«Μόνο έτσι μπορούμε κόντρα στον ΠΑΟ!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Μόνο έτσι μπορούμε κόντρα στον ΠΑΟ!»
O Σλοβένος τεχνικός της Ζιέλονα Γκόρα, Σάσο Φιλιπόφσκι, εξηγεί στο gazzetta.gr τι πρέπει να συμβεί για να έχει ελπίδες η ομάδα του κόντρα στον Παναθηναϊκό (21.45) και χαρακτηρίζει "θαύμα" το ότι διεκδικεί την πρόκριση στο Top-16.

Μπήκε από πολύ μικρός στα βαθιά και άρχισε την προπονητική του καριέρα σε ηλικία 22 ετών, ως μέλος του τεχνικού επιτελείου της Ολίμπια Λιουμπλιάνας. Η εργατικότητα, η αφοσίωση και η οξυδέρκειά του γύρω από το άθλημα, εκτιμήθηκαν δεόντως από τους διοικούντες τον σλοβενικό σύλλογο και η πρώτη μεγάλη ευκαιρία δεν άργησε να έρθει. Σε ηλικία 29 ετών και μετά από 7 χρόνια προϋπηρεσίας ως assistant-coach, ο Σάσο Φιλιπόφσκι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας, καθοδηγώντας για δύο χρόνια στην Ευρωλίγκα (2003-05) και κατακτώντας δύο συνεχόμενα "νταμπλ" (2004 & 2005).

Η Sportingbet επιστρέφει το ποντάρισμά σου, σε περίπτωση που σημειώσει παραπάνω από 15 πόντους ο Δημήτρης Διαμαντίδης στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Ζιέλονα Γκόρα.

Το 2006, ο 42χρονος σήμερα Σλοβένος προπονητής αποφάσισε να ξενιτευτεί και δουλεύοντας για 3 χρόνια (2006-09) στην Τουρόφ Ζγκόρτζελετς, το 2008 αναδείχτηκε coach της χρονιάς στην Πολωνία. Έκτοτε, εργάστηκε στην Λοκομοτίβ Ροστόβ, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (ως βοηθός), τη Λοτομάτικα Ρόμα, ενώ από πέρυσι βρίσκεται στον πάγκο της Ζιέλονα Γκόρα, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του περυσινού "νταμπλ" στην Πολωνία και στην επιστροφή στην Ευρωλίγκα. Η νίκη επί του Παναθηναϊκού στον αγώνα του 1ου γύρου (71-68), ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του πολωνικού συλλόγου, που ήρθε στην Αθήνα για να "κυνηγήσει" το "διπλό" που τον βάλει για τα καλά στο "κόλπο" της πρόκρισης στο Top-16 της διοργάνωσης.

Πως αντιμετωπίζετε το ματς με τον Παναθηναϊκό, που εντελώς απρόσμενα εξελίχθηκε σε τελικό-πρόκρισης στο Top-16 και για τις δύο ομάδες;

«Σεβόμαστε πολύ τον Παναθηναϊκό, που είναι μεγάλη ομάδα με πολλούς έμπειρους παίκτες και το κακό για μας είναι ότι στα τελευταία παιχνίδια, φαίνεται ότι ξαναβρίσκει την φόρμα του. Για να έχουμε τύχη, σίγουρα πρέπει να κάνουμε την καλύτερή μας εμφάνιση έως τώρα και το κακό είναι ότι λόγω των τραυματισμών του Μολντοβεάνου και του Τζούρισιτς, θα αναγκαστούμε να παίξουμε χωρίς κλασσικό "τεσσάρι"! Επομένως η αποστολή μας είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί ο αντίπαλός μας είναι πλήρης σε κάθε θέση, ενώ σε σχέση με το πρώτο ματς, τώρα θα παίξει και ο Τζέϊμς Γκιστ, που δίνει ανεβάζει ψηλά το επίπεδο της ενέργειας της ομάδας του. Η άμυνά μας κόντρα στη Λοκομοτίβ, πρέπει να αποτελέσει οδηγό και γι' αυτό το παιχνίδι, αλλά συνάμα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και στην επίθεση, να μην κάνουμε λάθη και να μην επιτρέψουμε εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό.»

Αν πριν από την έναρξη της σεζόν, κάποιος σας έλεγε ότι στο ματς της 9ης αγωνιστικής κόντρα στον Παναθηναϊκό, θα διεκδικούσατε την πρόκριση στο Top-16, να υποθέσουμε ότι θα τον περνούσατε για τρελό;

«Δεν έχετε άδικο, έχουμε πετύχει ένα μικρό θαύμα! Λόγω budget και έλλειψης εμπειριών, από την αρχή είμαστε το μεγάλο αουτσάϊντερ του ομίλου, οπότε αν μου προσέφεραν αυτή την επιλογή, θα την αποδεχόμουν αμέσως και δεν θα προτιμούσα να παλέψουμε για κάτι καλύτερο. Είμαι πολύ χαρούμενος για ό,τι έχουμε καταφέρει με αυτά τα παιδιά και τους συνεργάτες μου. Παίζοντας κόντρα στις ισχυρότερες ομάδες της Ευρώπης, μόνο καλύτερος μπορείς να γίνεις και μόνο χρήσιμες εμπειρίες μπορείς να αποκτήσεις... Πιστεύω ότι θα γίνει ένα ωραίο παιχνίδι, διαφήμιση για το μπάσκετ!»

Έχοντας ήδη κερδίσει μία φορά την ελληνική ομάδα, προφανώς και έχετε υπ' όψιν σας τις αδυναμίες που την χαρακτηρίζουν ως σύνολο... Πως μπορείτε να εξηγήσετε την αστάθεια που παρουσίαζε μέχρι και πριν από λίγο καιρό ο Παναθηναϊκός;

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να μιλήσω για τις αδυναμίες του, πολύ απλά γιατί προετοιμαζόμαστε και δουλεύουμε πάνω σ' αυτές! Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ματς θα κριθεί κατά κύριο λόγο από την απόδοση που θα έχει ο Παναθηναϊκός. Αν οι αντίπαλοί μας παίξουν όπως στο τελευταίο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα, τότε πιστεύω ότι δύσκολα θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε το ρυθμό τους. Οι μεγάλες ομάδες που έχουν ποιότητα, ταλέντο και βάθος στο ρόστερ τους, έχουν το πλεονέκτημα να ορίζουν το πως θα κριθεί ένα ματς. Για παράδειγμα, όταν εμείς υποδεχθήκαμε την Μπαρτσα, πριν από δύο εβδομάδες, μπορώ να σας πω ότι παίξαμε πολύ καλή άμυνα και ρισκάραμε μόνο σε μερικά περιφερειακά σουτ. Τελικά χάσαμε με 30 πόντους (σ.σ.: 64-93), επειδή πολύ απλά είχαν 17/26 τρίποντα (σ.σ.: 65,4%), που είναι νέο ρεκόρ της Ευρωλίγκα. Σ' αυτό το επίπεδο, λοιπόν, είναι δύσκολο να μιλήσεις για αδυναμίες. Εύχομαι απλά, να έχουμε αρκετές λύσεις στην επίθεση, να κάνουμε καλά blok-out για να πάρουμε τα ριμπάουντ και να προσπαθήσουμε να κρύψουμε τα δικά μας μειονεκτήματα που είναι το ύψος και η δύναμη μέσα στη ρακέτα.»

Κλείνοντας, μια και ως Σλοβένος προέρχεστε από την μπασκετική σχολή της πρώην ηνωμένης Γιουγκοσλαβίας, θα θέλαμε την άποψή σας για την πρώτη απόπειρα του Σάσα Τζόρτζεβιτς να δουλέψει στην υψηλότερη βαθμίδα του ανταγωνισμού στην Ευρώπη, σε επίπεδο συλλόγων;

«Τον αντιμετώπισα μία χρόνια στο ιταλικό πρωτάθλημα, όταν εγώ εργαζόμουν στη Λοτομάτικα Ρόμα κι εκείνος στην Μπενετόν και τον παρακολουθώ ουσιαστικά από τα πρώτα του βήματα στην προπονητική, γιατί ένας τόσο μεγάλος point-guard - από τους σημαντικότερους όλων των εποχών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ - πάντα έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει και ως coach. Καταλαβαίνει και αισθάνεται το παιχνίδι όσο λίγοι και πιστεύω ότι θα κάνει μεγάλη καριέρα και ως προπονητής. Τον σέβομαι και τον εκτιμώ, θεωρώ ότι έκανε εξαιρετική δουλειά στην Εθνική Σερβίας και σίγουρα άξιζε απόλυτα την ευκαιρία να "κοουτσάρει" έναν τόσο ιστορικό σύλλογο όπως ο Παναθηναϊκός.»