Το "μπλοκ" των Παππά-Γιάννη στις μετεγγραφές!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Το "μπλοκ" των Παππά-Γιάννη στις μετεγγραφές!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας αποδίδει τα εύσημα στους Γιώργο Παπαγιάννη και Νίκο Παππά για την κεφαλαιώδη συνεισφορά τους στο "διπλό" του "τριφυλλιού" στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, θεωρεί δεδομένη την βελτίωση της ΑΕΚ και βγάζει το καπέλο στην οικογένεια Μαρκόπουλου.

Έχοντας διανύσει ήδη τα πρώτα εικοσιτετράωρα του 2016 και με μία αγωνιστική ν' απομένει για την ολοκλήρωση του 1ου γύρου της Basket League, θα 'λεγε κανείς ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν απόλυτα, όσον αφορά στις ομάδες που θα παλέψουν για τους "μικρούς" και τους "μεγάλους" στόχους της χρονιάς. Οι δύο "αιώνιοι" θα αποτελέσουν για πολλοστή - συνεχόμενη - χρονιά, το δίδυμο της κορυφής στην κανονική περίοδο. ΑΕΚ και Άρης θα παλέψουν για την 3η θέση με αουτσάϊντερ τον ΠΑΟΚ, ο οποίος δύσκολα θα μπορέσει να μπει σφήνα στους δύο "κιτρινόμαυρους". Κόροιβος, Κολοσσός και Κηφισιά δείχνουν ότι έχουν προβάδισμα ποιότητα για να συμμετάσχουν στα πλεϊ-οφ, ενώ Λαύριο, Αρκαδικός και ενδεχομένως (δεν το πιστεύω και πολύ) η Καβάλα, θα παλέψουν για να αποφύγουν τον υποβιβασμό.

Το πρώτο του ροζ φύλλο αγώνα στο TOP 16 ψάχνει ο Παναθηναϊκός κόντρα στη Μάλγα την Παρασκευή. Σε απόδοση 1.35 στην Expekt η επικράτηση του «τριφυλλιού».

Το Σαββατοκύριακο των "ευχαριστημένων"!

Η 12η "στροφή" του πρωταθλήματος, ήταν όλως παραδόξως, η αγωνιστική στην οποία - ανεξαρτήτως νίκης ή ήττας - όλοι έμειναν έστω και ελαφρώς ικανοποιημένοι! Στο ντέρμπι των συγκατοίκων του ΟΑΚΑ, στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, ο φιλοξενούμενος Παναθηναϊκός (12-0) ήταν ο χειρότερος των τελευταίων εβδομάδων, βρέθηκε πολύ κοντά στο φάσμα της ήττας (54-49 στο 32') και φανέρωσε σημαντικές αδυναμίες στα ριμπάουντ (31-41) και στην αμυντική αντιμετώπιση του inside-game της "Ένωσης", γεγονός που σε συνδυασμό και με τα τρία φάουλ στα οποία υπέπεσε, ανάγκασε τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να χρησιμοποιήσει τον Ραντούλιτσα λιγότερο από 13 λεπτά (12'51")! Το ότι οι "πράσινοι" είχαν το καθαρό μυαλό για να πάρουν σωστές αποφάσεις στο τέλος και η πολύ σημαντική συμβολή των Παππά (8π. & 2ρ. σε 13') και Παπαγιάννη (8π. με 4/4 σουτ σε 9') σε κρίσιμα σημεία του αγώνα, δείχνει ότι το rotation του "τριφυλλιού" μεγαλώνει και ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό, η ομάδα έχει μάθει να παίρνει αυτό που θέλει (67-64) ανεξαρτήτως απόδοσης. Λέτε να θέλει ακόμη επιπλέον ψηλό ή κοντό ο "Σάλε";

Της λείπουν 1-2 παίκτες για να κοιτάξει πιο ψηλά!

Η ΑΕΚ (9-3) έφερε τον κόσμο στο γήπεδο (πάνω από 10.000 φίλαθλοι βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ), παρουσιάστηκε αρκετά δουλεμένη πάνω σε συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού (ταχύτητα κ εφαρμογή του pick'n'roll) και είχε σαφή προσανατολισμό όσον αφορά στις αδυναμίες του αντιπάλου που ήθελε να εκμεταλλευτεί, ωστόσο, ήταν φανερό ότι όσο τα "γάλατα έσφιγγαν", της έλλειπαν 1-2 παίκτες ακόμη, με προσωπικότητα για να πάρουν το παιχνίδι επάνω τους. Απέναντι σε παίκτες του κορυφαίου επιπέδου της Ευρωλίγκα, ο άτυπος MVP της 1ης φάσης στο Εurocup, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (17π., 5ρ. με 6/15 σουτ), φάνηκε πολύ μόνος, η εμμονή στο τρίποντο (6/27) ήταν υπερβολική, ενώ ο D.J. Kούπερ ήταν πολύ άστοχος (5π., 8ρ., 8ασ. με 2/11 σουτ) και ο Χέρστον είχε απλά εκλάμψεις (9π. με 4/7 σουτ). Παρ' όλα αυτά, η "βασίλισσα" βρέθηκε πολύ κοντά στο να ανακόψει την ξέφρενη πορεία του Παναθηναϊκού κι επειδή ο Γιούρι Ζντόβτς έχει την χρονική ευχέρεια να δουλέψει στην προπόνηση, είμαι πεπεισμένος ότι με 1-2 προσθήκες, θα διεκδικήσει με αξιώσεις την 3η θέση στην κανονική περίοδο και στα πλέϊ-οφ θα είναι ακόμη πιο επικίνδυνη.

Είχε αλλού το μυαλό του κι έπαιξε όσο χρειαζόταν!

O Ολυμπιακός (11-1) μπορεί να είχε στραμμένη την προσοχή του στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ και το μυαλό του στην πρώτη επικίνδυνη "έξοδο" του Top-16, στη Βιτόρια για το ματς της Πέμπτης (07/01, 21.30) με την Λαμποράλ Κούτσα του "σεληνιασμένου" Γιάννη Μπουρούση, κόντρα στον σαφώς βελτιωμένο Απόλλωνα Πάτρας, όμως, έκανε την δουλειά του και με το παραπάνω! Οι "ερυθρόλευκοι" άρχισαν το ματς με 0/13 τρίποντα, αξιοποίησαν στο έπακρο όμως, την υπεροχή του Νίκολα Μιλουτίνοφ (12π. με 6/7 σουτ) που δεν είχε αντίπαλο στα μέτρα του και με τον Σπανούλη (11π., 6ασ. & 2κλ.) να κάνει συντήρηση και τον Όντομ-Τζόνσον (9π. & 2ασ. σε 16') να παίρνει το "βάπτισμα του πυρός" πέτυχαν την 10η σερί νίκη τους. Το τελικό 83-62, που ήρθε λιγότερο εύκολα απ' ότι δείχνει η τελική διαφορά των 21 πόντων χάρη στην μαχητικότητα των παικτών του Κώστα Μέξα (Μέϊγιερ 18π. & 6ρ. με 8/11 σουτ), διατήρησε τους Πειραιώτες σε απόσταση ενός βαθμού από τον "αιώνιο αντίπαλό" τους και το ραντεβού της 25ης Ιανουαρίου στο ΣΕΦ, θα κρίνει εν πολλοίς την πρωτιά στην κανονική περίοδο.

Η θαυμαστή μπασκετική οικογένεια Μαρκόπουλου!

Το ότι ο υιός Χάρης, έγινε εξελίσσεται σε ελπιδοφόρο προπονητή, δεν οφείλεται τόσο στο ότι όταν ήταν νεότερος, είχε ταλέντο ως παίκτης, όσο στο ότι θήτευσε για αρκετά χρόνια στο πλευρό του πατέρα του, Σούλη. Στην τρίτη μονομαχία του με τον γιο του, ο μπαμπάς Μαρκόπουλος απέδειξε γιατί είναι ένας από τους πιο συνεπείς και αξιόλογους Έλληνες προπονητές και γιατί οι ομάδες του, ανεξαρτήτως προσώπων, έχουν χαρακτήρα, αρχές και αγωνιστικό υπόβαθρο.

Έξι μέρες μετά την δριμεία κριτική που δέχθηκε λόγω του ταπεινωτικού αποκλεισμού από τον τελικό του Κυπέλλου (από τον πρωτοπόρο της Α2 Κατηγορίας, Φάρο Κερατσινίου), ο ΠΑΟΚ (6-6) πήγε στην Αμαλιάδα με "κομμένα τα φτερά" και χωρίς τους δύο καλύτερούς του παίκτες (Βασιλειάδης & Σχορτσανίτης). Παρ' αυτά, ο "δικέφαλος του Βορρά" (Τέπιτς 16π., 7ρ. & 2ασ.), αν και υστέρησε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, "χάλασε" τόσο πολύ το παιχνίδι του Κόροιβου (6-6), που στην τελευταία περίοδο κατόρθωσε να "αποδράσει" με μία διαφορά 10 πόντων (75-65), φτάνοντας τις 3 συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα και "σκαρφαλώνοντας" στην 5η θέση.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι Θεσσαλονικείς θα κλείσουν τον πρώτο γύρο με ρεκόρ πάνω από το 50% (7-6) και η κούραση και η φθορά από τα υψηλού βαθμού δυσκολίας παιχνίδια του Eurocup (με Βαλένθια, Λιμόζ και Όλντενμπουργκ), θα κρίνει κατά πόσο θα μπορέσουν να απειλήσουν τον Άρη και την ΑΕΚ για να μπουν στην τετράδα. Μετά την επίσκεψη της Καβάλας στην Πυλαία, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την ΑΕΚ, "κατεβαίνει" στο Ζηρίνειο, υποδέχεται τον Άρη και "κατηφορίζει" στον Πειραιά. Με απολογισμό 4-1 θα είναι μία κάτι παραπάνω από μία χαρά...

O Ιανουάριος θα κρίνει τις αντοχές του Άρη!

Μετά την Χριστουγεννιάτικη προσγείωση από τους δύο "αιώνιους" σε Φάληρο και Μαρούσι, ο Άρης (9-3) μπήκε με το "δεξί" στο νέο έτος. Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη εκμεταλλεύτηκε την αμυντική της ικανότητα (3η στο πρωτάθλημα με μ.ο. 65,8π.), την υπεροχή που επιδεικνύει στα ριμπάουντ (2η πίσω από τον Ολυμπιακό) και τον επιθετικό οίστρο του Θοδωρή Ζάρα (25π. με 5/9 τριπ.) και έκαμψε (72-60) την αντίσταση του μαχητικού Ρεθύμνου (4-8), που ναι μεν παρουσιάζει βελτίωση, αλλά με 1/15 τρίποντα (6%), 13/26 βολές (50%) και 8 περισσότερα λάθη, δύσκολα θα μπορούσε να ελπίζει σε κάτι καλύτερο.

Οι "κιτρινόμαυροι" έχουν εξίσου δύσκολο έργο με τον ΠΑΟΚ, στην 2η φάση του Eurocup (Εμπόριο Αρμάνι, Άλμπα Βερολίνου & Νεπτούνας) και η ανθεκτικότητα που θα επιδείξουν στις δυσκολίες των διπλών υποχρεώσεων, θα κρίνει αν μπορούν να διατηρήσουν το προβάδισμα για την 3η θέση. Σημειωτέον ότι μέσα στον Ιανουάριο, έχουν τρία δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια σε Ρόδο, ΟΑΚΑ και Πυλαία και μόλις ένα εντός με τον Αρκαδικό.

Η ποιότητα και η δουλειά αρχίζουν να φαίνονται!

Η ποιότητα του Λόουερι (17π., 7ρ. & 3ασ.) και η βοήθεια που δίνει μέσα στη ρακέτα ο "μπαρουτοκαπνισμένος" Γλυνιαδάκης (11π. με 4/4 σουτ σε 14'), ήταν θέμα χρόνου να αποφέρουν καρπούς στην ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου, έστω κι αν αυτού τους είδους τα εντός έδρας παιχνίδια, με αντιπάλους παρεμφερούς επιπέδου, δεν είναι το φόρτε της. Παρ' ότι η Κηφισιά (5-7), έσπασε για μία ακόμη φορά τα στεφάνια της (23/60 σουτ ήτοι 38,3%), ήλεγξε όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες που θα έπαιζαν ρόλο κι επέστρεψε στις νίκες μετά από ένα ατυχές 0/4! Δηλαδή, κυριάρχησε στα ριμπάουντ, έβγαλε τον Ρέλεφορντ (είχε μ.ο. 22,0π. στα τρία τελευταία ματς) εκτός ρυθμού (6π. με 3/7 σουτ) και το κυριότερο έβαλε τις βολές (24/30 ήτοι 80%). Μοιραία, επιβλήθηκε δίκαια (77-69) του Κολοσσού (5-7) και τον έπιασε στην βαθμολογία. Αν επικρατήσει και στη νομική διάσταση που έχει πάρει η υπόθεση του εντός έδρας αγώνα της με το Λαύριο, τότε δικαιούται να κοιτάει και ψηλότερα.

Αποσπάστηκαν τα Τρίκαλα, "τραγουδάει" ακόμη το Λαύριο!

Η αδυναμία του Σοκό να βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα του, σε συνδυασμό με το άγχος και την νευρικότητα των παικτών του Κώστα Φλεβαράκη, έδωσαν αναπάντεχα στο παιχνίδι χαρακτήρα-θρίλερ! Τα Τρίκαλα (5-7) με κορυφαίο τον Αμερικανό Τζάστιν Ρόμπινσον (18π. & 5ασ.) προηγήθηκαν ακόμη και με +13, το Λαύριο (3-9) όμως πλησίασε ακόμη και στο καλάθι και είχε την ευκαιρία ακόμη και να προηγηθεί! Το τελικό 81-77 αφήνει ευχαριστημένες και τις δύο ομάδες, υπό την έννοια ότι οι Θεσσαλοί πέτυχαν το ζητούμενο παίζοντας χωρίς τον καλύτερό τους παίκτη (μ.ο. 15,0π. & 8,1ρ.) και οι νεοφώτιστοι (Μπολντς 24π., 3ρ. & 3κλ.), έφυγαν από μία καυτή έδρα, χάνοντας μόνο με 4 πόντους, διαφορά που - αν οι Τρικαλινοί έχουν παραμείνει στην επικίνδυνη ζώνη - είναι αναστρέψιμη στη ρεβάνς.

Η ελπίδα "πεθαίνει" πάντα τελευταία!

Το 0/10 της Καβάλας (2-10) αποτελεί πλέον παρελθόν και το "πεντακάθαρο" 85-74 επί του Αρκαδικού (3-9), αναπτέρωσε πρωτίστως το ηθικό και κατά δεύτερον τις ελπίδες των περυσινών πρωταθλητών της Α2 Κατηγορίας, για παραμονή στα μεγάλα "σαλόνια". Ο Στιβ Γιατζόγλου είδε τους παίκτες του να σουτάρουν με καλά νούμερα, να προηγούνται ακόμη και με +26, ενώ βρήκε περισσότερες "πηγές" σκοραρίσματος (Γιαννακίδης 13π. με 3/6 τριπ. & Ρ.Τζόουνς 12π. με 5/6 σουτ) από τις συνηθισμένες (Λέϊζερ 14π. & Κοστόφ 12π.). Με δεδομένη την διάθεση της διοίκησης να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ρόστερ, η ομάδα της Ανατολικής Μακεδονίας - που εξακολουθεί να είναι το πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό - θα τα παίξει όλα για όλα στον αγώνα της 16ης Ιανουαρίου στο Λαύριο, όπου θέλει μόνο νίκη για να εξακολουθεί να ελπίζει. Για τους Αρκάδες (Καββαδάς 23π. & 8ρ. με 9/9 σουτ), που "ζουν και πεθαίνουν" από το τρίποντο (4/20), πραγματικά αναρωτιέμαι ένα πράγμα... Πως μία ομάδα, που κυριαρχεί στα ριμπάουντ (30-22) και έχει 74,2% στα δίποντα (23/31) σε αγώνα εκτός έδρας, είναι δυνατόν να χάνει τόσο εύκολα;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!