Όταν ο Μάτζικ σόκαρε τον πλανήτη (vids&pics)

Όταν ο Μάτζικ σόκαρε τον πλανήτη (vids&pics)

bet365

«Εξαιτίας του ιού HIV τον οποίο απέκτησα, αναγκάζομαι να ανακοινώσω την απόφαση μου να αποσυρθώ από το μπάσκετ» είπε σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια ο Μάτζικ Τζόνσον.

Το gazzetta.gr αποφάσισε να μην κάνει ένα συνηθισμένο αφιέρωμα στη καριέρα και τη ζωή του θρυλικού παίκτη, αλλά να παραθέσει τις πιο σημαντικές αντιδράσεις των παικτών του ΝΒΑ, όταν πληροφορήθηκαν την είδηση.

Μια είδηση την οποία γνωστοποίησε ο ίδιος ο Μάτζικ Τζόνσον σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, δύο εβδομάδες αργότερα, στο Λος Άντζελες. Τα νέα διαδόθηκαν αστραπιαία, παρά την έλλειψη του ίντερνετ και της τεχνολογίας.

Η συνέντευξη τύπου του Μάτζικ και η διάδοση της είδησης

Την εποχή εκείνη ο κόσμος ήταν ανενημέρωτος όσον αφορά το τι ακριβώς σημαίνει HIV και AIDS. Αυτό που γνώριζαν οι περισσότεροι ήταν πως όποιος ήταν φορέας του ιού θα πέθαινε σίγουρα και λογικά σύντομα.

Παρότι ο Μάτζικ είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, επέστρεψε στο all star game του 1992, αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, ως μέλος της περίφημης dream team.

Η αντίδραση του Μαλόουν και το αρνητικό ρεύμα

Η απόφαση που προκάλεσε πλήθως αντιδράσεων ωστόσο ήρθε την επόμενη χρονιά, όταν ο Τζόνσον δήλωσε πως θα επιστρέψει κανονικά στο ΝΒΑ τη σεζόν 1992-93. Τότε, αρκετοί παίκτες του ΝΒΑ με μπροστάρη τον Καρλ Μαλόουν εξέφρασαν ανοιχτά την ανησυχία τους για το γεγονός πως θα έπρεπε να συνυπάρξουν, πόσο μάλλον να αγωνιστούν, στο ίδιο παρκέ με τον φορέα Μάτζικ.

«Κοιτάξτε αυτό, γρατσουνιές και κοψίματα παντού πάνω μου. Τα παθαίνω αυτά κάθε βράδυ, σε κάθε παιχνίδι. Δε μπορεί κανείς να μου εγγυηθεί πως δεν κινδυνεύω, όπως επίσης κανείς παίκτης στο ΝΒΑ δε μπορεί να αρνηθεί ότι το χει σκεφτεί» δήλωσε ο Καρλ Μαλόουν, φόργουορντ των Γιούτα Τζαζ.

«Το γεγονός πως επέστρεψε δεν μου λέει κάτι. Δεν είμαι οπαδός. Δεν είμαι μαζορέτα. Μπορεί να ναι καλό για το μπάσκετ, αλλά πρέπει να δούμε λίγο πιο πέρα από αυτό. Υπάρχουν πολλοί νέοι αθλητές που έχουν πολλά χρόνια ζωής μπροστά τους. Δεν έχει σημασία το τι έγινε το καλοκαίρι με την Dream Team. Τώρα επιστρέφουμε στην πραγματικότητα»

Εκτός από τον Μαλόουν, πολλοί παίκτες, παράγοντες, αλλά και προπονητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση της λίγκας να επιτρέψει στον Τζόνσον να αγωνίζεται κανονικά.

Ο Τζέραλντ Γουίλκινς, παίκτης των Νικς και Καβαλίερς είχε δηλώσει: «Άπαντες μιλάνε για αυτό. Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται. Θα είναι επικίνδυνο για όλους μας, αλλά μιλάμε για τον Μάτζικ Τζόνσον και έτσι ο κόσμος πετά «λευκή πετσέτα»».

Η απάντηση του Μάτζικ

Σε συνέντευξη του στο Sports Illustrated, ο Μάτζικ παραδέχθηκε πως ακόμα και ο ίδιος, πριν μάθει για την ασθένεια του, δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα γι' αυτή. Οπότε ήταν φυσικό τα λόγια του Μαλόουν, ενός παίκτη που μεσουρανούσε στο ΝΒΑ εκείνη την περίοδο να έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην κοινή γνώμη, για τον Μάτζικ.

«Είναι σαν να σου λέει ένας καλός σου φίλος πως δε μπορείτε να κάνετε παρέα πλέον», είπε για όλους τους παίκτες που τέθηκαν ανοιχτά εναντίον του. «Ξέρω τους περισσότερους από αυτούς πολύ καλά και όντως με πόνεσαν αυτά που είπαν. Ειδικά ο Καρλ. Άνθρωπος είμαι. Ήταν λογικό να πληγωθώ. Με πονάει πολύ που δεν είμαι στο γήπεδο. Με πονάει που έχει γίνει μήνυση απέναντί μου. Ο Καρλ θα μπορούσε να έχει ανακαλέσει. Από σεβασμό», πρόσθεσε αναφορικά με την κακή κριτική που δεχόταν.

Η συγνώμη του Μαλόουν

Για να ανακαλέσει ο Μαλόουν έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια. «Ίσως θα έπρεπε να μην είχα πει τίποτα, αλλά εννοούσα όσα είπα. Ήμουν μικρός τότε και δεν ήξερα πολλές πληροφορίες για την κατάσταση», είπε ο «ταχυδρόμος».

«Δεν είχα την οικειότητα να τον πάρω τηλέφωνο σπίτι, να του ζητήσω συγνώμη και να τελειώσει το θέμα εκεί. Αποφάσισα πως ήταν καλύτερα να πάω να τον δω για να ξεκαθαρίσει μια για πάντα η κατάσταση. Το πρόβλημα ήταν πως τότε η είδηση ήταν τεράστια και έτσι δόθηκε απίστευτη δημοσιότητα σε όσα είχα πει. Σήμερα όμως ο κόσμος καταλαβαίνει πως δεν είχα τίποτα να κάνω με την απόσυρση του Μάτζικ» ήταν η τελευταία δήλωση του Μαλόουν επί του θέματος.

Η αντίδραση του ιδιοκτήτη των Λέικερς

Συγκλονιστική ήταν η εξομολόγηση του Τζέρι Μπας, ιδιοκτήτη των Λος Άντζελες Λέικερς, ο οποίος δήλωσε πως ένιωθε σα να ακούει έναν μελλοθάνατο να δίνει τον τελευταίο του λόγο.

«Η αίσθησή μου όταν ανακοίνωσε ότι είναι φορέας του ιού, ήταν σα να έλεγε κάποιος πως «πρόκειται να πεθάνω». Δε μπορούσα να το δεχθώ, ήταν πολύ βαρύ για μένα. Όπως έφευγα από τη συνέντευξη τύπου τα πόδια μου έτρεμαν, ζαλιζόμουν. Άρχισα να καταρρέω, αλλά ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ με έπιασε. Με κράτησε όρθιο και φύγαμε μαζί. Δε μπορούσα να το πιστέψω», τόνισε ο Τζέρι Μπας, ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 80 ετών τον Φλεβάρη του 2013.

Η κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης

Η πάθηση του Τζόνσον και η απόφασή του να τη δημοσιοποιήσει αποδείχθηκε κομβική για την μετέπειτα αντιμετώπιση τόσο των φορέων του ιού, όσο και για τον ιό αυτόν καθ' αυτόν. Άπαντες κινητοποιήθηκαν προκειμένου να μάθουν περισσότερα, αλλά και στον τομέα της επιστήμης έγιναν πολύ μεγάλα βήματα όσον αφορά την αντιμετώπισή του.

Ο Μάτζικ Τζόνσον είναι από τους ανθρώπους που έχουν συμβάλλει πολύ στις έρευνες με δωρεές, αλλά έχει βοηθήσει πολύ στο να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά συμβαίνει με τον HIV.

 

NBA Τελευταία Νέα