Βρε καλώς τον... Ντέρικ Ρόουζ! (pics)

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Βρε καλώς τον... Ντέρικ Ρόουζ! (pics)
Στην πρεμιέρα του β' γύρου της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκας ο (αήττητος, με 5-0) Ολυμπιακός υποδέχεται τη Βαλένθια και ο Βασίλης Σκουντής γράφει για τον παίκτη που πλασαρίστηκε ως "ο Ευρωπαίος Ντέρικ Ρόουζ" και δεν θα τον ξεχάσει ποτέ του ο Ντέηβιντ Στερν!

Πέρασαν ένας μήνας και τέσσερις μέρες από το βράδυ που ο Ολυμπιακός , με τον Μίλαν Τόμιτς να εφαρμόζει τη τη λογική του "πατάω ένα κουμπί και βγαίνει μια κοντή (πεντάδα)" άλωσε τη Βαλένθια και απόψε οι δυο ομάδες ξαναβρίσκονται αντιμέτωπες...

Δυο ομάδες που ωστόσο δεν είναι ίδιες, διότι ο μεν Ολυμπιακός (5-0) έχει πλέον ως προπονητή τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και -καταδικασμένος να λέει "φύγε εσύ, έλα εσύ"- διαθέτει τον Ντάρντεν, αλλά έχασε τον Λοτζέσκι, η δε Βαλένθια (1-4), σε σχέση με τον αγώνα του πρώτου γύρου, ποντάρει στην παρουσία του Ντούμπλιεβτς, θα στερηθεί των υπηρεσιών του Βαν Ρόσομ και αντί του Μπάικς, έφερε μαζί της τον Ευρωπαίο Ντέρικ Ρόουζ!

Πάταξον μεν, άκουσον δε...

Αυτή την ετικέτα δεν την έβαλα εγώ στον Νεμάνια Νέντοβιτς, αλλά του την κόλλησαν οι Αμερικανοί τη βραδιά του περυσινού ντραφτ: δεδομένου μάλιστα ότι οι λεγάμενοι είναι μανούλες στο μάρκετινγκ και ξέρουν, όσο κανείς άλλος, να πλασάρουν το προϊόν τους, η ταμπέλα προφανώς βοήθησε τον Σέρβο compo guard να επιλεγεί στο Νο 30 από τους Φοίνιξ Σανς, οι οποίοι τον παραχώρησαν στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς.

Παρεμπιπτόντως η επιλογή του Νέντοβιτς στο Νο 3ο του ντραφτ υπήρξε ένα ιστορικό γεγονός, που αποκτά... μουσειακό χαρακτήρα, διότι

ήταν το τελευταίο όνομα που αναφώνησε ο Ντέηβιντ Στερν, κλείνοντας την τριαντάχρονη θητεία του στη θέση του κομισάριου του ΝΒΑ! Το 1984 είχε κάνει την πρεμιέρα του στη διαδικασία επιλογής με τον Χακίμ Ολάζουον και το 2013 έκλεισε με τον Νέντοβιτς, καθώς στη διαδικασία του δεύτερου γύρου έπιασε δουλειά ο διάδοχός του Ανταμ Σίλβερ...

Επιλέχθηκε λοιπόν ο Νέντοβιτς από τους Γουόριορς, αλλά πού να χωρέσει ο φουκαράς σε μια περιφερειακή γραμμή στην οποία όχι απλώς υπήρχαν (ή υφίστανται ακόμη), αλλά οργίαζαν κιόλας ο ...ηλεκτρικός Στεφ Κάρι, ο (αφανής MVP της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ στο εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο) Κλέι Τόμπσον, ο Τόνι Ντάγκλας, ο Τζόρνταν Κρόφορντ, ο Στιβ Μπλέικ, ο Μαρσόν Μπρουκς;

Ελα μου ντε ή μάλλον έλα μου Ντέντοβιτς!

Στους Γουόριορς ο Μαρκ Τζάκσον του έδωσε 141 λεπτά σε 24 αγώνες, στους οποίους ο Σέρβος γκαρντ πέρασε απαρατήρητος, με μέσο όρο 1.1 πόντους, 0.6 ριμπάουντ και 0.5 ασίστ, ενώ στα διάφορα "aller retour"πουβέκανε από και προς τη θυγατρική ομάδα τους στη D-League, τους Σάντα Κρουζ Γουόριορς, "έγραψε" 14.2 πόντους, 2.5 ριμπάουντ και 4.2 ασίστ. Τον Ιούλιο του 2014 στο Summer League ο Νέντοβιτς ανέβασε τις επιδόσεις τους σε 9.4 πόντους, 2.0 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ, χωρίς ωστόσο να πείσει τον (διάδοχο του Τζάκσον, ο οποίος επέστρεψε ως σχολιαστής στο ESPN) Στιβ Κερ ότι αξίζει μια θέση στο ρόστερ της φιλόδοξης ομάδας του.

Το αποτέλεσμα; Στις 11 Νοεμβρίου ο Νέντοβιτς κόπηκε από το Γκόλντεν Στέιτ, δυο μέρες αργότερα έβαλε τη τζίφρα του στο διετές συμβόλαιο που του προσέφερε η Βαλένθια, η οποία το προηγούμενο βράδυ είχε γνωρίσει την ήττα από τη Νεπτούνας στην Κλαϊπέδα και σήμερα θα κάνει το ντεμπούτο του φορώντας την πορτοκαλί φανέλα με το Νο 8: για την ακρίβεια, θα κάνει το δεύτερο ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα στην οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 2012-13 με τη Λιέτουβος Ρίτας, έχοντας μέσο όρο 9.8 πόντους, 2.5 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ, ενώ την ίδια σεζόν στη λιθουανική λίγκα παρήγαγε 11.1 πόντους, 2.3 ριμπάουντ και 3.8 ασίστ.

Ο πελάτης του πολυμήχανου ατζέντη Μίσκο Ρασνιάτοβιτς γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου του 1991 στο Νόβα Βάρος της Σερβίας, έχει ύψος 1μ.91 και άρχισε να παίζει μπάσκετ στο Ασκολι της Ιταλίας, όπου μετακόμισαν οικογενειακώς, επειδή ο πατέρας του αγωνιζόταν στην τοπική ομάδα του χάντμπολ. Οταν επέστρεψε στη γενέτειρα του εντάχθηκε στη Νόβα Βάρος, ενώ το 2005 μετακόμισε στον Ερυθρό Αστέρα, όπου παρέμεινε επί τέσσερις σεζόν και στη συνέχεια μετανάστευσε στο Βίλνιους και από εκεί στο Οκλαντ.

Δεν είναι κακός παίκτης ο Νέντοβιτς, τουναντίον διαθέτει κάποια στοιχεία που τον καθιστούν ξεχωριστό, όπως το πολύ γρήγορο πρώτο βήμα, η εκρηκτικότητα, η ορμητικότητα, η έφεση του στα τελειώματα των επιθέσεων με διεισδύσεις κοντά στο καλάθι η δυνατότητα του να ανταποκριθεί και στις δυο θέσεις των γκαρντ. Χάρη σε αυτές τις αρετές του έβαλε-το βράδυ του ντραφτ- τους Γουόριορς στο τριπάκι τριών διαφορετικών deals και έδωσε την ευκαιρία στους αναλυτές του ESPN να τον αποκαλέσουν "Ευρωπαίο Ντέρικ Ρόουζ", ενώ ο Τζάκσον είχε δηλώσει ότι "είμαι εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα και από την ικανότητα του στην αλλαγή κατεύθυνσης και στην προσποίηση".

Οντας 23 χρονών και μολονότι τους παίκτες αυτής της ηλικίας, οι συμπατριώτες του τους θεωρούν ήδη βετεράνους (!), ο Νέντοβιτς συνεχίζει να βελτιώνει κομμάτια του παιχνιδιού του (όπως το τζαμπ σουτ και η άμυνα) και να εξελίσσεται.

Το καλοκαίρι του 2013 ο Νέντοβιτς ήταν μια από τις επιλογές του Ντούσαν Ιβκοβιτς στην ανανεωμένη Εθνική ομάδα της Σερβίας, που εντέλει κατέλαβε την έβδομη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Το "αριστούργημα" του στη διοργάνωση υπήρξε το ματς με την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία (77-65), στο οποίο παίζοντας απέναντι στον Τόνι Πάρκερ είχε 17 πόντους με 5/8 τρίποντα, ενώ συνολικά στη διοργάνωση είχε μέσο όρο 8.9 πόντους, 2.6 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ. Ο Σέρβος γκαρντ απουσίασε λόγω τραυματισμού στο πόδι από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και ως εκ τούτου έχασε την ευκαιρία να παίξει στον τελικό κόντρα στον Κάρι και στον Τόμπσον και να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο.

Την ημέρα της παρουσίασης του από τη Βαλένθια ο Νέντοβιτς τόνισε ότι "έμαθα πολλά πράγματα από τον Στεφ Κάρι, που είναι ένας μεγάλος μαέστρος, επιστρέφω στην Ευρώπη έχοντας βελτιώσει το παιχνίδι μου και ανυπομονώ να το δείξω στο γήπεδο, αρχής γενομένης από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό". Μάλιστα ο Σέρβος γκαρντ δήλωσε χαρούμενος και κολακευμένος, που θα ντεμπουτάρει με τη Βαλένθια, "σε ένα τόσο δύσκολο ματς απέναντι σε μια πολύ ισχυρή και αήττητη ομάδα και μάλιστα στην έδρα της"

Κατόπιν τούτου, για τον Νέντοβιτς ισχύει το 'ιδού ο Σπανούλης, ιδού και το πήδημα"!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3