Όσα θέλετε να ξέρετε για το Προολυμπιακό τουρνουά

Αντώνης Καλκαβούρας
Όσα θέλετε να ξέρετε για το Προολυμπιακό τουρνουά

bet365

Η απολογιστική Συνέντευξη Τύπου του προέδρου της FIBA, Τουγκάι Ντεμιρέλ για τα φλέγοντα θέματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και όχι μόνο. Η ενημέρωση για το Προολυμπιακό τουρνουά.

Ο πρόεδρος της FIBA Europe, Τουργκάι Ντεμιρέλ αρχικά χαρακτήρισε την διοργάνωση άκρως επιτυχημένη από οικονομικής απόψεις, αλλά και πολύ συναρπαστική, από πλευράς αγωνιστικού ενδιαφέροντος. «Σπάσαμε το φράγμα των 630.000 εισιτηρίων, ενώ πριν δύο χρόνια στη Σλοβενία ο συνολικός των φιλάθλων έφτασε στις 358.000 και τους αγώνες κάλυψαν περισσότεροι από 1500 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι από 40 χώρες», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος και συνέχισε: «Ο Τόνι Πάρκερ έσπασε το ρεκόρ πόντων και ο Γκαζόλ έφτασε στον 8ο τελικό της καριέρας του σε διεθνείς διοργανώσεις».

Στα διαδικαστικά για την επόμενη διοργάνωση τώρα, όσες ομοσπονδίες θέλουν να καταθέσουν υποψηφιότητα για να αναλάβουν το Eurobasket του 2017, μπορούν να τον κάνουν από την 1η Οκτώβρη μέχρι τις 2 Νοεμβρίου. Όπως έγινε γνωστό ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από 11-12 χώρες. Η απόφαση αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου στη συνεδρίαση του κεντρικού συμβουλίου της FIBA.

Από το 2017 και μετά το Eurobasket και το Παγκόσμιο θα γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια και η πρόκριση θα εξασφαλίζεται μέσω προκριματικών στη διάρκεια της χρονιάς.Το επόμενο Μουντομπάσκετ είναι το 2019 στην Κίνα.

Τι ισχύει με το Προολυμπιακό

Tην ενημέρωση για το προολυμπιακό τουρνουά του ερχόμενου Ιουνίου έκανε ο εκτελεστικός διευθυντής της FIBA Europe, Καμίλ Νόβακ

«Στη συνεδρίαση της FIBA στη Γενεύη το Νοέμβριο, θα ληφθεί η απόφαση για το που θα γίνουν τα τα τρία διαφορετικά τουρνουά του προολυμπιακού, το οποίο θα αποτελείται από 18 ομάδες, δηλαδή 3 ομίλους των 6 ομάδων. Ο νικητής κάθε ομίλου θα βρεθεί στο Ρίο, ενώ οι 22 ομοσπονδίες που ήταν στο Eurobasket και δεν προκρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μπορούν να καταθέσουν υποψηφιότητα για την διοργάνωση ενός ομίλου, με την προθεσμία να λήγει 2 εβδομάδες μετά τη λήξη του πανασιατικού πρωταθλήματος.», επεσήμανε ο Τσέχος αξιωματούχος.

Στις 15 ομάδες που έχουν ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους, θα προστεθούν 3 που πάρουν wild cards (δεν υπάρχει γεωγραφικό κριτήριο). Αν κάποια ευρωπαϊκή χώρα αναλάβει προολυμπιακό (1,7 εκ. Ευρώ fee στην FIBA) και δεν είναι μέσα στις πρώτες 7 αυτού του Eurobasket παίρνει απευθείας πρόκριση για το επόμενο του 2017.«Αυτό όμως δεν εξασφαλίζει ότι όλοι ή έστω ένας όμιλος (από τους τρεις) θα γίνει απαραίτητα στην Ευρώπη. Όπως επίσηςμ μπορεί να γίνουν όλα στη Γηραιά ήπειρο, μπορεί και κανένα!», εξήγησε ο κ. Νόβακ, αν και η λογική λέει ότι τουλάχιστον δύο όμιλοι θα φιλοξενηθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Όσον αφορά στα κριτήρια για την κλήρωση των τριών ομίλων, δεν αναλύθηκαν ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, θα ληφθεί υπ’ όψιν το FIBA ranking αλλά και τα αποτελέσματα των ομάδων στις τελευταίες διοργανώσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθούν τρία ισάξια γκρουπ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα