Οι «στρατιώτες» που άλλαξαν… στρατόπεδο

Οι «στρατιώτες» που άλλαξαν… στρατόπεδο

bet365

Πριν από τρεις δεκαετίες ακόμη και η σκέψη μετακίνησης από τον Άρη στον ΠΑΟΚ ή και το αντίστροφο ήταν απαγορευτική. Τα τελευταία χρόνια, τείνει να γίνει συνήθεια καθότι ο Θόδωρος Ζάρας έγινε ο 17ος παίκτης που πέρασε από τη μία πλευρά της όχθης στην άλλη.

Ο πρώτος άνθρωπος που πέρασε τα… απαγορευμένα σύνορα ήταν ο Βαγγέλης Αλεξανδρής πριν από ακριβώς 36 χρόνια! Τότε μάλιστα, η απόφαση του «Τίγρη» να φύγει από τους «κίτρινους» για λογαριασμό του ΠΑΟΚ ήταν το γεγονός του καλοκαιριού, διότι επρόκειτο για την εποχή των… σημαιών, την εποχή όπου κάθε παίκτης είχε συγκεκριμένο «χρώμα». Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής πήρε αυτήν την απόφαση το καλοκαίρι του 1981.

Μάλιστα, μέχρι τις αρχές της νέας χιλιετίας οι παίκτες που έμπαιναν στον συγκεκριμένο… μονόδρομο δεν χρειαζόταν να αλλάξουν κάτι. Διότι Άρης και ΠΑΟΚ συγκατοικούσαν στο Παλέ, πέρα από αποδυτήρια και χρώματα φανέλας, άλλαζαν απλά οι ώρες της προπόνησης. Πλέον ο Άρης έχει το Nick Galis Hall και ο ΠΑΟΚ το PAOK SPORTS ARENA.

Ο πρώτος ξένος που αποφάσισε να κάνει το σχετικό δρομολόγιο ήταν ο Μάικ Τζόουνς. Το «μωρό του ελαφιού» είχε αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ τη σεζόν 1988-89, ήταν μάλιστα ο πρωταγωνιστής στη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Άρη τον Νοέμβρη του 1988 (σ. σ. 81-78), την πρώτη έπειτα από το εντυπωσιακό σερί νικών των «κίτρινων» στο Πρωτάθλημα. Το καλοκαίρι του 1989 ο Αμερικανός δέχθηκε να κάνει εκπτώσεις στον αριθμό των αγώνων σε μια σεζόν και να γίνει ο δεύτερος ξένος του Άρη πίσω από τον Στόγιαν Βράνκοβιτς. Ο Τζόουνς έπαιξε μόνο στους ευρωπαϊκούς αγώνες.

Είχε προηγηθεί μια άλλη… μετακίνηση η οποία μάλιστα είχε προκαλέσει αίσθηση. Ήταν αυτή του Μάνθου Κατσούλη, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν ο αγωνιστικές ηγέτης του ΠΑΟΚ, αλλά το 1988 πήρε την απόφαση αλλαγής στρατοπέδου. Μάλιστα, ο Κατσούλης ήταν εκ των πρωταγωνιστών του Άρη στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος το 1990.

Το 1991 δύο Έλληνες παίκτες μπήκαν στην ίδια διαδικασία. Ο Μέμος Ιωάννου μετακόμισε στον Άρη και ο Νίκος Φιλίππου – έπειτα από εννιά χρόνια παρουσίας στους «κίτρινους» - πήγε στον ΠΑΟΚ όπου πανηγύρισε την κατάκτηση του Πρωταθλήματος.

Για τους Αμερικανούς ουσιαστικά δεν υπήρχαν ενδοιασμοί επί της συγκεκριμένης μετακόμισης. Ο Τσαρλς Σάκλεφορντ μετά από έναν χρόνο (1996-97) παρουσίας στον Άρη όπου κατέκτησε και το Κύπελλο Κόρατς, συνεργάστηκε με τον ΠΑΟΚ την αμέσως επόμενη χρονιά. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Τόρεϊ Μπραγκς – «κελεπούρι» που είχε ανακαλύψει ο Στιβ Γιατζόγλου όταν ήταν προπονητής του Άρη – επίσης έκανε αυτήν την διαδρομή μέσα σ’ ένα καλοκαίρι. Τη σεζόν 2001-02 έπαιξε στον Άρη και την επομένη στον ΠΑΟΚ.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 έγιναν τρεις ηχηρές μετακινήσεις. Την αρχή έκανε ο Ντίνος Αγγελίδης ο οποίος το καλοκαίρι του 1999 «φωτογραφήθηκε» με το κασκόλ του ΠΑΟΚ στο PAOK SPORTS ARENA. Έως ότου λάβει αυτή τη δύσκολη απόφαση, ο Ντίνος Αγγελίδης ήταν αρχηγός του Άρη, έπειτα από παρουσία εννιά συνεχόμενων χρόνων στους «κίτρινους»..

Είχε προηγηθεί η απόφαση αποχώρησης του Δημήτρη Κοντομηνά από τον Άρη και η είσοδος της ομάδας σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές. Γι’ αυτόν τον λόγο, έναν χρόνο αργότερα ακόμη δύο παίκτες έκαναν το ίδιο δρομολόγιο. Γιώργος Σιγάλας και Παναγιώτης Λιαδέλης αφουγκράστηκαν το όνειρο του τότε ιδιοκτήτη της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργου Μπατατούδη. Οι οπαδοί του Άρη δεν συγχώρεσαν ποτέ τον Λιαδέλη για τη συγκεκριμένη απόφαση, επρόκειτο εξάλλου για τον τελευταίο παίκτη… σύμβολο που έκανε αυτό το ταξίδι.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ακόμη έξι Έλληνες παίκτες (σ. σ. Δημήτρης Χαριτόπουλος), Μιχάλης Τσαϊρέλης, Νέστορας Κόμματος, Λάζαρος Αγαδάκος, Εύθυμης Τσακαλέρης και Χρήστος Ταπούτος) άλλαξαν αντίπαλο σ’ ένα καλοκαίρι.

Από Άρη σε ΠΑΟΚ: Βαγγέλης Αλεξανδρής, Νίκος Φιλίππου, Τσαρλς Σάκλεφορντ, Ντίνος Αγγελίδης, Γιώργος Σιγάλας, Παναγιώτης Λιαδέλης, Τόρεϊ Μπραγκς, Δημήτρης Χαριτόπουλος, Μιχάλης Τσαϊρέλης, Θόδωρος Ζάρας.

Από ΠΑΟΚ σε Άρη: Μάικ Τζόουνς, Μάνθος Κατσούλης, Μέμος Ιωάννου, Νέστορας Κόμματος, Χρήστος Ταπούτος, Λάζαρος Αγαδάκος, Εύθυμης Τσακαλέρης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα