To παρασκήνιο της μεταγραφής του Λαβάλ στον Παναθηναϊκό

To παρασκήνιο της μεταγραφής του Λαβάλ στον Παναθηναϊκό

Άρης Λαούδης
To παρασκήνιο της μεταγραφής του Λαβάλ στον Παναθηναϊκό

bet365

Το gazzetta.gr γράφει για τα όσα προηγήθηκαν της μεταγραφής του Λαβάλ στον Παναθηναϊκό, για τους Τούρκους που δεν είχαν ιδέα για το «πράσινο» ενδιαφέρον και τον Λαβάλ που αρχικά σκόπευε να γυρίσει στις ΗΠΑ για να αναζητήσει 10ήμερο συμβόλαιο στο ΝΒΑ.

Μια καλή μεταγραφή για να γίνει χρειάζεται δύο τουλάχιστον προϋποθέσεις: Χρήματα και καλό timing. Κι αν το πρώτο είναι αποκλειστικά στο χέρι του εκάστοτε χρηματοδότη, το δεύτερο χρειάζεται τύχη και ικανότητα, σαν κι αυτή που είχε ο Παναθηναϊκός στην περίπτωση του Λαβάλ.

Αυτό λοιπόν που δεν έγινε τις δύο προηγούμενες φορές, έγινε την... τρίτη και φαρμακερή και ο Νιγηριανόαμερικανός σέντερ φόρεσε την πράσινη φανέλα για να ενισχύσει τον Παναθηναϊκό σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το gazzetta.gr έχει το παρασκήνιο της μεταγραφής του Λαβάλ από την Τραμπζονσπόρ, καταγράφει κάποιες άγνωστες λεπτομέρειες και εξηγεί γιατί η ολοκλήρωση της μεταγραφής βασίστηκε στο καλό timing και τις έξυπνες κινήσεις που προαναφέραμε.

Ο Λαβάλ, όπως είπε και ο πρώην προπονητής του Νέναντ Μάρκοβιτς στον Αντώνη Καλκαβούρα, δεν περνούσε καλά το τελευταίο δίμηνο στην Τουρκία και πριν από ένα μήνα ζήτησε από την ομάδα του να αποχωρήσει. Στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε την επιστροφή στις ΗΠΑ, θεωρώντας πως θα είναι ευκολότερο να αναζητήσει ένα 10ήμερο συμβόλαιο στο ΝΒΑ, από το να βρει ομάδα στην Ευρωλίγκα, με δεδομένο ότι το Τοπ-16 είχε ξεκινήσει και δεν υπήρχε η δυνατότητα να αγωνιστεί σε κάποια απ' αυτές.

Η διοίκηση της Τρόμπζονσπορ δεν ήταν θετική στο να αποδεσμεύσει τον παίκτη, αλλά από την άλλη δεν μπορούσε να κρατήσει έναν αθλητή που είχε το μυαλό του αλλού και δεν έδειχνε διάθεση να μεταπεισθεί, έστω κι αν η στάση του ήταν επαγγελματικότατη από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα.

Θα μπορούσαν βεβαίως οι Τούρκοι να «πατήσουν» πάνω στο συμβόλαιο, να υποχρεώσουν τον Λαβάλ να παραμείνει, ωστόσο καμία από τις δύο πλευρές δεν θα έπαιρνε αυτό που χρειαζόταν από μια υποχρεωτική συνεργασία. Στο συμβόλαιο του Λαβάλ δεν υπήρχε καμία ρήτρα αποδέσμευσης για ομάδα της Ευρωλίγκας, όπως αναφέρθηκε στην Ελλάδα, οπότε η τελική απόφαση ανήκε αποκλειστικά και μόνο στην Τραμπζονσπόρ και ο παίκτης ήταν υποχρεωμένος να την σεβαστεί, ανεξάρτητα αν του άρεσε ή όχι.

Λίγο προτού μπούμε στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, ο Παναθηναϊκός πήρε την απόφαση να ξαναχτυπήσει την πόρτα του Λαβάλ, αυτή τη φορά με σκοπό να «κλείσει» το θέμα, σε περίπτωση που ο παίκτης θα μπορούσε να αποδεσμευτεί από την Τραμπζονσπόρ. Ταυτόχρονα, οι πιέσεις του ίδιου στην τουρκική ομάδα συνεχίζονταν και οι Τούρκοι άρχισαν να σκέφτονται το ενδεχόμενο να γλιτώσουν χρήματα από το συμβόλαιό του, επιτρέποντάς του να φύγει από την ομάδα με πιθανότερο προορισμό τις ΗΠΑ.

Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις του παίκτη με τον Παναθηναϊκό ήταν σύντομες, καθώς οι «πράσινοι» ήταν αποφασισμένοι να προχωρήσουν την μεταγραφή, με τον Ιβάνοβιτς να θεωρεί πως είναι η καταλληλότερη περίπτωση στην αγορά, δεδομένων των συνθηκών. Σε λιγότερα από τρία 24ωρα οι δύο πλευρές είχαν δώσει τα χέρια κι αυτό που απέμενε ήταν η αποδέσμευση του Λαβάλ από την ομάδα του προκειμένου να κλείσει και τυπικά τη μεταγραφή.

Σημαντικότατη λεπτομέρεια; Η Τραμπζονσπόρ δεν είχε ιδέα για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού και δεν έπρεπε να το μάθει για ευνόητους λόγους. Πρώτον, γιατί ενδεχομένως να άλλαζε άποψη και δεύτερον γιατί θα μπορούσε να αξιώσει «τρελό» buy out προκειμένου να αποδεσμεύσει τον παίκτη και δεν υπήρχε κανένας λόγος να δοθεί, από την στιγμή που οι Τούρκοι είχαν σχεδόν αποφασίσει να τον αφήσουν ελεύθερο.

Ετσι, οι «πράσινοι» κράτησαν σαν επτασφράγιστο μυστικό το ενδιαφέρον, περίμεναν υπομονετικά να τελειώσει η συνεργασία του Λαβάλ με την Τραμπζονσπόρ κι όταν πλέον το χαρτί της αποδέσμευσης ήταν στα χέρια του παίκτη, τότε γνωστοποίησαν το ενδιαφέρον και ουσιαστικά την οριστικοποίηση της μεταγραφής.

Ετσι, το σίριαλ που μάς απασχόλησε τρεις φορές την τελευταία διετία έφτασε στο τέλος του. Θυμίζουμε πως ο Παναθηναϊκός είχε εκφράσει ενδιαφέρον άλλες δύο φορές, τη μία επί Πεδουλάκη, όταν ο Λάσμε καθυστερούσε να απαντήσει και την δεύτερη τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, προτού τελικά αποκτηθεί ο Ράιτ. Τότε, άνθρωπος του «τριφυλλιού» είχε κάνει διερευνητική κρούση για τον Λαβάλ, αλλά το ενδιαφέρον έμεινε στα λόγια και δεν υπήρξε συνέχεια.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα