Οριστικό: Χωρίς Πανιώνιο η Α1 Κατηγορία!

Αντώνης Καλκαβούρας
Οριστικό: Χωρίς Πανιώνιο η Α1 Κατηγορία!

bet365

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν χορήγησε πιστοποιητικό συμμετοχής στους "κυανέρυθρους" παρά την θετική εισήγηση του ΕΣΑΚΕ στο αίτημα παράτασης που ζήτησε ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Πανιώνιος, Ηλίας Λιανός. Που εμπλέκεται η ΕΟΚ και σε ποια κατηγορία θα παίξει πλέον η ομάδα της Νέας Σμύρνης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Α' Εθνικής και της Α1 Κατηγορίας, η ιστορική ομάδα της Νέας Σμύρνης χάνει, για εξωαγωνιστικούς λόγους, την θέση της στην Basket League. Ο κύβος ερρίφθη από την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που μετά από πολύωρο "θρίλερ", δεν αποδέχθηκε το αίτημα της επιπλέον 10ήμερης προθεσμίας, που ζήτησε ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Πανιώνιος, Ηλίας Λιανός, προκειμένου να συγκεντρώσει όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για την λήψη του πιστοποιητικού συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Η αλήθεια είναι ότι, αρχικώς, τα μέλη της ΕΕΑ δεν αντιμετώπισαν αρνητικά, την προσπάθεια του "ισχυρού άνδρα" του ιστορικού συλλόγου να εξασφαλίσει μία 10ήμερη παράταση, αλλά του ξεκαθάρισαν, ότι για να γίνει αποδεκτό το αίτημά του, θα πρέπει να συναινέσει τόσο η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, όσο και η ελληνική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης, υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγεται το Κύπελλο (σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Πανιώνιος αγωνίζεται στις 8 Οκτωβρίου). Ο προεδρεύων της Επιτροπής, κ. Διακαναστάσης, ενημέρωσε τον κ. Λιανό, ότι η ΕΟΚ, της είχε στείλει επιστολή στις 17 Σεπτεμβρίου, με την οποία ζητούσε να τηρηθεί στο ακέραιο τα χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί στις ομάδες για την λήψη των πιστοποιητικών συμμετοχής και να μην γίνει αποδεκτό κανένα αίτημα για παράταση, τονίζοντάς του ότι μέχρι το πέρας της συνεδρίασης, η συγκεκριμένη επιστολή θα πρέπει να ανακληθεί.

Αμέσως, ο μεγαλομέτοχος της "κυανέρυθρης" ΚΑΕ, άρχισε αγώνα δρόμου προκειμένου να επικοινωνήσει τόσο με τον ΕΣΑΚΕ, όσο και με την ομοσπονδία, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του. Μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος, κ. Γιώργο Χαλβατζάκη, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ενημερώθηκε, ότι ο ΕΣΑΚΕ, με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, συναινεί στο αίτημα του Πανιωνίου. Η Ελληνική ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία "δεν έχει ουδεμία ανάμιξη στις αποφάσεις της ΕΕΑ", την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει "ανεξάρτητη αρχή, που παίρνει τις δικές της αποφάσεις" και συνεχίζει: "Απαιτούμε να σταματήσει η προσπάθεια εμπλοκής μας στην υπόθεση αυτή, αφού είναι σε όλους γνωστό ποιοι έχουν την ευθύνη για τις όποιες εξελίξεις".

Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Λιανός ήρθε σε επαφή με τους ανθρώπους της ΕΟΚ ή αν εισέπραξε αρνητική απάντηση, ούτε γράψαμε ότι η αποπομπή του Πανιωνίου από το πρωτάθλημα οφείλεται στην Ελληνική ομοσπονδία. Η ομοσπονδία άλλωστε, ζήτησε γραπτώς (το κάνει κάθε χρόνο), να τηρηθεί η νομιμότητα, ώστε να αρχίσουν κανονικά και χωρίς προβλήματα, όλες οι διοργανώσεις. Επιπροσθέτως, όλοι όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις γύρω από την ομάδα της Νέας Σμύρνης, ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που οδήγησαν τον ιστορικό σύλλογο σ' αυτή την κατάντια. Ωστόσο, όταν η ομοσπονδία μπαίνει στην διαδικασία να βγάλει μία ανακοίνωση, περί μη παρεμβατικότητας στο έργο μίας ανεξάρτητης αρχής και επίρριψης ευθυνών, αναρωτιόμαστε τι λόγο είχε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να ζητήσει την ανάκληση μίας επιστολής που η ΕΟΚ είχε στείλει πριν από 5 ημέρες; Μία επιστολή που δεν μπήκε στην διαδικασία να ανακαλέσει, γιατί ουσιαστικά, δεν είχε καμία υποχρέωση. Απλά έβγαλε μία ανακοίνωση για τις εντυπώσεις και μόνο...

Επί της ουσίας, οι "κυανέρυθροι" βρίσκονται μπροστά σ' αυτήν πρωτόγνωρη κατάσταση, επειδή ο ιδιοκτήτης τους δεν φρόντισε να λάβει τα μέτρα του, παρ' ότι έβλεπε την καταιγίδα να έρχεται! Από τον φάκελο του Πανιωνίου έλλειπαν το πρακτικό διοικητικού συμβουλίου, η τριετής μελέτη βιωσιμότητας της ΚΑΕ από ορκωτούς λογιστές και ανανέωση της εγγυητικής επιστολής μέχρι το Δεκέμβριο του 2015. Από τη στιγμή που οι "κυανέρυθροι" δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της Basket League, υποβιβάζονται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και η διοίκησή του θα αποφασίσει σε ποιο πρωτάθλημα θα συμμετάσχει.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα