Δεν πειράζει να χάνεις, αλλά το πώς χάνεις

Δεν πειράζει να χάνεις, αλλά το πώς χάνεις

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Δεν πειράζει να χάνεις, αλλά το πώς χάνεις
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τον τρόπο με τον οποίο ήρθε η ήττα στη Βαρκελώνη και στέλνει ένα μήνυμα στους παίκτες κι ένα στους οπαδούς.

Δύσκολο βράδυ για τον Ολυμπιακό. Την ομάδα, τον κόσμο της, τους ανθρώπους που ασχολούνται καθημερινά με αυτήν.

Η ήττα από την Μπαρτσελόνα δεν ξέρω αν με στεναχώρησε ή με ξενέρωσε. Άσχημα συναισθήματα και τα δύο. Εξίσου έντονα…

Ειλικρινά δεν έχω πρόβλημα με τις ήττες τα βράδια που η ομάδα δεν είναι καλά. Το τελευταίο δίμηνο ο Ολυμπιακός μοιάζει μαγεμένος. Το αποτέλεσμα της ήττας δυστυχώς είναι το φυσιολογικό πλέον με την εικόνα που βγάζει η ομάδα. Με ενοχλεί όμως ο τρόπος που έρχεται αυτή ήττα.

Στην Βαρκελώνη δε με ενόχλησε που έχασε, αλλά με ενόχλησε αφάνταστα το πώς έχασε…

Μετά το πρώτο δεκάλεπτο η «μηχανή» έσβησε και η Μπαρτσελόνα έμοιαζε με τους Ουόριορς. Ο Ολυμπιακός παραδόθηκε στις ορέξεις των Καταλανών και δεν αντιδρούσε. Πέραν από το τελευταίο πεντάλεπτο, οι Πειραιώτες δεν έδειξαν τίποτα από όλα αυτά που τους έκαναν γνωστούς από το 2009 κι έπειτα. Κανένα πάθος, καμία αντίδραση.

Μετά από ένα ικανοποιητικό (σε σχέση με το «διάβασμα») δεκάλεπτο οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με τη διαφορά στους 14 πόντους.

Η περίφημη άμυνα του Ολυμπιακού εξαφανίστηκε και δε συνέβη ξαφνικά χθες. Το «καμπανάκι» ήχησε στην Αμαλιάδα όταν δέχτηκαν 20 και 27 πόντους από τον Κόροιβο σε δύο ξεχωριστές περιόδους.

Ο Τσάβι Πασκουάλ στάθηκε λίγο τυχερός πάντως. Τα τρία γρήγορα φάουλ του Ντόελμαν τον υποχρέωσαν να ρίξει στο παρκέ «δίδυμους πύργους». Αυτό ήταν. Με Ντόρσεϊ και Σάμουελς στο παρκέ τα ματσαρίσματα δεν έβγαιναν με τίποτα. Ο Αγραβάνης ήταν πολύ ελαφρύς για να μαρκάρει τον Σάμουελς ο οποίος τον έκανε ό,τι ήθελε. Ο Χάντερ ήταν κουρασμένος (απόλυτα λογικά με τόσο πολύ που παίζει τον τελευταίο μήνα).

Τα ίδια και στην τρίτη περίοδο. Άμυνα με τα μάτια.

Πιστεύω πως στο διάστημα αυτό οι Πειραιώτες δεν πρέπει να έβγαλαν περισσότερες από 7-8 άμυνες. Είτε καλάθι θα δέχονταν είτε φάουλ θα έκαναν. Καλά για την close out άμυνα δε θα αναφέρω τίποτα. Ούτε σε επίπεδο ΕΣΚΑ. Έτρεχαν με χίλια πάνω στον παίκτη αφήνοντας ελεύθερο ολόκληρο το διάδρομο.

Επίσης δε γίνεται στο πρώτο ημίχρονο να έχεις πάρει 8 επιθετικά ριμπάουντ και από αυτά να απολαμβάνεις μόλις δύο πόντους. Δε γίνεται!

Αμ το άλλο. Έβλεπες τον Ντόρσεϊ και νόμιζες πως ήταν ο Ντουάιτ Χάουαρντ. Ο Αμερικανός εκμεταλλεύτηκε κάθε λάθος των ψηλών του Ολυμπιακού και έκανε τον Σούπερμαν.

ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ

Η εικόνα του Ολυμπιακού δε σε κάνει να αισιοδοξείς για την παρουσία της ομάδας στα playoffs, αλλά αν μπορεί μία ομάδα να ανατρέψει την κατάσταση… αυτή φοράει ερυθρόλευκα και εδρεύει στον Πειραιά.

Σκέφτομαι πως με την προσθήκη του Ουόρικ και κυρίως με το πείσμα τους, τα πράγματα θα αλλάξουν. Αν δεν πεισμώσουν δεν αξίζει να κάνουμε κουβέντα.

Γενικότερα δεν πιστεύω στις ραγδαίες αλλαγές. Δεν πιστεύω πως μέσα σε 1-2 εβδομάδες μπορεί να αλλάξει δραματικά το αγωνιστικό πρόσωπο μίας ομάδας.

Από την άλλη σκέφτομαι τον τρόπο που έπαιξαν τις δύο πρώτες αγωνιστικές και τις υπόλοιπες που ακολούθησαν και ψιλοχαμογελάω. Έτσι όπως ραγδαία άλλαξε προς το κακό ας αλλάξει τώρα προς το καλό.

Η πρόκριση είναι πάρα πολύ δύσκολη, αλλά είμαι σίγουρος πως θα παλέψουν. Δε γίνεται διαφορετικά.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Μήνυμα προς τους παίκτες και τους προπονητές:

Αν κάποιος μπορεί να αλλάξει τα πράγματα είστε εσείς και κανείς άλλος.

Μας έχετε συνηθίσει να παλεύετε, να χάνετε αλλά να μη μπορείτε να περπατήσετε από την προσπάθεια, να σηκώνει ο ένας τον άλλον από το παρκέ όταν είναι πεσμένος, να χτυπάτε τον ώμο του συμπαίκτη σας που μόλις έχει κάνει κάποιο λάθος.

Μόνο εσείς μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση και κανείς άλλος.

Μήνυμα προς τους οπαδούς:

Συμβόλαιο με την επιτυχία δεν έχει υπογράψει καμία ομάδα. Ούτε είναι αυτονόητη η παρουσία του Ολυμπιακού κάθε χρόνο σε Final 4. Υπάρχουν και άλλες ομάδες που μπορεί κάποιες σεζόν να είναι καλύτερες. Δε χάθηκε ο κόσμος.

Θα συμφωνήσω πως μας έχει κακομάθει τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος οργανισμός, ωστόσο στην πρώτη «στραβή» δεν είναι υγιής αντίδραση να τους κράξεις και να ισοπεδώσεις την προσπάθειά που κάνουν.

Υγιής αντίδραση απέναντι σε μία ομάδα που σου έχει χαρίσει τόσα πολλά είναι να τη στηρίξεις. Είναι να τη σηκώσεις όταν είναι πεσμένη. Είναι να της ψιθυρίσεις ένα «δεν πειράζει, είμαι δίπλα σου».

ΥΓ 1: Το θέμα δεν είναι να χάνεις, αλλά ο τρόπος που χάνεις.

ΥΓ 2: Με εξαίρεση τον Χάκετ και τον Μάντζαρη η άμυνα στο low post των περιφερειακών (συμπεριλαμβανομένων και των small forward) είναι τραγική. Όποιος θέλει τους βάζει πλάτη και σκοράρει.

ΥΓ 3: Στα 4 από τα 8 ματς του Top 16, ο Ολυμπιακός έχει βρεθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα να χάνει με 20+ πόντους. Με Μπάμπεργκ εντός, με Ζαλγκίρις εκτός, με Ρεάλ εκτός και με Μπαρτσελόνα εκτός.

ΥΓ 4: Έχω την εντύπωση πως με την άφιξη του Ουόρικ δε διορθώθηκε το λάθος της απώλειας σέντερ, αλλά διορθώθηκε το λάθος του καλοκαιριού. Πιστεύω πως θα δούμε στο «4» Πρίντεζη με Ουόρικ και στο «5» Χάντερ με Μιλουτίνοφ και μπαλαντέρ τον Αγραβάνη.

ΥΓ 5: Περίπου 30 άτομα ταξίδεψαν από την Αθήνα και πήγαν στη Βαρκελώνη. Μάγκες.

ΥΓ 6: Έλληνας φίλαθλος είναι αυτός που έβριζε χυδαία τον Μπαρτζώκα, ζητούσε την άμεση απομάκρυνσή του από τον Ολυμπιακό και τώρα τον αποθεώνει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.