Οι Ρόκετς ψάχνουν τον επόμενο Γιάο Μίνγκ! (pics & vids)

Οι Ρόκετς ψάχνουν τον επόμενο Γιάο Μίνγκ! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Οι Ρόκετς ψάχνουν τον επόμενο Γιάο Μίνγκ! (pics & vids)

bet365

Οι Ρόκετς αναπολούν τις εποχές που είχαν στις τάξεις τους τον... γίγαντα Γιάο Μινγκ και πλέον στο πρόσωπο του Ζου Κι βλέπουν τον παίκτη που θέλει να ξανακάνει το Χιούστον να «ξεσκονίσει» τα κινέζικα του.

Ένα από τα ταλέντα του summer league που σε ιντριγκάρουν να παρακολουθήσεις είναι ο Ζου Κι των Ρόκετς. Ο ύψους 2.15 σέντερ είναι ο πρώτος Κινέζος που θα έχει τη δυνατότητα να παίξει στο NBA μετά τον Γιανλιάν Γι τη σεζόν 2011-12.

Κίνα έχεις ταλέντο

Ο επίδοξος συνεχιστής του Γιάο Μινγκ έχει υπογράψει τετραετές συμβόλαιο με το Χιούστον και θα αποτελεί συμπαίκτη των Κρις Πολ και Τζέιμς Χάρντεν. Στις πρώτες του εμφανίσεις του στο Λας Βέγκας, ο Κινέζος σέντερ έχει δείξει καλά στοιχεία για ένα παίκτη του ύψους του, όμως θα πρέπει να βελτιώσει κάποιους τομείς του παιχνιδιού του για να κάνει καριέρα στην πιο απαιτητική λίγκα του πλανήτη.

Η ομάδα του Μάικ Ντ’Αντόνι τον χρησιμοποιεί στη θέση του πάουερ φόργουορντ, με τον Τσινάνου Ονουάκου να βρίσκεται σε αυτή του σέντερ. Ο Κι ανοίγει χώρους στην επίθεση των Ρόκετς, καθώς δεν πατάει πολύ «ζωγραφιστό». Παρόλα αυτά στο παιχνίδι κόντρα στο Ντένβερ για την πρεμιέρα του summer league,έβαλε πέντε καλάθια μέσα στη ρακέτα. Επίσης ευστόχησε σε 2 τρίποντα, τελειώνοντας με 17 πόντους.

Από τότε έχει χάσει τα επόμενα 12 τρίποντα που έχει επιχειρήσει και πλέον μετρά συνολικά 2/18. Σίγουρα μια παράμετρος του παιχνιδιού που θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη βελτίωση. Στο ματς κόντρα στο Φοίνιξ, ο Κι προσπαθούσε να πετύχει πόντους μόνο με μια κίνηση. Πηγαίνοντας στο 1 με 1 με τον αντίπαλο του με αποκλειστικό σκοπό να πάρει το φάουλ. Παρά το ύψος του έχει την οξυδέρκεια να δει γήπεδο και να μοιράσει ασίστ στους συμπαίκτες του.

Εξαιρετικός μπλοκέρ, επιρρεπής στα φάουλ

Όσον αφορά την άμυνα, κάνει θραύση στα μπλοκ, καθώς μετράει 2.9 ανά 36 λεπτά συμμετοχής. Το φοβερό του wingspan (2.33 μέτρα) είναι καταλυτικό σε αυτόν τον τομέα. Ο Κινέζος δίνει τις απαραίτητες βοήθειες στους συμπαίκτες του στο μαρκάρισμα των προσωπικών τους αντιπάλων και όποτε χρειάζεται είναι εκεί για να κάνει την τάπα.

Ένα μειονέκτημα του είναι τα αμυντικά ριμπάουντ. Μέχρι τώρα έχει κατεβάσει μόλις 10 σε 100 λεπτά συμμετοχής στο summer league. Πολλοί είναι οι αντίπαλοι του που επιλέγουν να τον ποστάρουν για να τον νικήσουν. Επίσης θα πρέπει να προσέχει με τα φάουλ που κάνει. Μέχρι τώρα μετράει 18 σε 4 παιχνίδια, ενώ κόντρα στους Σανς είχε 8. Στο NBA θα αντιμετωπίσει σίγουρα πολύ καλύτερους ψηλούς και αν δεν λύσει το πρόβλημα με τα φάουλ, θα δυσκολευτεί πολύ να πάρει ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής.

Όταν βρεθεί αντιμέτωπος με ένα γκαρντ στις αλλαγές μετά από screen χρησιμοποιεί το wingspan του για να μην αφήσει τον αντίπαλο του να τον εκθέσει με τις ντρίμπλες του. Έχει τη δυνατότητα να μαρκάρει τους γκαρντ της αντίπαλης ομάδας αλλά και άλλα stretch-4, καθώς ξέρει να τραβιέται μακριά από το καλάθι. Στην πρώτη του επαφή με τους NBAers, στο Summer League του Λας Βέγκας, δεν τα πήγε άσχημα, έχοντας μ.ο. 6,2 πόντους, 4,8 ριμπάουντ, 1,2 κλεψίματα, 2,0 κοψίματα σε 25,0 λεπτά συμμετοχής.

Θέλει να ξαναμάθει κινέζικα τους Ρόκετς

Οι Ρόκετς έκαναν μια επένδυση με τον Ασιάτη, καθώς τον έδεσαν για 4 χρόνια με συμβόλαιo. Έχουν στο μυαλό τους πως ο Κι θα βελτιώνεται συνεχώς χρόνο με το χρόνο. Επιδιώκουν να τον κάνουν ένα ποιοτικό stretch-4, καθώς δουλεύουν μαζί του για να βελτιώσει το τρίποντο του και να απειλεί από μακριά της αντίπαλες άμυνες.

Είναι ένα στοίχημα για το Χιούστον, οι οποίοι έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις από ένα συμπατριώτη του. Τον γίγαντα Γιάο Μινγκ που φόρεσε τη φανέλα και αποτελούσε για χρόνια έναν από τους σπουδαιότερους ψηλούς της λίγκας. Μπορεί να μην γίνει ο επόμενος Γιάο, αλλά ο Κι θέλει όσο τίποτα άλλο να αποτελέσει το πρόσωπο της χώρας του στο NBA. Μια αγορά τεράστια που ψάχνει τον επόμενο αστέρα της στο NBA, τον επόμενο ήρωα της. O Ζου Κι φιλοδοξεί να ξανακάνει τους φιλάθλους των Ρόκετς να ξεσκονίσουν τα κινέζικα τους.

 

NBA Τελευταία Νέα