Η πρόοδος με τον Ζντοβτς κι ο κίνδυνος να «καεί»

Άρης Λαούδης Άρης Λαούδης
Η πρόοδος με τον Ζντοβτς κι ο κίνδυνος να «καεί»

bet365

Ο Αρης Λαούδης γράφει για την πρόσληψη του Γιούρι Ζντοβτς από την ΑΕΚ και την ανάγκη ενίσχυσης του Παναθηναϊκού στο Top-16 της Ευρωλίγκας.

Ο Σάκοτα έφυγε, ο Ζντοβτς είναι καθ' οδόν για το ΟΑΚΑ και η ΑΕΚ αλλάζει σελίδα επιχειρώντας να σώσει ό,τι σώζεται φέτος και να οργανώσει αυτά που έρχονται από την επόμενη χρονιά.

Ο Ζντοβτς είναι ένας προπονητής που ταιριάζει στο προφίλ της διοίκησης. Χαμηλών τόνων, σοβαρός, εργατικός με αργά αλλά σταθερά βήματα στην προπονητική του καριέρα. Η πρόσληψή του αποτελεί εξέλιξη για την ΑΕΚ και πρόοδο για τον ίδιο.

Δεν είναι προπονητής από το πρώτο «ράφι», επιπέδου Ομπράντοβιτς, Ιβκοβιτς για παράδειγμα, αλλά προπονητής από το «ράφι» που ευελπιστεί να βρεθεί η ΑΕΚ μέσα στην επόμενη διετία. Από τότε που ήταν παίκτης ο Ζντοβτς ήταν «σκύλος» στη δουλειά. Σύγχρονος προπονητής, πιο κοντά στη σημερινή πραγματικότητα με εναλλακτικούς τρόπους προπόνησης και ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της ψυχολογίας.

Μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει το μεγάλο «μπαμ», πολλοί θα περίμεναν πως μετά τη Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης θα έκανε το βήμα παραπάνω, αλλά τελικά βρέθηκε στην Τουρκία σε μια ομάδα που δεν θα μπορούσε ποτέ να «χτυπήσει» πρωτάθλημα απέναντι στα μεγαθήρια. Παρ' ολ' αυτά κι εκεί άφησε δείγματα με πιο χαρακτηριστικά τις νίκες επί του Ομπράντοβιτς και του Ιβκοβιτς.

Ο Ζντοβτς συνεργάστηκε στη Ρωσία με τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη κι όχι απλά συνεργάστηκε, αλλά τον βοήθησε για να «επιστρέψει». Οι χρονιές του Λουκά στη Ρωσία ήταν αυτές που του έδωσαν το «διαβατήριο» αρχικά για την Μπαρτσελόνα και μετέπειτα για τον Παναθηναϊκό. Ο Μαυροκεφαλίδης έκανε την καλύτερή του διετία στη Σπαρτάκ κι αυτό αναμφισβήτητα έπαιξε το ρόλο του στην τελική απόφαση της ΑΕΚ.

Η διοίκηση της ΑΕΚ λοιπόν έκανε για μια ακόμη φορά το καθήκον της, επέλεξε τον προπονητή που ταιριάζει στα δεδομένα της και ηρέμησε μια μερίδα του κόσμου που λίγο έλειψε να στήσει κρεμάλες για τον Σάκοτα και τον γιο του. Από 'δω και πέρα οφείλει να διδαχτεί από τα λάθη της, να μην τα επαναλάβει και κυρίως να εξηγήσει με κάποιο τρόπο στους ανεγκέφαλους πως οι ομάδες δεν στήνονται από τη μία ημέρα στην άλλη.

Αν δεν το εξηγήσει με πειστικό τρόπο τότε και ο Ζντοβτς θα έχει την ίδια κατάληξη με τον Σάκοτα. Δεν έχει να κάνει με το αν ο Σλοβενος είναι καλός προπονητής ή όχι, έχει να κάνει με το πώς ορίζουν την επιτυχία και την αποτυχία από κοινού η διοίκηση, ο κόσμος και η ομάδα.

Προσωπικά θεωρώ πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ΑΕΚ δεν ήταν ο Σάκοτα, ήταν ότι κάποιοι επιχείρησαν να πάνε τα πόδια τους πιο μακριά από 'κει που πάει το πάπλωμα. Οχι, η ΑΕΚ δεν είναι έτοιμη (και δεν είναι λογικό να είναι...) για την 3η θέση, ενδεχομένως να μην είναι ούτε για την 4η.

Γιατί; Γιατί πριν από δύο - τρία χρόνια προσπαθούσε να βρει καμια 10αριά χιλιάρικα για να καλύψει εγγυητικές επιστολές, γιατί η νέα διοίκηση πρέπει να φάει τα μούτρα της μέχρι να μάθει και γιατί υπάρχουν άλλοι που είναι στο κουρμπέτι πιο πολλά χρόνια και είναι πιο έτοιμοι από την ΑΕΚ.

Με λίγα λόγια η «Ενωση» πρέπει να αναπροσαρμόσει τους στόχους και να εξηγήσει πειστικά στους ΑΕΚΤζήδες (αν γίνεται αυτό...) πως ο στόχος δεν καθορίζεται μόνο από τα λεφτά. Θεωρώ πως για να πετύχει ο Ζντόβτς θα πρέπει η ΑΕΚ να βάλει χαμηλότερα τον πήχη, να τον εμπιστευτεί, να του δώσει τον κατάλληλο χρόνο και να τον προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο από τους ανυπόμονους της εξέδρας. Οταν όλα αυτά τα κάνει, τότε θα έχει κάνει το πλέον αποφασιστικό βήμα της ωρίμανσης κι ακόμη κι αν δεν τα καταφέρει με τον Ζντοβτς θα τα καταφέρει με τον επόμενο...

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται (και) ενίσχυση για να πάει παρακάτω στην Ευρωλίγκα

Είναι σαφές πως η τύχη χαμογέλασε στον Παναθηναϊκό με τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής. Ο όμιλος των «πράσινων» είναι πιο βατός από τον αντίστοιχο του Ολυμπιακού. Εξαιρώντας την Φενέρ και πιθανότατα την Εφές, οι υπόλοιπες ομάδες είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τον Παναθηναϊκό, με τη λογική πως όπως μπορεί να χάσει, έτσι μπορεί και να νικήσει.

Το ζητούμενο για τους «πράσινους» στο Top-16 είναι να αποκτήσουν μεγαλύτερη σταθερότητα στα εκτός έδρας παιχνίδια, να έχουν σε καλή κατάσταση παίκτες - κλειδιά, να καλυφθούν οι αδυναμίες παικτών που παίζουν καταλυτικό ρόλο (π.χ. Ραντούλιτσα) και να προστεθούν ένας - δύο παίκτες για να μεγαλώσει το rotation.

Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή η ανάγκη για την απόκτηση ενός πάουερ φόργουορντ/σέντερ είναι μεγαλύτερη από την ανάγκη προσθήκης ενός ακόμη γκαρντ. Ισως αυτό να αλλάξει, όταν και αν ο Καλάθης κάνει τη φυσιολογική «κοιλιά» στη διάρκεια της περιόδου, αλλά τώρα μιλάμε με τα δεδομένα που έχουμε κι όχι αυτά που θα προκύψουν.

Και βεβαίως όταν μιλάμε για προσθήκη εννοούμε παίκτη που θα μπορεί άμεσα να καλύψει 10-15 ποιοτικά λεπτά, που θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους υπάρχοντες ψηλούς και δεν θα είναι στο ρόστερ απλά και μόνο για να κάνει τον 12ο παίκτη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Άρης Λαούδης
Άρης Λαούδης

Μεγαλωμένος ολημερίς σ' ένα ανοικτό γηπεδάκι στην Αγιά Παρασκευή δύο πράγματα θα μπορούσα να είναι: Ή μπασκετμπολίστας ή δημοσιογράφος κι επειδή το πρώτο ήταν ολίγον δύσκολο για πολλούς λόγους, προτίμησε το δεύτερον, αυτό που συνήθως διαλέγουν οι «αποτυχημένοι αθλητές» για να απαλύνουν τον πόνο τους και να αισθάνονται τη μυρωδιά των αποδυτηρίων. Ως (δήθεν) μπασκετμπολίστας έφτασε να δοκιμάζεται μέχρι τα παιδικοεφηβικά των Αμπελοκήπων, αλλά ως συντάκτης τα κατάφερε μάλλον καλύτερα. Συντάκτης μπάσκετ από το 1993 στο αθλητικό τμήμα του «ΕΘΝΟΥΣ», ρεπόρτερ στα θέματα Παναθηναϊκού από το 1997 μέχρι το 2012, ζώντας όλες τις ένδοξες στιγμές των «πράσινων», αρθρογράφος στα «Πράσινα Νέα», επί χρόνια αρχισυντάκτης στο SentraGoal, ραδιοφωνικός παραγωγός στον Sentra 103,3 και αρθρογράφος στο Goal News για τις βραδιές της Ευρωλίγκας.