«Kαλή αρχή, αλλά... όχι με ντέρμπι»

Gazzetta team
«Kαλή αρχή, αλλά... όχι με ντέρμπι»
Οι 14 προπονητές της Α1 ευχήθηκαν το αυτονόητο εν όψει νέας σεζόν κι οι Πεδουλάκης και Μπαρτζώκας επανέλαβαν πως είναι νωρίς για ντέρμπι «αιωνίων». Τι δήλωσαν για τιμωρίες, ντόπινγκ και Πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων.

Μία ημέρα πριν το πρώτο τζάμπολ του νέου πρωταθλήματος πραγματοποίηθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου των προπονητών της Α1…

Αρχικά, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης, που βράβευσε τον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του Διηπειρωτικού: «Το μπάσκετ γυρνάει ξανά στο ενδιαφέρον του Έλληνα, στο πρόσωπο του Γιώργου Μπαρτζώκα βραβεύω τον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του Διηπειρωτικό».

Στη συνέχεια τόνισε: «Δεν θα μιλήσω για την περσινή χρονιά, θα μιλήσω για την φετινή χρονιά. Ήδη εδώ κι ένα μήνα μέτρησα πάνω από 85 φιλικά παιχνίδια. Ένα ενδιαφέρον που είναι πρωτόγνωρο πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος. Το φετινό πρωτάθλημα έχω την αίσθηση ότι θα είναι καλύτερο σε όλα τα επίπεδα. Είμαι σίγουρος ότι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θα τα πάνε καλά και στην Ευρώπη. Έχουμε και τον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο στο ΕuroCup. Όλες οι ομάδες πήραν τα πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρωτάθλημα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Το νέο site E.Σ.Α.Κ.Ε. ήδη έχει ανέβει».

Για να συμπληρώσει ότι: «Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε την υγεία μας. Θέλω να μιλήσω πιο πολύ για τη βία. Θέλω όλοι να βοηθήσουμε ώστε να εξαφανιστεί αυτό το φαινόμενο. Η πολιτεία έχει τις δυνάμεις να παρέμβει και στο θέμα της βίας στα γήπεδα. Οι Έλληνες προπονητές, δίνουν ένα άλλο τόνο στο Πρωτάθλημά μας. Βλέπουμε νέους παίκτες, που πιστεύω ότι θα συμμετέχουν στο μέλλον στις Εθνικές ομάδες. Ο Ε.Σ.Α.Κ.Ε είναι ανοιχτός στις συζητήσεις. Είμαστε όλοι μία οικογένεια. Καλό πρωτάθλημα, καλή αρχή κι όχι βία στα γήπεδα».

Ο Γιώργος Χαλβατζάκης σχετικά με τις ποινές κεκλεισμένων των θυρών τόνισε: «Είμαι υπέρ των γεμάτων γηπέδων Πέρσι είχαμε μία αύξηση των εισιτηρίων κατά 40%. Φέτος ευελπιστούμε να έχουμε περισσότερη αύξηση, καθώς έχουμε οχτώ επαρχιακές ομάδες και η επαρχία αγαπάει το μπάσκετ. Το θέμα είναι νομικό, γιατί αφορά και το ποδόσφαιρο. Εχουμε έρθει σε επαφές και μέχρι να έχουμε κάτι θα σας ενημερώσω».

Για το θέμα του ντόπινγκ υπογράμμισε: «Δεν θα ήθελα να είμαι αυτός που θα μιλήσω εδώ για αυτό το θέμα. Τα δείγματα ήταν καθαρά στους τελικούς, γεγονός που αποδεικνύει πως το πρωτάθλημα μας είναι καθαρό. Ο κανονισμός θα τιρηθεί και όταν κρίνει το διοικητικό συμβούλιο θα γίνουν, αρμοδιότητα έχει και το Ε.Σ.Κ.Α.Ν... Είμαι χαρούμενος που δεν βρέθηκε τίποτα στους τελικούς».

Στη συνέχεια μίλησε ο τεχνικός του πρωταθλητή Παναθηναϊκού, Αργύρης Πεδουλάκης: «Εμεις θεωρούμε πως θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα ελληνικά στοιχεία που διακατέχουν τον Παναθηναϊκό αυτά τα χρόνια. Πολύ σημαντικό είναι να κρατήσουμε το ομαδικό στοιχείο. Πολύ καλό είναι το ΝΒΑ, αλλά αυτό που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά είναι το ομαδικό στοιχείο», ήταν τα πρώτα του λόγια...

«Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλαμε αυτή την εποχή αυτό το παιχνίδι. Αρχίζει και η Ευρωλίγκα, αυτός είναι ο στόχος κακά τα ψέμματα. Οι δύο ομάδες δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, δεν πιστεύω σε φαβορί. Ο Ολυμπιακός έχασε δύο βασικά στελέχη, επέστρεψε ο Μάντζαρης. Έχουμε μία χρονιά μπροστά μας, δεν ξέρεις τι θα σε βρει σε θέματα υγείας και διαχείρισης. Έχουμε νέα παιδιά που πρέπει να μάθουν πρωταθλητισμό. Θεωρώ ότι τον Μάιο Ιούνιο θα είμαστε διαφορετικές ομάδες», συμπλήρωσε.

Για το θέμα της βίας ο Αργύρης Πεδουλάκης είπε: «Τα έχουμε ξανακούσει. Εχουμε ακούσει παίκτες και προπονητές να λένε πως θα φύγουν. Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, γιατί μας λέτε να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας. Αυτός κια ειδικά στις μέρες μας είναι πολύ επικίνδυνο. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι οι πορπονητές είναι να τα αγωνιστικά τμήματα να μην πυροδοτούν την βία. Είμαι στην Α1 από το 1983 και τα πράγματα ήταν χειρότερα. Και οι οπαδικές εφημερίδες θα πρέπει να συμβάλλουν».

Ο Αργύρης Πεδουλάκης τόνισε ακόμα πως: «Αυτό που δίνει το ελληνικό πρωτάθλημα είναι το καλό όνομα που έχει σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που γίνεται με τους Ελληνες είναι αναγακαστικό. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ξένους, οι οποίοι λένε πως αν παίξεις σε αυτό το επίπεδο μπορείς να παίξεις κι αλλού. Οι κοινοτικοί και οι ξένοι βοήθησαν τον Διαμαντίδη, τον Παπαλουκά και όλα αυτά τα παιδιά για να ανέβουν επίπεδο. Καλοί είναι οι νέοι παίκτες, αλλά δεν πρέπει να πέσει το επίπεδο της ομάδας. Ενα παράδειγμα είναι η Εθνική Νέων και πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση».

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τη σειρά του είπε: «Καλησπέρα, ο Ολυμπιακός φέτος θα προσπαθήσει να μείνει στην κορυφή, αυτό που στοχεύσαμε ήταν να ενισχυθούμε με νέους που έχουν πολύ ταλέντο που θα μπορούν να μας βοηθήσουν και στις τρεις διοργανώσεις».

Σχετικά με το ντέρμπι, ο τεχνικός των Πρωταθλητών Ευρώπης ανέφερε: «Κανείς δεν ήθελε να γίνει κάτι τέτοιο τόσο νωρίς, αλλα΄έτσι είναι το πρόγραμμα . Ολοι παίζουμε με όλους Εχουμε το νεσαβαντάζ των -2 βαθμών και των κεκλεισμένων των θυρών. Ολοι λένε πως ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί. Ενισχύθηκε πάρα πολύ. Είναι το φαβορί. Εμείς αυτό που κάναμε είναι να αναλύσουμε την περσινή χρονιά, που στους τελικούς μείναμε χωρίς δύο βασικούς παίκτες. Βαθύναμε το ρόστερ. Με τον Παναθηναϊκό θα ασχοληθούμε από σήμερα».

Για το θέμα της βίας συμπλήρωσε ότι: «Αρνούμαι να απαντήσω, υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό το θέμα. Δεν είναι οι προπονητές που θα μιλήσουν για αυτό το θέμα».

Για να καταλήξει λέγοντας πως: «Το ελληνικό μπάσκετ το σέβονται στο εξωτερικό, το είδαμε από τα παιχνίδια που παίξαμε στην Ευρώπη και στη Ν. Αμερική. Δουλεύουμε για να πάμε το ελληνικό μπάσκετ όσο πιο ψηλά γίνεται, καλούνται και όλοι οι αρμόδιοι να κάνουν το ίδιο για να μην απαξιώνουμε το υλικό που έχουμε».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γιάννης Σφαιρόπουλος που ανέφερε: «Καλησπέρα και από εμένα. Σίγουρα η αλλαγή προσώπων είναι μεγάλη στην ομάδα μας. Εφυγαν οι βασικοί πυλώνες και κάποια παιδιά που ήταν βασικοί. Το υλικό και φέτος είναι αξιόλογο. Εχουμε παίκτες που είναι πολύ καλοί και μπορούν να τους αναπληρώσουν. Είναι ντεσαβαντάζ που έμειναν μόνο 4 παίκτες από την προηγούμενη χρονιά. Θεωρούμε όμως πως κάναμε τις κατάλληλες κινήσεις για την στελέχωση της ομάδας».

Ο προπονητής του Πανιωνίου τόνισε: «Η διαφορά των μεγάλων με τους υπόλοιπους είναι μεγάλη. Δεν ξέρω αν είναι μεγαλύτερη από πέρσι, αλλά είναι μεγάλη. Στην καλή τους ημέρα οι άλλες ομάδες μπορούν να κερδίσουν τον οποιοδήποτε και αυτό δίνει ποιότητα στο πρωτάθλημα. Τα μπάτζετ παίζουν ρόλο. Είναι πολύ σημαντικό που όλες οι ομάδες έχουν μικρά ελληνόπουλα. Αυτό είναι μεγάλη πρόοδος για το μπάσκετ και τα επόμενα χρόνια θα δούμε κάτι ξεχωριστό».

Για να συμπληρώσει πως: «Είναι πρόκληση που όπως και πέρσι θα αγωνιζόμαστε σε τρεις διοργανώσεις. Πέρσι αποκλειστήκαμε νωρίς από το Κύπελλο. Φέτος περιμένουμε την κλήρωση Σημασία για εμάς έχει το ταξίδι και θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και το ταξίδι να κρατήσει περισσότερο».

Ο τεχνικός του Ρεθύμνου, Θανάσης Γιαπλές, με τη σειρά του είπε: «Καλησπέρα, καλή χρονιά. Το Ρέθυμνο με το ιδιαίτερο στυλ που έχει προσπαθεί να συνδυάζει το θέαμα με το αποτέλεσμα. Ελπίζω να τα πάμε καλά και φέτος και να τα πάμε καλά και βαθμολογικά και στο θέαμα. Κι εγώ προβλέπω πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων, ίσως ξεχωρίζει λίγο ο Πανιώνιος»

Ο Σούλης Μαρκόπουλος τόνισε: «Καλησπέρα σε όλους. Εύχομαι υγεία και τύχη σε όλους. Είναι ένα πρόβλημα η απουσία του Παπαδόπουλου. Στοίχημα για εμάς είναι να βγάλουμε νέους παίκτες και πιστεύουμε πως έχουν το ταλέντο για να αποτελέσουν μέλη της ομάδας για τα επόμενα χρόνια».

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ είπε ακόμα ότι: «Ο Παναθηναϊκός κι ο Ολυμπιακός είναι πολύ πιο μπροστά από τις υπόλοιπες. Θέλουμε να δούμε ένα πρωτάθλημα που οι ομάδες θα ξεκινήσουν και θα τελειώσουν σχεδόν με το ίδιο ρόστερ. Ευχόμαστε να γίνει ένα πολύ καλό πρωτάθλημα. Πρέπει το ελληνικό μπάσκετ να υποστηριχθεί από τα ΜΜΕ περισσότερο. Να δείξουμε τα θετικά στοιχεία. Να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο. Να δει πως κάτι καλό γίνεται. Να προβάλουμε τα θετικά σημεία. Γιατί να έρθει κάποιος όταν ακούει πως η ομάδα έχει πρόβλημα. Ξέρω πως η ομάδα θα έχει σκαμπανεβάσματα αλλά πιστεύω πως θα βρούμε τον δρόμο. Είναι κουραστικό που θα έχουμε δύο παιχνίδια την βδομάδα, αλλά αυτό θα βοηθήσει τα νέα παιδιά».

Στη συνέχεια ήταν η σειρά του Βαγγέλου Αγγέλου που τόνισε αρχικά: «Καλή χρονιά κι από μένα. Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό για την πορεία του. Για τον Άρη μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα, θα δούμε μέσα στη χρονιά που θα μας πάει, ελπίζω να τα καταφέρουμε και να συνδυάσει το μαθαίνω και το ωριμάζω», για να συμπληρώσει: «η κρίση έχει επηρεάσει τα πάντα. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, οι οποίοι είναι πυρηνικά υποβρύχια, έβαλαν νέα παιδιά στο ρόστερ τους. Είναι σημαντικό και την Εθνική ομάδα, η οποία είναι η ναυαρχίδα. Ελπίζω όλες οι ομάδες να είναι δυνατές και υγιείς».

Ο Βαγγέλης Αγγέλου κατέληξε: «Γίνεται μία σημαντική προσπάθεια φέτος από τον Ε.Σ.Α.Κ.Ε., ελπίζουμε από αυτή την προβολή να έχουμε μόνο κέρδη. Όσο για την ομάδα μας στόχος μας είναι να είμαστε σε καλή κατάσταση την άνοιξη».

Ο τεχνικός του Ικάρου Χαλκίδας, Γιώργος Καλαφατάκης, είπε πώς:«πιστεύω ότι η φετινή ομάδα δεν έχει καμία σχέση με την περσινή. Ο Ικαρος είναι νεοφώτιστη ομάδα. Τα παιδιά καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια, έτσι κι αλλιώς είναι νέα με όραμα. Εχουμε 8 ομάδες εκτός Αθηνών και αυτό το εγχείρημα είναι σημαντικό. Εύχομαι να ευχαριστηθούμε το μπάσκετ. Η διαφορά του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού με τις άλλες ομάδες είναι μεγάλη. Ο Πανιώνιος μπορεί να ξεχωρίσει και στην πορεία μπορεί να προκύψουν κι άλλες ομάδες, ώστε τα δύο γκρουπ να γίνουν τρία. Υπάρχει ποιότητα στο πρωτάθλημα και τζάμπα να παίζεται θα είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη».

O Nίκος Βετούλας, προπονητής του Απόλλωνα Πάτρας, ανέφερε με τη σειρά του: «Καλησπέρα κι από μένα. Είναι μία σημαντική χρονιά για εμάς, έχουμε μία τελείως διαφορετική ομάδα από την περσινή. Στην πράξη θα δούμε αν το σχεδιασμός ήταν σωστός κι αν θα μας βγει. Υπάρχει διαφορά με τους μεγάλους...τα μπάτζετ πάνω κάτω είναι τα ίδια φέτος, πρέπει να κάνουμε καλή διαχείριση των στιγμών».

Ο Βασίλης Φραγκιάς δήλωσε πως: «Καλησπέρα σε όλους. Καλή χρονιά να έχουμε σε όλους. Τα παιδιά τα από το κολέγιο τα έφερα, γιατί πιτσιρικάς είχα το όνειρο να παίξω στο κολέγιο. Εχουμε μια νεανική ομάδα, με 3-4 με εμπειρία από Α1 και θέλουμε να δώσουμε κίνητρο και να είμαστε αποτελεσματικοί στο τέλος. Θεωρώ πως μέρα με τη μέρα θα βελτιωνόμαστε και πως στος τέλος της σεζόν θα έχουμε καταφέρει τους στόχους μας, ώστε σιγά σιγά ο Κολοσσός να κοιτάξει λίγο παραπάνω και να χτιστεί ένα κλειστό γήπεδο στην Ρόδο και ο Κολοσσός να παίξει στην Ευρώπη». Ο τεχνικός του Κολοσσού Ρόδου συμπλήρωσε ακόμα: «Είναι πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων. Υπάρχουν δύο και δώδεκα ομάδες. Από εκεί και πέρα αυτές που είναι πιο συνεπείς θα ξεχωρίσουν».

Ο Νέναντ Μάρκοβιτς, προπονητής του ΚΑΟΔ, από την μεριά του είπε: «Καλησπέρα, είναι τιμή για εμένα να είμαι μόνο με Έλληνες προπονητές και να δουλεύω σε μία τόσο μεγάλη λίγκα. Έχουμε 8 νέους παίκτες στην ομάδα, έχουμε ξένους που δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ στην Α1. πιστεύω πως θα είμαστε ανταγωνιστικοί, είναι αυτό που θέλω να δω από την ομάδα μου έπειτα από την περασμένη χρονιά. Πιστεύω πως όλες οι ομάδες είναι καλές... Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο και των υπολοίπων. Θα είναι αμφίρροπο τόσο στο θέμα της παραμονής όσο και στο θέμα των playoffs».

Ο Γιώργος Σκαραφίγκας, τεχνικός του Πανελευσινιακού, ανέφερε ότι: «Θέλω να ευχηθώ σε παίκτες και προπονητές να έχουν υγεία. Θεωρώ πως το πλεονέκτημα που είχαμε πέρσι ήταν ο ενθουσιασμός και η άγνοια κινδύνου. Φέτος έχουμε το πλεονέκτημα ότι παίζουμε από την αρχή στην έδρα μας. Θα είναι καλύτερο και ποιοτικά το πρωτάθλημα, το χάσμα μεγάλωσε κι άλλο με τους "μεγάλους"»

Ο προπονητής του Ηλυσιακού, Δημήτρης Λιόγας, με τη σειρά του είπε: «Καλησπέρα, εύχομαι καλή χρονιά με υγεία. Ήταν ένα θρίλερ η παραμονή, που δεν ήταν εύκολο να το ξεπεράσουμε. Πιστεύω φέτος είμαστε καλα προετοιμασμένοι για το τι θα αντιμετωπίσουμε. Βδομάδα με τη βδομάδα πιστεύω πως θα καταφέρουμε να είμαστε καλύτεροι για να φτάσουμε στον στόχο της παραμονής. Σίγουρα η διαφορά είναι μεγάλη με τους δύο μεγάλη, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία».

Ο Κώστας Φλεβαράκης, τεχνικός των Τρικάλων, δήλωσε: «Καταρχήν να ευχηθώ υγεία σε όλους τους συναδέλφους, στους υπευθύνους του Τύπου και σε όλιυς τους παράγοντες του μπάσκετ. Είναι μια δύσκολη αποστολή. Έχω δουλεψει στο παρελθόν σε Ελλάδα κι εξωτερικό, αλλά είναι η πρώτη φορά που δουλεύω σε μία επαρχιακή ομάδα. Είναι ένα νέο ξεκίνημα για την ομάδα και το μπάσκετ στην Α1. Πιστεύουμε πως σκληρή δουλειά στην προπόνηση και μερα τη μέρα θα εκπληρώσουμε τους στόχους μας», για να συμπληρώσει: «Αυτήν την στιγμή εκφράζουμε την αίσθηση και την προσδοκία μας. Σαν αίσθηση πιστεύω πως θα είναι καλύτερο. Δεν μπορούμε όμως να βγάλουμε συμπεράσματα από το Κύπελλο και τα φιλικά. Θα διαφωνήσω λίγο θέμα του μπάτζετ, διότι υπάρχει μεγάλη διαφορά σε ένα μπάτζετ 200.000 ευρώ από ένα 300..000. Είναι σημαντικό που υπάρχουν πολλές επαρχιακές ομάδες, όπως στα μεγάλα πρωταθλήματα στην Ευρώπη, και σαν αίσθηση πιστεύω θα είναι καλύτερο».

Η Νέα Κηφισιά νίκησε τον Ολυμπιακό στο βόλεϊ κι ο Βασίλης Σκουντής ρώτησε τον Ηλία Παπαθεοδώρου αν έχουν τέτοιους στόχους φέτος: «Καλησπέρα, καλή χρονιά κι από μένα. Πέρσι δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία να κάνουμε το μπαμ κόντρα στον Ολυμπιακό (σ.σ. γέλια). Η ομάδα για να φτάσει εδώ όλα αυτά τα χρόνια έκανε Πρωταθλητισμό. Θα πρέπει να δουλεύουμε σκληρά κάθε μέρα στο γήπεδο. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ομάδες θα στηριχθούμε σε Έλληνες έμπειρους παίκτες, θέλουμε να μας δώσουν την εμπειρία τους. Έχουμε κάνει ένα μίγμα με ξένους που έρχονται από κολέγια και στόχος είναι η παραμονή».

Ο Ηλίας Παπσθεοδώρου είπε ακόμα πως το πρωτάθλημα... «θα είναι πιο ανταγωνιστικό. Το πιο ποιοτικό έχει σχέση με το πώς το βλέπει κανείς. Σημαντικό ρόλο παίζει το οικονομικό. Ερχονται παίκτες που μπορούν να αποδώσουν και μετά να φύγουν. Οι διαφορές των ομάδων, εξαιρουμένων των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, δεν είναι μεγάλες και εξαρτάται από τη μέρα και την κατάσταση που θα βρεθούν. Θα είναι πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα».

(video από το επίσημο κανάλι της ΚΑΕ Παναθηναϊκός στο youtube:)

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα