Σον Τζέιμς: Οι πυροβολισμοί από σφαίρες και... τάπες (pics&vids)

Σον Τζέιμς: Οι πυροβολισμοί από σφαίρες και... τάπες (pics&vids)

Σον Τζέιμς: Οι πυροβολισμοί από σφαίρες και... τάπες (pics&vids)
Ο Σον Τζέιμς έρχεται στον Ολυμπιακό και το gazzetta.gr ψάχνει το παρελθόν του, το οποίο είναι απόδειξη πως όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις.

Λένε πως ο δρόμος για την επιτυχία είναι στρωμένος με αγκάθια και στην περίπτωση του Σον Τζέιμς η ρήση ταιριάζει γάντι...

Από τους... πυροβολισμούς και την τραγική προσωπική εμπειρία στο κολέγιο, ο Αμερικανός ετοιμάζεται να γίνει μέλος μιας ακόμη ομάδας που έχει ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας ότι τα βήματα για την επιτυχία γίνονται πάντα αργά και σταθερά.

Ο 32χρονος σέντερ θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο διάδοχος του Γιάνγκ στον Ολυμπιακό και το gazzetta έψαξε το παρελθόν του και κυρίως την πολύκροτη υπόθεση με τους πυροβολισμούς, όταν ακόμη ήταν στο κολλέγιο.

Τα επτά αδέρφια και η απόφαση να παίξει μπάσκετ

Ο Σον Τζέιμς είναι μέλος μιας 10μελούς οικογένειας, με τέσσερις αδελφούς και τρεις αδελφές. Από τα τέσσερα αδέλφια του, οι τρεις ασχολούνται ή έχουν ασχοληθεί με το μπάσκετ κατά καιρούς.

Μετακόμισε στις ΗΠΑ σε ηλικία 7 ετών από τη δημοκρατία της Γουιάνας και σχεδόν αμέσως άρχισε να αποκτά επαφές με το μπάσκετ, αν και μέχρι τότε προτιμούσε το... κρίκετ. Με το άθλημα που του άλλαξε τη ζωή, ασχολήθηκε στην ηλικία των 17 ετών, μετά από την απότομη αύξηση του ύψους του μέσα σε ένα καλοκαίρι.

Ο Τζέιμς άρχισε να σκέφτεται επαγγελματικά την ενασχόληση με το μπάσκετ, όταν γεννήθηκε η κόρη της αδερφής του, η ανηψιά του, Έμπονι.

«Περνούσα έξω από μια εκκλησία, καθώς πήγαινα για επίσκεψη στην αδερφή μου και την ανηψιά μου, όταν κατάλαβα ότι θέλω να παίξω μπάσκετ. Αποφάσισα ότι θέλω να πληρώνομαι για να παίζω μπάσκετ, ώστε να μπορώ να προσφέρω οικονομικά στην οικογένειά μου», είπε ο Τζέιμς

Η κολεγιακή του καριέρα και τα ρεκόρ στις τάπες

Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο, ο Τζέιμς είχε μόλις δύο προτάσεις από πανεπιστήμια πρώτης κατηγορίας. Επέλεξε να φοιτήσει στη Βοστόνη και τους Χάσκις. Ο Τζέιμς έκανε καλή εμφάνιση την πρώτη του σεζόν, καταρρίπτοντας το ρεκόρ με τα περισσότερα μπλοκ σε μία σεζόν με 136. Αναδείχθηκε ρούκι της χρονιάς και αμυντικός της χρονιάς στην ανατολική περιφέρεια.

Την επόμενη σεζόν έγινε ακόμη καλύτερος, ενώ έσπασε ακόμη ένα ρεκόρ. Αυτό με τα περισσότερα κοψίματα κατά μέσο όρο σε μια σεζόν. Είχε 6,5 τάπες ανά παιχνίδι, αριθμός ασύλληπτος, αν αναλογιστεί κανείς ότι είχε περισσότερες τάπες μόνος του από όσες τα 316 από τα 326 σχολεία της χώρας ανά παιχνίδι.

Ο προπονητής του πήρε μεταγραφή στο Duquesne, ο Τζέιμς τον ακολούθησε και εκεί γνώρισε τη μέλλουσα γυναίκα του, Μελίσα Κοβάλσκι, επίσης αθλήτρια του μπάσκετ, με την οποία παντρεύτηκε και απέκτησε δύο γιους, τους Μπρούκλιν και Μπρέιντεν.

Συνολικά τελείωσε την κολεγιακή του καριέρα με 443 τάπες, επίδοση που τον τοποθέτησε 9ο συνολικά στην ιστορία του NCAA, ενώ με 5 τριπλ νταμπλ βρίσκεται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας στην ιστορία του πρωταθλήματος.

«Δεν είναι απλά ένα καλό παιδί. Είναι ένας φοβερός παίκτης που είναι εκστασιασμένος με το μπάσκετ. Προπονώ εδώ και 10 χρόνια και δεν έχω συναντήσει άλλον που να χαίρεται την προπόνηση τόσο πολύ», δήλωνε ο προπονητής του στο κολέγιο, Ρον Έβερχαρτ.

Το τραγικό περιστατικό στο κολέγιο

Η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία για τον Σον Τζέιμς χρονολογείται εννέα χρόνια πριν, τον Σεπτέμβριο του 2006, όταν ακόμα φοιτούσε στο πανεπιστήμιο. Ο 32χρονος σέντερ, μαζί με ακόμη 4 συμπαίκτες του, έπεσε θύμα πυροβολισμών κατά τη διάρκεια του φοιτητικού χορού.

Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί, τα πάντα άρχισαν όταν μια κοπέλα άρχισε να φλερτάρει με κάποιον από την παρέα του Τζέιμς. Οι δύο έφηβοι που συνόδευαν την κοπέλα στο πάρτι δεν χάρηκαν πολύ με το γεγονός και με τη βοήθεια μιας ακόμη φοιτήτριας, πέρασαν όπλα από την είσοδο και άνοιξαν πυρ κατά της παρέας του Τζέιμς.

Ο κατά τα φαινόμενα νέος σέντερ του Ολυμπιακού πυροβολήθηκε στο αριστερό πόδι, ο Σαμ Ασαολού στο κεφάλι και στον σβέρκο, ο Ααρόν Τζάκσον της ΤΣΣΚΑ είχε ένα επιφανειακό τραύμα στον καρπό, ο Στούαρντ Μπαλντονάντο στην πλάτη και τον αγκώνα και ο Κότζο Μενσά στον ώμο.

Μετά το περιστατικό όλοι έπαιξαν επαγγελματικά σε κάποια ομάδα, εκτός από τον Ασαολού, ο οποίος υπέστη μόνιμες βλάβες από το ατύχημα.

Και οι 5 παίκτες κατέθεσαν μήνυση κατά του πανεπιστημίου τους, στην οποία ζητούσαν αποζημίωση, διότι η διοίκηση δεν διασφάλισε την ασφαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Ο δικαστής απέρριψε τις μηνύσεις τους, δικαιώνοντας τους ανθρώπους του πανεπιστημίου.

Οι δύο δράστες τιμωρήθηκαν με φυλάκιση. Ο ένας με δις ισόβια, ενώ ο άλλος με 14 χρόνια, επειδή δεν,.. πέτυχαν κανέναν και αποφυλακίστηκε μετά από 7 χρόνια.

Το πρώτο του συμβόλαιο και η Μακάμπι

Ο Τζέιμς αποφοίτησε από το κολέγιο το 2008 και ενώ είχε δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ δεν τον επέλεξε κάποια ομάδα. Έτσι, αποφάσισε να κυνηγήσει την τύχη του εκτός ΗΠΑ και βρήκε το πρώτο του συμβόλαιο στο Ισραήλ και τη Μπνέι Χασαρόν.

Μετά από τρεις σεζόν, όπου παρουσίαζε συνεχής βελτίωση, ο Τζέιμς υπέγραψε στην καλύτερη ομάδα της χώρας, τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Εκεί, λατρεύτηκε από τους πολύ απαιτητικούς οπαδούς της ομάδας και έφτασε στο σημείο να γίνει ακόμη και αρχηγός, γράφοντας ιστορίας καθώς έγινε ο πρώτος μη Ισραηλινός στην ιστορία της.

Η ατυχία του χτύπησε την πόρτα και τη χρονιά που η Μακάμπι κατέκτησε την Ευρωλίγκα κόντρα στη Ρεάλ, ο Τζέιμς απουσίασε. Αντιμετώπισε πρόβλημα στη μέση, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και έτσι είδε τους συμπαίκτες του να σηκώνουν το τρόπαιο από την κερκίδα.

Η φυγή του Μπλατ και η Αρμάνι

Μετά το τέλος της σεζόν, ο Ντέιβιντ Μπλατ, ο άνθρωπος που τον πίστεψε και τον έκανε ηγέτη της ομάδας, αποχώρησε από τη Μακάμπι για το ΝΒΑ και τους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Η διοίκηση της τότε πρωταθλήτριας Ευρώπης αποφάσισε τη διακοπή του συμβολαίου του Τζέιμς προβληματισμένη από τον σοβαρό τραυματισμό του.

Λίγες ημέρες αργότερα συμφώνησε με την Αρμάνι Μιλάνο για συμβόλαιο δύο χρόνων, το οποίο δεν ολοκλήρωσε και έλυσε κοινή συναινέσει με τη διοίκηση της ιταλικής ομάδας. Φανερά επηρεασμένος από τον τραυματισμό του, δε κατάφερε ποτέ να βρει ρυθμό με την Αρμάνι και έτσι ήταν επόμενο να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Η άρνηση του να αγωνιστεί στο Παρίσι

Η έναρξη της φετινής σεζόν βρήκε τον Σον Τζέιμς να αγωνίζεται στο ισπανικό πρωτάθλημα και τη Μπιλμπάο. Η εικόνα του είναι πολύ καλύτερη από ό,τι στο Μιλάνο και είναι από τους πλέον καταλυτικούς παίκτες της ομάδας του σε Ισπανία, αλλά και EuroCup.

Λίγες ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 129 ανθρώπων, η Μπιλμπάο έπρεπε να ταξιδέψει στη γαλλική πρωτεύουσα για να αντιμετωπίσει τη Ναντέρ για το EuroCup.

Ο Τζέιμς αποφάσισε να μη ταξιδέψει με την υπόλοιπη αποστολή, δηλώνοντας πως δεν αισθανόταν ασφαλής να βρεθεί στην πόλη του φωτός μετά τα τελευταία γεγονότα. Η απόφαση έγινε αποδεκτή αμέσως από τη διοίκηση της Μπιλμπάο, σκεφτόμενη προφανώς το παρελθόν του Τζέιμς και τα όσα είχε ζήσει πολλά χρόνια νωρίτερα.

Πλέον ο Τζέιμς ετοιμάζεται να γίνει ξανά μέλος μιας ομάδας που έχει πανηγυρίσει το τρόπαιο της Ευρωλίγκας. Στα 32 του έχει μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία για να κατακτήσει τίτλους, αποδεκνύοντας παράλληλα πως η εμπειρία και η διάρκεια σε υψηλό επίπεδο αποτελούν εφόδια για να βρεις δουλειά σε μεγάλη ομάδα.

Σαφέστατα και ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού δεν είναι Γιανγκ, ενδεχομένως να μην ήταν η πρώτη επιλογή του Ολυμπιακού, αν ήμασταν στην καλοκαιρινή περίοδο όταν «χτίζονται» οι ομάδες, αλλά για τα δεδομένα της εποχής και της λειψανδρίας στη συγκεκριμένη θέση ο Τζέιμς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια αξιόπιστη λύση,