Το... ανέκδοτο της 5ετίας: Ο Διαμαντίδης έπαιξε 15 λεπτά!

Το... ανέκδοτο της 5ετίας: Ο Διαμαντίδης έπαιξε 15 λεπτά!

Άρης Λαούδης
Το... ανέκδοτο της 5ετίας: Ο Διαμαντίδης έπαιξε 15 λεπτά!

bet365

Βλέπεις την στατιστική και αναρωτιέσαι: Διαμαντίδης και 15 λεπτά συμμετοχής, πώς συνδυάζονται; Κι όμως, να που συνδυάζονται... Το ρεκόρ πενταετίας του αρχηγού, η ατάκα του Ομπράντοβιτς και η τελευταία φορά στην Ευρωλίγκα που κάθισε περισσότερο από 25 λεπτά στον πάγκο.

Βλέπεις την στατιστική και αναρωτιέσαι: Διαμαντίδης και 15 λεπτά συμμετοχής, πώς συνδυάζονται; Κι όμως, να που συνδυάζονται...

Η πρεμιέρα του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα επιφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη κι αυτή δεν ήταν άλλη από το γεγονός ότι ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς κατάφερε να βγάλει το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της χρονιάς με τον αρχηγό να βρίσκεται στον πάγκο για 25 ολόκληρα λεπτά.

Ενα από τα... αιώνια ερωτήματα των φίλων του Παναθηναϊκού την τελευταία τριετία αφορούσε στην επόμενη μέρα της ομάδας, μετά την αποχώρηση του Διαμαντίδη και απ' ό,τι φαίνεται ο Ιβάνοβιτς βάλθηκε να βρει τη λύση. Ποιος δεν θυμάται τον Παναθηναϊκό να καταρρέει με την έξοδο του «Μήτσου» και τον εκάστοτε προπονητή να ψάχνει από άκρη σ' άκρη στον πάγκο και και τελικά να καταλήγει πάλι στον... Διαμαντίδη, είτε για να συμμαζέψει τα πράγματα, είτε για να δώσει την ώθηση και να έρθει η νίκη.

Τα 15 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα που αγωνίστηκε ο αρχηγός στον αγώνα με την Τουρόφ αποτελούν ρεκόρ πενταετίας για τον ίδιο (!), καθώς είναι η πρώτη φορά που κάθεται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στον πάγκο, χωρίς να υποφέρει από κάποιον τραυματισμό. Η τελευταία ήταν τη σεζόν 2009-10, επί Ομπράντοβιτς ακόμη, όταν ο Διαμαντίδης έπαιξε μόλις 10:41, σ' έκεινο τον αγώνα - θρίλερ στη Ρωσία με την Χίμκι που κρίθηκε στην παράταση.

Εκτοτε και με εξαίρεση τον πρώτο αγώνα με την Ζαλγκίρις στο Τοπ-16 της περιόδου 2012-13, όταν προερχόταν από τραυματισμό και ουδείς ήθελε να ρισκάρει, ο Διαμαντίδης δεν έχει παίξει ποτέ λιγότερο από 20 λεπτά, με τον χρόνο συμμετοχής του μάλιστα να αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια! Από τα 26:40 κατά μέσο την περίοδο 2009-10, πήγε στα 30:33 το 2010-11, ακολούθησαν τα 31:33 την σεζόν 2012-13 και τα 31:12 πέρυσι.

Σ' έναν βαθμό η επιλογή στην πρεμιέρα ήταν αναγκαστική, αλλά πόσες φορές στο παρελθόν ο Παναθηναϊκός βρέθηκε σε αντίστοιχη θέση, με τον αρχηγό φορτωμένο με φάουλ και τον εκάστοτε προπονητή να ρισκάρει την επιστροφή του για να σταματήσει τα «νεκρά» διαστήματα; Αρα, το γεγονός και μόνο ότι ο Ιβάνοβιτς δεν χρειάστηκε να το κάνει, αποτελεί από μόνο του ένα μεγάλο κέρδος για τον Παναθηναϊκό.

Φέτος, ο Ιβάνοβιτς μοιάζει αποφασισμένος να επαναφέρει τον Διαμαντίδη σε λογικούς χρόνους συμμετοχής. Από τα πρώτα φιλικά και παρότι δεν είχε τους τραυματίες Νέλσον, Σλότερ ή τον Μπλουμς που ήρθε αργότερα, ο Μαυροβούνιος έδειχνε με ξεκάθαρο τρόπο την απόφασή του να δώσει ανάσες στον αρχηγό, ώστε να τον έχει περισσότερο «φρέσκο» όσο η χρονιά πλησιάζει στα πιο δύσκολα.

Σε μια ανύποπτη κουβέντα πέρυσι, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έλεγε πως ο Διαμαντίδης έχει μια τριετία - τετραετία σε τοπ επίπεδο, με την προϋπόθεση πως θα παίζει 15-20 λεπτά κατά μέσο όρο και θα έχει δίπλα του συμπαίκτες που σιγά - σιγά θα παίρνουν πάνω τους κομμάτια των υποχρεώσεών του. Προφανώς, την ίδια άποψη έχει και ο Ιβάνοβιτς που προσπαθεί να περάσει από τη θεωρία στην πράξη...

Ο Μαυροβούνιος έχει λιγότερη πίεση για το αποτέλεσμα συγκριτικά με τους προκατόχους του, με δεδομένο ότι ο φετινός στόχος δεν είναι το φάιναλ, επομένως έχει την ευχέρεια να πάρει το ρίσκο, να κάνει δοκιμές και να δουλέψει για να «στρώσει» την επόμενη μέρα. Ταυτόχρονα, ο Διαμαντίδης παίρνει τις ανάσες που χρειαζόταν όλα αυτά τα χρόνια για να παρατείνει την καριέρα του σε υψηλότατο επίπεδο και να κάνει πράξη αυτό που επιθυμούν όλοι οι μπασκετικοί: Να συνεχίσει δηλαδή για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια.

ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ - ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ

2009-10: μ.ό. 26:40 - 10:41 με αντίπαλο τη Χίμκι στην κανονική περίοδο
2010-11: 30:33 - 23:10 με Μάλαγα στο Τοπ-16
2011-12: 30:30 - 20:01 με ΤΣΣΚΑ στην κανονική περίοδο
2012-13: 31:33 - 4:13 με Ζαλγκίρις στο Τοπ-16 *
2013-14: 31:12 - 20:37 με ΤΣΣΚΑ στα πλέι οφ.

 

Τελευταία Νέα