήνω να βρείτε μόνοι σας ποιον εννοώ…

Από τη στιγμή που όλα τα βαριά χαρτιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ έπεσαν στην πράσινη τσόχα της Βαρκελώνης, το μήλον της έριδος είναι οι ουκ ολίγες πλούσιες ή φιλόδοξες ομάδες που οριακα περίσσεψαν από το μοντέλο των 11+5 της νέας Εuroleague.

Καλώς ή κακώς, οι τρεις μεγαλομεσαίοι του ελληνικού μπάσκετ εμφανίζονται έτοιμοι να προσχωρήσουν στη διοργάνωση της FIBA Europe, αλλά ο Μπερτομέου δεν πολυσκοτίζεται.

Περισσότερο ενδιαφέρουν τον ισχυρό άνδρα της Euroleague οι εύρωστες αγορές της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας και οι κουμπαράδες ομάδων όπως η Ούνιξ, η Χίμκι, η Βαλένθια, η Μάλαγα, η Μπάγερν, η Άλμπα, η Γαλατασαράι, η Νταρουσάφακα.

Ο Άρης, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ είναι στα μάτια του Ισπανού μικρά ψάρια, ενώ η πιθανή αγωνιστική τους πρόοδος θεωρείται από τον ίδιο «ατύχημα» (τύπου Καρσίγιακα ή Χάποελ Ιερουσαλήμ), σε ό,τι αφορά το εμπορικό σκέλος.

«Ας πάνε να παίξουν σε χαμηλότερο επίπεδο, εάν το θεωρούν προτιμότερο», λέει κυνικά ο Μπερτομέου, όταν τον ρωτάνε για τις ομάδες που ψηφίζουν FIBA. «Το δικό μας το προϊόν θα είναι το καλύτερο».

Στη Βαρκελώνη πιστεύουν ότι το κωμικοτραγικά ψευδεπίγραφο Basketball Champions League θα είναι ασήμαντος αστερίσκος στον ευρωπαϊκό χάρτη, όπως είναι οι σημερινές συλλογικές διοργανώσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Η μοναδική που εν έτει 2016 μπερδεύει το Eurocup με το FIBA Europe Cup είναι η φοβερή ΕΡΤ, που μεταδίδει δύο μέρες τώρα ότι η ματωμένη αποστολή της Αντβέρπ θα ταξίδευε στην Ιταλία «για τον ημιτελικό του Eurocup». Λες και θα έφταναν ποτέ ομάδες αυτού του βεληνεκούς στα ημιτελικά του Eurocup.

Ψιλά γράμματα θα μου πείτε, μέρες που ζούμε, αλλά το Βαρέζε-Αντβέρπ είναι προημιτελικός του FIBA Europe Cup…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.