Η ελληνοτουρκική συνύπαρξη και ο «αδιάβαστος» Ιλιάσοβα! (vid)

Αντώνης Καλκαβούρας
Η ελληνοτουρκική συνύπαρξη και ο «αδιάβαστος» Ιλιάσοβα! (vid)

bet365

Ο 26χρονος διεθνής Τούρκος φόργουορντ, που πίστευε ότι μόνο μία ευρωπαϊκή χώρα θα έπαιρνε wild card και δεν μπορεί να προφέρει το όνομα του Αντετοκούνμπο, μιλάει στο gazzetta.gr για τις δυσκολίες προσαρμογής στο ΝΒΑ.
Η ιστορία του μοιάζει πολύ με αυτή του Έλληνα συμπαίκτη, με διαφορά 7 ετών. Το καλοκαίρι του 2006, ο 19χρονος Έρσαν Ιλιασόβα επελέγη στο νο36 του ντραφτ από τους Μπακς και πέρασε την αμέσως επόμενη σεζόν στο Μιλγουόκι, πριν επιστρέψει για δύο χρόνια στην Ευρώπη, για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα. Το 2009 επέστρεψε στην Πολιτεία του Ουισκόνσιν και έκτοτε, αν εξαιρέσουμε το διάστημα του λοκ-άουτ (φόρεσε τη φανέλα της Εφές Πίλσεν), φοράει τη φανέλα των "ελαφιών". Τον Ιούλιο του 2012, μάλιστα υπέγραψε 5ετες συμβόλαιο (μέχρι το 2017), συνολικής αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων και φέτος είναι ο βασικός πάουερ-φόργουορντ (μ.ο. 9,9π. & 5,4ρ.) της ομάδας του Λάρι Ντριού.
Συναντήσαμε τον όχι και τόσο ομιλητικό και ανοιχτό Τούρκο άσο, που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν και γεννήθηκε τρία χρόνια νωρίτερα την επίσημη ημερομηνία (5 Μαϊου 1987), στο Χιούστον και του ζητήσαμε να μας μεταφέρει τις δυσκολίες που ο ίδιος συνάντησε την πρώτη χρονιά του στην Αμερική, έτσι για να σας πάρετε μία γεύση πόσο βαρύ φορτίο είναι για ένα παιδί 18-19 χρονών, η προσαρμογή στον τρόπο ζωής και παιχνιδιού στο ΝΒΑ!
- Εσύ μπορείς να προφέρεις το επίθετο του Γιάννη Αντετοκούνμπο; Θέλεις να κάνεις μία προσπάθεια on camera;
«Όχι ιδιαίτερα! Γιάννης Αντιο-το-κο-πούνμπο! Κοντά έπεσα, έτσι;»
- Περίμενες ποτέ ότι ένας Τούρκος κι ένας Έλληνας μπασκετμπολίστας θα έπαιζαν παρέα στην πεντάδα των Μπακς;
«Να σου πω την αλήθεια, όχι, αλλά το ΝΒΑ έχει γίνει πλέον ένα διεθνές πρωτάθλημα και πολλοί ξένοι παίκτες βρίσκονται εδώ... Για παράδειγμα, εκτός από μένα και τον Γιάννη στο Μιλγουόκι έχουμε ακόμη τον Ζάζα (σ.σ.: Πατσούλια) που είναι από την Γεωργία και τον "Σλάβα" (σ.σ.: Ραντούλιτσα) που είναι Σέρβος, οπότε είναι ωραία... Αλλά αυτό πλέον, σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν κάποιον μη Αμερικανό παίκτη...»
- Είχες ακούσει καθόλου γι' αυτόν;
«Όχι γιατί έπαιζε σε μικρότερη κατηγορία κι εγώ, μετά το λοκ-άουτ (σ.σ.: πριν από δύο χρόνια και κάτι), δεν έχω ξαναπαίξει στην Ευρώπη! Όμως είναι πολύ νέος και ταλαντούχος, έχει πολύ δρόμο μπροστά του κι ελπίζω να αναπτύξει το παιχνίδι του ακόμη περισσότερο...»
- Τα πας καλά μαζί του;
«Εννοείται! Είμαι από τους πρώτους που ενδιαφέρεται να του μιλήσει και να τον συμβουλέψει, γιατί όταν πρωτοήρθα στο ΝΒΑ, ήμουν 19 χρονών, σαν κι αυτόν και ξέρω πόσο δύσκολη είναι η προσαρμογή. Εγώ δεν ήξερα ούτε αγγλικά! Είναι δύσκολο να έρχεσαι στην Αμερική σε τόσο νεαρή ηλικία, από έναν διαφορετικό τρόπο ζωής με άλλη κουλτούρα και είναι δεδομένο ότι χρειάζεται να περάσει αρκετός χρόνος για να πεις ότι "ξέρεις, ...προσαρμόστηκα"!»
- Δεν αποκλείεται να παίξετε και αντίπαλοι αν η Ελλάδα και η Τουρκία πάρουν wild card για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα...
«Νομίζω ότι μία από τις δύο χώρες θα πάρει, οπότε δεν το βλέπω να γίνεται...»
- Τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές χώρες θα επιλεγούν από την FIBA...
«Αλήθεια; Τότε κατ' αρχήν, ελπίζω να είμαστε στο Παγκόσμιο και από 'κει και πέρα βλέπουμε...»
 

NBA Τελευταία Νέα